Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Discussion in 'Коронавирус' started by LovelyGirl3, Jan 26, 2020.

1. Doozy

Doozy Форумски идол

Исто како што седеа и мајките во Вухан, град поголем од Њујорк, дома со децата, ќе седат и во Италија и во Германија и овде.

Нашиве деца попосебни од Кинесчињата или како?

Прво сите бараа прекин на настава, сега како ќе доседеле?

Ама лесно е да се коментира кога е за некој Х град во Кина шо не ни знаевме дека постои и кога слушаме само бројки, а многу тешко истото да се спроведе у пракса.

Кинезите испаднаа далеку поспремни од нас Европејците. А ние демек нели поучени се сметаме.

Ништо лично патем, само се надоврзувам на твојот пост.

Ivan4e04, *Amethyst*, smooch and 30 others like this.
  2. ph.orhideja

ph.orhideja Форумски идол

@Rama јас секој ден одам во болница на терапија,па еве ме,до сега немам ништо.
    Немој да се плашиш,слободно оди на преглед,соодветно заштити се и не се секирај.Верувам дека си исплашена,но ќе помине и ова.
    Ти посакувам добри резултати од анализите утре на лекар.
    Ќе помине и ова.Животот нема да застане тука и сега.

Annath, LivingGlam, kukla21 and 4 others like this.
  3. senza.parole

senza.parole Форумски идол

Нема што да мислиш.
    Кај нас не знам дали воопшто постои закон дете до одредена возраст да не се остава без надзор. Во Италија на пр. деца под 14 год. не смеат сами дома да останат ниту 5 мин.
    Ослободувањето е веројатно за родителите чии деца се под 10 год., без разлика дали идат, или не идат во градинка.
    Како би докажал пак воопшто дали имаш некој да ти го чува, или не?! Бесмислено би било така.

Lolipop23 and emiliana like this.
  4. Mantub

Mantub Форумски идол

А ако ти откаже жената што го чува, а да не беше епидемија, ќе дадеше отказ?

ocicka2014 and referentka like this.
  5. referentka

referentka Moderator Staff Member

За да не се злоупотреби, Манчевски кажа дека сите родители кои 14 дена ќе седат дома со децата треба на работа да достават потврда од градинката дека детето редовно ја посетува.Врз основа на таа потврда ќе му биде оправдано отауството.

За двајцата родители на детето да не отсуствуваат туку само едниот, оној кој останува на работа некоја изјава ќе пополнел.

Last edited: Mar 10, 2020
    Bezimenka90, eli25, NarCis@ and 5 others like this.
  6. kravce

kravce Форумски идол

Мерката е за деца што одат во школо/градинка, каде повеќе време се во затворен простор со поголема група на деца и е поголем ризикот да се заразат и да го рашират вирусот.
    Мерката е за родителите на овие деца кои сега одеднаш нема да имаат решение за новонастанатата ситуација дома, па им се овозможува за истиот период да останат и тие и да ги прочуваат.

7. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Ова со доседувањето го сфаќате како ајде тешко е па ќе шетаме. Вусшност се жалиме, оти е мачно да, ама пак стравот од епидемија и ескалирање на состојбата е поголем.
    Совесни сме, а вие почнете да ги сфаќате постовите и да разликувате одење по молови и шетање на воздух.

eli25, LivingGlam, prominent and 3 others like this.
  8. Mantub

Mantub Форумски идол

Што се случи со првиот заболен?

9. smile:)

smile:) Популарен член

Се разбира дека да, ама како што гледаш нашите мајки тоа не го мислат. Имам комшивка која вели па што ќе му правам јас на моето дете, како само дома итн.

Ама сметам дека би било лесно да се изведе, ама не сите го делат моето и твоето мислење.

Инаку знам дека не е ништо лично

Постот не е напишан за тебе, ама прочитав многу жени не на форумот кои се жалат зошто да седат само дома, што ќе им правиме итн

Не мислев на излегување на воздух.

