Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Discussion in 'Коронавирус' started by LovelyGirl3, Jan 26, 2020.

1. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Од кои 160 скрининг.
    На 750 тестови 101 позитивен...

2. referentka

referentka Moderator Staff Member

Колку ми е криво за мајка ми.
    Не сум била ич.
    Страв ми е.
    Божем уште 100 години ќе живеат па ај овие 3 месеци да ги прерипам со посета:(
    Е толку ме нервира сето ова.

Немоќ и гнев сум полна:(

bibiiii, fana, Ivan4e04 and 22 others like this.
  3. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Знам Рефке :(

Баба ми еднаш ја видов, во двор на 5м од неа седев... роденден дека и' беше.
    Не рачунам носење производи и оставање во двор :(

Ја слушам, ама не е тоа тоа.
    Башка јас со неа нормално се гушкам, многу ја сакам. Со прст ја немам допрено од февруари. Ми е страв за неа. И онака крш и' е здравјето...

fana, Ivan4e04, *Amethyst* and 12 others like this.
  4. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Еве уште еден доказ дека народот е крив. Поединците. Да се поединците нормални ќе беше и државата нормална. Политичарите и тие се поединци, и тие се народ.
    За секој поединец по еден стап додека не стане нормален.
    Знам дека на фемина сме сите нормални. Ова важи за оние што немаат профил на фемина и не почитуваат мерки.
    И не сакам да се вика поради Бајрам е вака бидејќи и за Велигден исто се однесуваа луѓето. Црквите празни да не беа за Велигден? Може се поголеми бројки дека тие имаат по 3-4 деца, а ние по 1-2, на пример. Сепак тие се побројни. Не е ни до Велигден, ни до Бајрам. До поединците е, до народот.

5. Abracadaver

Abracadaver Истакнат член

Свесно тестираа малку, за да се покажува на јавноста дека ситуацијата е под контрола.

Свесно вршеа психичка пропаганда дека се е под контрола, нема потреба од страв. Време е за избори!

Пендаровски, кој не е претседател на Македонија, туку пиунче на СДСМ, свесно го укина полицискиот час, за да има избори.

Свесно дозволија за Рамазан Бајрам полицискиот час да почнува од 14 часот во недела.

Комисијата за заразни болести, во превод партиска комисија на Филипче и СДСМ, лажираше дека нема место за паника, туку укинувањето на полицискиот час е оправдано. Причина? Избори!

Свесно ги ставија своите партиски интереси наспроти државните.

Има многу материјал за кривични пријави. Да видиме колку сваровски судството ќе си ја заврши работата.

6. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Ама оди и седите на растојание. Без гушкање. Седите подолго заедно ама на растојание и без ручеци. Договорете се некаде на отворено или во соба од еден крај на друг и ти со две маски на лице.

7. KateKane

KateKane Форумски идол

Ви текнува кога имаше едно клипче како еден оџа од Куровмистан објаснуваше како треба жената да се тепа и ние овде се крстевме и се чудевме? Епа ние сме сега за човек да се крсти, да си поплука у пазув и да рече понастрана од овие.

Се одржаа сите религиски собири а цел свет ги откажа. Ватикан се затвори, Саудиска Арабија се затвори, само ние уште сме со крстот на чело во буквална а не во метафоричка смисла. Излегува реис кажува еехееее сме го убиле короната, короната 101 на ден. Излегува шеф на владеачка партија и вика ајде на избори, ќе испоцркаме ако нема избори, за ваше здравје се работи (?). Излегува министер под чие крило е полицијата ааа нема да казнува полицијата, нема пари народот. Се прават протести против џипет од џипети со македонското знаме на чело (?) Од истиот тој џипет кој има најнов ајфон, стиска agree на секое барање од операторот за да може неговите податоци во секој момент да се најдат. Докторка става цело одделение во изолација, малтене колапс на кожната клиника и направи, среќа уште бројот не беше голем па немаше катастрофални последици тоа, парична казна само. Реис направи журка со стотици луѓе кои еве ни ја утепаа државава, решението му е ОСТАВКА. Ништо друго.

