Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.800
    Допаѓања:
    97.094
    А бе не се објаснувај

2. ForeverYoung

ForeverYoung Популарен член

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    660
    Допаѓања:
    1.988
    Тие 12-14 дена се до крај на декември, од јануари си има нов одмор. Повеке од доволно се слободни денови за 6-7 месеци. За не дај боже здравствени проблеми се отвара боледување. Седат неколку месеци дома, плата си добиваат па и уште да се жалат. (facepalm)

На Gosh му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.275
    Допаѓања:
    136.880
    Од денешниве тестирања Македонија(62/771) има позитивни на Ковид-19 скоро колку цел Балкан заедно (Србија(31/3203), Хрватска(0/262), Грција(2), Бугарија(14/606), Албанија(15), Словенија(0/264), БиХ(16), Црна Гора(0)). Секаде бројките надоле, кај нас нагоре.

Колку глуп народ сме... треба за нас крантин 2 недели па да се намириме. Инаку отидовме од рака.

Ќутат за детето починато од корона, ќутат за карантинот после молитва за да птасаат муслиманите и по гости да отидат, пуштија наеднаш слобода без карантини, и сеа луѓето шетале.

Пазарите полни, сити мол до врв полн, им викаш не се пикајте по соблекувални они се пресоблекуваат... па уште и деца у градинка да се врателе...

Мухи кај фати, на литија? Или у џамија? Како тоа само нос и течело на жена му и знаеле дека е корона и одма сите тестирани, а луѓе молат кај матичен да ги тестираат? Луѓе умираат дома чекајќи и молејќи за тест?
    Маските по 50 денари, никаква помош да си купат луѓето, а па ова комуњариве фатиле делат прават гужви на едно купче... па уште и они за нив страв немаат, се напикале по пазарите и делат флаери, и маски за лице. Кој очај.

Како вел балкан се спаси, само кај нас се влошува? Неспособни сме, глупи и идиоти. Не заслужуваме држава, нека дојдат татарите нека не окупираат, за една червена ќе се продадеме.

На Ivan4e04, anggell, Chanell* и 24 други им се допаѓа ова.
  4. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.932
    Не слушна? Лажат сите тие заради туристичката сезона, само Македонија ги кажува реалните бројки :D

На Cka, bibiiii, Feminka22 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. lovestoneddd

lovestoneddd Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2018
    Пораки:
    4.249
    Допаѓања:
    39.628
    За вториот сет мерки се аплицира.
    За третиов шо уште не е излезен, наводно автоматски ке ишло.

6. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    17.760
    Допаѓања:
    116.854
    мене ми излезе како да е во Скопје. Ок моја грешка.

7. monibejbi

monibejbi Популарен член

Се зачлени на:
    26 јуни 2010
    Пораки:
    1.930
    Допаѓања:
    2.152
    И јас сакав да проверам а што нема да ме примат?

8. monibejbi

monibejbi Популарен член

Се зачлени на:
    26 јуни 2010
    Пораки:
    1.930
    Допаѓања:
    2.152
    Пријавувајте било какво групирање и на јавен и на приватен простор.Ваљда ке делуваат.

На bibiiii му/ѝ се допаѓа ова.
  9. mareane

mareane Форумски идол

Се зачлени на:
    18 август 2010
    Пораки:
    8.986
    Допаѓања:
    273.851
    Дека е згрешивме некаде е факт.
    Сега веќе е небитно кој ,каде и колку згрешиле.Цехот ќе мора да го платиме сите.Прашање е дали со човечки животи или финансиски .
    Битно е нешто под хитно да се превземе. .Не смее да се остави вака.Никој не би сакал да го види тоа од Италија.
    Сега треба стручњаци од сите области да седнат и сериозно размислат што и како понатаму.
    Ако се остави вака лошо ни се пишува.Се отворено,кафани собиранки од секаков вид ќе почнат да слават матури полуматури веридби...Студентите се враќаат од сите градови на факултетите.
    Многу сум против локдаун карантини и сл.ама ако само тоа се покажало ефикасно поарно вистински локдаун некоја недела одколку вака цела година ќе се влече и крајниот резултат ќе биде далеку полош.
    И уште нешто изборите може се навистина потребни заради функционирање на државава ама дека не се ризик никој не може да каже..
    Која гужва е само при превземање на избирачки материјал или носење на кутии со гласови..По
    еден во опш.изборна комисија да е позитивен рачунајте цела изборна комисија...

