Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. ostoun

ostoun Истакнат член

Се зачлени на:
    19 април 2019
    Пораки:
    147
    Допаѓања:
    193
    од направени 286 теста, од кои 124 од скрининг, 25 позитивни, ич не е мала бројката, а за споредба Албанија денес нешто под 200 теста направени, а само два
    позитивни.

На cresa-jagoda му/ѝ се допаѓа ова.
  2. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    17.004
    Допаѓања:
    130.658
    Screenshot_20200518-142748_Facebook.jpg Screenshot_20200518-142755_Facebook.jpg

На cresa-jagoda и emiliana им се допаѓа ова.
  3. MarigoldA

MarigoldA Популарен член

Се зачлени на:
    31 јули 2018
    Пораки:
    1.527
    Допаѓања:
    11.677
    Истата СЗО во јануари што викаше од човек на човек не се пренесувало.
    До зима којзнае уште што ќе кажат.

На An-na, GirlRose, Leviosa2503 и 8 други им се допаѓа ова.
  4. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.939
    Ме мораш да се согласуваш.
    Луѓе со сешто очигледно не се согласуваат, па со ова ли :D
    Јас не зборам мои мислења и претпоставки, факт е како функционира едно општество.
    Чисто за споредба, ако некое општество има многу криминал, ќе речеш: "абе луѓето се лоши, ме е до власта, со тој народ нема да се разбереш, менталитетот им е таков" или ќе ја препишеш ситуацијата на корупција, недоверба во власта, лошо спроведување на законите?

На DraganFem, Biljarkata, An-na и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.852
    Допаѓања:
    41.126
    Не може граѓаните да се лишени од секаква одговорност.Во заедница живееме, не сами на изолирани острови, не можеме постојано да бараме некакви прави а никакви обврски да не исполнуваме.

На пример моментално јас носењето маски и одржување дистанца ги сфаќам како обврска и кон мене и кон другите и стварно ќе се запрашам дали е се во ред со мене доколку за нешто волку едноставно треба некој од страна постојано да ме потсетува и да ми лупа казни за да го направам.

Не викам дека државата сите мерки и санкции ги спровела како што треба и сѐ е совршено, ама не може ни за индивидуална неодговорност и игнорантност да се обвинува постојано власта и државата.

6. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.284
    Допаѓања:
    35.395
    Све ова супер ама споредба на милион е баби и жаби. Ако споредиш со Словенија смртноста кај нив е поголем (соредба со Словенија зашто бројот на жители ни е сличен). Затоа измислиле стапки и проценти во статистика. Ако пресметаш процент на смртност (дели број на заболени со број на умрени и множи со 100) не сме толку лоши. Тука некаде сме со Бугарија и Босна. Словенија е полоша од нас. Србија е подобра (ама Србија мислам дека цело време матат нешто со пдоатоци, зашто одеднаш им рипна бројот на тестирани, буквално за два дена што е невозможно, а и прикажуваат стапка на смртност дури и подобра од Германија што исто мислам дека е невозможно - кај нив стаппакта на смртност е како во Русија - читај сите дикатори имаат супер успех со борба со Корона).

Со статистика може многу да се манипулаира така што полекаа.

Инаку лично сум многу разочарана од стока народ. Одат луѓе по гости, влегуваа во продавници без маски страшно и срамота. Затоа и растаа случаите. Сами сме криви. Стоки непрокопсани. А па и оној монсрум што место да пази да се проведуваат мерките, ги прибра полицајците и јавно кажа дека нема да казнува е баш да го тресне Корона па да се чуди и да види што значи непочитување на мерки.

На Ahoy му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

Се зачлени на:
    3 март 2017
    Пораки:
    4.473
    Допаѓања:
    22.800
    На никој веќе не може да му се верува.
    Едно не ми е јасно...
    Како ќе се функционира вака??
    Кога е толкав бројот?
    Значи секое, ама баш секое групирање ќе биде ризик во иднина кога ќе се отвори се..
    Посебно со градинкиве..
    Еве пример од денес заболените, 2 деца да има и да оделе у градинка колку ќе се потенцијални....
    Знам знам.. мора да се работи.. само се прашувам како? Како ќе се оди на доктор, како на забар, не можеш вечно да избегнуваш луѓе...
    Некако ми е се тооокку чудно.

