Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.818
    Допаѓања:
    97.393
    Ако не одело во градинка кој го чувал досега? Не може тој што го чувал досега да го чува пак? Во ред е мерката со градинките.

На fana и cresa-jagoda им се допаѓа ова.
  2. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.834
    Допаѓања:
    275.002
    Абе Рефке, кај нас викам за деца не беа секако ослободени, они си знаат како менаџирале.
    За другово, болни/трудни се. Што имам да се лутам. Кој сака да е болен? Пре би да одам на работа него да сум болна.

Јас за кај нас викам, лично немам проблем да си добијат одмор, секако откако ние останативе ќе се изредиме.

На cresa-jagoda му/ѝ се допаѓа ова.
  3. mimiiiii

mimiiiii Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2012
    Пораки:
    2.893
    Допаѓања:
    11.286

Кога беше полицискиот час за пензионерите бабата не можеше да доаѓа затоа што имаше излез од 10 -12 часот, сега иде ама договорот ни беше дека ќе ја чува до пролет после у градинка, не ми е платена она мене па да и наложувам. Друга работа што ние одиме на работа а бабата и дедото се хронично болни и се на ризик и нормално се плашат. Не е работава месец два... Со автобус и е страв да иде, па маж ми секој ден ја зема и враќа а сме на разлини краеви од градот.

Не се жалам се снаоѓаме, ама меркава според мене не е добро таргетирана.

На kukla21, BlackNight и Milaаа991 им се допаѓа ова.
  4. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.792
    Допаѓања:
    323.764
  5. bicycle

bicycle Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2019
    Пораки:
    5.021
    Допаѓања:
    41.444
    Пред некој ден имаше вест дека е поголемо од 80 или баш вчера беше тоа, не испадна така, ќе видиме, се надевам дека е дезинформација.

На cresa-jagoda и Ahoy им се допаѓа ова.
  6. Принцезичка1

Принцезичка1 Популарен член

Се зачлени на:
    5 август 2016
    Пораки:
    1.064
    Допаѓања:
    5.399
    Кога ќе се отворат границите со Србија?
    Дали некој дојден од таму после мора да оди во државен карантин?

7. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.963
    Допаѓања:
    14.722
    Мислам дека цела недела ќе растат бројкиве, ако не и повеќе. Кога еден ден има повеќе новозаболени, тоа е случајно, ама кога ќе се заредат неколку дена, логично е да очекуваме полека да се искачуваат и после полека да се намалат. Ќе потрае ова недела-две.

На green.eyes, cresa-jagoda, duffi и 3 други им се допаѓа ова.
  8. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.703
    Допаѓања:
    134.976
    Иселениците се криви, они се распашани, нека си се вратат од кај шо дојдоа!!!

9. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.818
    Допаѓања:
    97.393
    А бе океј не ти е платена бабата, ама не ти била платена ни пред вирусов, а го чувала. Сакам да кажам замисли колку луѓе ќе ја злоупотребуваат меркава само за да не одат на работа? Како да се процени кој лаже, а кој стварно не може? Е сега ризик е дека ќе и донесеш нешто да, ама за сите е ризик не само за бабата. Ако оди во градинка, важи мерката пошо се затворени градинките. Ако не оди, значи имало кој да го чува и тоа е тоа.

10. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.791
    Допаѓања:
    41.886
  11. zhap4e

zhap4e Форумски идол

Се зачлени на:
    27 март 2011
    Пораки:
    7.113
    Допаѓања:
    107.128
    Не знам зошто Османи предупредува. Што не предупредуваше пред молитвите, пред вечерите со сто души на маса...

На Harper, Ivan4e04, *Amethyst* и 19 други им се допаѓа ова.
  12. Kataklinkers

Kataklinkers Популарен член

Се зачлени на:
    10 септември 2014
    Пораки:
    1.655
    Допаѓања:
    9.577
    Сабајле во Штип по абтобусите имало контрола од страна на полицајците по колку се возат во автобусите.

Многу касно им текна за нив и да воведат построги мерки. Гледаа на други страни.

