Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Discussion in 'Коронавирус' started by LovelyGirl3, Jan 26, 2020.

1. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Добро утро дечки

Одамна не сум пишала. Овде ситуацијата се подобрува, од 15ти април па до крајот на април ситуацијата беше секој по 1,нула,1 се така по број на новозаразени. Почетокот на мај резултираше со поголема бројка како резултат на поголемо тестирање.

Е сега Малта ги отвора границите за 9 земји за почеток од 15ти јуни меѓу кои и Србија,но не и Македонија. Сакаат да видат како ќе се одвива.

Маски носиме во бутици и маркети,како и аптеки и автобуси. Деновиве е многу топло па раздвиженоста е поголема,фрапирана сум од постарите луѓе кои знаат што е социјална дистанца.

Работат бутици,а до крајот на месецов ќе се отворат и др.бизниси.

Е сега околу авионските летови задолжително е тестирање или 14 дена карантин. На аеродром ќе се плаќа затоа што тоа е 72 часа брз тест односно тие тестови ќе бидат приоритетни со назнака итни. А доколку избереш карантин на аеродром ќе мерат температура. Алкохолот ќе биде бесплатен,маски ќе се делат и сите ќе влагаат со маски,а храна и пијалоци нема да се служат за сега.
    Поради тоа што стапката на смртност е мала 5 жртви Малтешките власти сметаат дека овие предлози се добри за почеток.

Е сега јас морам да го менувам пасошот,па со дм одлучивме да се тестираме. Кој ден ќе биде тоа не знам.

Инаку овде ни беше кажано дека колку повеќе сме на сонце толку сме заштитени од коронава,ма да мислам дека е само небулоза кажана од некој па сите веруваат.

Друго се сеќавате кога пишував дека владата доделуваше по 800 евра за сите невработени,добија доста луѓе,а и јас добив некој бенефит затоа што работев и работам сеуште за време на криза.

Треба да постои тема Што научив за време на корона вирус за да може човек да се искаже.

cresa-jagoda, emiliana, eli25 and 4 others like this.
  2. WildMk

WildMk Форумски идол

Немам читано неколку дена.
    Само го најдов линкот и го постирав.

Иначе, да. Подистанцирани се од италијаните.

Кавасаки е инфламација на крвните садови.
    А може да биде предизвикана од разни фактори, во случајов, од короната.

3. Maro87

Maro87 Популарен член

Не е никаква небулоза за тоа да бидеш повеќе на сонце и дека така се штитиш од короната. Да сонцето влијае добро и секако кажаа витамин Д треба највеќе..

Bunny2 and buba4e89 like this.
  4. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Ако така викаш и ова сонце не здраво. Еве од вторник ќе залади.

5. Maro87

Maro87 Популарен член

За овде кажаа од понеделник 37с да биде :drunk:

6. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

:D И времето си игра со нас

Maro87 likes this.
  7. An-na

An-na Форумски идол

Оваа вистина уште пред 100 години ја откриле докторите при епидемијата со шпански грип, па ги ваделе болните на сонце да се лечат :) А нас сега во 21 век ни советуваат дома да седиме :doh:

Bunny2, christinnn, gjoker4e and 2 others like this.
  8. Maro87

Maro87 Популарен член

Да :wasntme:
    Па јас затоа секој ден веќе си пешачам и што убаво ми доаѓа. Си делува сонцето и онака бевме затворени и времето не беше убаво на почетокот, ама сега си седам на сонце..
    Си играат со нас, не знаат веќе кај тераат..

9. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Вас ве советуваат зашто сте неразбран народ. Постојат исклучоци. Овде не е така,излези малку прошетај.

cresa-jagoda likes this.
  10. Lianna Anna

Lianna Anna Форумски идол

Ама ок се тоа. Само што се уште не е познато што точно предизвикува Кавасаки. И Кавасаки не се пренесува јас колку што знам. Читав вчера наслови, а во контекст на истите и текстот дека е нова болест со растечки тренд кај децата. Па малку се збунив оти за Кавасаки имам уште одамна слушнато.

Ај па што знам јас нели, па гуглав за да видам дали стварно сум слушнала или си измислувам.

Епа толку од новата болест. Аман!
    https://www.cdc.gov/kawasaki/index.html

The disease was first described in Japan by Tomisaku Kawasaki in 1967, and the first cases outside of Japan were reported in Hawaii in 1976.

