Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. ЕденЧлен

ЕденЧлен Форумски идол

Се зачлени на:
    31 октомври 2016
    Пораки:
    4.556
    Допаѓања:
    78.315
    Нофицијално ми стигна инфо,дека денеска има 91 заразен од вирусот.

На cresa-jagoda му/ѝ се допаѓа ова.
  2. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.741
    Допаѓања:
    323.004
    Многу е.
    А 90 нови имало.
    Додуши официјално нема никаде,.ама каде има чад има и оган

На cresa-jagoda и ЕденЧлен им се допаѓа ова.
  3. BlackNight

BlackNight Популарен член

Се зачлени на:
    28 февруари 2016
    Пораки:
    1.292
    Допаѓања:
    5.590

Да де, по таа логика и тие чии деца оделе во градинка, а се ослободени со мерката нека си земат жена и ,,решен проблем.., Како што некои други функционирале без градинка, можат и тие, нели. И што, старите ќе ги ставаме во ризик по логика како им било пишано така. Без осет дека се говори за нечиј родител, за нечија мајка, татко и дека некој секој ден чувствува вина при секое оставање на детето на чување кај истите. А жена за чување ни за лек не се наоѓа сега. Речиси никоја не се нафаќа да чува дете сега. А и во нормални околности тешко се наоѓа соодветна. До скоро се зборуваше со гадење за малтретирањето на деца од страна на дадилки, а сега туку така, најми си жена. И да, некому и тие 1.500,00 за градинка му се проблем. Не па 12.500,00 колку што една жена бара. Сега може и повеќе ќе побара некоја, дека нели посебни околности.

На *Amethyst*, Spidy, Milaаа991 и 2 други им се допаѓа ова.
  4. Anie93

Anie93 Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2016
    Пораки:
    3.044
    Допаѓања:
    14.630
    Сител тв се вклучува лајв за состојбата да каже и поголем дел од коментарите се дека не веруваст во корона, не постои, го лажат народот и сл. Значи пола луѓе не веруваат, не почитуваат мерки и ете ти го бројот:@

На Nausicaa, Alishan30, Broken♡ и 4 други им се допаѓа ова.
  5. ElenaOfRivendell

ElenaOfRivendell Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2019
    Пораки:
    2.165
    Допаѓања:
    5.381
    Абе реално, не ни бевме толку “затворени”. Претеруваат. Цел божји ден до 7 го имавме слободен. Италија беа со месеци под карантин, ама не, ustee li ke ne drziteee zatvoreniii??!!!?111111

На Ivan4e04, Peperutce1115, Waverly Raven и 16 други им се допаѓа ова.
  6. g8lQQk

g8lQQk Популарен член

Се зачлени на:
    28 мај 2018
    Пораки:
    2.179
    Допаѓања:
    14.264
    Па и кладилниците и казината не се од животно значење, ама газдите вршеа притисок дека имало куп вработени кои ќе останат без работа.

Со оглед на нашиот добро познат менталитет на криење дека си болен, не дај боже на лекар па уште да одиш за да ти каже дека си болен, кој знае колку во суштина има 'темпирани бомби' кои се шеткат околу.

Апликацијата Стоп Корона требаше токму за тоа и да заживее, ама не верувм дека воопшто некој ја користи.

На Alishan30, Broken♡, Lanadelreyyyyyyy и 3 други им се допаѓа ова.
  7. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.560
    Допаѓања:
    39.557
    Последна измена: 1 јуни 2020
    На cresa-jagoda му/ѝ се допаѓа ова.
  8. bicycle

bicycle Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2019
    Пораки:
    5.021
    Допаѓања:
    41.435
    Многу е да, не смеам ни да отворам каде има нови заразени од страв.

На почеток не бев уплашена сега сум, ова е премногу.

На cresa-jagoda и referentka им се допаѓа ова.
  9. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.114
    Допаѓања:
    225.666
    Ако си соодветно заштитена нема потреба да ти е страв.

На *Amethyst* и bicycle им се допаѓа ова.
  10. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.800
    Допаѓања:
    97.094
    Мене ич ми нема смисла пол час од 7, а пред тоа цел ден гужва секаде, се отворено. Можеби поарно се да се затвори 2 недели, целосен карантин ама да не трае долго ете бар 2 недели...

На ostoun, Angie1432 и thequeen95 им се допаѓа ова.
  11. tetoviranta

tetoviranta Популарен член

Се зачлени на:
    18 октомври 2018
    Пораки:
    341
    Допаѓања:
    1.337
    Ништо не ми следува. Снаџи се па живи е работава. Среќа во несреќа е што работам во туристичка агенција, што моментално е затворена зошто нема што да се работи, до кога и што ќе правам кога ќе ја отворат не знам, најверојатно ќе морам да си дадам отказ и да преживуваме со минималецот што го зима мм периодов. Ама не сум јас единствена, има многу што се во слична ситуација како мојава. Муабетов ми беше дека не е се црно и бело како што мислат некои членови, не значи дека ако во моментот кога се затворија градинките детето не ми идело во градинка сега има кој да ми ја чува.