Elaine, emiliana and Doozy like this.
  10. Rama

Rama Форумски идол

Се трудам да не се плашам, ама посилно е од мене...чувствувам дека од контрола ќе излезе и кај нас работата знаејќи колку сме несовесни како народ, плукаат во автобус и по улици, ркаат секрет, ти дишат во лице, киваат и кашлаат а не ставаат рака или палома..ете од тие причини се плашам, едни велат носи маска, други не треба да носиш, тоа треба само заразените и ај кој да го слуша човек...
    Знам дека не можеме да се изолираме како да сме сами на свет, ама јас периодов навистина избегнував голема маса на луѓе и често се миев раце, и сега не сакам на болница од неодговорни пациенти да закачам нешто, или чувај Боже од медицински персонал ко што не носат ни маски, ни ракавици, и како што не знаеме каде се биле за празникот, исто ко дотичната докторка:worried:
    Аман, аман како ми се поклопи ситуацијата, морам да правам две испитувања и двапати да ми земат крв, и не можам да одложувам веќе...тоа е тоа, готово се тргам од темата оти почнува да ми се лоши:@

Фала ви на сите за советите:f:

Elaine, prominent and emiliana like this.
  11. An-na

An-na Форумски идол

Само за овој дел да се надоврзам...
    Да беа поспремни, немаше олку да се рашири вирусот, туку ќе затвореа граници со време. Да, можеби ја имаат веќе состојбата колку толку под контрола, ама откако заразија пола свет.

За децава и седењево дома... Јас сум за меркава и ја поздравувам во целост.
    Мајка сум и од сега се мислам што и како ќе правиме овие 14 дена и страв ме фаќа. Не за друго, ќе најдеме занимации, ама деца си бараат физичка активност, а ако се затворени дома 24/7 ќе здиват. Тоа не значи дека ќе ја шетам по игротеки или паркови, само споделувам дека не е така едноставно. Како и да е, ќе издржиме некако. Кај нас планот е јас и ќерка ми дома, а мажот ми по потреба ќе излегува за пазарување. Среќа е што работиме од дома, па во тој поглед имаме големо олеснување.

12. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Реално, има разлика меѓу карантин, како што имаат сега кај Витамина и прекин на наставата како во Мк, Романија и незнам каде уште.
    Прекинот на наставата е да се успори ширењето на вирусот, затоа што:
    - училиштата се големи колективи (да речеме 4 генерации по 8 класа по 30 ученици, цирка 1000 деца во гимназија). Тоа се 1000 фамилии на кои може да се рашири евентуална зараза.
    - децата полесно го поминуваат вирусот, некои и без симптоми, ама може да го пренесуваат, најчесто на домашните
    Карантин значи законски сте обврзани да не излегувате од дома, затоа што сте потенцијално заразени или загрозени.

Е, колкави колективи, фреквенција на луѓе и опасност се молови, кафиќи и сл. не знам.

13. vitamina

vitamina Форумски идол

Тоа и го зборував погоре, зборевте за тука кај мене дека не одат децата на школо дека сме во карантин итн ама дали некој помисли во себе како ни е? Како родителите се справуваат со децава додека се на работа а тие дома. И сега боли? Епа боли нормално , зборот ми е додека не осетиме на своја кожа не знаеме како е, и некој овде ќе чита и чита и ќе се изгаси и ќе си го тера животот нели и ќе си рече, 7 заболени не е страшно.
    Ама страшно е оти и кај нас беа 17 заболени а сега се преку 10 000 и сме во карантин сите до пред влезот..
    Апелирам на некоја граница, нормала, воздржување, поука за оние што ќе седат дома за да знаат зошто седат наместо да се собираат во групи. Овде групите одамна беа забранети, Конте пустион плунка снема од зборење ама на кого? До вчера се собираа по групи и коментираа за вирусот со аперитив у рака.

Најважно е да знаеме зошто децата не се на училиште и зошто ние сме дома како превентивна мерка со 7 заболени (до сега) најважно е ова да го ставиме во глава, после се ќе е џабе.
    Имаме сите во Мк најдраги и постари старосни групи, јас до сега се расправав со моите за сестра ми за да биде важно зошто не сме на школо не е мотив за собиранки и дискотеки.

Знаеме сите какво е здраството во Мк, овде се е истрошено замислете во Мк?!
    Покос.

Да, јас имам едно дете од 3 години, најтешка фаза до сега, има неверојатно лоши тантруми во периодот па затоа и ме снема од форумот, знае да застане на врата и да гребе или да чука по терасата у знам на протест, играме, де со боици де со пластелин де со 3 д табла де со животни де со коли, у меѓувреме знам во када да го ставам да се измори и изнаигра за да средам нешто, гледаме маша и медо итн, во последните 2 3 недели може имаме излезено 5 пати во маркет на кратко и 2 пати до лулашки или по улица.
    За жал.
    Тешко е но помислата од затвор ме плаши најискрено, а тие се спремни во моментот да заплажуваат бидејки се виде дека друг начин нема.

