Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    16.462
    Допаѓања:
    127.002
    @An-na Вирусов и мерките насекаде се зборат.Тешко некој да не знае.
    Тоа што некои не почитуваат мерки,не значи дека не се информирани,туку едноставно,немаат ни свест,ни совест.

На cresa-jagoda, v_1 и mal.ecka им се допаѓа ова.
  2. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.692
    Допаѓања:
    134.924
    Имаше човек до него па маска да носи? Во затворена просторија е?

На *Amethyst* и mal.ecka им се допаѓа ова.
  3. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.717
    Допаѓања:
    35.699
    Кои мерки конкретно не се почитуваат?
    Неправилно носење на маска? Дали има едукација за тоа на ТВ? А и да има, нели тие кои треба да ги спроведуваат мерките или кои ги носат треба да бидат репер? Каков репер беше вчера Филипче или кога беше во Атина без маска? Каков пример дава полиција која е скоро нонстоп без маски?
    Групирање не се почитува? Ок. Како ќе го решиш овој проблем? Со кажување на пресови, ФБ и ТВ? Ете, не делува кај секого. Значи треба присуство на полиција на терен. Јас не сум видела. На пазар кај што одам скоро сите пазарџии немаат маски, а сигурна сум ако само еднаш дневно поминува полиција, сите ќе носат. И не мора да ги казнуваат, доволно е да ги предупредат, ама да ги има постојано. Нели се збореше со разгласи ќе оделе, јас не сум слушнала. Значи, само на хартија и за пред медиуми и светот имаме мерки, во пракса применувањето на истите не функционира. И секогаш народот се обвинува. Ко божем на запад сите одговорни се |(

На cresa-jagoda, fana, kukla21 и 2 други им се допаѓа ова.
  4. MissChievous

MissChievous Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.447
    Допаѓања:
    25.018
    Реално на мнозинството не му е гајле веќе. Во период од 17/19, прошетајте по Гологанов кај парковите ќе видите луѓе од 4 месеци до 40 години, се' млади испоседнати по сите глупи и долж сета трева, групирани по најмалку 6-7 луѓе, повеќето без маски. На отворената "теретана" има најмалку 50 луѓе што вежбаат. По патеките кој трча, кој пешачи, кој вози велосипед. Неопислива гужва е, а зошто? Зошто се недоволно едуцирани или едноставно веќе не се замараат?

На Bezimenka90, Nausicaa и mal.ecka им се допаѓа ова.
  5. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.717
    Допаѓања:
    35.699
    Маската ја носеше на врат. Е сега, ако не си информирана за правилна употреба на маските, твој проблем.

А и во Атина кога беше пред некое време имаше слика со тамошниот министер сликани во затворена просторија без маски. Не знам дали има снимки и дали цело време биле без маски, ама ова е неодговорно. Особено што они самите си се ослободија од задолжителен карантин по патување во странство.

На cresa-jagoda и kukla21 им се допаѓа ова.
  6. GirlRose

GirlRose Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јануари 2014
    Пораки:
    5.111
    Допаѓања:
    26.991
    А, кој е крив Ана?
    Ако народот не е свесен да не дојде Филипче да им стави со инка?
    Точно дека полицијата чмае и министрите се глупираат поголем дел од времето.
    Ама, тој што не носи маска нема да носи. Не Филипче, и Ајнштај да се јави на ТВ пак нема да носат.
    И да има мерки, пак ќе се најдат некои паметни што нема да носат и ќе се прават над законот.

На eli25, oblace1, v_1 и 2 други им се допаѓа ова.
  7. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.717
    Допаѓања:
    35.699
    А како се создава свест за нешто кај народот? Или така, треба да си бидат свесни? И на запад не се сите свесни, па властите таму не викаат дека народот не чини, туку работат на подигнување на свеста. Нешто што кај нас ужасно фали и за кое дробам цело време |(

На fana, Zaljubena26 и kukla21 им се допаѓа ова.
  8. veteruska

veteruska Популарен член

Се зачлени на:
    27 мај 2014
    Пораки:
    1.977
    Допаѓања:
    5.800
    Епа тогаш зашто не затвараат кога е бадијала а?Штом филипче и владата незнае како и што да прави,не е виновен народот да трпи тортури и иживување?
    Тоа неспособност на владата ,нека си најдат мерки бе да го заштитат народот а не да го затварааат како најголеми криминалци.

Последна измена: 24 мај 2020
    На zhap4e му/ѝ се допаѓа ова.
  9. christinnn

christinnn Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2014
    Пораки:
    2.750
    Допаѓања:
    21.437
    Едноставно, не се замараат.
    Како и јас шо не се замарам поќе, не дека и во екот на најголемата паника сум се замарала нешто многу.

И да, малце ми беше шубе шо имав контакти со другарки и дечко ми, ама сега сфаќам дека џабе ќе се затворав дома.

На Nigredo Odor и Regina.Phalange им се допаѓа ова.
  10. Purplelilac

Purplelilac Форумски идол

Се зачлени на:
    3 септември 2016
    Пораки:
    2.417
    Допаѓања:
    34.776
    Ниту случајно народот не е виновен што нема свест и совест.
    Филипче и Владата треба да го превоспитуваат некој што влегол во четвртата декада од животот и маската ја носи со носот надвор за да можел да диши.

