Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. Nausicaa

Nausicaa Форумски идол

Се зачлени на:
    1 декември 2013
    Пораки:
    3.452
    Допаѓања:
    20.085
    @Bezimenka90, ич не е реторско прашањето! Многу е озбилно!
    Зошто гледам луѓе со маски и делуваат како да немаат проблем. Јас од друга страна мислам дека ќе припаднам. Па уште и затната сум од поленов и ептен ми е тешко. До маските ли е, до луѓето ли, навистина не знам.

Инаку, исто како ти што опиша- летам низ маркет за да земам тоа што ми треба и право на каса. Ако нешто не знам каде стои, не го ни барам :) Вчера бев до Кам, алал нека им е на вработените по цела смена со маски. Претопло беше, и едвај издржав. Нареден пат ќе се држам до маалскиот Тинекс, барем е ладно таму.

Последна измена: 15 мај 2020
    На cresa-jagoda и Bezimenka90 им се допаѓа ова.
  2. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.784
    Допаѓања:
    41.853
    Денеска Институтот за јавно здравје регистрира 16 оздравени пациенти.

- Скопје 7
    - Куманово 6
    - Прилеп 2
    - Велес 1

Во изминатите 24 часа направени се 460 тестирања, а потврдени се 17 нови случаи на ковид-19 и тоа во: Скопје-3, Куманово-2, Прилеп-3, Тетово-6, Велес-2, Битола -1. Досега во земјата се направени вкупно 20548 тестирања на ковид-19.

На Клиниката за инфективни болести и фебрилни состојби почина пациент од Скопје (89г), хоспитализиран од 4 мај. Денеска Институтот за јавно здравје регистрира и пациент од Велес (72г) починат на 13 мај во ГОБ „8 септември“, кој бил на болничко лекување од 15 април.

Вкупната бројка на ковид дијагностицирани во нашата земја од почетокот на епидемијата изнесува 1740, бројката на оздравени пациенти е 1251, на починати е 97, а во моментов бројот на активни случаи во земјата изнесува 392.

На cresa-jagoda, Bunny2 и Mantub им се допаѓа ова.
  3. Bezimenka90

Bezimenka90 Популарен член

Се зачлени на:
    7 јануари 2016
    Пораки:
    2.845
    Допаѓања:
    17.743
    Поради работа имам изназемено различни маски, зависно каква ќе начекав да се продава.
    Мене хируршкине маски ми се подобри за дишење, ама помалку заштитуваат. Затоа сепак одржувам и дистанца.

За жал друго решение немам. На работа кога влегуваат клиенти гледам да ги решам по брза постапка. :D
    Среќа не влегуваат многу често.

А на тие вработени во маркетите и слични работни места каде имаат нон-стоп контакт со луѓе, секоја чест. Јас би им дала покачување.

На cresa-jagoda и Nausicaa им се допаѓа ова.
  4. magnolija09

magnolija09 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 март 2020
    Пораки:
    1.143
    Допаѓања:
    860
    kade davaat za nevraboteni pari .. ova za sitenevraboteni e ili samo za tie sto sega ostanale bez rabota zaradi virusot
    mene ocajno mi trebaat

На cresa-jagoda му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Nausicaa

Nausicaa Форумски идол

Се зачлени на:
    1 декември 2013
    Пораки:
    3.452
    Допаѓања:
    20.085
    Апсолутно!!!

Ги читав дискусиите дека треба покачување на плата на медициски кадар, дека треба да им се даде бенефициран стаж ама сите заборавивме на останатите есенцијални работници. Жените и мажите благодарение на кои воопшто и преживевме ние останатите. Сестрите и докторите ги воздигувавме до небо, а женичките од маркетите останаа сосема заборавени.

За мене тие се вистинските херои.

На smooch, lovestoneddd, cresa-jagoda и 17 други им се допаѓа ова.
  6. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.918
    Допаѓања:
    203.163
    Хируршките маски штитат повеќе од платнените. Оние со филтер не се наменети за повеќечасовно носење, на секои два часа се прави голема пауза. Ако можеш хируршки да најдеш, носи такви, полесно е. Цел живот работам со маски, периодов испробав секакви, дефинитивно хируршките се најдобри.

