Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Discussion in 'Коронавирус' started by LovelyGirl3, Jan 26, 2020.

1. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Кажаа од кога почнуваат угостителските објекти?:^):tmi::)

Estranged likes this.
  2. Spidy

Spidy Форумски идол

Нема зошто да ја вратиш кога веќе не си вработена таму. Освен ако не мислиш да се вратиш таму откако ќе заврши оваа состојба, што реално не знам зошто би го направила.
    Кога си пријавена некаде на работа, должни се да те платат освен ако не пропадне фирмата. Ако ти пуштат пари, тие се твои и нема зашто никому да ги враќаш. Може са ти пуштат 50 посто согласно мерките во состојбава, ама плата мора да пуштат. Ич да не се секираш.

oblace1, Biljarkata and cresa-jagoda like this.
  3. raww

raww Популарен член

Значи иако јас цел месец не работам а сум пријавена таму можам да си ги задржам парите тоа законски е?
    Не би сакала да излезам не фер кон нив ништо не ми згрешиле.

4. Spidy

Spidy Форумски идол

Кога некој вработен напушта или му е даден отказ, должност на фирмата е да го одјави. Ако не го направи тоа, мора да му пушти плата. Со тоа што не те одјавиле те спречуваат да се вработиш на друго место. Сосема законски е да ги задржиш тие пари.

oblace1, Leviosa2503, dayla and 5 others like this.
  5. Lilit

Lilit Форумски идол

Реално, кризата настанува тогаш. Тие кои немаат работа од претходно државата треба да си развие механизам како на долг рок да ги издржува. Ама тоа се други теми. Сега нема поента сите да се под ист чадор, премногу се.
    Колку што знам ти имаш повреда. Треба да видиш што се ти следи. Ќе си одиш у аврм и ќе ти кажат. Може ќе проценат што можеш да работиш, а како олеснување, нема фирмата што ќе те вработи да плаќа придонеси.
    Зошто ако имаш сериозна повреда и не си способна за работа, нема поента да се водиш како невработена, има други работи кои ти следат.

oblace1 and cresa-jagoda like this.
  6. raww

raww Популарен член

Мислам и дека нема да ме одјават не знам што чекаат искрено дали не смеат да отпуштаат или... Нели сеа не смее ни да се затвораат фирми

7. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Ок. Дознавме кој све бил во Зара, кој се лапал со девојката на клупа у парк без маска, кој пиел кафе со комшивката, кој маската ја ставил неправилно. Али тие со други дијагнози дали се живи, дали ќе има сесија за студентите која патем треба да почне за факинг две недели, како ќе преживеат сите што се невработени итн итн. не дознавме.

Од овие што се неодговорни со неносење маски, погадни ми се овие што водат сметка за секој околу нив поединечно дали гаќи ќе купи негде од Сити мол или од дуќанот во маало па спремни со телефоните.

Земете си и power bank, да стигнете по сите молови да испосликате.

8. raww

raww Популарен член

Па како медиумите да зборуваат за тоа кога сите се партиски хахха не можат да збпруваат против неа после од каде приход

9. Alisa22

Alisa22 Популарен член

100 илјади граѓани ќе добијат , во Македонија има многу повеќе од 100 илјади невработени па сигурно нема да ти дадат само така пари , ти лежи си дома и чекај си пари да ти даваат (facepalm), фер ќе биде само на тие што во време на короната изгубиле работа па да добијат парична помош.

Bubce38, cresa-jagoda and raww like this.
  10. Oneofakind

Oneofakind Истакнат член

Има многу повеќе да , но и толку дали се имаат пријавено во завод.И добар дел нема поим да имаат како да се снајдат во тој бирократски лавиринт и нема ни денар да видат за трошење.
    Ако збориме за фер,пијавиците од администрација ок е да зимаат пари додека дремат дома оти како на друг начин ќе се осетат побогати од другите бедни околу нив.

И овде највеќе ќар ќе има сегашнава влада да "поткупи" што се вика со минималец,како што е тренд низ светов во ова време.

11. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Јас 5 години не работам.
    И сега да треба и мене да ми дадат парична помош?!:^)
    До неќни сум можела да живеам без никакви приливи, сега оп труп и мене да ме следуваат 9 илјадарки(facepalm)
    Е не оди тоа така.
    Колку народ без работа остана, зар државата и мене да ме мисли, замо заради тоа што не ми се работело изминативе години:(

12. Hulya1901

Hulya1901 Истакнат член

Zdravo dali nekoj ima napraveno test za korona ili dali znaete kako ide toj proces? Za kolku vreme se dobivaat rezultati i na koj nacin, dali se javuva na nekoj br ili kako..? İmajte ubav den

13. Nigredo Odor

Nigredo Odor Популарен член

Друштво, оваа недела кои сектори ќе бидат отворени?

Bubce38 likes this.
  14. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Е ајде де.
    Кога ќе кажат , аман веќе:)
    Втор понеделник веќе напразно си правам планови:)

15. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Како тоа не смее да се затвораат фирми? Може да е забрането отпуштање работници, ама затворање фирми никој ни може да забрани ниту да спроведе таква забрана.

@Bubce38 ти ако не се водиш како невработена во завод, никој нема на сила да ти даде пари;)
    Зарем само 100000 се официјално невработени:^)

16. magnolija09

magnolija09 Истакнат член

aj ke te zamolam pred da tropas gluposti prvoprocitaj
    100 000 lica nevraboteni, soc slucai i slpo 9 000
    dr merka i broj na lica ima za vraboteni so plata pod 15 000 den (vauceri za dor)
    plus druga merka zastudenti i srednoskolci
    plus za zemjodelci i drugi ne gi brojam site
    i sit ovie lica ne spagaat vo taa brojka , site se posebno
    e sega dali ke dadat ili ke e samo izjava druga rabota
    akopotvoeto ideme zosto na studentite i srednoskolci da im davaat pari , si imaat roditeli tie neka se grizat neli?..no za razlika od tebe jas nemam protiv da im dadat
    pozz

17. veteruska

veteruska Популарен член

18. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Е да, нема да ме тепаат да земам пари.:)
    Инаку бев едно време под завод .
    Ама се тргнав.
    Многу ми врткаа за на работа. А плус па оти сум од дефицитарните струки , не бива да сум под завод :)

Ама и да бев моментално под завод не би требало во никој случај да ме "следуваат" некоја од мерките, затоа што мене и таквите ко мене со ништо не не погоди коронава.

Last edited: May 17, 2020
  19. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Дали има инфо за пол.час некој?
    Јас не следам пресови па не сум упатена.
    Исто начув на 24ти 24h планираат пол.час? Како за Велигден?

Иначе официјално знам само дека ќе се почне со работа по болниците, но со намален капацитет, прво оние кои се со посериозни заболувања. Уште немаат дефинирано како ќе се одвива тоа, очекувам утре да кажат, се надевам барем.

20. John Snow

John Snow Форумски идол

Имаше најави дека од нареднава недела ќе биде од 21 и плус отварање на кафичи и кафани со намален капацитет. Ама бројкиве од последниве денови можно е да изјалови све..

cresa-jagoda and CameliaMiller like this.