Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.127
    Допаѓања:
    269.182
    Ок.

На Cherry333 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.561
    Допаѓања:
    39.562
    Во последните 24 часа се направени 727 тестирања, а регистрирани се 89 нови случаи на ковид-19.

- Скопје 35
    - Куманово 12
    - Штип 27
    - Прилеп 1
    - Тетово 7
    - Гостивар 1
    - Струмица 1
    - Кочани 4
    - Свети Николе 1

Во ГОБ „8 септември“ починаа 6 лица, двајца од Скопје на возраст од 83 и 80 години, двајца од Куманово на возраст од 73 и 66 години, еден пациент од Струга на 44 години и еден од Тетово на 65 години. На Клиниката за инфективни болести и фебрилни состојби почина еден пациент од Тетово, 54 години.

Денеска Институтот за јавно здравје регистрира 17 оздравени пациенти. Оздравени пациенти се регистрирани во:
    - Скопје 2
    - Прилеп 12
    - Велес 3

Досега во земјата се направени вкупно 30302 тестирања на ковид -19. Од вкупниот број направени тестови во изминатото деноноќие 312 теста се во рамките на скринингот во градинки и геронтолошки установи.Тестирањата се направени преку Центрите за јавно здравје Прилеп и Скопје, а регистрирани се 3 позитивни случаи во геронтолошка установа во Скопје.

Вкупната бројка на ковид дијагностицирани во нашата земја од почетокот на епидемијата изнесува 2315, бројката на оздравени пациенти е 1569, на починати е 140, а во моментов бројот на активни случаи во земјата изнесува 606.

На WildMk, cresa-jagoda, Alishan30 и 5 други им се допаѓа ова.
  3. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.127
    Допаѓања:
    269.182
    606.... машала (facepalm)

4. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

Се зачлени на:
    24 јуни 2013
    Пораки:
    20.123
    Допаѓања:
    195.329
    На 727 тестови толку позитивни, леле...
    А да правеа па 1000+ ко пред некој ден.
    :worried:

@lovestoneddd ете и Куманово 12. Изгледа сепак имало врска тоа што оделе по џамии...

На Ivan4e04, Biljarkata, MrenaRiba и 11 други им се допаѓа ова.
  5. VDT2906

VDT2906 Популарен член

Се зачлени на:
    4 август 2017
    Пораки:
    4.319
    Допаѓања:
    19.695
    Живеам во место каде сме мешано население општината што ја спомнаа е на нколку километри од мене, никој не носи маска влага во маркет маска нема" Сум го заборавил во колата, Ти ќе ми кажеш дали смеам да влезам". Носиме дете на вакцина сестрата вика само мајката да влезе, они дојдени до 3 колено кој маска кој не. Влегува мајкава таткото на врата без маска го враќа сестрата он упорен да влезе женава буквално на врата стоеше 100 пати кажа " Господине без маска неможе тука е мајката доволно е да не се прави гужва", џабе на кого да каже пак дремеше на врата да гледал. Како да ви кажам дека они кога ќе дознаат дека некој е болен му идат на гости безразлика дали е тоа опасно или не. Комшика а и многу познати што работат во систина ми имаат кажувано не за коронава туку општо, кога ќе им кажат дека не треба да има многу посети туку само еден на пример, џабе ќе дојдат сосе комшии и ќе тремат по ходници иако нема да ги пуштат да влезат ама они битно ќе дојдат. Сега за бајрам имаше прослави се идеше по куќи и за велигден имаше, полиција на почеток видовме после не овие дрвокрадциве партал направија за време полициски шумиве ги запустеа и никој ни лук јал ни лук мирисал.

На Ivan4e04, kikin, cresa-jagoda и 16 други им се допаѓа ова.
  6. Nigredo Odor

Nigredo Odor Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2016
    Пораки:
    3.549
    Допаѓања:
    19.467
    Ти знаеш дека Скопје увек го глорифицираат и даваат приоритет при било каква ситуација.
    Опинокот метрополски. (И не ме цитирајте, растена сум овде цел живот знам колкава драма
    се прави за сенешто. За земјотресите пример ако се сеќавате, тресеше пола регион, само за Скопје се правеа сеизмички анализи).

