Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. M Bison

M Bison Истакнат член

Се зачлени на:
    29 април 2020
    Пораки:
    86
    Допаѓања:
    160
    Во исто време збориш за тоа како како само бројка не е статистика, а исто и покрај демографските податоци за новите заболени, тврдиш дека е омраза во прашање доколку се искритикуваат ифтарските собиранки?

2. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.111
    Допаѓања:
    225.656
    со оглед дека зела две седишта-да, можно е:rofl:
    морав :rofl:

На cresa-jagoda, KuklickaSk, referentka и 4 други им се допаѓа ова.
  3. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.688
    Допаѓања:
    39.784
    Прво, ниту пробувам да се препуцавам ниту па се сметам себеси за надмоќна само зашто сум македонка(стварно, не планирам тука да се објаснувам дали сум религиозна или не) ама статистиките кои ги спомнав се број на заразени по населби.Населбите во кои претежно живее муслиманско население имаат поголема бројка.Ниту го измислувам тоа ниту пробувам да ги оцрнам муслиманите, а баш и во претходните постови неколку пати имам спомнато како и многу македонци не почитуваат ништо и сум сведок на тоа.И нив ги осудував после литијата во Струга и тие што се причестуваа за Велигден, не, ниту сум пристрасна ниту па едните ги оправдувам а другите не.
    Но ете по тоа што во тие општини има најмногу заразени и после многу исти муабети кои насекаде се вртат - а знам дека се вистина и вие знаете иако се преправате дека не приметувате во знак на еднаквост - како не се почитувал полициски час и си работеле локали во одредени општини и градови, како ни полиција ни ништо немало, после слики од ифтари со премногу луѓе, јас не планирам да се правам наудрена и да замижувам на работи што се очигледни, само во име на лажна политичка коректност.

На Harper, bibiiii и Nigredo Odor им се допаѓа ова.
  4. Abracadaver

Abracadaver Истакнат член

Се зачлени на:
    16 март 2020
    Пораки:
    1.368
    Допаѓања:
    3.452
    Полицискиот час важеше за сите. Никој не ги подели луѓето според етнос, религија, пол.

Јас не сум епидемиолог, ама ти си пристрасна. Го браниш својот наратив без да приложиш логично објаснување, па врз својот слаб наратив додаваш ирелевантни глупости, кои никаде не беа спомнати во мојот пост, затоа што мислиш дека така ќе имаш појака поента.

На Marija_Magdalena, Harper, ludamaja10 и 3 други им се допаѓа ова.
  5. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.800
    Допаѓања:
    97.093
    Јас реков дека не оправдувам никакви ифтарски собири, ако не сфаќаш од прво читање што сум сакала да кажам читни уште 2,3 пати. Реков дека е глупаво препуцавање ко мали деца кога ни едните ни другите не почитуваат.

На CameliaMiller му/ѝ се допаѓа ова.
  6. mariatim

mariatim Популарен член

Се зачлени на:
    29 април 2010
    Пораки:
    1.159
    Допаѓања:
    12.529
    Мое мислење е, да нема пак полициски час, само меркиве дадени што се строго казнување.
    Си излегол ок, маска, растојание.
    Ти се оди на кафе? Почитувај протокол, користиш јавен превоз, маска, инаку нема влегување. Епа излези шетај слободно без маска еднаш ќе поминеш, ама ако те удрат по џеб ќе размислиш.
    Зашто греота се малите фирми, ресторани, фризерници итн. Некој само од тоа живее.

На Lima24 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.558
    Допаѓања:
    39.553
    И во Катар почна да има по 1500 случаи на ден, одкога почна Ифтарот, а имаат скоро 3 милиони жители. Не дека им го окривувам празникот, ама можеле да воздржат барем оваа година од обилни собири, со чест ба исклучоци.

На cresa-jagoda му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.558
    Допаѓања:
    39.553
  9. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.113
    Допаѓања:
    269.091
    За Велигден едно што имаше полициски час 3 ипол дена, а друго што уште не беа опуштени луѓево. Сепак беше пред месец.
    Почнаа да попуштаат мерки, и баш така, луѓево тоа си го протолкуваа како вирусов олабавува. И олабавуваше, што е право.

Да не се разбереме погрешно, секогаш бев (и сум) против полициски час, глуп беше, нереален, непотребен.
    АМА бројкиве кажуваат дека при строг полициски час, помалку заразени имало.

Е сега, да ме прашува некој мене, јас би рекла да нема пол.час ама да се казнува се' живо што ќе се збира, нема да носи маска/марама и сл. Без пардон казни.

Така ќе бидат казнети само оние што се попаметни од сите, иначе со пол.час сите групно и беспотребно страдавме.

На cresa-jagoda, Harper, Alisa22 и 10 други им се допаѓа ова.
  10. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.558
    Допаѓања:
    39.553
    Доволно е засилена полициска контрола и зачестени патроли, казнување без разбирање и веднаш се ќе се почитува.

