Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. hello-kitty.90

hello-kitty.90 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 октомври 2013
    Пораки:
    2.971
    Допаѓања:
    21.181
    @vitamina
    Не читам се по ред,па може и не сум во тек.
    Местото каде што живееш е во изолација,односно ви се забранува движење?А оние кои одат на работа,нормално си одат?
    И можно е и до продавница веќе да не смеете да одите? Во тој случај треба залихи на храна да направите,или ќе бидете снабдувани? Вакво сценарио не чека,па не е лошо да знаеме што и како. Се надевам дека се ќе се заврши брзо. И те гушкам многу :hug::hug::hug::hug::hug:

Инаку, џабе е се сега,кога толку луѓе се пуштија на границите и на аеродромите кои дојдоа од ризичните места,само со пополнување прашалници,а може и без тоа. Ги оставија на сопствена свест и "добра волја". А нели секој верува дека нема баш него да го фати,па си премолчува и си продолжува со животот,загрозувајќи ги останатите. И не е само докторката,еве сега се зборува дека и во Куманово имало професорка која била во Италија,и си држела нормално настава. И сега? Сите 7 заболени имале контакт со Бог знае уште колку луѓе,па тие и да се заболени сеуште не знаат. Бројкава на заболени е многу поголема,само додека да се истестираат сите.

Многу голем број на умрени во Италија,нели не бил страшен вирусов?

И уште нешто,од кај ќе знам јас дека сум заразена,ако случајно сум била во маркет со Директорката пример,а не знам дека и двете сме биле на истото место. Сум се заразила од неа,дали преку кивање,или на друг начин,небитно. На работа не одам,па не би ни очекувала дека всушност сум заразена. Си седам дома,качувам тт и може поткашлувам малку,ама си викам сигурно сум настината,нема од кај да сум заразена. И можеби ќе ми пројде без влошување на состојбата,а можеби и откако ептен ќе се искомплицира,ќе тркнам на доктор,ама може веќе ќе е касно. Во меѓувреме знаете колку многу луѓе ќе имам испозаразено,ехеееееј,па и тие така како мене нема да се свесни и отидовме во неповрат :(

Може и глупаво прашањево,ама нели вирусот ќе престане да постои откако ќе стопли времево,или е само глупост во која сум поверувала прочитана на интернет.

На LejlaD, Elaine, queen19 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. Mrs. Lovett

Mrs. Lovett Истакнат член

Се зачлени на:
    5 октомври 2018
    Пораки:
    822
    Допаѓања:
    3.125
    Епа не се цитирало како не знам, за тебе беше да.

3. Magic13

Magic13 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2019
    Пораки:
    793
    Допаѓања:
    2.251
    Само полициски час за овој народ!
    Убаво ви кажа @vitamina што доведе во Италија за таков исход.
    И навистина на крај ќе излезе секој втор да е Цаца.
    Зарем толку сме егоисти?

На Billy Idol, Nausicaa, Lolipop23 и 10 други им се допаѓа ова.
  4. ocicka2014

ocicka2014 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2014
    Пораки:
    4.162
    Допаѓања:
    13.539
    Ајдеееее.
    Ние што купувавме залихи за дома и што бевме претпазливи и што "се однесувавме панично", уствари сме немале кеш за да шетаме за 8ми март у Рим и сме љубоморни. (facepalm)
    Глумиме дека сме претпазливи :rofl:
    Љубоморна сум и на докторкава на скијање што беше и закачи вирус, а јас седев дома. хаха

На queen19 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Kataklinkers

Kataklinkers Популарен член

Се зачлени на:
    10 септември 2014
    Пораки:
    1.545
    Допаѓања:
    9.277
    Децата ќе седат дома, а родителите од работа ќе им донесат вирус. Мерката и добра и лоша и се нема план за оние што работат на места кои не можат да се затворат и е со комуникација со повеќе луѓе.

На Mrs. Lovett му/ѝ се допаѓа ова.
  6. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.057
    Допаѓања:
    225.441
    не. ти апла си љубоморна на мајките што ќе седат дома. трн у очи ти е. за тоа и дојде у темава.
    ај еден аплауз за тебе и продолжи со тој памет. и докупи уше некое кило брашно де

На Mama993 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.156
    Допаѓања:
    88.513
    И конечно Турција го пријави својот прв случај .
    Многу некоректно што поради тоа што не тестираше или не пријавуваше еден куп луѓе се шетаа натаму.
    Ама Ердоган ,Султан Сулејман wanna be.:|

На Billy Idol, Mishela, LejlaD и 2 други им се допаѓа ова.
  8. ocicka2014

Се зачлени на:
    27 јуни 2014
    Пораки:
    4.162
    Допаѓања:
    13.539
    Еве штом е за мене да ти одговорам.
    Тргам на работа во четврток и детето не го имам запишано во градинка ќе ми го чува баба. Треба да се правам луда и да злоупотребам и да побарам и јас да седам две недели дома?
    И баба и дете во карантин дома ќе седат, побезбедно здравје.