Луѓе умираат, има земји кои за дупло помал број на загинати прогласуваат ден на жалост, кај нас ора се вртат. Умира младо население, луѓе од по 40/50 години, бебиња, родилки, ама уште има што не веруваат во вирусот. Во чиче на небото кое еве видовме колку ги заштити веруваат, во вирус кој избриша малтене 400.000 луѓе на планетава не веруваат.

Јас мислам да беше Кјубрик жив требаше да сними некој филм со црн хумор и ние да бевме главната инспирација и актери во истиот. Ова да ми кажува некој дека меѓу вакви луѓе живее а да не сум од тука ќе му се смеам, ама најозбилно.

Све дебил до дебил, како бре сме олку дебили не ми е јасно.
    Со среќа 101, терајте како досега, ТОП СТЕ.

8. Ahoy

Ahoy Форумски идол

До 101 и назад, вечни да сме. :rofl:|((wtf)

vitamina and KateKane like this.
  9. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

За да знаеш треба многу да читаш;) Не дека се видеата лоши, ама конретно тоа постираното не беше ковид специфик. Ако сакаме да плашиме може вака (и ова не е ковид специфик)

Затоа поздравување никако. Не беше луда Меркел, уште од кога го рече тоа.
    И нешто друго има речено, колку е битна разликата на стапка на инфицирање, дали од еден ќе се инфицира еден, помалку од еден или 1,2 на пример.

Е затоа, кластерите мора да се изолираат. И да се забрани рашетување од место во место. Полициски час е навидум едноставен, ама реално никој не може да ве контролира кај колку комшии сте отишле. Единствено реално е да не се пренесе од Скопје во Ресен на пример, ваљда е изводливо да ставиш контролни пунктови на влез/излез од општина.

10. WildMk

WildMk Форумски идол

Не го спорам тоа што го пишуваш, ниту реков дека знам се' и знам точно. Реков сакам да знам.
    Споделувам, она што мислам дека е валидно.

tijanana and Biljarkata like this.
  11. Abracadaver

А, оставка на Пендаровски, Спасовски, Филипче, Комисијата за заразни болести? Или за тоа ќе си премолчуваме, а? Кој гласа и носи одлуки во државата? Реисот или гореспоменативе?

Некој дозволи прослава на Рамазан Бајрам. Некој свесно го лажеше народот дека се е под контрола, за да има избори. Некој свесно го лажеше народот со малку тестови, за да се покаже помала бројка на заразени.

12. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Абе дискутиравме дали, или не се пренесува од производи. Да се пренесуваше од производи сите ќе го фатевме и ќе го прогласеа за биолошко оружје ваљда.
    Оно не може да се научиме да не се поздравуваме, гушкаме, збираме со знајни и незнајни, пошто долго не сме ги виделе, затоа се шири. Мрежата на социјални интеракции во мк е бесконечна, затоа.

tijanana, Sofi.ja, gjoker4e and 3 others like this.
  13. monibejbi

monibejbi Популарен член

И Денеска е голем бројот, добро е што се прават масовни тестрирања и нека продолжат со вакви мерки.
    Зборам од аспект на тестириња.Што повеќе тестирани да има.
    Мислам дека утре дефинитивно треба да воведат рестрикции и обавезно по општини полиција на терен.
    И обавезно да се забрани движење од град во друг град освен со дозволе за да не се заразат и во други градови.

Biljarkata, tijanana and Ahoy like this.
  14. Blazkowicz

Blazkowicz Активен член

Супер, значи лекот за Македонија ќе беше Мицковски. Не, уствари Грујо да се врати, он е најдобрата анти корона терапија.

