Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.265
    Нели давам предлози како да се сменат условите во кои функционира општеството?
    Нели велам дека место да потплатиш некого, треба да го пријавиш?
    Нели велам дека ако на пријавата никој не реагира, треба да се обжалиш кон повисоки инстанци?

Нели велам дека ако никој не фаќа врски и сите пријавуваат неправилности (или барем мнозинството) работите ќе се сменат?

Нели ви реков милион пати до сега, за милион различни работи:
    Да се собереме и да протестираме.
    Да собираме потписи и да поднесеме петиција.
    Да.. да... да...

Ме послуша некој?
    Не.

Едит: Ми останува само да ве едуцирам.
    А во едуцирањето спаѓа и критикување.
    Знаеш.. како кец на школо.
    И тоа е критика за незнаење.

На Biljarkata, Ygritte и mal.ecka им се допаѓа ова.
  2. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.929
    Нема логика и е залудно трошење на тестови.
    И овој во градинките нема логика.
    Пред 5 дена тие што го поминале, може денес се позитивни веќе. Не за џабе некаде се мислат 72 часа тест да бараат. Сега да те тестираат, до 2-3 дена ти важи најмногу, После џабе.
    Контрола на ширењето преку идентификување на случаите е единствена стратегија која функционира, во комбинација со физичко дистанцирање.
    А не молење за тест и полициски час комбинарано со скрининг на кој стварно не знам која му е поентата.

На Angie1432, zhap4e и Biljarkata им се допаѓа ова.
  3. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.733
    Допаѓања:
    322.892
    Па да.Точно е дека лоцирање на позитивни и сецирање на нивен круг на контакти е најдобар, ама што со асимптоматските?
    Мене тие ме мачат.
    Латентни коронаши.

4. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.260
    Допаѓања:
    181.692
    За се си во право. Јасно ми е како се пренесува Хив, како Ковид. Баш заради тоа што Хив се пренесува, условно речено тешко, а Ковид, условно речено лесно, ја направив споредбава. Мислам, јасно ми е и како и кога се прогласува пандемија, ама да зборуваме за сите инфицирани како за фатални исходи е ПРЕТЕРУВАЊЕ. Во моментов мк има околу 400 активни случаи, колку од нив се хоспитализирани не знам, и ми изгледа како многу драма за секој регистриран случај. Колку има активни случаи на Хив во МК, знае ли младинава што е Хив, или ништо тоа не е, страшно е само бремена сум малолетничка? Оти не броиме жртви од Хив туку од корона? Оти на темата Хив нема испишано 1200 страни (ако воопшто постои таква тема). Заради табуто?

И за маските си во право, зошто можеби СЗО советува како што советува. Еве, јас кајшто сум, ги носиме 2 месеци. И сега одеднаш веќе не морало да се носат во канцеларија:?:. Значи следиме што ќе ни препорачаат властите. А властите сегде различно, па на државно и локално ниво различни правила во исти ситуации применуваат. Јас не можам да бидам толку паметна, колку што сите ме збунуваат. Ама знам дека сега не е полошо од претходно. Дали наесен ќе биде полошо останува да видиме.

Тагни ме од соодветната тема, која и да е, зошто вакцина нема и за која вакцина правиме муабет? За хив ли мислеше?

На DAngel, zhap4e, prominent и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. Lima24

Lima24 Популарен член

Се зачлени на:
    21 август 2014
    Пораки:
    1.281
    Допаѓања:
    3.088
    На Bunny2 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. supergirlmb

supergirlmb Популарен член

Се зачлени на:
    6 април 2017
    Пораки:
    1.364
    Допаѓања:
    7.821
    Немам време дада ја читам темава наназад. Сум за полициски час викендов. Иако веќе не знам во што да верувам. Пред некое време слушнав муабети дека во една приватна болница сите тестови покажувале позитивни. Дали навистина се поигруваат со народот? Ние окапавме од дома седење. Ме интересира дали некој знае заболени личности. Значи верувам дека има вирус ама ми се јавуваат и сомнежи, да не ме сфати погрешно некој. Седам дома, одам по храна само со маска итн.

7. zhap4e

zhap4e Форумски идол

Се зачлени на:
    27 март 2011
    Пораки:
    7.113
    Допаѓања:
    107.127
    :D

моја топла препорака до тебе, излези од филмот “едуцирам“ на форум и терам некаков активизам. Пошто, дур мислиш дека нешто правиш со типкање тука, луѓе од форумов го прават тоа надвор од него. Just do it. Не чекај на другите.

На Bubce38, M.B., *Amethyst* и 2 други им се допаѓа ова.
  8. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    17.685
    Допаѓања:
    116.279
    А дека никој од темава нема фаќано врски за на болница за себе или свој блиозк. Аман те молам да не глумиме лудило овде.