Иначе, нема шанси празникот да дал ваков ефект у Скопје, а во другите градови не.
    Приметуваш, Гостивар и Струга едвај се спомнуваат деновиве, Куманово ич - чист ко солза.
    Што мислиш зошто е така?

Не е тоа дека нема заболени, не не..
    И не ме изненадува мене ништо од ова, баш очекувано е.

На Harper, cresa-jagoda, Sejfullai и 6 други им се допаѓа ова.
  7. Martka

Martka Популарен член

Се зачлени на:
    8 април 2017
    Пораки:
    1.869
    Допаѓања:
    4.848
    И маската не е 100%сигурна.Треба ДИСТАНЦИРАЊЕ,НАРОД ДА НЕ СЕ СОБИРА,ДА НЕМА ЧОЧЕЦИ НА МАСА И ДА СЕ СЕДИ ДОМА,купиш намирници и дома со фамилијата.Аман,што не е јасно?

На WildMk, kikin, cresa-jagoda и 2 други им се допаѓа ова.
  8. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.127
    Допаѓања:
    269.182
    Рачунај на 727, скрининг се 312. А од 312 се само 3 позитивни.

Испаѓа на 415 тестови, 86 позитивни... ужас е ова.

На cresa-jagoda, Black_Widow, Waverly Raven и 13 други им се допаѓа ова.
  9. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    16.620
    Допаѓања:
    114.775
    Aбе луѓе, а чаре?
    Стварно станувам очајна :(

На kikin, cresa-jagoda, Alishan30 и 5 други им се допаѓа ова.
  10. amii

amii Истакнат член

Се зачлени на:
    20 јуни 2017
    Пораки:
    58
    Допаѓања:
    29
    Јас сум албанка, бацувањето на раце кај нас не се практикува...Како и да е неможеш да го знаеш тоа подобро од мене!!! На тебе секое добро од срце ти го посакувам:)(исто така посакувам и таа негативност да ја трнеш што ја поседуваш, на тој начин ќе живееш посреќно).

На WildMk, M.B. и LejlaD им се допаѓа ова.
  11. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.127
    Допаѓања:
    269.182
    Чаре?
    Да земат со пендреци и стапови и казни по 5 000 евра да растеруваат.

А не седнале 50 мулиња на маса, со локација тагнати, никому ништо.

Кај мене ептен ги тресеа муслиманиве ама... во Чаир очигледно не.

На Ivan4e04, kikin, cresa-jagoda и 21 други им се допаѓа ова.
  12. amii

amii Истакнат член

Се зачлени на:
    20 јуни 2017
    Пораки:
    58
    Допаѓања:
    29
    Читам коментари и се чудам како постојано се повредуваме едни други па дури и за време на светска пандемија си продолжуваме. Па добро има “неписмен” народ и кај нас и кај вас, тоа неможе да се негира. Ее сега произлегува дека короната моментално се шири од муслимани, поради бајрамот и ифтарите

...Во Струга имаше литургија, имавте велигден каде несекој ги почитуваше мерките(како кај нас за бајрам) и дали тоа значи дека претходние заболени биле само македонци....Нормално дека НЕ, оти јас не размислувам на тој начин како повеќето од вас-според коментариве што ги читав. Ајде тоа беше за празнициве... што правиме со младите што се собираат за родендени по куќи, по Водно, да појдеме сега во гратски парк сигурно полн ее. Е драги мои тоа сигурно несе сите муслимани...

Како и дае јас сум пред се граѓанин, кој ги почитува мерките до максимум а плус и студент на медицински факултет во Скопје. Нормално дека ке седам дома и нема да им ја отежнувам работата на моите професори, а сигурно дека има и многууууу други муслимани што се како мене...

Какве су ти мисли, такав ти је живот... на тој “неписмен” народ дај боже веќе да се воозбилат и да ги почитуват мерките

На WildMk, kikin, LejlaD и 6 други им се допаѓа ова.
  13. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.561
    Допаѓања:
    39.562
    -Потпредседателот на СДСМ, Мухамед Зекири, се заразил со вирусот на ифтарска вечера кај неговиот брат ,семејството на снаата го имале вирусот – одговори лидерот на СДСМ на прашање на новинарите како СДСМ, која вели дека ги почитувала мерките за превенција од зараза, има покрај Зекири има уште еден заразен, директорката на УЈП, а двајца министри се во самоизолација.

