Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Discussion in 'Коронавирус' started by LovelyGirl3, Jan 26, 2020.

1. DAngel

DAngel Форумски идол

Види бе, им ги вратиле пасошите :D
    Овие не се опасност за бегање преку граница? Па сега дури и граници се отвараат :D
    Ух, како фини тужби би легнале пред европскиот суд за човекови права за тие неоправданите ограничувања на човековите права и слободи.
    уф, уф, уф

Snow-Star likes this.
  2. Fleur-De-Lis

Fleur-De-Lis Популарен член

Многу брзо ги објавуваат податоциве... До пред 3 недели чекавме до 15 часот за нови податоци, а сега и пред 12 има.. Лажови

3. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Па и на почетокот во 12 објавуваа, односно најпрво два пати на ден.

4. no name5

no name5 Популарен член

Во изминатите 24 часа направени се 533 тестирања, а регистрирани се 22 нови случаи на ковид-19 и тоа во: Скопје-8, Штип-2, Прилеп-2, Тетово-3, Струга-1, Велес-4, Свети Николе-1 и Гостивар-1. Досега во земјата се направени вкупно 22255 тестирања на ковид -19

5. BlackNight

BlackNight Популарен член

Од каде бе луѓе ова дека администрација седи дома цело време? Еве и јас сум дел од истата и веќе трета недела по ред работиме од 8 до 16 и нема ротирања. Секој ден, секој вработен. И додека ги користиме старите одмори ни се јавуваат и викаат на работа да доаѓаме. Седат дома оние кои се ослободени со мерките но 95% од нив барем кај мене си доаѓаат периодично, односно се заменуваат со брачниот другар за чување на дете, секако со седење на работа full time.На прсти се бројат оние кои воопшто не дошле. Хронично болни и бремени не доаѓаат ама па не е ни во ред по мене, сеуште е ризично за оваа група граѓани.
    Претпоставувам вака е и по другиве јавни институции, иако сеуште нема онаква хард кор гужва по Скопјево. Од друга страна иа и приватници кои си работат од дома, ама па ако им се може и имаат услови и не трпи работата, зошто да не.

CameliaMiller, kikin, 1209 and 2 others like this.
  6. BlackNight

BlackNight Популарен член

Ама може ќе биде само за тој ден, не и за саботата и понеделникот. Не ми се верува.

Ahoy likes this.
  7. Summmerr..2014

Summmerr..2014 Истакнат член

Neli rekoja deka karantinot nema da e zadolzitelen? Dali site ke Mora da odat sto ke se vratat Sega? Dokolku imas nekoja informacija te molam izvesti me.
    Vo sekoj slucaj, so lesno na site..Mora da se izdrzii

8. John Snow

John Snow Форумски идол

За владините функционери нема да е задолжителен пошо имале special имунолошки систем и ниедна болест ништо не им можела:yawn:

9. Bunny2

Bunny2 Популарен член

50 оздравени има,што е супер.

Zaljubena26 and Ahoy like this.
  10. anastasijaki

anastasijaki Форумски идол

Кога ќе се отворат границите ќе се укине.

Summmerr..2014 and Ahoy like this.
  11. Milan93

Milan93 Истакнат член

Еве мене не ми е јасно како тоа ако сите седиме дома 15 дена ќе го искорениме вирусот? Тоа значи дека 16-тиот ден сите ќе си се шетаат слободно или? Баш ме интересира кога сте веќе убедени во овакво сценарио како би одело со ред?Објасни.

Asparagus and Ygritte like this.
  12. prominent

prominent Форумски идол

Најубаво до крај на живот да си останеме дома ако гледаме така, сигурно нема да фатиме ниеден вирус :)

Секојдневно ризикуваме, секој наш потег и дејство, секој ден, има одреден ризик. Само што досега не мислевме на тоа. Излегувавме и бркавме работа.

Една интересна мисла што ја слушнав пред некое време - смртноста на животот е се' уште стопроцентна.

