Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.096
    Допаѓања:
    225.585
    Биотек

На Avery му/ѝ се допаѓа ова.
  2. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    16.510
    Допаѓања:
    114.015
    Адриа лаб е синлаб по ново :)

3. KateKane

KateKane Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јули 2018
    Пораки:
    3.451
    Допаѓања:
    60.894
    Имаше. Ама имаше и случаи каде еден човек зарази многу луѓе. Како фризерот од Кочани, како сопружниците од Дебар, кај мајка ми на работа имаше човек кој си ги заразил и својата и фамилијата на брат му. Така што нема правила, впроочем како и со секоја болест. Не само со оваа болест, еве јас дома имав човек отпишан од сите ради друго нешто, жив си е уште и си тера. Има некаде добра, добра дијагноза и на крај - најлошо. Ама тоа не значи дека не треба да сме внимателни.

За ова бев најрадосна искрено. Не знам што е тоа така, не знаат ни уште докториве и научнициве. Камо да се знаеше се за вирусов, ехе, досеа минато свршено време ќе беше. Уште се учи околу него, чекајте може пола од работиве што ги знаеме на крај да не се така. Најнормално е тоа и нема лутење затоа што е нешто ново и неопипано. Сите почнуваат од 0, да, имаат некое грубо познавање дека спаѓа во групата на корона вируси, ама со секоја нова мутација докторите почнуваат Јово на ново. И допрва ќе се дознава уште за него, впроочем како и за сите други болести. За чумата коа била не знаеле дека се пренесува преку контакт, затоа толку луѓе испоумреле. За колера не знаеле дека преку вода може да пренесе, дека водата може да е контаминирана. Исто голем смртен исход.

Сите непознати во оваа равенка не се уште јасни. И не треба ние да ги дешифрираме тука, има луѓе за тоа. Наше е да следиме препораки. Препораката е толку едноставна, да се носат маски и да не се групираме сеуште по 10 души. Народ има што не го прави тоа.

Коа сме веќе кај маски ВАКА НЕ

Исто не ми се верува дека го немам ова ставено, ама многу просто - а многу поучно клипче. Како да си проверите маската дали ви е океј.

https://www.facebook.com/lazarevski/videos/10219638476326340/ Еве го видеото, земете дезодоранс и прснете во истата, ако помине од другата страна не чини, а ако не помине, ве штити од ситни капки.

@Biljarkata за ХИВ мислев, за вакцина за тој вирус зошто нема. Ќе скоцкам еден нов пост и ќе се префрлиме таму. Има многу новитети во самото лекување за вирусот баш сакав да напишам и за тоа.

На cresa-jagoda, CameliaMiller, LivingGlam и 5 други им се допаѓа ова.
  4. anastasijaki

anastasijaki Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    5.227
    Допаѓања:
    48.157
    Биотек и Авицена. Адрилаб (синлаб) како што знам не прават.

На cresa-jagoda и Avery им се допаѓа ова.
  5. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.265
    Е ова е греота.

Зошто не се инвестира во повеќе тестови и лабаратории кои ќе ги покрива државното здравство?
    И “финансиска инекција“ зедоа од ЕУ за пандемијава, и шо видовме од тие пари подобрување?
    Само за тестови ли и за маски ги трошат сите тие пари??
    И пак нема ни тестови, ни маски за сите :drunk:

6. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.800
    Допаѓања:
    97.092
    Вајлддд :) зошто си земаш улога на учителка на форумов. Да си ги едуцираме само децата можеме, никој друг.

Последна измена: 22 мај 2020
    На cresa-jagoda, ocicka2014, thequeen95 и 4 други им се допаѓа ова.
  7. didisi

didisi Популарен член

Се зачлени на:
    22 септември 2010
    Пораки:
    1.969
    Допаѓања:
    3.683
    За нас се е џабе, вчера бев во сити мол гужва како да не е ништо, значи буквално се шетаат, наместо да одат ако ептен мораат. Маски не се носат, во маркети не се почитува дистанца, ти се лепат на каса. Во парковите се прават седенки, групирања... Не знам што треба да сеалучи за да имаме само свест како народ

На cresa-jagoda и bibiiii им се допаѓа ова.
  8. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    18.644
    Допаѓања:
    252.699
    Авицена во Тафталиџе без закажување од Пон до Петок од 14 до 17 часот, и Сабота до 14 часот мислам. Ова ми излезе на Инстаграм.