Ќе го празнувам денот кога ќе се отселам од дупкава.
    Толку неписменост и гордост на едно место, само кај нас го има.

На flawless_, M.B., Bezimenka90 и 6 други им се допаѓа ова.
  11. GirlRose

GirlRose Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јануари 2014
    Пораки:
    5.111
    Допаѓања:
    26.991
    Мислам дека секој е свесен како се носи маска. И јас и ти не верувам дека би чекале да видеме на ТВ како се носи. Сигурно не би ја носела на врат за украс.
    Поголем дел си ја носат на врат со разни изговори. На секој маркет е напишано дека мора со маски.
    Каква едукација има на Запад за маски. Искрено ме занима
    Што врска има маската со затварање на обејкти и полициски час?

12. veteruska

veteruska Популарен член

Се зачлени на:
    27 мај 2014
    Пораки:
    1.977
    Допаѓања:
    5.800
    Зашто не затвараат тогаш ако носиме маски а?Нели има препораки,чуму полициски час?

13. GirlRose

GirlRose Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јануари 2014
    Пораки:
    5.111
    Допаѓања:
    26.991
    Маската не е нешто магично па да те спречи од короната. Има и посебни протоколи за маски. Вирусот се пренесува и преку очи. Така да и да ти кивне некој во фаца и да носиш маска пак ќе влезе преку очите.
    Полициски час и тоа мислам дека е воведено за да нема групирање. Ама, гледајќи сфаќам дека цел тој концепт е погрешен.
    Ама читајќи те тебе сфаќам што пишува @An-na . Во право си Ана. За вакви мислења треба едукација. Оти ова веќе е апсурд.

На LejlaD и mal.ecka им се допаѓа ова.
  14. v_1

v_1 Нов член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    29
    Па доволно е да се види колку смртни случаеви има и со тоа да се подигне свеста. Што треба да направи Филипче?
    Јас не разбирам. Ние сме една од земјите кои многу добро се справија со вирусов. Од полициски час до се.Ништо не беше за џабе.
    Но ако сега не се работи на подигнување на свеста јас незнам кога се работело??? Цели социјални мрежи се поплавени од тоа како треба да се однесуваме. Постојано, буквално секој втор ден некој доктор е на телевизија и збори. Многу реклами се направија, видеа,психолошки поддршки,слики како и што да се прави, статии.... Што повеќе?
    Но тој што нема свест, тој е глуп, и ќе си остане глуп, и нема помош за него.

На elenaxbbg и Ahoy им се допаѓа ова.
  15. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    5.083
    Допаѓања:
    27.329
    На сметка на луѓе со други состојби. Едно сме убиле, друго сме спасиле. Ама битно нешто сме спасиле, колку да се рече.

16. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.688
    Допаѓања:
    39.781
    Ај те молам кажи ми колкав процент од македонското население нема пристап до било каков телевизор и интернет.И дали процентот ќе одговара на процентот на луѓето што уште не носат маска ко што треба и луѓе што секоја вечер си прават приватни собири.

Дај Ана, кога те читам добивам впечаток дека за народот збориш како да е апсолутно глупав и нема никаков common sense а мозокот му е на ниво на развој на 3 годишно дете па некој треба да оди од врата на врата и да му објаснува основни работи.Каква е таа специјална едукација која треба да ја добиеме за да сфатиме дека најлесно се шири заразна болеста со близок контакт со луѓе и дека маската е наменета за уста и нос а не како аксесоар ланче?

Не се работи за квантна физика, буквално за ништо од ова не треба да се употребат повеќе од 3 мозочни ќелии за да се сфати.

На flawless_, Mishela, KateKane и 7 други им се допаѓа ова.
  17. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.100
    Шпанската треска не била грип,ама имала три бранови. Вториот бран бил најлош.
    Денес има вакцина ама тогаш сите на сонце ги лечеле и имало ефект за разлика од тие што биле во затворен објект.

18. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    5.083
    Допаѓања:
    27.329
    Инфлуенца А H1N1 бил вирусот, денес го знаеме како свински грип. Истиот што косеше 2009.
    Значи сепак било грип..

19. veteruska

veteruska Популарен член

Се зачлени на:
    27 мај 2014
    Пораки:
    1.977
    Допаѓања:
    5.800
    Ама читајќи те тебе сфаќам што пишува @An-na . Во право си Ана. За вакви мислења треба едукација. Оти ова веќе е апсурд.[/QUOTE]

За каква едукација збориш?Не знам како неможеш да сфатиш дека све е бадијала,до велигден и јас без за карантин,полициски час, стварно добро ја држеа ситуација под контрола,но отогаш па до сега све посраа со тие избори,почнаа да олабавуваат и нормално дека на народ му пукна филм,се виде што е игранката,а тоа се избори.

20. MissChievous

MissChievous Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.447
    Допаѓања:
    25.018
    Едукација за се', освен за како да се зајакне имунитетот. Што на крај ќе испадне најважно околу ковидов!

На Bezimenka90, lovestoneddd и *Amethyst* им се допаѓа ова.