Најискрено друже, тргни ја политиката на страна и дискутирај без да мешаш партии. Не знам дали имаш Инстаграм, но голем дел од луѓе кои ги следам постираат слики и сториња од:

1) Родендени со друштво
    2) Слави
    3) Пикници на козјак, парк, водно и секаде
    4) Пијанки во парк

Покрај тоа, збориме дека за Рамазан луѓето идеа по џамии, точно. Но, да се разбереме и од Православните доста луѓе отидоа во црква пред и ден после Велигден. Сите ги видовме тие гужви. Сите зборите рамазан и црквите, а зар родендените и пијанките не помагаат во трансмисија?

Место за паника навистина немаше. Никој не очекуваше дека наеднаш сите ќе прекинат да ги следат препораките. Луѓето нагло се опуштија. Проблемот бил и секогаш ќе биде во менталитетот на просечното македонче.

15. WildMk

WildMk Форумски идол

Не се пренесува лесно, ама можно е.
    Тоа ми е доволна информација да бидам внимателна.

Кога не сум дома, гледам што помалку предмети и површини да фаќам.

Biljarkata likes this.
  16. KateKane

KateKane Форумски идол

Кај виде дека нив ги бранам? Ај еве те молам посочи ми каде јас сум рекла дека тие не се за ништо виновни?

tijanana likes this.
  17. tijanana

tijanana Истакнат член

Полицискиот час во неделата почнуваше од 11 часот, а баш таа Комисија за заразни болести беше да нема слободно движење од 7-11 часот, ама потребата да се угоди на едните и да се добиваат политички поени на тој начин доведе до она што го гледаме денес. Го убија ковидот:D

zhap4e and Ahoy like this.
  18. Abracadaver

Најискрено друже, не релативизирај и не се обидувај по секоја цена да се претставуваш како “неутрален“. Мицкоски не е на власт, Мицкоски не одлучува. Мицкоски нема крајна одлука. Кога тој би бил на власт тогаш него ќе го критикуваме.

За време/после Велигден, за време/после литијата во Струга немаше епидемија и жариште. Тоа е една константна лага која ја турката, за да релативизирате глупи и фејк њуз. Не дека некој ги чувал, туку едноставно такви се бројките. Бтв, Филипче ги кажуваше тие бројки не јас. Ниту една црква, манастир не беше центар на жариште, а се причестија илјадници.

Се знае од каде најголем дел од заболените доаѓаат и не мора по секоја цена и на мене да ставаш превез на очите, затоа што на погрешен човек го ставаш.

Протест во Белград. Никој не носи маски, нема социјална дистанца. Тестираат по 5000 дневно, а пак имаат подобри резултати од нас.

Љубљана протести исто така. Дел носат маски, дел не носат. Гужва, нема социјална дистанца, имаат 2-3 пати повеќе тестови на милион жители од нас, а пак драстично подобро се справуваат со нас.

Што е проблемот? Еве објасни ми ти како стручно лице, пошо јас сум “партиски задоен“, ништо не разбирам.

Пак ли ќе се фатиш за собиранките, родендените, крштевките?

19. vitamina

vitamina Форумски идол

И уште нешто.
    Дебилите гласаат дебили, веќе 20 год уназад :yawn:.

Затворете град со град, малку повеќе контрола насекаде и тоа е тоа просто е ама ете, не сакаат.
    Дозвола за движење за на работа и тоа е тоа.
    Абе многу е просто ама не сакаме.
    Со нож сами себе се сечеме.

Зборувате за родители
    А ние што да кажеме што сме надвор?
    Не 3 месеци 1 год и више еве некои и по 3 год си ги немаат видено родителите како золвами.
    Јас 1 год комај.
    3 месеци, мачкина кашлица

20. nena2010

nena2010 Форумски идол

Dovolno e cair da zatvorat i nema idenje na grobista.

Last edited: Jun 3, 2020
    ЕденЧлен and Biljarkata like this.