Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    19.231
    Допаѓања:
    124.512
    Trebase lock down, ne policiski. Kraj!! Se seta bez maska, kazni, se grupira, kazni, zatvori vodno, Matka, itn, zatvori kafici kafani molovi, i kontrola. Zatvori gradovi. Ama neee Skopje ne mozel da se zatvori. More mrsh!!

На Martka, bibiiii, Cutiepie1 и 7 други им се допаѓа ова.
  2. edna_malecka

edna_malecka Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2018
    Пораки:
    3.894
    Допаѓања:
    14.706
    Многу проста влада имаме (дури и држава)
    Абе алоо. Некој живее од ден за ден за дневница може нема да има што да јаде сеа? Размисливте пред да го донесете законов? Па знаев дека не. Уште па не ми даваат на гробишта да идам. Алоо ја на мој гроб ќе сум ти на твој гроб ќе си. Еден саат и дома си идам дури и многу е еден саат кога е ваква ситуацијава. За што да седам дома? За џабе.
    Колку дневници се изгубени викендов никој не те прашува.
    Уште па зимаат си бегаат од Скопјево па идете што да ви речам ние дома што седиме глупави прости и ментални сме? ДУХОВДЕН ЗАДУШНИЦА зошто се вика така? Пошто се иде на гробишта а не по викендици музики скари. Идете заразете ги и тие во другите градови.После кога ќе се вратите тука како пуштени од ланец ќе сте.
    Ја да сум ќе затворам патарини и правецот дома.
    И кружете проверувајте дали се отворени патарините тоа барем ќе ви биде дозволено.
    Комшииве над мене огромна фамилија се и тие си отидоа. Одете ќе одмарам ќе уживам без вас.
    И другиве исто отидоа под мене што се.
    Едно ќе кажам никаква Вера не сме никаква држава никаков народ не сме.

Фала многу. Полесно ми е сега.

На Cutiepie1, SummerGirl, LejlaD и 2 други им се допаѓа ова.
  3. thequeen95

thequeen95 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 август 2016
    Пораки:
    1.232
    Допаѓања:
    4.867
    Да, lockdown беше најпаметно. Ќе издржевме уште 2 недели и сигурно ќе имаше позитивен ефект.
    Скопје не можело да се затвори небаре Токио е.

На Martka, Ivan4e04, tinka-mace и 14 други им се допаѓа ова.
  4. Ambitious

Ambitious Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2015
    Пораки:
    1.142
    Допаѓања:
    11.786
    Како тоа ќе умре од глад?
    Ако не шета надвор од Скопје и ако не се собира во викендици?

Веќе кажав дека не се добри мерките!
    Да, требаше ако така да затворат и излез од градови, и да, криви се надлежните.
    Ама, народот ако имаше свест и беше толку невин како што го претставуваш, ќе си седеше дома.

На Annath му/ѝ се допаѓа ова.
  5. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.278
    Допаѓања:
    27.970
    Јас си отидов од Скопје. Пишувам на темава цело време, сите мерки до една ги почитувам. Не се гледам ао никого од март. Прв пат одиме со малото во викендица. Ќе бидеме сами ние тројца што сме секој ден, нема да идеме никаде нити да се мешаме ама ќе седиме во голем двор.

Дали мислам дека сум себична и мислам само на себе? Не.

Себични се тие што ќе седат дома овие 3 дена а од понеделник пак ништо нема да почитуваат.

На Cutiepie1, Ivan4e04, Nane2356 и 21 други им се допаѓа ова.
  6. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.154
    Допаѓања:
    221.746
    Се ме карате ама пак ќе се умешам еве, тврдите сите, знам и јас дека имаме полиција и војска. Зошто тогаш зошто не се изолира секој град?
    Полиција на секој премин и ајт. Да му се сневиди барем 2 3 недели да се организираат малку, народот да се смири од шпартање и журки да му се сневиди, за арно на сите.
    Не знам стварно еве што работи во моментот толку полиција? Еве и војската нека работи има кадар ама не, само глуп полициски час знаат да стават и толку, најлесно е така не им се работи очигледно.

Луѓе страшни се бројките бре, еве пак ќе пишам па ме карате после ама жал ми е затоа пишувам не оти друго, денес 120, премногу е за милионско население, луѓе умираат!!!

Многу е просто доколку се сака, ама ете не се сака и тоа е.
    Зошто народот не крене гласот против владата?

Можам да замислам како се чуствувате и дека ви е страв и дека сте исцрпени од се..
    Малку повеќе да се ангажираат доволно ќе беше.

