Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.450
    Допаѓања:
    38.495
    Мерките се за да не се прошири.
    А за повозрасната генерација е поопасно.
    Јас нема да злоупотребам не се секирај, од дома ќе работам нема ни одмор да ми пишат, иако ко што кажав никој не ме праша дали ми оди детето в градинка. Од април секако ќе тргнуваше.

2. MarigoldA

MarigoldA Популарен член

Се зачлени на:
    31 јули 2018
    Пораки:
    1.476
    Допаѓања:
    11.472
    За меркиве за изолација после враќање од ризични подрачја, кои држави се рачунаат како ризични, освен Италија?

3. mimiiiii

mimiiiii Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2012
    Пораки:
    2.892
    Допаѓања:
    11.288
    Па веројатно би барале доказ, свекрва ми иде со автобус за да ја чува, далеку е за пешки, затоа ми е, најверојатно одмор ќе земам.

4. Mrs. Lovett

Mrs. Lovett Истакнат член

Се зачлени на:
    5 октомври 2018
    Пораки:
    822
    Допаѓања:
    3.125
    Не те разбирам дали мене ми го кажуваш ова или се надоврзуваш? Зошто и јас тоа го кажувам.

На Biljarkata и emiliana им се допаѓа ова.
  5. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.800
    Допаѓања:
    97.090
    Не те прашале пошо имаш шанса да работиш од дома. Има многу работи што не се работат од дома.
    Се со шушкање, со лажење само да се приграби. Не те разбирам што има веза муабетот дека за постарите е поопасно? Дома нека седи заедно со внучето. А ти што совет и даде, излажи што ти е гајле, да излажеме сите за да си седиме дома најубаво е. Цели денови збориме за таа колективна свест

На candy.cane му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Kimberly11

Kimberly11 Форумски идол

Се зачлени на:
    27 септември 2015
    Пораки:
    6.678
    Допаѓања:
    25.239
    Јас па треска осеќам,ептен мава на психа ова :rofl:

7. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.670
    Допаѓања:
    35.488
    Браво! Особено ако се работи за приватна фирма.
    Јас за жал до сега имам информации за минимум две мајки на кои газдите им рекле “Кој ќе ми доаѓа мене на работа ако сите седите дома? Не кревајте паника џабе!” Со овие зборови. Каде да се пријават ваквите? :devil: Ќе имаат ли санкции? Оти тие деца ќе нема кој да ги чува, пак ќе мора мајките да се снаоѓаат и да ги носат по баби, дедовци, тетки итн. и џабе изолација и препораки и се.

На WildMk, ocicka2014, NarCis@ и 6 други им се допаѓа ова.
  8. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.450
    Допаѓања:
    38.495
    Смири нерви малце, нели читаш дека бабата со автобус оди кај внучето?

На Lolipop23, Rama, mimiiiii и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. mimiiiii

mimiiiii Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2012
    Пораки:
    2.892
    Допаѓања:
    11.288
    Не е за лажење работава, свекрва ми не би дошла кај нас во никој случај затоа што си има и сопруг кој е како да кажам зависен од неа и е хронично болен а и фуфка да се вози со градски така да ќе прашам утре на работа ако не ќе си земам одмор. Прашувам затоа што заклучокот на влада е општ и се однесува на сите родители што имаат деца до 10 години.

На emiliana, buba4e89, Biljarkata и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.982
    Допаѓања:
    59.651
    Спаѓаат како не спаѓаат,моето дете не оди во градинка а јас од утре 7 дена сум дома 7 сопругот.

На Lolipop23, kristina.k, Mrs. Lovett и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. supergirlmb

supergirlmb Популарен член

Се зачлени на:
    6 април 2017
    Пораки:
    1.364
    Допаѓања:
    7.820
    Некои од нас знаат. Лани имаше морбили, а некои бевме со новороденчиња. Се навикнува човек. Дете малку потешко, ама ќе навикне и тоа. Не сакам да испадне фалење ама мене многу ме прават луда затоа што на зима ептен многу избегавам да мкнам деца по гости, по ваму по таму. Зашто ако недај боже се раболат пак јас кркам маки. Подобро дома со здрави деца. Ама ние сме таков народ, одма се чудат сеа што да им правиме на децата. Ете ви време,посветете им се. А, богами за овој народ треба да те уапсат ако не почитуваш мерки. Поздрав и :hug:за вас. Да не бидеме Италија.

На Dust, vitamina, emiliana и 4 други им се допаѓа ова.
  12. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.800
    Допаѓања:
    97.090
    Епа ако се паметни не треба никоја да оди на работа, не може на сите да ги избрка, а ако им скрати плата да пријават, а ако го послушаат и одат на работа и ќутат, таквите работници си заслужуваат такви газди

На Elaine, senza.parole и An-na им се допаѓа ова.
  13. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Никаде не вика на деца што одат во градинка.

