Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. princess5

princess5 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 април 2010
    Пораки:
    4.967
    Допаѓања:
    34.601
    Од а до ш се сложувам нооо едно големо но еве неможеле да се договорат за викендов... што ли калкулираат...???
    А и лугево не ги разбирам како се опуштија ко да заборавија како беше до први мај тогаш од петок до вторник бевме а сега проблем од сабота до вторник ....
    И што е најтрагично изјавиве од министеров да не го коментирам подобро...

На cresa-jagoda и Ahoy им се допаѓа ова.
  2. Nigredo Odor

Nigredo Odor Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2016
    Пораки:
    3.549
    Допаѓања:
    19.467
    Со брановите станува траги - комично.

За да има вистински втор бран мора да заврши првиот. Да постои една кратка пауза, па да го прогласиме вториот.

Моментално, низ цел Европски континент владее константна хистерија и бројчана инкризација од почетокот на пандемијата, така да не постои такво нешто како "втор/трет/десетти" бран. Истиот случај е и со Кина...
    Логичка размисла не е на одмет. :)

На An-na, fana и bicycle им се допаѓа ова.
  3. Bunny2

Bunny2 Популарен член

Се зачлени на:
    26 декември 2010
    Пораки:
    1.301
    Допаѓања:
    1.639
    Они ставаат акцент на тој т.н втор бран зошто ќе има и сезонски грип и се знае дека ќе биде хаос.Е тек тогаш нема да се знае кој од што умрел.

4. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    18.635
    Допаѓања:
    252.631
    Скроз се исти. Еконмските мерки се копи пејст, само за 50 евра нашите се помали.
    Дружбите бетер и ниеден случај.
    На граница со Италија.
    Еве, не знам дали да верувам.

На LejlaD и Lilit им се допаѓа ова.
  5. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.296
    Допаѓања:
    158.152
    https://news24.vip/вечерва-во-скопје-ако-може-некој-ве-мол/

Женава...
    Ај првиот пат... ама сега?!

Ти викам, не сакаат да ризикуваат.
    Да не звучам како некој што вика - еј у доверба ми кажаа или па од блиски извори или чоек ми кажа шо знае - тип на човек, но тетка ми е значаен човек во нивната народна банка. Ако она го проценува нештото како такво, навистина и верувам..

6. Nigredo Odor

Nigredo Odor Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2016
    Пораки:
    3.549
    Допаѓања:
    19.467
    Ма знам, ама нема логичко следство да се зборува за т.н "втор бран" кога ние објективно немаме сведочено завршеток на првиот. Месец, два да имаме пауза па да почне пак се ново на ново, во ред. Дури тогаш можеме да зборуваме за нови епидемиолошки или пандемиски циклуси.

На Bunny2 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. prominent

prominent Форумски идол

Се зачлени на:
    8 март 2014
    Пораки:
    5.399
    Допаѓања:
    61.230
    Глупости во боја. Вирус како вирус, бегање нема, посебно ако е нов, сите ќе се инфицираме, некои ќе поминат полесно (повеќето), некои потешко. Според статистиките, повеќето нема ни да осетат или ќе имаат некои лесни симптоми. Доста беа драми, треба да се живее. Вирусот ќе си циркулира, а ова за вториот бран е смешно. Навистина да си помисли човек дека станува збор за пландемија :)

На BloodElf, senjorita-v, Bunny2 и 4 други им се допаѓа ова.
  8. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.929
    Словенија прва ги затвори верските храмови.
    Тоа е разликата, тие реагираа кај се шири вирусот, оставајќи ги луѓето да живеат колку-толку нормални животи.
    Македонија наопачки, ги истортурира граѓаните и уште ги влече за нос без да преземе нешто ефективно.
    Плус, алгоритамот за тестирање помага во подобар тракинг на случаите. Словенија одма почна да ги тестира сите што имаа симптоми, без разлика дали имале контакт или не.

Последна измена: 21 мај 2020
    На Alisa22, BloodElf, 1209 и 8 други им се допаѓа ова.
  9. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    18.635
    Допаѓања:
    252.631
    На Lilit му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Zaljubena26

Zaljubena26 Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2017
    Пораки:
    2.253
    Допаѓања:
    31.205
    Значи не ми се верува како некои напнавте со тоа седење дома. Не се сите џаболебари без обврски па да лежат дома. Луѓе одат на работа, можеби за да стигнат до таму користат јавен превоз. На работа се со многу колеги и имаат работа со странки. Или откази да дадеме треба? Оти вирус секако се шири. Епа ајде да се изолираме, нека ни дава плата сјајната влада што ја фалите ама секој да добие колку што си заработува а не тие бедните суми што ги спомнуваат. Нека мрдне полицијата на терен и нека воспостави ред наместо по цел ден да се оптегаат по станиците. Не знам што мислите, дека ќе го искорениме вирусот? И да е така, во прва прилика кога ќе се отворат границите некоја Цаца пак ќе ни го донесе. Веројатно нема до бесконечност да се изолираме.

На BloodElf, Bunny2, christinnn и 3 други им се допаѓа ова.
  11. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    8.978
    Допаѓања:
    219.596
    И мене ме чуди.
    Ама па читав прееска им бегале ит со точоци низ полињата да идат у словенија а као биле со висок ризик. Шипак. Сепак фриули беше најнепогоден и народот беше најпослушен, други региони не можат никако да пројдат накај словенија.
    И чудно е.
    Уствари мене ионака ми е чудно цело време како некои се жариште и најопасни и таму никако ништо ниту со локдаунот не престана а некои се стендбај.
    Чуднооо.