Еве ќе зборам за мене..
    Страв ми е.. премногу.
    Имам мајка со инфаркт 67годишна и дете 2ипол год. и колку и да викаат децата полесно прележуваат, едноставно нема потреба од ризик. Јас треба и сакам да почнам да работам кад тад.. а осеќам дека веќе не можам да се допазам ко на почеток..
    Мијам раце и носам маска ракавици носам за лифт и маркет.
    Ама едноставно психички не можам веќе..
    Вриј маски, пери пеглај..
    По детево самовикам не ставај ова у уста, не фаќај, не пипај лице...
    Почна да не сака од дома да излезе, надвор у раце бара...
    Сум за строго, ама секако од друга страна знам дека мора да се функционира...
    И така..
    И знам дека не сум единствена, дека многу има засегнати...
    Еве јас веќе не знам како и што да правам.
    Пак гласно си размислувам...
    И не ми викајте паничам...
    Зошто доволно луѓе изгубив во животот, доволно болести видов и искусив пред себе.. доволно болни чував...
    Едноставно не сум спремна за такви лоши работи.

На happygirl, oblace1, Amelia и 21 други им се допаѓа ова.
  8. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.240
    Допаѓања:
    118.836
    Не паничиш. Таман си е пишаното од прва до последна буква.

Има една поговорка:
    Угоре високо - удолу длабоко...

Не знам што да кажам веќе :( ми се исцрпи и страв и лутина и секоја емоција ми е сведена на мехх ... И ќе да тера накај депре.

На happygirl, oblace1, tina2018 и 15 други им се допаѓа ова.
  9. zhap4e

zhap4e Форумски идол

Се зачлени на:
    27 март 2011
    Пораки:
    7.113
    Допаѓања:
    107.128
    Да, но не станува збор за „граѓаните“. Станува збор за поединци и групи кои треба да бидат казнети за прекршување. А не, Филипче и неговите шпиунчиња гледале сликички по фб, инстаграм... и решиле да ги казнат граѓаните и да ги затворат со денови. Ко прво самите тие не се дораснати за да казнуваат и превоспитуваат добар дел од тие “граѓани“ пошто самите тие не се држат до своите мерки и бараат дупчиња за да се протнат. Кој пример треба да спроведе ред и да спроведе мерки во едно Тетово кое е ко дива лига? Самата Теута си измислува свој начин по кој работи. Цела ДУИ Влада си има свој. Вработени во истата таа влада и најголеми поддржувачи на меркиве се сликале пример за празникот на маса која продолжува до недоглед испоседнати куп луѓе растојание меѓу нив ни пола метар. Кој треба да спроведе мерки во еден Чаир, едно Ченто? И не е дека се само оние. Има куп населби во кои доминантно македонско население имаш кои живеат по ...чопоративно, да речеме.
    Од овие граѓани ли очекувате самите да се свестат? Па ако беше така нит кај нас нит во светот ќе имаше криминал, убиства, малтретирање и какви ли не злодела.Ама затоа што има такви не гледам дека некому му текнало цел народ да казнува. Туку си има казни за секој прекршител. Туку контролираш ситуација. Растураш групи.

На Biljarkata, An-na, Asparagus и 4 други им се допаѓа ова.
  10. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.852
    Допаѓања:
    41.126
    Не паничиш, туку размислуваш како човек.
    Едноставно не можеме сите да ставиме розеви наочари и да се понашаме дека ништо нема веќе и животот е нормален.Секој сегмент од секојдневието ни е поместен и не знаеме колку ќе трае и како ќе трае....

На happygirl, oblace1, cresa-jagoda и 7 други им се допаѓа ова.
  11. Abracadaver

Abracadaver Истакнат член

Се зачлени на:
    16 март 2020
    Пораки:
    1.368
    Допаѓања:
    3.453
    Не се ова споредби на баби и жаби. Податоците се многу прецизни и релевантни, т.е. нема никакво лажење и манипулирање. Нема што да множиш и одземаш. Споредуваш на 1 милион жители. Србија, на нешто помалку од 7 милиони жители, прави по 6000 тестови дневно. Ние, на нешто помалку од 2 милиони жители, правиме едвај 300-400 тестови.

По број на тестирања, заразени, умрени на 1 милион жители заедно со Албанија сме најлошите.

Словенија има 33000 тестови на 1 милион жители. Ние имаме 10000. Словенија е транзитна земја и најблиску до жариштето. Не се тие полоши од нас, туку каде-каде подобри.

На ostoun и Tajnaotrovna им се допаѓа ова.
  12. mareane

mareane Форумски идол

Се зачлени на:
    18 август 2010
    Пораки:
    9.292
    Допаѓања:
    278.081
    Колку се пронајдов во ова.Навистина доволно е и многу е...:|
    Староснава граница на починативе е страшна и загрижувачка.Стар е некој од 51 ,58 години?:)
    А политичариве се расправаат за датум за избори...:headbang:
    Навистина незнам како понавака..