На cresa-jagoda, zhap4e, Ivan4e04 и 10 други им се допаѓа ова.
  7. Bezimenka90

Се зачлени на:
    7 јануари 2016
    Пораки:
    2.845
    Допаѓања:
    17.743
    Можеби субјективно гледам кон вработените во маркетите, со оглед на тоа што мајка ми цел живот го помина работејќи низ нив. Ама знам и онака колку мизерно им е на работа, а не па сега со ситуацијава. Сепак, да не одам офф топик.

И на медицинските лица секако не им е лесно. Се надевам само дека можеби после ова сите ќе почнеме да ја цениме работата на другите, а не само нашата.

На cresa-jagoda, Anie93 и Nausicaa им се допаѓа ова.
  8. Bezimenka90

Се зачлени на:
    7 јануари 2016
    Пораки:
    2.845
    Допаѓања:
    17.743
    Да, можам да ги најдам. Такви секако и користам најчесто, најлесно ми е за дишење со нив.

Имаше многу слики, објаснувања, се изначитав за маските и најверојатно сум разбрала скроз погрешно.
    Фала за информацијата, се чувствувам посигурно. :)

9. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    17.009
    Допаѓања:
    130.725
    @Nausicaa
    Јас сум астматичарка и плус алергична на полен.Со години носев маски.Лани пред втората операција беше битно да пазам да не настинам и морав секаде со маска на лице.Навикната сум.
    Купувам секакви,ама најдобро се дише со хируршки.Памучни носам само кога идам до дуќанот што ми е во комшии,а немам хируршки дома.

На cresa-jagoda, zhap4e, Nausicaa и 3 други им се допаѓа ова.
  10. emiliana

emiliana Форумски идол

Се зачлени на:
    28 октомври 2019
    Пораки:
    3.842
    Допаѓања:
    44.000
    Носев со филтер на работа ама тешко е веќе, не се дише со неа 6 саати.
    Сега терам со памучна или хируршка. Хируршките се најлесни и побезбедни за носење од памучните. Е сега што ги направија ѓавол ипол тоа е друга работа.

На CameliaMiller, cresa-jagoda, zhap4e и 4 други им се допаѓа ова.
  11. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.154
    Допаѓања:
    221.748
    И јас носам хируршка маска, и тоа по повеќе часа на ден. Да не зборувам за маж ми што ја носи и "брее" буквално под неа од заморот во неколку наврати, други не сум пробала ама мене хируршката ми е океј, мислам не ми е проблем да ја носам.
    Проблемот сега ќе дојде од јуни на 40 степени што ќе треба да ги носиме а плус осетив дека кога се морам и зборам неуморно многу тешко се дише во маска.
    За ракавици да не зборам на жешко време.
    Не знам како ќе не биде ама за скоро сигурно нема да ги тргнеме од себе.

Јас сега кога споредувам бројки со венето и со мк можам слободно да кажам иако се стави акцентот на италија најмногу сепак само ломбардија беше една од најпогодените региони, еве секој ден една третина од случаите се таму исто и од мртвите.
    Да ае навратам венето е регион до 5 милиони жители, имаме од 20 до 30 случаи на ден. Мк со 1 ипол милион жители, и два да се има по 20 30.
    Па рачунајте.
    Тестови имаат направено 500 000.

Ние на 1 милион жители кај мене дека живеам во провинцијата наша имаме само по 2 3 случаи до 5 најмногу на ден.

Од понеделник слобода конечно за сите нас кој што издржавме скоро 3 месеци строг локдаун, ќе смееме слободно да шетаме без да се објаснуваме.
    Регионите ќе почекаме од 3 јуни ќе се отворат.
    По она што се зборува најверојатно границите ќе бидат отворени на 1 јули.