А ти ми го утна прашањето. Не прашав што е Кавасаки, туку дали корона предизвикува симптоми слични на Кавасаки или е конкретно Кавасаки болест со Корона, па завршено со фатален исход ради веќе постоечката болест претходно?

Ама кога изгуглав видов дека непознато е и студиите се тековни. Тие не знаат, јас пак ич. А веќе кружи сензација евривер, Корона предизвикува Кавасаки кај децата.

Еве ова утрово го читав:
    https://www.google.com/amp/s/www.eu...d-its-possible-link-with-covid-19-in-children

Најјако ми е ова:
    Professor Robert Tulloh, a cardiologist at Bristol Royal Hospital for Children, told Euronews last month: “There might be worse cases of [Kawasaki disease] because they are presenting late - since they were mistakenly thought to be COVID-19 until too late. Or there might actually be more cases of Kawasaki disease triggered by COVID-19, masquerading as COVID-19 or actually COVID-19-related."

А овде, историјата се повторува:

Tulloh says there was thought to be a link between Kawasaki disease and SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome) during the 2003 outbreak, but that theory has since been disproven.

Уште читам на темава и не знам што да мислам. Таман се опоравив. Уште еден ментален брејкдаун ми е скроз непотребен. Треба да исклучам интернет.

WildMk likes this.
  11. veteruska

veteruska Популарен член

Секој има право во што да верува,јас искрено верувам во официјални установи како СЗО,Јавно здравје и епидемиолозите наши,секој различно кажува,затоа што се уште не е истражен вирусов бидејќи е нов.

Еве и други што мислат дека вирусот ке го снема,искрено јас не им верувам

https://mpn.life/втор-бран-нема-да-има-а-после-15-јули-коро/?fbclid=IwAR23IHD1HmraS9Y2eZYyYm0S-9bECYmAQ_vc8XxZkLO6isLTs4E2-zNI6Dw

12. WildMk

WildMk Форумски идол

Така јас разбрав, дека ковидот предизвикува Кавасаки.
    Баш за ова постирав видео пред некој ден.

п.с. иначе знам дека не е нова болест

Lianna Anna likes this.
  13. An-na

An-na Форумски идол

Оооооо.... извини госпоЏа. Заборавив дека ти ниси одавде |(
    Не не советуваат оти сме неразбрани, туку бидејќи така полесно контролираат, инаку полицијата ќе треба да работат малку.

Rama, FancyGirl*, mal.ecka and 6 others like this.
  14. anastasijaki

anastasijaki Форумски идол

Или јас налетувам на такви,или не знам што. Утрово во Дм повторно вработените без маски. Кога и да отидам некаде се без маски се вработените:worried:

cresa-jagoda and eli25 like this.
  15. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

У реду. Остај не' нас простите глупи Македончиња да си правиме како ни одговара

16. Jana06

Jana06 Форумски идол

Во Дм уште пред месец ипол кога бев исто беа со маските под уста.

anastasijaki likes this.
  17. DAngel

DAngel Форумски идол

Таа не мисли дека ќе го снема. Мајко мила, па ни целиот наслов на видеото не си го прочитала.

18. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

|(
    Кога читаш тоа што ти одговара, не се контролира така. Народ се контролира по џеб. А поединци како тебе што бараат дозвола за излез за банална работа е смешно и срамно. Затоа не може со такви да се разбереш,од тебе научија дека се бара дозвола за глупости. :D

@Tan4ence никој не рече дека сте прости. Смешна паричка казна за неносење маски,стави вртоглава сума за казна да видиш како ќе слуша.

cresa-jagoda and Angie1432 like this.
  19. anastasijaki

anastasijaki Форумски идол

Исто и пред неполн месец беа. Вчера и во Рамстор и во Кипер без маски. И пред месец дена исто без маски. Ретко пазарам јас оти малово нема кој да ми го чува, ама кога и да искочам се се без маски, и уште застануваат се до мене близу :devil:

Jana06 likes this.
  20. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Викни одма полиција. И седи тука додека не дојдат. Ако не помогне тоа уште седи и викни нова.
    А има закон да мора вработените со маски?
    Друго што сакав да искоментирам од само една прочитана страна е дека на просечна плата од 200 евра и на толку "врски" во полиција и насекаде, секој со секој, не одговора казна 400 евра.

mal.ecka and anastasijaki like this.