На cresa-jagoda и Cherry333 им се допаѓа ова.
  14. LovelyGirl3

LovelyGirl3 Популарен член

Се зачлени на:
    28 јули 2013
    Пораки:
    1.365
    Допаѓања:
    10.478
    :worried: 12.2% позитивни денеска. Ова е висок процент според тестирањата.
    Гледајте подолу колкав беше процентот на заболени пред еден месец:

На WildMk, Biljarkata, Angie1432 и 2 други им се допаѓа ова.
  15. GirlRose

GirlRose Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јануари 2014
    Пораки:
    5.116
    Допаѓања:
    27.019
    Јас искрено се осеќам дека сум ептен у безизлезна ситуација.
    Не ми е болка да се шетам и по кафиња. Ич не ми требат.
    Луѓе, мене ми е страв за оние околу мене. Јас си седам дома, во некоја екстремна ситуација до маркет и толку.
    Штип е мал град. 27 се премногу. А, тука е лабаво. Народот не се замара. Маска? Мисловна именка. И после 27. Епа 270 ќе стигнеме вака.
    Сакам да отидам некаде и да не се врнам од оваа дупка.
    И после ќе читаме немало доктори. Доктор не лекува стока со две мозочни клетки. Стока шо не разбира дека треба да става маска. А, не да се бацува со цело население.
    Барем добро е шо остатокот од светот се враќа во нормала.

На Ivan4e04, Peperutce1115, WildMk и 13 други им се допаѓа ова.
  16. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.127
    Допаѓања:
    269.182
    Ами, јас не претпоставувам, пред мене ги читам со име и презиме.
    Моментално има поголема диспропорција и факт е дека повеќето се муслимани.

Претходно беше поизедначено, сега не е.

И не е поентата некој да ве обвини, туку бабите и дедовците ви умираат, а тие се луѓе и жалосно е, сеедно ми е дали се викаш Марија или Мејрем, човек си и не сакам да умреш.
    Ваљда ти е појасно сега.

На Harper, Ivan4e04, kikin и 23 други им се допаѓа ова.
  17. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.331
    Допаѓања:
    158.462
    Леле прееска тоа го зборев.
    Денес социјални мрежи се благослов за полицијава. Не мора да лутаат. Командирот отвара фб и гледа локации по реон, хопааа, мачиња 10 души на една маса, си праќа екипа, казнуваат, растеруваат, фино лепо. Само кај нас смарт не се корости смарт технологијата.

Администрација денес почна со фул тајм работа. Сакам да кажам, држете се.

Сега докторите треба да ги враќаат пациентите да се лечат со молитва. Зошто ифтар, литија, Велигдени беа суштински, сеа...строго со молитва лечење.

На Ivan4e04, WildMk, cresa-jagoda и 14 други им се допаѓа ова.
  18. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.101
    Жална вест е што Македонија ја нема на списокот за отварање на ер линии од овде. (facepalm)
    Прашање е дали ќе има кон поблиски земји па од таму да се влезе во Мкд. Под стрес сум,пасошот ми истекува.

На Broken♡ и *Amethyst* им се допаѓа ова.
  19. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.127
    Допаѓања:
    269.182
    Америне одамна по фејс и твитер ги ловат.
    Бар нешто од нив да научиме.

На Tajnaotrovna и Lilit им се допаѓа ова.
  20. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

Се зачлени на:
    3 март 2017
    Пораки:
    4.219
    Допаѓања:
    22.101
    Многу ме интересира едно нешто..
    Како ќе затворат општини?
    А тие што работат у други општини?
    Од чаир во карпош на пример?
    Или тие од карпош што работат во гази баба? ...
    Врти сучи... пак ќе е скоро се испозатворено...
    Ама не... 2 недели тотален карантин ќе наштеше многууу повеќе од веќе поише од 3 месеци делумен карантин....
    Отвори затвори ќе си играме...