На queen19 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.450
    Допаѓања:
    38.498
    Дали важи самоизолација после патување во сите европски држави, или само за најкритичните?

10. Mrs. Lovett

Се зачлени на:
    5 октомври 2018
    Пораки:
    822
    Допаѓања:
    3.125
    Не е злоупотреба ако имаш дете до 10 години и те како имаш право да си бараш да бидеш со него, без разлиак кој ќе го чува ти си најблиска со него секако и најблизок контакт имаш, а детето е мало.

11. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.800
    Допаѓања:
    97.090
    Одлуката мора да биде еднаква за сите што се во еднаква позиција со проблемот со чување. Тие што имале веќе некој кој ги чува не се во еднаква позиција со тие што ги пуштале во градинка, а сега градинките затворени.

12. John Snow

John Snow Форумски идол

Се зачлени на:
    8 март 2016
    Пораки:
    4.940
    Допаѓања:
    53.148
    Е па како поинаку, што предлагаш ти еве? Цела земја да се стави у карантин?
    Вака можноста е намалена за 50% , само еден потенцијален носител имаме. Онака цела фамилија..

На Purplelilac, Elaine и smile:) им се допаѓа ова.
  13. P.S.love

P.S.love Популарен член

Се зачлени на:
    10 април 2015
    Пораки:
    1.054
    Допаѓања:
    9.156
    @hello-kitty.90 Може и глупаво прашањево,ама нели вирусот ќе престане да постои откако ќе стопли времево,или е само глупост во која сум поверувала прочитана на интернет.[/QUOTE]

Се претпоставува, ама не е докажано дека баш така ќе реагира, т.е. ќе го снема. Најверојатно исто како и обичниот грип, сезонски, нели само во зима, затоа веруваат дека и овај така.
    Пренесувам од прееска шо кажуваше докторот епидемиолог.

На hello-kitty.90, Elaine и smile:) им се допаѓа ова.
  14. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.218
    Допаѓања:
    181.514
    Ама признај бабата ти е еден спрат подоле :D

На PUPICA, ivi1987, John Snow и 2 други им се допаѓа ова.
  15. ocicka2014

Се зачлени на:
    27 јуни 2014
    Пораки:
    4.162
    Допаѓања:
    13.539
    Нека седат бе лили не ми се трн во очи. И јас тоа го имам зошто да им љубоморам. Бесна сум што има многу што го злоупотребуваат тоа и поради нив и тешто треба да седат нема да им дозволат да седат. Ќе видите ќе има мерки построги.

16. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.158
    Допаѓања:
    181.074
    Родителите се во помали колективи отколку децата, помал е ризикот. Нема решение, само минимизирање на ризик и добивање на време. Некои луѓе мора да работат, оти немаме роботи а и не сме самоодржливи. Дури и во карантински услови, некои луѓе мора да работат.

На Billy Idol, Purplelilac, LivingGlam и 2 други им се допаѓа ова.
  17. Mrs. Lovett

Се зачлени на:
    5 октомври 2018
    Пораки:
    822
    Допаѓања:
    3.125
    Мора секако властите да бараат решение за да не се деси истото како со Италија затоа што немаме капацитети, државата има луѓе кои се стручни и треба да се позабават со проблемот па макар било и целосен карантин. Има советници има свашта што можат да работат на проблемот и да се изнајде добро решение. Има капацитети и луѓе со умови верувам барем.

На Elaine и smile:) им се допаѓа ова.
  18. John Snow

John Snow Форумски идол

Се зачлени на:
    8 март 2016
    Пораки:
    4.940
    Допаѓања:
    53.148
    Сите треба да седат Очичке не знам што не ти е јасно, кој и што ќе злоупотреби па вака без потреба драматизираш?

19. smile:)

smile:) Популарен член

Се зачлени на:
    18 мај 2019
    Пораки:
    802
    Допаѓања:
    2.644
    Добро бе луѓе ајде ќе затвориме се и продавници и се и...
    Како ќе функционира тоа?

20. Kataklinkers

Kataklinkers Популарен член

Се зачлени на:
    10 септември 2014
    Пораки:
    1.545
    Допаѓања:
    9.277
    Засега само во одредени места каде има заразени, а не цела држава. Што ако се затворат образовните установи низ цела држава кога на многу деца родителите секој ден ќе идат на работа.

На Mrs. Lovett му/ѝ се допаѓа ова.