Мене не ми е јасно, кој ќе го плати ова. Сепак, 2 недели се 1/2 месец.

На mimiiiii и snegulkata им се допаѓа ова.
  14. smile:)

smile:) Популарен член

Се зачлени на:
    18 мај 2019
    Пораки:
    802
    Допаѓања:
    2.644
    Ама чуден народ сме се восхитувам до вчера сите велеа мора училиштата да се затворат сега зошто училиштата се затворени

За министерот пак ќе речам одлично постапува, ама тоа што одредени не почитуваат тоа не е негова вина. Не може човекот од врата на врата да оди.

Трето, мајките кои имаат деца кои имат околу 12 години треба да бидат свесни дека ова не е регуларен распуст, тука мерка за спречување да се прошири вирусот
    Значи утре не треба да си ги пуштите децата во кафулиња, молови итн.
    Како ќе ви се дружат децата?
    Да бидеме реални сите деца сега имаат телефони, таблети, лаптоп и итн и имаат пристап до речиси сите социјални мрежи што им овозможува комуникација. Ова се однесува само за мајките на поголеми деца.

На Ivan4e04, angela.kostova, candy.cane и 14 други им се допаѓа ова.
  15. BlackNight

BlackNight Популарен член

Се зачлени на:
    28 февруари 2016
    Пораки:
    1.282
    Допаѓања:
    5.549
    Ако зборуваме реално, има мајки чии деца се во градинка и школо, ќе седат дома, а реално имаат кој да им ги чува, живеат и во заедници со пензионери кои се расположени да им ги чуваат. Од друга страна, постарите лица навистина сакаат и требаат да се растоварат од обврските за чување деца и од контакт со нивните вработени деца кои при секое носење, односно земање на детето од кај нив се потенцијални заразувачи. Реално и оние кои немаат деца, а живеат со постари, хронично болни, лица со посебни потреби и автоимуни болести се потенцијални преносители. Исто така има родители кои плаќаат жена за чување дете (потенцијален извор на зараза) и која ќе продолжат да ја плаќаат и понатаму за овие 14 дена.

На Rama, SummerGirl и Mrs. Lovett им се допаѓа ова.
  16. S.J.Parker

S.J.Parker Популарен член

Се зачлени на:
    3 јули 2014
    Пораки:
    1.086
    Допаѓања:
    7.346
    Од каде ви е таа информација дека за деца што не одат во градинка/школо не важи кога препораката е за родители со деца до 10годишна возраст? Никаде ама баш никаде не е наведено дека станува збор само за деца што одат во градинка.И тие што не одат дома ги чува баба или жена што патува со автобус секој ден.
    Кај мене на работа стигна Известување,секој што има дете до 10години и сака да се повика на препораката од Влада да си напише писмена изјава. И толку. Нема дали оди во градинка дали не оди.

На kukla21, emiliana, darcy и 2 други им се допаѓа ова.
  17. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.670
    Допаѓања:
    35.488
    Се работи за две различни фирми. Јас го цитирав едниот, ама и другиот слично реагирал.
    Каде се пријавуваат ваквите? Јас би пријавила. Ете толку сум лута. Гниди!!!

Ние ќе платиме. Сите. Од буџет. Барем така разбрав.
    Искрена да бидам попрво би дала пари за ова, отколку за еден куп други непотребни работи за кои што се даваат пари. (ама да не забегувам за политика сега)

На candy.cane, emiliana, azelea и 3 други им се допаѓа ова.
  18. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.450
    Допаѓања:
    38.495
    @Mantub ете за џабе се засекира дека ќе крадат пари мајките од државата, и за нив важело. (facepalm)

На ikkui му/ѝ се допаѓа ова.
  19. темјанушка

темјанушка Популарен член

Се зачлени на:
    26 јули 2015
    Пораки:
    1.021
    Допаѓања:
    4.641
    Најризични: Германија, Франција, Шпанија, така кажа Филипче нив ги потенцираше . Секој кој ќе се врати од овие треба сам да се стави во изолација за општо добро.

На Elaine, Fifi84, Stephen Amell и 4 други им се допаѓа ова.
  20. BlackNight

BlackNight Популарен член

Се зачлени на:
    28 февруари 2016
    Пораки:
    1.282
    Допаѓања:
    5.549
    https://vlada.mk/node/20446

Овде во Одлуката стои:,,
    2. Да се прекине со воспитно – образовниот процес и наставата во сите детски градинки, основни и средни училишта и високо – образовни установи и во јавните научни институти на територијата на Република Северна Македонија, во наредните 14 дена. Се прекинуваат и сите воншколски или дополнителни програми како што се курсеви за странски јазици и слично.

3. За спроведување на оваа мерка еден од родителите на децата до 10 години, што ќе бидат ослободени од обврската да одат во градинките или да ја следат наставата, ќе бидат ослободени и од обврската да ги извршуваат работните обврски."

На cresa-jagoda и smile:) им се допаѓа ова.