На Cutiepie1, Ivan4e04, senjorita-v и 15 други им се допаѓа ова.
  7. bicycle

bicycle Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2019
    Пораки:
    5.021
    Допаѓања:
    41.444
    Аман, какви плачковци сте станати, бебињава не плачат толку како вие на темава.|(

Сфаќам револтираност, сфаќам незадоволство но големите бројки се само знак дека многу се олабавивме последниот период.
    Не е битно од каде се тие бројки, туку дека ниту едните ниту другите не почитуваат мерки, а некој ќе си страда.
    Јбг, не е фер и сега што лупнаа пол. час иако бев за некакви мерки овој викенд.
    Дека некој нема да почитува, нема, и не се правете дека не сте знаеле дека немало да има рестрикции за викендов кога од претходно се најавуваше само што не беше усвоено се уште.

За Скопјани што бегаат од нивниот град, немам коментар, не сакам да кажам нешто за кое што ќе бидам погрешно сфатена и нападната а немам намера да се објаснувам ама толку ли не може да се издржи?

Италија 2 месеци беше лок даун, можеа да се движат само со дозвола до маркет и нешто итно а вие плачете и сечете вени за полициски часови, затворени сте биле, уа влада...
    Знаете што ќе беше да имавме лок даун? Бидете среќни што уште не е дојдено до тоа, а како сме почнале се мислам дека тоа е следно.

Престанете да кукате како владата е само виновна, туку има едни од најголемите виновници е и народот и нивното однесување, нивното негирање на вирусот, некажување на контакти, не сакале да се тестираат и се лекуваат дома на своја рака.
    Собиранки по 20 души у викендица, матурски и слично.
    Самиот народ треба да биде свесен.

Дека не се казнува, не се казнува, ама треба да се има и малку свест кај народот бе, ко пуштени од ланец бевме изминатиот период, молевме и кукавме за ресторанти и кафичи а сега ниту вработени почитуваат ниту муштерии.
    Денес тркнав до маркет, вриеше од гужва, некои носат маски, други не носат, гужва пред банки, и кавги кој да стигне до ред, среќа па имаше полицаец кој воспоставуваше некој ред.

Има и владата вина тука, ама дека народот не е виновен, немојте таа приказна.

На *Amethyst*, emiliana, LejlaD и 4 други им се допаѓа ова.
  8. Snow-Star

Snow-Star Популарен член

Се зачлени на:
    28 јануари 2014
    Пораки:
    3.529
    Допаѓања:
    17.605
    Чекај, зорле глумите лудило, или драмите за џабе? Никој нема да ве критикува ако отидете во ваша викендица надвор, и сте сами, тие што живеете во еден простор. Оти тоа е нормално, замислете. 8-|Проблемот е во сите други што ќе се соберат со трети персони без да знаат што носат во себе, и ќе одат "на одмор" по некакви други јавни објект, за да пренесат нешто во тие градови каде сега нема заразени. Уште нешто нејасно околу ова?

Мерките се не ефикасни, точка.

Која совест ја очекувате од народ на кој веќе му е преку глава од сите глупи мерки и работи што ги направија надлежните во последно време? Или треба после секое нижно "пу, пу, не важи" да се заборови се'?

И бај д уеј, Бугарите кои ги спомнувате во секаква конотација, после 15 јуни остануваат само со социо-економски мерки во сила, сите други забрани и мерки паѓаат. ;)

Инаку, и јас спазувам дистанца од 2 метри и излегувам со маска меѓу луѓе, која правилно ја носам да потенцирам, и совесно се однесувам, па што? Ако не се заблежува колку ми е ск*рчено според постовите тука, еве јасно ќе пишам, многу ми е ск*рчено! Вака до Божиќ не планирам да терам.

На LejlaD, CameliaMiller, eli25 и 4 други им се допаѓа ова.
  9. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.784
    Допаѓања:
    41.852
    Ама не се сите такви, за жал, Кукличка.
    Еве на пример, голем број Скопјани имаат вили во т.н. Претор (чисто како пример го земам, инаку имаат низ цела Преспа), во Претор има неколку ресторани/ ланч барови и викендов ако не се лажам, ним им е дозволено да работат до 16 часот секој ден викендов, дали мислиш дека нема да се оди на кафе/ ручек? Чисто се сомневам дека повеќето од тие што ќе дојдат ќе си седат секој по свој дворови.

На Martka, monibejbi, LejlaD и 4 други им се допаѓа ова.
  10. shz

shz Форумски идол

Се зачлени на:
    1 септември 2012
    Пораки:
    6.265
    Допаѓања:
    50.861
    Преска низ град немаше многу народ, по некој полицаец имаше по улиците.
    Низ кафичите слабо, кафе шемата одамна помина. Околу 10 11ч сигурно е било фул.