На *Amethyst* и azelea им се допаѓа ова.
  12. bicycle

bicycle Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2019
    Пораки:
    5.021
    Допаѓања:
    41.435

Јас сум, ама брат ми е рашетан по малку иако и тој внимава многу, не се групира, ама ете, веќе на психа ми мава.

На Angie1432, Broken♡ и LiliBoz им се допаѓа ова.
  13. thequeen95

thequeen95 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 август 2016
    Пораки:
    1.232
    Допаѓања:
    4.866
    Уште на самиот почеток во март требаше lockdown 2 недели со многу обезбедување.
    Полицискиот час немаше многу влијание, освен што младите не се собираа и не шетаа до сабајле.
    Сега пак сите во 2-3 се прибираат.

На *Amethyst*, Angie1432, elenaxbbg и 4 други им се допаѓа ова.
  14. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.741
    Допаѓања:
    323.004
    Тогаш мислевме декс со две неделно апстинирање од се ќе пропадне економијата, оно испадна дека и онака ќе пропадне , сега плус што добивме се многу жртви.

На *Amethyst*, темјанушка, Angie1432 и 6 други им се допаѓа ова.
  15. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

Се зачлени на:
    24 јуни 2013
    Пораки:
    20.123
    Допаѓања:
    195.329
    И покрај се уште имате луѓе што се ко не постои Корона, знаете ли некој шо има Корона, ова е се лага, да си знаете?!

Ја не бев за олабавување на мерките. Али ова не е ради тоа што тргнаа полициски час, ова е од пред тоа.
    Ќе го видиме резултатот од тоа шо нема полициски час набрзо.

Уште не ми се јасни тие шо истрчаа да испијат кафе по кафичине, ко да е нешто најбитно на свет.

Требаше само уште малку да се стрпиме и да почитуваме мерки. Супер тргна со по 5-7 заболени на ден, на добар пат бевме.
    Одма одеднаш опа отварајте кафичите, тргајте полициски час, нема веќе Корона ајмо.
    Се опуштија ептен и ете го резултатот.

Знам дека се греота и тие што работат у кафичи али па у сред пандемија да ти е дојдено до да испиеш кафе у кафич покрај кеј, не знам стварно, не можам да разберам.

3 месеци седам дома и 3 месеци со баба ми и дедо ми 80+ што се се немам видено, дечко ми 3 месеци не сум го видела, пријателите не сум ги видела, тешко ми е ама што да правам.
    Кога одев некаде и тоа беше ептен ретко и баш по потреба, носев маска, немав никаква блискост со никого.
    Мислев дека сите ќе почитуваме мерки и барем летово ќе се држи под контрола ситуацијава.
    Си викав неколку месеци да сме одговорни и после ќе е подобро доколку сите внимаваме.
    Разочарана сум многу. Премногу.
    Од неодговорноста на луѓето што живеат во државава.

Цел труд се фрли во вода. На докторите, на тие што работеа во аптеки и маркети во најголемата пандемија кога сите беа слободни, на сите што почитуваа навистина мерки и препораки.

Се затоа што некој решил у сред пандемија да се собере со друштва, фамилии, да шета, а не да почитува мерки и препораки зошто му било досадно дома него.

Не знам што да кажам веќе.
    Се осеќам како будала што сум почитувала мерки и сум очекувала дека и другите ќе го прават тоа и дека ќе успееме да се избориме со Коронава..

На Ivan4e04, Peperutce1115, Annath и 26 други им се допаѓа ова.
  16. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.267
    Официјално ли?

На Broken♡ му/ѝ се допаѓа ова.
  17. bicycle

bicycle Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2019
    Пораки:
    5.021
    Допаѓања:
    41.435
    Вчера ме прашаа зошто носам маска, короната завршила, немало веќе. (facepalm)

На Nausicaa, Angie1432, cresa-jagoda и 4 други им се допаѓа ова.
  18. g8lQQk

g8lQQk Популарен член

Се зачлени на:
    28 мај 2018
    Пораки:
    2.179
    Допаѓања:
    14.264
    Да бидеме реални, никој не знаеше точно што е правилно и најважно како мерка за заштита на населението кога се справуваме со нешто што е непредвидливо и непознато.

Погледнете колку напредни и богати земји имаа катастофални резултати и последици.

На JuLleE и LiliBoz им се допаѓа ова.
  19. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.560
    Допаѓања:
    39.557
    Не е официјално.

На WildMk му/ѝ се допаѓа ова.
  20. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.114
    Допаѓања:
    225.666
    ајде :* да ни се:* множат:* за форумџиите :* да ми веруват:* коа велам :* до сто на ден :* ќе стигнеме :* деновиве :*

На Peperutce1115, Estranged, *Amethyst* и 3 други им се допаѓа ова.