На *Amethyst*, cresa-jagoda, azelea и 2 други им се допаѓа ова.
  13. mimiiiii

mimiiiii Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2012
    Пораки:
    2.893
    Допаѓања:
    11.286
    Како што не се проценува и колку од тие запишани во градинка имаат кој да им ги чува.. а за најмалите најчесто привремено ги чуваат баба и дедо па да тргнат од градинка и за жал тие се извисени со мерката, во нормална ситуација малата веќе ќе беше на адаптација во градинка. Туку да не ја тупиме темата, поентата ми беше дека имаме многу од нас пробелми со оваа состојба, па не е за бунење ако ти скратат 10 ден одмор.

На BlackNight му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

Се зачлени на:
    3 март 2017
    Пораки:
    4.487
    Допаѓања:
    22.821
    Абе реално нит е работодавецот крив, нит па вработениот.
    Се знае.. кој сака да седи на сила дома и да му се ускрати правото на одмор?
    Едно е да сакаш сам...и со тоа да ескивираш од работа, а друго е вака кога друг налага.
    Ниту па работодавецот сака да му се повеќето вработени дома.
    Друг ја налага оваа ситуација а трпат сите(освен тие што ја налагаат)...
    Има луѓе што седат дома и работат повеќе него ли да се на работа и на нив ли ќе им се скрати одмор.
    Еве ја комшивкава, ја утепаа од работа, вика детево го гледам само за да му ставам да јаде...
    И после да не може да го однесе некаде на една недела бар, зошто некој смислил да и се одземат денови од одмор не е фер.
    На сите им требаат пари, да сакале да седат дома, немало да бараат да работат.
    Друго, баби да чувале..
    Едно е шо ете има некои кои едноставно не сакаат, друго е што целта беше да се одвојат старосните групи, па и рестрикциите кои беа...
    Старите имаа малку слободен излез... значи треба детето таму, па да го носиш, зимаш, некои се на сосем различни страни од градот итн...
    Не е исто со нормална ситуација...

На *Amethyst*, BlackNight, duffi и 5 други им се допаѓа ова.
  15. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.818
    Допаѓања:
    97.393
    Ама каква врска има тоа дека требало да проценат дали тие што ги пуштале во градинка имало кој да ги чува? Ако имало, немало да одат во градинка. Може имаат ама бабите нејќат да ги чуваат па ги пуштале во градинка. Твојата сакала и треба да продолжи да ја чува и толку. Не може сите да не одиме на работа пошо ризик било. На секој ни е страв ама пари од каде

На cresa-jagoda и ocicka2014 им се допаѓа ова.
  16. mimiiiii

mimiiiii Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2012
    Пораки:
    2.893
    Допаѓања:
    11.286
    Ме прочита или не? Се договоривме до пролет, извини и да има кој да ја чува детето му е место во градинка не со баба, и по таа логика и многу се запишани што е и нормално, јас требаше да завршам со вакцините и да ја пратам у градина од каде тоа дека бабата треба да ја чува? Јас мојот ризик го прифаќам ама па бабава и дедово со куп хронични болести што се должни да го прифатат?

Ај да не вергламе само.

На BlackNight му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.818
    Допаѓања:
    97.393
    Ако не и било местото со баба зошто ја чувала досега? И какви вакцини, од 9 месеци натака има бебиња во градинките, до вакцините ли беше проблемот. И јас многу работи бев договорена па ми пропаднаа, како и на многу луѓе во светов.

18. mimiiiii

mimiiiii Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2012
    Пораки:
    2.893
    Допаѓања:
    11.286
    Па не примаат без вакцини, моето дете е порано родено и покасно започна со вакцинација не по редовен календар, еве вака пластично да ти нацртам. Не сум ја пуштила затоа што и педијатарот ме советуваше да се снаоѓам до година ипол-2.

19. ocicka2014

ocicka2014 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2014
    Пораки:
    4.216
    Допаѓања:
    13.678
    Вакцината што ја бараат во градинка се прима на една година, дури ги вакцинираа децата и порано на 6месеци тие што мораше детето да го пратат во градинка.

Ако не сака баба ќе си платиш жена.
    Исто како државата да ти платила минималец, со остатокот ќе си ја платиш жената :)

На cresa-jagoda, referentka и Mantub им се допаѓа ова.
  20. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.818
    Допаѓања:
    97.393
    Детето нели ти има 2 години? Колку ја одложувавте вакцината што се прима на 1 година, колку и да ја одложувавте примена ти е и не ти е тоа проблемот. Проблемот е едноставно што секој си гледате да искористите максимално кој може повеќе.

На ocicka2014 и cresa-jagoda им се допаѓа ова.