Ќе искористам прилика на сите да се заблагодарам за подршката многу ми значи да знаете, полесно ми е да се искажам овде искрено оти ионака ми вришти главата и склети секакви ме фаќаат. Многу ви благодарам.
    Нека ми биде ова запишано за да сетам некогаш, да се сетам на животецов....

14. referentka

referentka Moderator Staff Member

@smile:) слободно кажи за кого е постот;).
    Не вади од контекст моја и на Јуле конуникација што ќе правиме во изолација:), демек како другите можат и знаат.
    Оставете ги луѓето да се советуваат за сите прашања и новости кои ги чуле и прочитале;)

JuLleE likes this.
  15. Ano

Ano Форумски идол

Не се согласувам дека треба да е само за децата кои одат во градинка/школо.
    Прост пример: на пријателка детето и го чува мајка и која е жена од 65 години и спаѓа во ризична категорија. Таа за да дојде да го чува патува со јавен превоз. Мерката и препораките се и старите да не користат јавен превоз во наредните 14дена што значи таа не треба да патува. Логично е ова?! :?:
    Кај мене на работа самохрани родители, возрасни, хронично болни и трудници се ослободени 14 дена. Ние останатите 7 дена. Ова во приватна фирма зборувам.

16. lovestoneddd

lovestoneddd Форумски идол

Уште една прилика за да македончето си ги покаже врлините - снаодливост и итрост. Преку прст, рака.

Не е срамота бе да признаете дека ви се лежи дома, на платено.
    И јас би, ама јбг нема.

Се надевам ќе поведат ред надлежниве и ќе спречат силување на меркава.

Ivan4e04, candy.cane, Lella and 14 others like this.
  17. PUPICA

PUPICA Форумски идол

Како да прочитав погоре дека ослободувањето од работа важело само за оние чии деца одат во градинка:?:
    Не е точно.
    Се однесува на сите кои имаат деца до 10 год.
    Јасно е наведено во третата точка. Screenshot_20200310-224347_Drive.jpg

Attached Files:

Elaine and Mrs. Lovett like this.
  18. Mrs. Lovett

Mrs. Lovett Популарен член

Да, ама чекај малку, зарем никој не ја приметува контрадикторноста на тоа што го изјавуваат па се запнале за маската дека треба да ја носи само оној што е заболен. Но нели викаат дека може и да немаш симптоми а да го пренесуваш вирусот така? Башка докторот кој збори дека маска не треба да се носи затоа што ќе се научиме со неа да се фаќаме за лице и нема да внимаваме буквално прстот го држи во уста додека збори и ги чеша очите?

Едит: Кога си имаме работа со нешто што уште не е откриено треба се со резерва да зимаме, а башка што кажаа дека може да се пренесе и ако немаш симптоми.
    21:06 Прстот во уста а едно 5 пати сигурно се фати за лице и за очи.

mimiiiii, Biljarkata, Elaine and 2 others like this.
  19. Elaine

Elaine Активен член

@vitamina ние сите тука треба да ти заблагодариме за посветеноста со која известуваш и преведуваш секојдневно точни информации како е во Италија:hug:
    Се ќе помине како и со вирусите во минатото.
    Мерките за карантин се само за да има што помалку лош исход по населението и се надевам ќе вроди успех.

Lianna Anna, faye, dunika and 5 others like this.
  20. Doozy

Doozy Форумски идол

Се согласувам за тоа, и утнаа со криењето и заташкувањето тие од власта. Можеа уште во декември да затворат граници.

Ама народот одлично се справи. Стоички, цврсто и дисциплинирано. Слушаа упатства.

Одете на Јутјуб да видите како моча медицински персонал во пелени, оти не можат да сменат униформа за да одат во вц додека се во инфективниот дел. Или како седат со денови во болница едни исти сестри и доктори. Или како јадат еднаш дневно оти се прекапани.

Нашата гревна Инфективна ќе се распадне, некна сестра Маја сликана, без очила, со едно танко скафандарче, а у позадина едно дипличе од 1991. Има ли сестра Маја каде да се истушира пред да си оди дома?

И ти им викаш мијте раце, седете дома со децата, они ти викаат ама како ќе доседиме.

Абе абе... не знам, еве.