BloodElf, P.S.love, Amellie13 and 7 others like this.
  13. Peperutce1115

Peperutce1115 Форумски идол

Супер е. Ама па мене некако бројот на оздравени ми е сомнителен.
    Мислам дека полесно може да манипулираат со тоа, отколку со бројот на заразени.

kikin and Bunny2 like this.
  14. Maro87

Maro87 Популарен член

Оздравените ајде окк е, не се сомнителни иако ги вадат од ова заболените. Прашање е..колку се заболени навистина од вирусот..од тие што се починати само на колку им е лажно дека се од корона, им земаат брисеви и како демек се болни...секако со дозвола на фамилијата ако се согласат со тоа. Вирус како вирус го има, и тоа многу по одамна не е од март како што беше кај нас. Па знаете дека пола од Св.николе вклучувајќи ја и мајка ми и вујко ми уште во ноември и декември беа со вакви симптоми..На вујко ми му кажаа итно во болница дека морал, ама тој не сакаше..и оздраве после три недели. Ама тогаш се водеше како обичен вирус..

Bunny2 and Ygritte like this.
  15. vitamina

vitamina Форумски идол

Пишував јас за Италија бидејки беше најпогодена еу земја и бевме први којшто се соочивме со вирусот непознат тогаш за сите.
    Затоа пишував, нашиот хорор беше најстрашен, ако го земеме податокот дека сме прва земја со најмногу починати па и заразени во еу.
    Затоа пишував, не дека одпосле пишував, не пишував а ниту пишувам повеќе.
    Нема поента веќе за пишување.
    Најмногу пишував бидејки бев тагирана за да пишам луѓето се плашеа што е најнормално па ме прашуваа и слично. Да не бев тагирана немаше да пишувам воопшто.

Ако би имале во иднина било каква информација за патување во Мк ве молам споделете.
    Наслушав од луѓе што планираат да одат накај Мк накај 15 јуни. Па не би знаела дали до тогаш би можело.
    Ние мислиме за во август.
    Ако не ви пречи тагирајте и споделете во иднина.

16. Ygritte

Ygritte Форумски идол

Еве веќе 2.5 месеци работиме од дома (приватен сектор) со исто темпо, дури и повеќе работа од во канцеларија, засега е океј...ама мора да излеземе од дома еден ден....

Значи вируси имало, има и ќе има....Не може вечно да останеме внатре. Друга работа, не може вирусов да егзистира и да се шири исто во Алјаска, Мексико, Вашингтон, Нигер, Бангладеш, Рим, Атина, итн итн, од причина што секаде е различна температура, влага и слично. Времево не е исто во Декември, Март,Јуни, Септември .... почнувам да мислам дека е некое безвеза сценарио. И колку повеќе се тестираат толку повеќе ќе излезат нови случаи.... Стварно немам ум

nena2010 and prominent like this.
  17. 1209

1209 Форумски идол

И нам ни ги зедоа и ни ги вратија во автобус, претпоставувам зошто директно се качуваш ви бус, а не минуваш на гранична контрола на аеродром, како кога одевме на екскурзии па на сите ни ги земаат наеднаш за регистрација.
    Во хотелотќе им ги земат за 14 дена, последниот ден прашавме зошто ни беа задржани, ни рекоа за регистрација, прашавме дали 14 дена им требаше да не регистрираат зошто секако веќе сме регистрирани во Министерство, ни рекоа така ни е кажано и толку. Реално немаат право 14 дена да ги задржат, веројатно сите имаат основ за тужба, ама на сите на крај памет не ни беше тоа, па и сега не ни е.
    Дека предходно зборевме и имаше замери ако зошто не сме прашале од некои членки, па ете прашавме ама заборавив да пишам.

18. John Snow

John Snow Форумски идол

19. An-na

An-na Форумски идол

Остај тоа, туку ни маски не им требаат. Супермени :D Го виде Вилипчо кај колега му во Атина? :wasntme:

20. Lima24

Lima24 Популарен член