11. lovestoneddd

lovestoneddd Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2018
    Пораки:
    4.249
    Допаѓања:
    39.628
    А што, бог да не ги чувал твоите ?
    Од каде знаеш ти кој од каде е заразен, тоа заклучуваш од бројката која ја слушаш ?
    И тврдењава за ифтар се само теории.

На ludamaja10, *Amethyst*, elenaxbbg и 2 други им се допаѓа ова.
  12. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.800
    Допаѓања:
    97.093
    Бебе починало, може сте пишале ама јас сега гледам. Ее, држава корумпирана, во вакви ситуации испливуваат неправдите на површина. Да беше корупцијата ОК и без последици, секаде ќе ја имаше. Едни казнети, други не па се заебаваме.

13. mssuniquee

mssuniquee Форумски идол

Се зачлени на:
    11 февруари 2015
    Пораки:
    3.779
    Допаѓања:
    53.224
    Да ви кажам право овде во Гази Баба населбата денес сите беа со маски и ракавици. Имало 3 фамилии цели заразени и 2 починати. Да видев дека и во продавница тука нема да пуштаат без маска немаше да верувам.
    Додека сабајле по Јаја Паша тоа сватови тоа народ гужви незнам со кој памет во вакво време на пандемија на болест им доаѓа до свадби?

На cresa-jagoda, Harper, ludamaja10 и 3 други им се допаѓа ова.
  14. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    16.579
    Допаѓања:
    114.481
    Ап-со-лут-но !!!:nod:
    Не може (и не треба) цела држава да биде заложник заради 2 општини |(

На Harper, CameliaMiller и Mantub им се допаѓа ова.
  15. Abracadaver

Abracadaver Истакнат член

Се зачлени на:
    16 март 2020
    Пораки:
    1.368
    Допаѓања:
    3.452
    Повторно релативизирање со глупости. Плус, додавање ирелевантни глупости со цел тезата да добие тежина, иако е надвор од логика.

Сите знаат. Патем, на почетокот не кажуваа, но подоцна почнаа да споделуваат.

Албанците се 1/3 од заболените во Црна Гора. Заедно со сите муслимани се 2/3 од заболените, а сочинуваат колку 15% од Црна Гора? Тоа е огромна диспропорција на заболени. Зошто е тоа така? Ете и во Црна Гора секој ден имаше литии, на раб на граѓанска војна беа, без маски се шетаа, а немаше епидемија.

Во Германија и Италија се случи истото. Зошто?

https://www.ft.com/content/5fd6ab18-be4a-48de-b887-8478a391dd72

Прашањата се легитимни.

16. M Bison

M Bison Истакнат член

Се зачлени на:
    29 април 2020
    Пораки:
    86
    Допаѓања:
    160
    Прво и основно, јас не пишав дека оправдуваш ифтарски собири туку дека самата си конфузна во тоа што се обидуваш да го напишеш. Не ги оправдуваш собирите, а во исто време ја оцрнуваш како меѓурелигиска омраза критиката кон истите и резултате од нив.
    Да, според статистиките ОВА СЕ РЕЗУЛТАТИ ОД ИФТАРСКИТЕ СОБИРИ. Едноставно е. Кога сите можевме по ред да ја критикуваме директорката на Кожно, причестувањето и литигијата, орото во Гевгелија, можеме да го критикуваме и празнувањето на Бајрам, нели? Или тоа не е кул?

На ludamaja10, *Amethyst*, An-na и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    18.690
    Допаѓања:
    253.334
    Што е работата во Кичево, читам коментари по фб?

На LejlaD му/ѝ се допаѓа ова.
  18. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.113
    Допаѓања:
    269.091
    Не ја знам цела приказна со бебето, знам дека тука било позитивно на ковид, а на инсистирање на родителите со авион однесено во Швајцарија, каде и што починало.

На Mantub му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Аргентина *

Аргентина * Популарен член

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    4.750
    Допаѓања:
    9.278
    Летово ни к од корона ќе нема според сите прогнози месеци наназад
    Мора туризмот да поткрепи економиите малце
    Од есен ќе видиме
    Ама досега вирусов е присутен онолку колку што се зборува за него

На Bunny2 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.800
    Допаѓања:
    97.093
    Боже, ај пешки ќе одиме, не ме пратиш со брзо одење. Значи критикувам докторка од кожно, литии, ора, ифтари. Кај виде дека не критикувам? Ама замисли, значи замисли можеш да критикуваш настан без да навлегуваш во религиска омраза, верска омраза, етничка омраза, замисли. Тешко ви е да сфатите како е можно да критикуваш настан без да преминеш на лични навреди едноставно не ви е јасно дека тоа е можно пошо таков ви е менталитетот. Затоа ти е конфузно, јас скрос сум јасна

На CameliaMiller и fana им се допаѓа ова.