Последна измена: 1 јуни 2020
    На green.eyes, Angie1432, Amelia и 3 други им се допаѓа ова.
  10. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.047
    Допаѓања:
    123.936
    Они не делуваа у полициски та сеа.

На kukla21, ЕденЧлен, Nausicaa и 4 други им се допаѓа ова.
  11. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.932
    Во градов има една манифестација што се одржува секоја година крај на мај почеток на јуни, и годинава ќе се одржи исто така.
    Нема да е три дена со големи концерти како што е секогаш, ама ќе е еден ден и ќе има концерт.
    Во последните месец ипол имаме само еден случај, и со оглед на тоа што и цела држава е мирна, се распуштија и специјалните ковид амбуланти во градов.
    И така... Како беше она... се правиме дека немаме Ковид за да не ни пропадне туристичката сезона

Мене ми е искрено многу криво што не ја согледаа разликата помеѓу целосен локдаун и полициски час.
    Целосен локдаун, имплементиран како во Италија, Франција, Шпанија, ти дава можност да излезеш од дома да прошеташ во близина, да изнесеш миленик, да отидеш до продавница, да фрлиш ѓубре ама те спречува да се групираш и да се оддалечиш од домот.
    Полициски ти дозволува да правиш што сакаш и да одиш кај сакаш, освен во одредено време кога пак, смееш да бидеш било каде, само не на улица.
    Ем е глупа рестрикција, ем никако не е епидемиолошки оправдана. Полициски е за воени конфликти, кога навечер не е безбедно. За Ковид, реално, вавечер кога никој нема е најбезбедно да бидеш на улица. Барем нема од кого да фатиш.
    Добро е што се локализирани случаите, не се секирајте, пазете се и нема да фатите. Ама криво ми е што државата тапска во место, што е блокирана без собрание од нефункционални институции и министерства што цело време тераат политички пропаганди и се препуцаваат меѓу себе.

На dayla, green.eyes, vitamina и 11 други им се допаѓа ова.
  12. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.122
    Допаѓања:
    269.148
    Јас сум против тоа да им се одземе одмор, најискрено.
    Кај мене само трудни/на трудничко/со одредени болести се слободни. За деца во градинка мерката не важеше, па сите си доаѓаа на работа. Многу од луѓево стварно имаа проблем, затоа што и мајка и татко не се ослободени, а децата каде?

Сепак, тие што беа и се дома, нека си имаат одмор. Секако нас предност ќе ни' дадат, немавме право ни стар да искористиме, па до 31ви декември ќе треба тој + 10 дена од нов. Ама ако се сеќавате, секоја година трудни и ризични кога е најжешко се ослободени од работа, ние тогаш работиме за нив, а на нив одмор не им кратат. Зошто сега би им крателе?

Тоа е колегијалност, денес колешка ми е трудна пример, утре јас ќе бидам.

Ич нејќам да му умре на комшијата козата муабети.

На Makedonka007, green.eyes, Ano и 6 други им се допаѓа ова.
  13. Macedonianbro

Macedonianbro Истакнат член

Се зачлени на:
    16 декември 2015
    Пораки:
    78
    Допаѓања:
    30
    Дали имам право да се повикам на мерката за хронично болни (Хашимото, Епилепсија) ,за да ме ослободат од работа заради Корона вирусот?! Ризик ми е што плус пред 4 месеци правев две тешки операции на рамото ...

14. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.267
    Да, според тие истите истражувања, 6% е смртноста и на 7 и пол милијарди, тоа би значело 500.000.000 луѓе.
    И јас истото викам. Дека никој не знае како и кога ќе заврши, затоа кога се прави стратегија за справување, се земаат во предвид и најлошите можни исходи.

И точно е. За тој вирус во 2009та имаше лек, за овој денес нема.
    Науката е напредната во однос на тоа што беше во 1918та, ама лек и/или вакцина за ковид-19 немаме и тоа е битното.

Не знам зошто морам да се повторувам за толку очигледни работи

15. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.267
    И македонец.
    Строги мерки и репање по џеб.

Ако е будала, нека оди.
    Многу знат умрените.
    Тоа живите си прат филмови и измислуваат адети без веза.

На *Amethyst*, green.eyes, Angie1432 и 3 други им се допаѓа ова.
  16. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.741
    Допаѓања:
    323.003
    Твјот колегијат е од областа на медицината.
    Канцелариските глуфци се дома три месеци и земаат иста плата како оние кои не смееа ни ден да отсуствуваат бидејќи нема кој да ги замени.
    Нивната колегијалност завршува тука.
    Ако имаат седачите дома одмор, јас ти гарантирам дека ќе си останат и јули дома зашто коростењето на годишен одмор е легитимно право.
    Да се вратат на работа, да им олесне на оние кои беа ангажирани 90 дена, нека искористат и тие денови (зашто и тие имаат деца дома, ама за жал се по 11...13 години) па после нека тече се.

А она- да му умре на комшијата козата, тоа се муабети за на чешма со стомна.

Праведност треба.

На Harper, *Amethyst*, Mami3 и 8 други им се допаѓа ова.
  17. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.111
    Допаѓања:
    225.656
    Кај мене на работа сите ми се лути :)
    Од тие сите, машките имаат само деца под 10 (и жените им се дома) а жените или немаат деца или им се над 20 год.
    Прашање што ме мачи-дали јас треба крива да се осеќам зашто имам мало дете, немам помош од никој и фати пандемија?
    Одев на повиксе дур не видов колку неблагодарни створења се...
    Сеа утре ќе одам по моја волја и ни добар ден нема да речам.
    Не се работи за колегијалност.
    Се работи за разбирање.
    Нека седне некоја од нив нека ми чува дете, нема проблем, јас ќе одам секој ден.

На *Amethyst*, Makedonka007, green.eyes и 5 други им се допаѓа ова.
  18. referentka

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.741
    Допаѓања:
    323.003
    Ти вели- и јас имам дете дома,.тоа што има 10,5 години не значи дека не е дете.
    Сакам да си земам одмор имам викендица да со одам со фамилијата неколку дена, да се видиме четворицата.
    Вика-мењај те се со сопружниците бе!?!
    Една недела ти, една недела тој нека гледа дете!

Знам точно што се збори по колегијални куолоари.

На LiliBoz му/ѝ се допаѓа ова.
  19. referentka

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.741
    Допаѓања:
    323.003
    На Martka и LiliBoz им се допаѓа ова.
  20. mimiiiii

mimiiiii Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2012
    Пораки:
    2.893
    Допаѓања:
    11.288
    Моето дете нема 2 години, ама мерката не ме опфаќа затоа што не оди во градинка, а требаше од април/мај ама тоа ти е неосмислена мерка, а пример многу од колешките имаат школски деца живеат со свекрви, ама јас не можам ни дене одмор да земам и не сум само јас еден куп се вака со мали дечиња пример другарка ми и заврши породилно и план и беше да земат одмор бабите по 1 месец да и го чуваат до годинка и ете еве сега е на цедило.
    Јас мислам дека 10 дена одмор е мала цена за да седиш дома 3 и повеќе месеци, не е ова муабет да му умре козата на комшијата туку реален компромис.

На Harper, Annath, DAngel и 5 други им се допаѓа ова.