Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Discussion in 'Коронавирус' started by LovelyGirl3, Jan 26, 2020.

1. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Да бев полесно ќе ми беше. Ќе си бранев еден табор со испран мозок.

Вака ми иде да пукнам од мака што плаќам некој со мои пари (не сум ни во државна администрација) да се изживува со народ. Да не можеме да се вратиме во нормала, да живееме во страв само зошто не сакале партијата негова избори.

Така што причај партиски работи на други и не врти тези. Прво го бранеше Чулев од петни жили. Сега кога виде не оди тоа смени плоча.
    Дај бар биди си конзистентен во ставовите.

Annath likes this.
  2. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Маските се задолжителни во затворени објекти и автобуси.
    Групирање над 5 лица или 4 беше заборавив 1000 евра казна на лице место по човек. Тоа значи ако сте група од 6 лица по 1000 евра тоа се 6000 евра на лице место.Ако немаш да платиш те носат во полиција,отвараат записник и судот одредува колку години затвор ќе лежиш.

Најјако беше во Март кога една жена ја казниле 10 пати зашто не седела у карантин. Казна за непочитување на карантин 1000 евра.

Е сега првите мерки околу маските уште стојат само на отворено рекоа е штетно да се носи. И не ги разбирам Непалциве и Индијциве зошто носат на отворено кога нема потреба, и зошто се групираат во групи носејќи маски и мислејќи дека нема да ги казнат.

monibejbi, cresa-jagoda and Lima24 like this.
  3. Bezimenka90

Bezimenka90 Популарен член

Би било ок тоа, ама еве ако укинат јавен превоз, како луѓе да одат на работа?

Dream-Girl likes this.
  4. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

А за факултети би можеле да идеме у тој случај така?

Мислам дека е премногу ова, колку народ има тука, плус за влез у Ск тука мора да се проаѓа.
    Тешко изводливо ми личи.

На крај ние шо почитувавме мерки страдаме ради овие што не веруваат дека постои Корона и немаат ич свест.
    Кое дно сме значи.

*Amethyst* and Bezimenka90 like this.
  5. BlackNight

BlackNight Популарен член

Значи милина ми е да те читам, колку систематично се спроведуваат мерки и ослободување од истите таму. Се е плански, одмерено, со доза резервираност. Кај нас со многу повеќе заболени, побрзо се опуштија. Што знам, имам впечаток дека сме пак на почеток, онаму од каде што тргнавме со многу полоша бројка.Како ќе одиме и каде ќе стигнеме, не знам. Ама не е на добро.

*Amethyst*, M.B. and buba4e89 like this.
  6. veteruska

veteruska Популарен член

Карантински мерки може да бидат воведени за општини каде има зголемен број на новозаразени. Тоа се Сарај, Чаир, Гази Баба и Аеродром.

Ова е ниезволдливо:x Надвор од умот

7. An-na

An-na Форумски идол

@RainBow Ај, дојди подрасчисти малку ова партискиве препукувања |(

И Филипче и компанија и Чулев се еднакво виновни. Едниве зошто носеа глупи, ненавремени, нецелосни мерки, а другиов зошто не ги спроведуваше.
    Појасно е сега?

ostoun, kukla21 and cresa-jagoda like this.
  8. BlackNight

Право да ти кажам, не знам, ама и тоа би требало да се регулира. Само многу парцијални ми се меркиве, опфаќа одредена категорија, други не. Се надевам, иницијално, доколку дојде до ова да се обратите до факултетот, па со некаква потврда да може да полагате. Се надевам ќе имате доволно време да се расчисти ситуацијата за вас и да се обезбедите со се што е потребно за да полагате непречено.

Dream-Girl likes this.
  9. Blazkowicz

Blazkowicz Активен член

Да, ама овие случави што ги гледаме сега, не се од празникот. Бидејќи инкубацискиот период на вирусот е две недели, што значи дека тие од овој викенд и од групирањето по џамиите ќе ги видиме дури за 10-тина дена од сега.

10. An-na

An-na Форумски идол

Најголем број случаи, симптоми развиваат по 3 до 7 дена. Така што, да, добар дел од може и од празникот да се.

cresa-jagoda, Blazkowicz and Ahoy like this.
  11. BlackNight

Тој инкубациски период е рамка, може да е под и над овој лимит. Кај некој може симпотомите да се јават по само неколку дена, кај некој и по 28 дена ( барем така кажуваа на почетокот). .

12. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Добро се справија,има и заболени ама помала е смртноста. Дали 6 жртви.
    На почетокот кога беше Италија во паника,овде се испозатворија, од паника не знаеја што да направат. Масовно се делеа откази,хаос беше. Ама со добра стратегија мислам добро се справи земјава.
    Се почитуваат сите мерки, не беше дозволено да седиш на клупи ама сега е. И баш пред два дена ни кажаа дека нема секој ден да не известуваат за да не не плашат повеќе,туку само еднаш неделно и дека треба да научиме да живееме со вирусот.
    Јас на плажа одам често,сите држат дистанца. Мило ми е што ете некој ме чита зошто јас сметам дека сите сме луѓе без разлика каде сме.

13. Lima24

Lima24 Популарен член

Тогаш овие од што се?

14. Abracadaver

Abracadaver Истакнат член

Јас цело време сум конзистентен.

Цело време ти поставувам прашања, а ти не ми одговараш. Препрочитај на претходната страна. Тргни ги настрана СДСМ вс. ВМРО.

Кога се лечи некоја болест? На почекотот или кога ќе метастазира? Зошто Русија затвори аеродроми и патување уште на почетокот на фебруари, а ние дури во март? Зошто сите повратници не се ставија во карантин, туку се дозволи да шетаат по пазари, доктори, фризери, пријатели? Тоа сакам цело време да ти кажам, а не да мешам партии. Ширењето на вирусот не се спречи на почетокот. Тогаш кога можеше.

15. An-na

An-na Форумски идол

Од ифтарските вечери.

cresa-jagoda, vitamina and Lima24 like this.
  16. Lima24

Lima24 Популарен член

Јас те следам и читам уште од почеток иако не пишувам нон стоп. Сметам дека е правилно тоа што пишуваш ти и членки во други држави. Сепак сме наши и убаво е да сме запознаени каква е состојбата и надвор од нашава земја. Треба владава да види и земе пример и од други држави како Малта и сл. Ние освен од Вучич што копираме други мерки немаме правилни донесено.
    Во Македонија не ги почитуваме мерките, ама ако сме во странство како попчиња ќе бидеме, што народ ќе бевме... стаповите само за нас друго ништо.

*Amethyst* and buba4e89 like this.
  17. Ahoy

Ahoy Форумски идол

18. referentka

referentka Moderator Staff Member

19. FreeMind

FreeMind Форумски идол

20. BlackNight

Само и други релвантни субјекти за кризава да ги прочитаа меките и чекорите за олабавување кои се разумни, како во Малта. Се си има редослед по важност и се се одвива полека.

buba4e89 likes this.