На ЕденЧлен му/ѝ се допаѓа ова.
  11. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    19.231
    Допаѓања:
    124.512
    Не се проблем тие како вас. Проблем се оние што со друштва се собираат.

На Martka, monibejbi, cresa-jagoda и 3 други им се допаѓа ова.
  12. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.939
    Мицковски во кафана си бил на Боемска синоќа, и тоа внатре, во затворен дел. Уште и не им дале на инспекторите да влезат.
    Се тоа ненормално.
    И тие по викенди што тргнале, и се по ред. Никој нормален.

На Annath, *Amethyst*, pdb123 и 9 други им се допаѓа ова.
  13. edna_malecka

edna_malecka Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2018
    Пораки:
    3.894
    Допаѓања:
    14.706
    Уште едно нешто ќе кажам.
    Муслиманите најубава вера се сите за еден еден за сите. Вакви се такви се не се бањаат се ебаваат со сите.
    Иди у Чаир у Шутка Сарај Никиштани побарај помош одма ќе ја добиеш. Ама иди да те видам згреши му нешто ти собира 20 души не е битно дали се знаат ти доаѓаат те прават лом и си идат. 200 души да се соберат пола у влада пола у собрание и тепај ги да видиш после како ќе ја средат државава.
    Ама не ги бива ни за да ја средат они памет немаат.
    Сите се сложни муслиманите.
    А не како кај нас "брат секад сум тука уз тебе брат у било кое време барај ме со екипата ќе дојдеме еден број да свртам готов си" кое за секогаш која екипа бе кој број бе нигде го нема секој корист гледа од тебе и ништо друго.
    И после се буниме зашто имале Ифтар зашто имале Бајрам па ќе имаат.
    Иде кај нив некој премиер вака се тресе неможе да збори. Дојди ваму кај што нема муслимани си потпевнуваат дури си се смеат "ќе биде ќе биде".
    Нема да не биде нас ни за 100 ни за 200 години.

Последна измена: 4 јуни 2020
    На monibejbi, LejlaD, nena2010 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.784
    Допаѓања:
    41.852
    Италија најголемата грешка на почетокот ја направи кога прогласи карантин, а не забрани меѓуградско движење, па отиде цело Милано и Ломбардија на скијање, многу се враќаа по родни држави, па не само што избувна цела Италија, туку и Европа.

На Martka, bibiiii, Cutiepie1 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.829
    Допаѓања:
    163.214
    Да одиш у викендица, да седиш со домашните и си богу иза леѓа, пеки.
    Ама ако одам у Охрид у стан/смештај (што и повеќето одат) па бога ми и ќе се прошетам... а у моментов шетката у Охрид не е баш лабава јер гужва. А работат и кафичи.
    Така да... вие што сте си по викендички по планини, во природа со своите, некако го џвакам, има логика. Ама другово?!

На Annath, Ivan4e04, tinka-mace и 18 други им се допаѓа ова.
  16. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.735
    Допаѓања:
    38.470
    Му фали нешто на народот. Што гласаше за овие. Бетер се од претходните. И не е дојдено зорт за собиранки од типот - имендени, слави, и др.

На tinka-mace и Аргентина * им се допаѓа ова.
  17. veteruska

veteruska Популарен член

Се зачлени на:
    27 мај 2014
    Пораки:
    1.977
    Допаѓања:
    5.800
    Што се фати за Мицкоски сега?Нема ниеден заболен од вмро,половина од сдс се заболени и се во карантин.
    Зборам за функционери,пратеници

На Аргентина * му/ѝ се допаѓа ова.
  18. thequeen95

thequeen95 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 август 2016
    Пораки:
    1.232
    Допаѓања:
    4.867
    Епа шо мајка бара да иде во кафани и теретани

На SummerGirl, Mantub, mkdvesna и 2 други им се допаѓа ова.
  19. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.279
    Допаѓања:
    226.782
    Зашо многу се курчи.
    Протоколот не го знаел.
    Ебате амебата, тоа се дешава коа диплома од Бит пазар ќе купиш. Не знаеш ни да лажеш ко што треба. И таков да ја оправа државава ли!?
    Додуше сеедно. Народов како сака. Јас сигурно тој циркуз нема да го глеам.

На Annath, Ivan4e04, *Amethyst* и 15 други им се допаѓа ова.
  20. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    19.231
    Допаѓања:
    124.512
    Не бил запознаен со мерките разбираш.

На LejlaD, cresa-jagoda, thequeen95 и 2 други им се допаѓа ова.