Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Discussion in 'Коронавирус' started by LovelyGirl3, Jan 26, 2020.

1. Abracadaver

Abracadaver Истакнат член

А, до кога ќе ве маткаат со тие фори: „ Народот е крив“?!

An-na likes this.
  2. eli25

eli25 Форумски идол

Е кој е? Венко?

3. GirlRose

GirlRose Форумски идол

Додека ти не ни ги отвориш очите и не ни кажеш кој е крив?
    Бранко???
    :worried:

4. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Додека не' почнеме да почитуваме мерки ^_^

WildMk likes this.
  5. Zaljubena26

Zaljubena26 Форумски идол

Абе Грујо е крив! :D
    Шала на страна, цела криминална банда што е на власт е крива оти во целата ситуација си ја гледаат личната интерес и гледаат да извлечат корист. Сите држави прогласија победа имбецилите уште во карантин не чуваат. Најнеспособни се од сите.

6. prominent

prominent Форумски идол

Уште ние останавме со бедниот полициски час. Абе народот е крив. Појако уште ни треба, синџири на нозете да ни закачат и за радијатор да седиме врзани :)

7. Zaljubena26

Zaljubena26 Форумски идол

Јасно си уцени Заев, или избори или вонредна и карантин. Бирајте.

8. veteruska

veteruska Популарен член

Народот не е крив туку владата и мерките кој не вродуваат со плод.
    Сите држави почнаа нормално да функционираат ,само нас не затвараат.

9. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Народот е крив што не почитува мерки,а власта е крива што не казнува доволно.

10. Abracadaver

Abracadaver Истакнат член

Вирусот дојде во Македонија, затоа што некој претходно се исмејуваше на предлозите дека треба аеродромите и протокот на патници да се затворат. Демек кај нас нема да дојде вирусот. Аеродромите се затворија дури откако се примија неколку илјади печалбари. Особено од Италија. Цело време се апелира за почитување на мерките, а од друга страна секојдневно се форсираат избори во сред пандемија. Политичките поени и гласови се ставаат пред здравјето на луѓето. Сето тоа им дава психолошки стимул на луѓето да не почитуваат мерки и препораки.

cresa-jagoda, An-na and mal.ecka like this.
  11. MissChievous

MissChievous Форумски идол

Не само што не казнува, туку што полиција нема на терен.
    Пред полициски час луѓе се утепуваат од групирање дружејќи се по паркови, еден цајкан нема поминато ни да опомене, а не па ли да казни. Не се замара ни народот, ни полицијата, а власта само колку да се рече дека прави нешто, демек се грижи, па воведуваат полициски, карантин lockdown, итн.

cresa-jagoda, WildMk, pdb123 and 4 others like this.
  12. Bunny2

Bunny2 Популарен член

Казнувале пред некој ден во парк,а ни они не носеле маски.
    Проблемот е што се субјективни.Одат во Студеничани во полициски час,за време на ифтар локалната чаиџилница работи,ги частат по едно кафе и како ништо да не било.Епа не може така.

13. veteruska

veteruska Популарен член

14. MarigoldA

MarigoldA Популарен член

Додека во држави со 60+ милиони жители се знае што кога ќе се отвори, дури до октомври, во Македонија 100 сати полициски час ќе воведат, пикот уште ние го чекаме.
    28127456-0-image-a-19_1588884038008.jpg

Луѓе што работат во странство и плаќаат кирии таму не знаат кога можат да се вратат назад, граници демек средина на јуни, уште неофицијално.
    Транспорт на патници не се знае кога ќе профункционира, возачиве не работат, ај ваљда за пред избори ќе ги свикаат луѓе по митинзи да возат. (facepalm)
    Другарка имам работи во хотел, вика нека кажат да знам барем кога ќе не вратат на работа, скоро или не, не можам цела година со 9000, да знам барем нова работа да си барам. Еве не мора одма да е, ама треба да знаат луѓево, август/ септември нека е, да знае да се планира, пари од небо никому не паѓаат.
    Башка имаше некој постирано слика пред некоја страна во темава, Македонија е една од земјите во Европа што нема споделено инфо за пристапот како се справува со вирусот, алгоритам на тестови, мерки за справување итн.
    Се ми се чини во ќорсокак сме, додека други држави лека полека опипуваат терен, и покрај минималното намалување на нови заболени, олабавуваат постепено, кај нас се преокупирани со избори (и дури ни за тоа датум нема :D). Полиција битно бара бонуси.