На oblace1, referentka, *Amethyst* и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. lovestoneddd

lovestoneddd Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2018
    Пораки:
    4.249
    Допаѓања:
    39.627
    Како не бе, тикве ?
    Колку случаи имаше само еден сопружник заразен, другиот не ?
    Делеле ист кревет, интимност, и ништо.

Трудницата што почина наводно од Ковид, роди дете негативно на вирусот.

Нека иде човек па да им најде нзс.

На fana му/ѝ се допаѓа ова.
  10. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.265
    Сакам да можам секогаш, ама не можам.
    Кога можам, одам.

Лани го прекинавме одморот за да одам на Геј-парадата.
    Шо мислиш, шо ми е побитно?
    Еднакви можности и услови за сите, или тие 5 дена одмор, што ги претворив во три?

На Biljarkata и mal.ecka им се допаѓа ова.
  11. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.265
    И шо треба?

Да се помирам?

Така е и не можам ништо?

Не си ја знајте и не си ја цените моќта која ја имате.

Се' додека политичарите, witch btw are civil servants, ги ставате “погоре од вас“, нема да знаете дека тие се оние кои што треба да се “подолу“ во системот.

На Biljarkata му/ѝ се допаѓа ова.
  12. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    16.510
    Допаѓања:
    114.013
    дали стварно?:|

На cresa-jagoda, Mantub, Bubce38 и 3 други им се допаѓа ова.
  13. Lima24

Lima24 Популарен член

Се зачлени на:
    21 август 2014
    Пораки:
    1.281
    Допаѓања:
    3.088
    Јас знам заболени. Да не откривам детали од каде се точно.

14. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.265
    Да.

Сум пишувала милион пати дека на протести со кои се согласувам одам.
    Македонија ја имам превртено со протести.

А да :!: и во овие 20 години протестирање за се' и сешто ни ебан денар немам земено!
    А можев!
    Ама верував дека е исправно да се борам за она кое го мислам, а не она за кое ќе ми платат.

На Biljarkata, thequeen95, green.eyes и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.929
    Нема зошто да те плашат. Тие би требало да ја шират заразата краток период од 1-2 дена најмногу во тие 14 во кои, да имало добар трекинг на случаи, би биле во самоизолација и не би заразиле никого.
    Кај нас асимптоматски ги викаат и претсимптоматските, а тоа се тие што уште не развиле симптоми, а ќе развијат. Тие шират вирусот од 48 часа пред да развијат симптоми, значи и не од штом го фатат, веднаш.
    Така и се врши трекинг тука, кога добиеш позитивен тест за Ковид, ги земаат сите што биле во контакт со тебе назад до пред 2 дена од кога се појавиле симптоми како најризични. А во оние со кои си бил во контакт 14 до 14 дена пред појавата на симптоми го бараат оној што те заразил.
    Не ми е јасно ништо со асимптоматските што се случува во Македонија, мене тука, во Хрватска, во решението за самоизолација ми пишуваше дека можеби сум клинцоноша(тоа е асимптоматски, т.е. само преносител), а може и сум заболена заради враќање од странство и ме ставија 14 дена во самоизолација.
    По 14 дена, си излегов и готово.

Не знам, фалат информации за како се води сметка за лоцирање на случаи и контактите и од кој извор се заразуваат. ептен ми е магловито тоа што се случува во Македонија. Ми нема никаква логика.

П.С.
    Еве уште еден податочен сет, за информациони кампањи за Ковид како се развивале по државите.
    Македонија пак ја нема, де https://ourworldindata.org/grapher/public-campaigns-covid?region=Europe

На supergirlmb му/ѝ се допаѓа ова.
  16. bibiiii

bibiiii Популарен член

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    604
    Допаѓања:
    1.081
    Dzabe za stoka narod i policiski cas i se.Eve denes slila mi pratija od s.Velgosti za praznikov Sv.Nikola
    FB_IMG_1590150511763.jpg

На KateKane и WildMk им се допаѓа ова.
  17. raww

raww Популарен член

Се зачлени на:
    18 март 2014
    Пораки:
    1.036
    Допаѓања:
    5.915
    За фирмите кој добиваат помош од државата тие 14500, дали тие средства потоа фирмата треба да ги врати?

18. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    16.510
    Допаѓања:
    114.013
    Да. Безкаматен кредит е тоа :)

19. raww

raww Популарен член

Се зачлени на:
    18 март 2014
    Пораки:
    1.036
    Допаѓања:
    5.915
    IMG_20200522_144023.jpg
    Тука прочитав дека ттеба да вратат само тие кај што ќе се пронашло неправилности, не сите

На fana и ocicka2014 им се допаѓа ова.
  20. Avery

Avery Популарен член

Се зачлени на:
    1 ноември 2014
    Пораки:
    2.750
    Допаѓања:
    14.459
    Ве молам за брза информација.

Во кои приватни лабаратории освен Жан Митрев и Систина може да се направи тест за корона?
    Ми рекоа Адриалаб, ама таква лабараторија не ми излегува...