На happygirl, oblace1, cresa-jagoda и 6 други им се допаѓа ова.
  13. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

Се зачлени на:
    3 март 2017
    Пораки:
    4.473
    Допаѓања:
    22.800
    Да да, стари се на 58, ама на 64 не се стари за да работат.. види иронија..

На темјанушка, cresa-jagoda, fana и 6 други им се допаѓа ова.
  14. dev08

dev08 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 март 2020
    Пораки:
    162
    Допаѓања:
    491
    Само ние тапкаме во место 2 месеци. Факт со кој мора да се помириме е дека вирусот нема да исчезни уште долго време. Факт е дека не можиме да се допазиме, односно кога тогаш ќе мора да се измешаме со луѓе дали било доктор, маркет, заболекар. Едноставно мора се да почне полека да се враќа во нормала. Кој пази ќе пази и без мерки и полициски час. Кој се збира во паркови и прекршува полициски час, и уште една година да го има, пак ќе го прави истото. Луѓето ќе почнат да умираат од глад и депресија, и тоа ќе биде далеку полошо од корона. Да не зборам за луѓето што чекаат 2 месеци за да отидат на доктор заради некои болести што ги имаат што не можат да чекаат односно мора да направат контроли, мора да имаат операции итн. Мислите ќе носи некој маска и ракавици на 40 степени? Економијата што едвај ја имаме ќе колабира, па згора на се и ова. Не знам зошто би ви сметало да ги отворат кафичите и рестораните? Нека ги отворат, тој што не се плаши нека оди. Има милион места каде што можеме да шетаме и одржуваме дистанца. Не можеме веќе да се затвараме. Мене не ми ни требаат кафичи, секако скоро и да не одам, ама има луѓе што живееат од тоа а едвај сврзуваат крај со крај периодов. Имам лични познаници. Најправилно е се да се врати во нормала колку и да изгледа нелогично, нормално со соодветни рестрикции и мерки што за жал кај нас не знам колку ќе се почитуваат.

На Kitten, fana, Leviosa2503 и 2 други им се допаѓа ова.
  15. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.303
    И двете.
    Како што реков во претходниот пост.

Таа власт е излезена од народот.
    Каков народ, таква власт.

16. veteruska

veteruska Популарен член

Се зачлени на:
    27 мај 2014
    Пораки:
    1.977
    Допаѓања:
    5.800

17. monibejbi

monibejbi Популарен член

Се зачлени на:
    26 јуни 2010
    Пораки:
    1.962
    Допаѓања:
    2.214
    Virusot nema da iscezne taka ednostavno, no morame da imame merkii na sila posebno za nasiovnarod kade svesta e na mnugu nisko nivo.
    Neka ima uste nekoe vreme ne steti na nikoj, naprotiv moze nekoj zivot da se spasi.
    Tie sto si rabotat im davaat dozvoli i nikoj nemu se osporuva pravoto da se dvizi.
    Odma kako sto vikas ti sve da se otvori ke ima mnogu zaboleni nema da se vodi kontrola.
    Vaka barem denski nekoji rabotat i nemozat navecer radi policiskov da setaat.
    A i brojkive gi gledame deka ne se bas mali za da pravime sto sakame.
    Da neka tece ekonomijata no da bide so pobavno tempo koga e vakva situacijata.
    Viruot sega moze e poslab radi toploto no mora da prvenerirame kolku mozeme.Tuka e uste.

18. monibejbi

monibejbi Популарен член

Се зачлени на:
    26 јуни 2010
    Пораки:
    1.962
    Допаѓања:
    2.214
    ja im veruvam sigurno ne zborat na pamet.
    Moze da ima i pojak bran posto e vreme na sezonski bolesti posebno vo zima i togas imunitetot ni e poslab , ne e toplo i virusot mngu lesno se siri.
    Eve i Spanskiot grip vo 1918 imal 3 brana.
    Neznam gospod neka ne cuva eve da se nadevame deka nema da bide silen.

19. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.939
    Мислиш, каква власт - таков народ. Од народот е последица на власта, не е власта на народот.
    Таман работа да е народот тој кој е одговорен за државата. Тоа би значело дека држави се непоправливи, па и најдобрата власт на свет да ја имаат. Не би менувало ништо.
    Тоа би значело и дека апсолутно не е битно кој е на власт, дека Груевски супер си беше на пример, ништо лошо не направи.
    Дека апсолутно нема разлика помеѓу едно уредување или друго, еден режим или друг, затоа што од народот зависи, не од државата. :D

На Biljarkata му/ѝ се допаѓа ова.
  20. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.303
    Секако дека не.
    Ама капацитетот на власта е колку капацитетот на народот.

Во денешно време, со пристап до сите можни информации со еден клик, да се правиш слеп, глув и да молчиш е стварно срамота.
    Според мене.