Последна измена: 22 мај 2020
  9. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.265
    Многумина ме имаат прашано тоа.
    Иста сум и во живо.
    И со блиски и со далечни.

Посилно е од мене. - Немам друг одговор

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  10. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    17.686
    Допаѓања:
    116.285
    Не е ова само кај нас. Знаеш дека во Америка и во Европа за да дојдеш да те прими добар онколог и тоа приватно со плаќање кој кошта многу, е само со препораки?? И други специјалисти. Мислиш дека само кај нас е ? И убава ти рече @zhap4e со титкање на лаптоп ништо нема да смениш.

На *Amethyst* и zhap4e им се допаѓа ова.
  11. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    17.686
    Допаѓања:
    116.285
    Мора закажување не може туку така да си влезеш. Мора да те пречаат и влегуваш од друга страна.

12. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.265
    Тоа што кај нас не чини, не значи дека на другите места чини.
    Треба и со тоа да се помирам?

А на Жабче и' одговорив веќе, така да:
    Повикај се на тој мој пост.
    Да не се повторувам.

13. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    17.686
    Допаѓања:
    116.285
    Еве за Авицена сепак било БЕЗ закажување. Само мене ми е шубе вака што нема посебен протокол а во Авицена се прави се и сешто. Не е во ред. 97460342_3316744551710733_3368266456222400512_o.jpg

На cresa-jagoda, JuLleE и Avery им се допаѓа ова.
  14. Avery

Avery Популарен член

Се зачлени на:
    1 ноември 2014
    Пораки:
    2.750
    Допаѓања:
    14.459
    Фала ви на сите. Еве вртам по лабаратории, Жан Митрев тек од вторник, Систина некако не ми се сигурни, Биотек затвориле, Адриа лаб демек ќе ме побараат за анкета и закажување и ги нема, изгледа Авицена ќе биде изборот...

На JuLleE му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.800
    Допаѓања:
    97.092
    Еми тоа е егото, сите го имаме, сите сакаме да сме попаметни од другиот. Ама со оглед на тоа што не можеме да имаме во секоја професија искуство, не можеме баш да знаеме се. Тоа што сметаш дека треба да го правиш го правиш, и толку, доследна си на своето верување. "Едуцирање" го правиме само за его буст, ај признај на сите ни се дешава, каков вирус :)

16. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.265
    Признавам дека има врска со егото.
    Ама ако е причина за амбицијата 'подобар свет', нема ништо лошо.
    За она што не знам и не сум сигурна, не го тврдам. Прашувам за да научам.

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.260
    Допаѓања:
    181.693
    Ама од кај знаеш ти што е подобар свет. Функционирање во општество без врски значи дека сите се еднакви и дека секој си ја работи работата. Во здравство тоа значи да чекаш исто за термин или интервенција, ти , висококвалификуваната, елитна госпоѓа, со некој си чистач на контејнери. Или мажот ти, битна фаца за економскиот развој на регионот. Не оди тоа така.:|

На WildMk му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.800
    Допаѓања:
    97.092
    Егото е его нема "добра намена". Има добра намена само кога треба да го ојачаш егото да можеш да му поставиш на некого граница, ако ти акне шамар на улица, да му вратиш.
    Ако сметаш дека е со добра амбиција можеш да се спречиш да согледаш некои други гледишта.
    И плус, и да си во право за нешто во животов, не можеш да се поставуваш ко да треба другите да ги едуцираш. Тоа е чиста навреда, нема друга намена

На CameliaMiller, M.B. и zhap4e им се допаѓа ова.
  19. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.265
    Не е добра намена, да сакам сите да сме со еднакви права и можности?
    Без разлика на пол, раса, нација, религија, сексуална ориентација.
    Не да ги снема разликите, туку да се научиме “да не ги гледаме“ и со тоа сите ќе бидат еднакви во нашите очи?

Едит: Ако некој мој предлог е лош, очекувам некој аргументирано да го искритикува и да каже како би било подобро.
    А не само да се критикува, заради критикување.

На elenaxbbg му/ѝ се допаѓа ова.
  20. zhap4e

zhap4e Форумски идол

Се зачлени на:
    27 март 2011
    Пораки:
    7.113
    Допаѓања:
    107.127
    Вајлд, ништо ти не правиш. Затоа почни. Посуштински работи од “од одморот си скратив за да протестирам за гејовите“ или за што годе.Не, ти не си на нивото за да едуцираш.

Темата е корона. Да и се вратиме ако може.

На oblace1, referentka, CameliaMiller и 4 други им се допаѓа ова.