Кај нас од понеделникот е хаос, све е отворено, посебно младите надотерани полни барови, збирштини до трт и назад, се пијанчат по цела ноќ и ден без маски без ништо.
    И овие као предупредуваат, што предупредуваш братче? Казни. Едноставно е.
    Веќе многу барови самоиницијативно затвараат бидејки им е страв од казна а не можат да ги маваат овие што се собираат по 100 души на пиење.
    И предупредуваат, а јасно и е дека не можат не смреат веќе да затвараат и како напред?

Ќе се преброиме ние од 28 мај, сега е рано. Цела италија е во аларм од младите по баровите ненаситни па ќе.патиме и ние мирните и кротки фамилии на нивна сметка.
    Пак ќе кажам ќе почнеме да се пребројуваме од 28 мај, не дај боже ми личи на уште едно екстра ит сценарио освен нели ако вирусот стварно губи на сила иначе ојдовме пак јабана, и ништо да не се извлече поука и да се внимава еве не знам.
    Дај боже да дочекаме 3 ти јуни за отворање граници.

И сеа ем и е јасно дека уште еден локдаун ќе ги сломи ем предупредуваат. И што од предупредување?

На green.eyes, senjorita-v, oblace1 и 4 други им се допаѓа ова.
  12. John Snow

John Snow Форумски идол

Се зачлени на:
    8 март 2016
    Пораки:
    4.940
    Допаѓања:
    53.148
    Па не знам баш дали е вирус ко вирус ако ги глеаме статистиките 10 пати е пофатален од сезонски грип, значи не треба да си играме курташак со вирусот коа луѓе умираат од него.

А ова за втор, трет бран поише се предупредување и претпоставки, не мора да значи дека стварно ќе се случи.

На Peperutce1115, oblace1, elenaxbbg и 6 други им се допаѓа ова.
  13. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    18.635
    Допаѓања:
    252.631
    Не мислев да ти реплицирам, али види убаво знам како е таму. Нема разлика. Нема.
    Кој ги остави да живеат нормален живот кога ги растеруваа оти се групираат. И пак се групираа, по дворови, куќи.
    Ако ме лаже сестра ми и сликите, лажам и јас. Последни реагираа со мерки, лекари нивни бетер од Цаца беа.
    Решение за самоизолација стига после 7 дена и никој не контролира.
    Кај нас и построго беше.

Не ширете дезинформации, како само овде да е најкатастрофа.
    И таму знаете колку луѓе останаа без работа? Ги одјавија, баш ко овде.

На jacqueline.s, green.eyes, senjorita-v и 7 други им се допаѓа ова.
  14. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.296
    Допаѓања:
    158.152
    Ама тука не чини...у Македонија е проблемот што при реални услови какви сме ризикува да оди на пат за дете кое имало труење и кое имало проблем со увото уште пред да тргне...
    А живее за стално во Англија...
    Јасна е агендава. За мене е луда, зошто свесно и намерно го прави ова, се изложува и себе и детето на ризик за некакви интереси.

Знам за луѓе кои се затечени по странство, па и со мали деца. Чекаат стрпливо таму, иако не се во свој дом. Ама умни, разумни, реални... За некои и сочувствувам премногу зошто се со бебиња. Ама седат, чекаат, на никој од нас не му е драго да е вака.
    Никој од нив не очекуваше дека ќе се случи тоа и не отидоа намерно, ни па предвиде.

На senjorita-v, cresa-jagoda, LejlaD и 6 други им се допаѓа ова.
  15. prominent

prominent Форумски идол

Се зачлени на:
    8 март 2014
    Пораки:
    5.399
    Допаѓања:
    61.230
    Умираат луѓе од се' и сешто па никој не се затворил дома. Значи, сакале или не, некогаш ќе се отвориме и ќе дојдеме во контакт со вирусот. Мерките што се преземаат се непропорционални со опасноста, факт.
    Разликата е во тоа што седењето дома, носењето маски и стресот буквално го утепува имунитетот, мене тоа ме плаши повеќе.

На lovestoneddd му/ѝ се допаѓа ова.
  16. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.086
    Допаѓања:
    269.021
    Дечки не следам темава, може некој само да ми каже денешен биланс и дали има одлука за викендов?

Фала!

17. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.086
    Допаѓања:
    269.021
    Се' и сешто не е контагиозно.

За останатото, имам пишувано премногу, нема да се повторувам.

На smooch и emiliana им се допаѓа ова.
  18. monibejbi

monibejbi Популарен член

Се зачлени на:
    26 јуни 2010
    Пораки:
    1.927
    Допаѓања:
    2.149
    И вие добро се држевте ова некое време со бројките највеќе ради карантинот, али сега као што кажуваш и кај вас работава ке влоши ако продолжат да не почитуваат. Самиот народ е крив али треба и да се казнуваат.

На vitamina му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Estranged

Estranged Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2011
    Пораки:
    1.776
    Допаѓања:
    24.836
    Одложена е седницата, нема одлука. 40 новозаразени денес.

На CameliaMiller му/ѝ се допаѓа ова.
  20. John Snow

John Snow Форумски идол

Се зачлени на:
    8 март 2016
    Пораки:
    4.940
    Допаѓања:
    53.148
    Е овој аргумент најмногу ме нервира, умирале од се' и сешто. Умираат да ама не умираат од нешто за кое нема лек и кое се пренесува лесно( или тешко врска неам).

На NarCis@, Mishela, Lianna Anna и 7 други им се допаѓа ова.