Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Discussion in 'Коронавирус' started by LovelyGirl3, Jan 26, 2020.

1. kukla21

kukla21 Мама Staff Member

За сите?!

2. Blazkowicz

Blazkowicz Активен член

Мене полицаец сакаше да ме казни бидејќи не носев маска при прошетка. А според мерките и препораките убаво си пишува дека при физичка активност не е задолжително носењето на маска долку се одржува дистанца. Нејсе, нема да си казнат роднини и другари, ќе идат да казнуваат други луѓе.

ines.h, buba4e89, gjoker4e and 3 others like this.
  3. Black girl

Black girl Форумски идол

What??? Е не се нормални.

4. Larichka8

Larichka8 Истакнат член

Ќе има прес денеска??

ЕденЧлен likes this.
  5. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

zhap4e, Biljarkata and John Snow like this.
  6. Broken♡

Broken♡ Истакнат член

We're all gonna die...

7. Larichka8

Larichka8 Истакнат член

од каде ваква информација? Значи пак планираат во последен момент да кажат.

Lima24 and ЕденЧлен like this.
  8. Bunny2

Bunny2 Популарен член

Да,така дознав.Ќе видиме дали е вистина.

Lima24 and kukla21 like this.
  9. Abracadaver

Abracadaver Истакнат член

Не е проблем и да си партиски определен. Тоа е твое легитимно право. Мене не ми смета дали си политички определен или не.

Не е прашањето дали МВР или било која институција кај нас има хумани или материјални ресурси да спроведе ригорозни мерки, туку главното прашање е дали сакаат да спроведат? Такви мерки ќе доведат до драстичен пад на нивната популарност и рејтинзи. Значи, пак доаѓаме дека политикантството има огромна улога зошто сме во ваква ситуација.

Имаше пикници, пијанки, родендени, слави, Велигден, литии, ама пак мнозинството бројки доаѓаа од нивни населби. Во Источна Македонија сите конфекции и повеќето приватни фирми работеа. Немаше масовна епидемија. Дојде Рамазан Бајрам и бууууум. Плус, на малку тестирани. Што би било кога би се правело по 2000-3000 тестови дневно?

Не можеш бројките да ги гледаш низ таква призма. Нормално дека ќе има заразени од сите националности, но се гледа процентот на застапеност во една популација со бројот на заболени од таа заедницна споредено со севкупната популација. Зошто Албанците во Црна Гора учествуваат со 1/3 од заболените, а се 2-3% од црногорската популација? Муслиманите учествуваат со 2/3 од заболените севкупно во Црна Гора, а се колку 15-16%. Значи, постои голем дизбаланс.

И, во Италија, Германија, Шведска меѓу заболените имаше Германци, Италијани, Швеѓани, но не е јавна тајна дека емигрантите го носат најголемиот раст. Зошто? Не знам. Тоа веројатно треба науката да се занимава.

https://www.ft.com/content/5fd6ab18-be4a-48de-b887-8478a391dd72

Јас не те негирам. Бројките те негираат.

10. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Точно. Ќе бидеме политички коректни до крај, и ќе мижиме пред фактот дека 9 од 10 примени нс клиника се албанци, и дека не се ифтаеите криви за наглиот раст... Онака почнаа да снимаат репортажи на албански со албанци доктори за да сфатат дека има болест и не е заебанција.
    Преку .... више. сите прогласија крај ние пик

11. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Што наука, статистика е во прашање. Живеат во поголеми семејства или групи, со поблиски социјални врски од стандардот на западната цивилизација. Истото се однесуваше на новите имигранти од африка/азија и постарите имигранти од екс-ју.

gjoker4e likes this.
  12. nena2010

nena2010 Форумски идол

13. queen04

queen04 Истакнат член

Дали треба да почине член од секое семејство за да се освести населениево.. Полицискиот час што го споменувате викендов нема да има цел, ако не се казнуваат сите , а не да се шетаат луѓе по улици во Чаир и полицијата да поминува покрај нив.

14. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

нема шанси

ЕденЧлен likes this.
  15. Blazkowicz

Blazkowicz Активен член

Океј, горе-доле ова мислење се согласувам со тебе. Ригорозни мерки = рецепт за губење популарност = губење на избори. Но, и самата еконимија нема да може да ги амортизира такви мерки.

Моментално, најдобро е да се фокусира вложување во зголемување на капецитетот и да се тера со "Шведскиот" пристап. Нема логика повторно рестрикции и полициски часови.

Муслиманските фамии на балканот се масивни. Имаат многу членови, еден да се зарази од нив, ќе се ќе пренесе на минимум 10 луѓе.

Не мешај ги во странство со малцинствата кај нас. De Facto и De Jure, Албанците кај нас имаат повеќе права од нас Македонците. И не можеш да ги наречеш емигранти, затоа што тука веќе си се одомаќинија...

На Запад, е друго. Малцинствата немаат услови како малцеинствата кај нас. Сум имал прилика да поминам покрај Ghetto во САД и знам како се групираат луѓето таму, знам колку полиција има таму. Е добро, уствари тука се согласувам со тебе, Ghetto = Чаир = leading to more cases. 8-|

Но целата мое мислење, е да тргнеме националност, да тргнеме религија, да тргнеме политика. Останува дека имбецилното однесување и непочитување на правилата е најголем виновник за зголемениот број.

Ми беше мило, што почнавме со "помалку цивилизиранa" дискусија, а завршивме со добар аругументиран разговор. :)

gjoker4e likes this.
  16. SelenaGomez

SelenaGomez Популарен член

nena2010 and ЕденЧлен like this.
  17. Lima24

Lima24 Популарен член

А после карантинов како од стадо пуштени ќе бидеме или? (facepalm) Кој ги предлага меркиве да ми е да знам

fana, An-na and ЕденЧлен like this.
  18. nena2010

nena2010 Форумски идол

Сега слушам на вести, цели семејства криеле симптоми, не сакале да се тестираат оделе по луѓе. Е па сите вие што го кривевте Венко извинете ама не може да оди врата до врата како министер за здравство и за уво да ги собира за тестирање. Додека МВР не си ја врши работата џабе е се!!!

19. VDT2906

VDT2906 Популарен член

Треба, треба еве ги слушам луѓево се договараат за задушница што да купат, спремаат еве и свекрвиштено загрижена ако ставеле полициски како ќе идела, божем татко и ќе стане и ќе и рече зошто не дојде. Како и да е тоа само за нас е другиве исто ќе им биде...

bibiiii, tinka-mace, LejlaD and 7 others like this.
  20. senza.parole

senza.parole Форумски идол

А бе, џабе за нас... ние што седевме дома, пак ќе седиме, тие што не седеа - пак нема да седат.
    Сè додека не казнуваат, а знаеме дека нема, ќе биде вака.

bibiiii, smooch, An-na and 6 others like this.