Ambitious, *Amethyst*, LejlaD and 8 others like this.
  15. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Како со намален капацитет?
    Што значи тоа намален капацитет?

16. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Супер, нека се соберат ваквите заедно со реисот и како наши здравствени спасители нека основаат македонска здравствена организација, а ти на следно постирање на ваков сензационалистички артикал уште поголеми направи ги буквиве, нека седи на цела страна, вистината да се дознае. :D

oblace1, elenaxbbg and Ahoy like this.
  17. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Помалку вработени на работа.

cresa-jagoda likes this.
  18. 1209

1209 Форумски идол

Додека ние овде се расправаме што е правилно, а што не, кај нас во град, а верувам и во повеќето градови корона како веќе да нема. Јас излегов еднаш да се прошетам покрај река со другарка, носев маска и само јас единствено бев со маска, не претерувам, никој не носеше, покрај река имаше групи и групи луѓе без маски, млади си делат пиво и си грицкаат сончоглед, во полициски час се тркаат со мотори, полиција никаде не видов ниту еднаш.
    Јас само со моите се видов и со една другарка пиев кафе, на отворено и на растојание, ама и двете сме постојно дома, ама не е вака со сите, луѓето не пазат и не ги интересираат мерки и тоа е тоа, сите со сите се дружат, во маркет нема ред воопшто, три пати се скарав до сега у Кам со дедовци шо се лепат до мене.
    И веќе искрено преку она ми е и да се пазам и да бидам затворена, зошто ако сите други мува не ги лази.
    Исто и меркиве, не им ја гледам поентата кога со 24 часовен карантин и излегување до 3 иаме иста бројка со сега кога луѓето се опуштени, значи до кога ќе иаме линеарен раст? Дали воопшто мерките помогнаа за бројките кога нема никаква разлика, дали џабе бевме затворени? Според мене да,сега сфаќам. Ако носевме маски и држевме растојание и се казнуваа саглам и поштено тие што не почитуваа можеше да бидеме вака уште у март, отворени и да си работиме, претпазливи ама без економски пропаст.
    Пред два дена почина уште еден дедо на другар, цел ден чекале пред болница да ги примаат со мозочен удар и не ги примиле, на крај кога се издоговориле каде да го носат си починал.
    На другарка татко и качил тт пред 5 дена, буквално не оди никаде човекот сам е и болен од рак, 2 месеци беше у карантин ради што е ризична група, нема од каде да е болен, сепак кога се јавиле на Скендер, не ги ни дослушал дека има болки при мокрење, дека тт е веројатно од инфекција на бешика каде што воедно е и ракот, прво прашал дали има температура, кога рекле да, им рекол извинете ама не примаме пациенти. Од тогаш другарка ми проба да најде лекар и да го прегледаат човекот кој е критичен и во болки, ама ништо.
    И немој да сте рекле дека не ни е колабирано здравството и ради претпазливост е ова. Имаме едвај 50 хоспитализирани од вирусов, а ниедна друга болница не функционира како што треба, чуваат капацитет, како доктор треба да си свесен дека постои ризик од болест, во време на пандемија секој болен треба да се третира како потенцијален заразен и да се постапува со него по протокол, а не да се враќа и да се остави да умре.
    Тотално сум изреволтирана и веќе нема да пазам толку, ќе излегувам и јас, ќе си работам, ќе си носам маска само и ќе си пијам кафе со кој ми текне.
    Ако закон не важи исто за сите ќе се понашам и јас така како да не важи и за мене.
    Не фер и не личи, оти нема поента 20 посто да се пазат, 80 да живеат нормално и да поминат без казна.
    Или нека се отвори се и да го игнорираме вирусов сите, па што биде биде, или нека почнат сериозно да спроведуваат ред оти вака не бива.

19. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Кај нас нема такво нешто.
    Ден слободен немаат.

20. Kataklinkers

Kataklinkers Популарен член

Две заразени од иста конфекција од Штип.
    Ако се знае дека во една има најмалку 100 вработени, а повеќе конфекции заедно се возат во ист автобус....