На emiliana, CameliaMiller, Bunny2 и 10 други им се допаѓа ова.
  12. prominent

prominent Форумски идол

Се зачлени на:
    8 март 2014
    Пораки:
    5.399
    Допаѓања:
    61.236
    Јас маска на отворено никако не носам. На пазар не одам речиси никогаш, така што периодов и онака ептен слабо во гужви се пикам.
    Само кога морам ставам маска.
    Апсолутно нелогично ми е овие што ги гледам на точак со маска, шетаат сами надвор со маска, во кола се сами со маска итн. Но можеби и подобро така за да не ја фаќаат со раце при влегување-излегување од маркет или каде и да се упатиле :)

А ракавици не знам која е поентата да се носат. Може има и такви што мислат дека преку кожа ќе им навлезе вирусот? Или си создаваат чувство на сигурност така.

На lovestoneddd, An-na, Lima24 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. nextredstyle

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    17.009
    Допаѓања:
    130.725
    Па,види логично е.
    Можеби биле некаде каде не се држела дистанца.
    Секогаш постои можност и на отворен простор некој да не држи дистанца.Некои луѓе и во затворен простор не носат маска иако е задолжително.Други пак,може безвезе ја носат на едно уво или под брада(поготово старите лица).За некои дистанца е непознат поим.Со вади-стави само лошо се прави.
    Дур шеташ,се разминуваш со луѓе.Некои од нив може ептен блиску до тебе да поминат,а да немаат маски,некој од нив може да ти пријде за да те праша кај е некој објект,а да застане одма до тебе.
    Некои луѓе плукаат дур зборат.
    Ракавици носат ради тоа што постои можност да допрат површина на која го има вирусот,а и во некои продавници не пуштаат човек без маска и ракавици.И во една аптека во моја близина не пуштаат без нив.
    Едноставно луѓето се плашат и/или се претпазливи.
    Подобро е човек да внимава,отколку да трпи маки подоцно.

Последна измена: 15 мај 2020
    На oblace1, cresa-jagoda, ostoun и 2 други им се допаѓа ова.
  14. anastasijaki

anastasijaki Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    5.235
    Допаѓања:
    48.519
    И за секунда што ќе се размине некој до тебе ќе ти пренесе вирус? 8-|

На lovestoneddd и An-na им се допаѓа ова.
  15. jacqueline.s

jacqueline.s Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    4.164
    Допаѓања:
    20.576
    Мој многу близок во фамилијата остана денес без работа. Вишок биле во фирмата. На жена му и истекува договорот на крајот од месецот, и е страв дека нема да и го продолжат, затоа што многу испуштија од таа фабрика веќе. Со тие плати се хранат себе и 2 мали дечиња, и плаќаат 2 кредити од кој 1 хипотекарен. Значи ако немаат да платат рата, можат и без дом да останат. Уште сметате дека е најважно само корона да не се фати, се друго е небитно? Работа кај да се бара сега, кога веќе се е сведено на минимум работници???

На Zaljubena26, orevokrsacka, lovestoneddd и 18 други им се допаѓа ова.
  16. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.784
    Допаѓања:
    41.853
  17. nextredstyle

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    17.009
    Допаѓања:
    130.725
    Прочитај убаво.Кажав ако тие со кои се разминува,ѝ пријдат ептен блиску да ја прашаат нешто,тогаш е ризично.

18. Nigredo Odor

Nigredo Odor Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2016
    Пораки:
    3.549
    Допаѓања:
    19.469
    Никаде. Џабе пишуваш, короната е приоритет сега. Пошто два месеци не беа доволни.

На lovestoneddd, An-na, DAngel и 4 други им се допаѓа ова.
  19. anastasijaki

anastasijaki Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    5.235
    Допаѓања:
    48.519
    Прочитав јас убаво, прочитај и ти што си напишала. ;)

На ocicka2014, lovestoneddd, ЕденЧлен и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. jacqueline.s

jacqueline.s Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    4.164
    Допаѓања:
    20.576
    Во право бевте со муабетите. Само тие што седат дома и си земаат на готово пари и си одмараат можат да бараат построги мерки. Истите тие да немаат скршен денар и да постои ризик да го изгубат домот па ќе ги видам дали ќе бараат било какви мерки. Се запнале кафичите, та кафичите. Луѓето барале олабавување на мерките оти сакале на кафе да одат... аха да, до тоа е дојдено.

На Bunny2, lovestoneddd, Nausicaa и 2 други им се допаѓа ова.