Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Discussion in 'Коронавирус' started by LovelyGirl3, Jan 26, 2020.

1. hello-kitty.90

hello-kitty.90 Форумски идол

@vitamina
    Не читам се по ред,па може и не сум во тек.
    Местото каде што живееш е во изолација,односно ви се забранува движење?А оние кои одат на работа,нормално си одат?
    И можно е и до продавница веќе да не смеете да одите? Во тој случај треба залихи на храна да направите,или ќе бидете снабдувани? Вакво сценарио не чека,па не е лошо да знаеме што и како. Се надевам дека се ќе се заврши брзо. И те гушкам многу :hug::hug::hug::hug::hug:

Инаку, џабе е се сега,кога толку луѓе се пуштија на границите и на аеродромите кои дојдоа од ризичните места,само со пополнување прашалници,а може и без тоа. Ги оставија на сопствена свест и "добра волја". А нели секој верува дека нема баш него да го фати,па си премолчува и си продолжува со животот,загрозувајќи ги останатите. И не е само докторката,еве сега се зборува дека и во Куманово имало професорка која била во Италија,и си држела нормално настава. И сега? Сите 7 заболени имале контакт со Бог знае уште колку луѓе,па тие и да се заболени сеуште не знаат. Бројкава на заболени е многу поголема,само додека да се истестираат сите.

Многу голем број на умрени во Италија,нели не бил страшен вирусов?

И уште нешто,од кај ќе знам јас дека сум заразена,ако случајно сум била во маркет со Директорката пример,а не знам дека и двете сме биле на истото место. Сум се заразила од неа,дали преку кивање,или на друг начин,небитно. На работа не одам,па не би ни очекувала дека всушност сум заразена. Си седам дома,качувам тт и може поткашлувам малку,ама си викам сигурно сум настината,нема од кај да сум заразена. И можеби ќе ми пројде без влошување на состојбата,а можеби и откако ептен ќе се искомплицира,ќе тркнам на доктор,ама може веќе ќе е касно. Во меѓувреме знаете колку многу луѓе ќе имам испозаразено,ехеееееј,па и тие така како мене нема да се свесни и отидовме во неповрат :(

Може и глупаво прашањево,ама нели вирусот ќе престане да постои откако ќе стопли времево,или е само глупост во која сум поверувала прочитана на интернет.

LejlaD, Elaine, queen19 and 1 other person like this.
  2. Mrs. Lovett

Mrs. Lovett Популарен член

Епа не се цитирало како не знам, за тебе беше да.

3. Magic13

Magic13 Истакнат член

Само полициски час за овој народ!
    Убаво ви кажа @vitamina што доведе во Италија за таков исход.
    И навистина на крај ќе излезе секој втор да е Цаца.
    Зарем толку сме егоисти?

4. ocicka2014

ocicka2014 Популарен член

Ајдеееее.
    Ние што купувавме залихи за дома и што бевме претпазливи и што "се однесувавме панично", уствари сме немале кеш за да шетаме за 8ми март у Рим и сме љубоморни. (facepalm)
    Глумиме дека сме претпазливи :rofl:
    Љубоморна сум и на докторкава на скијање што беше и закачи вирус, а јас седев дома. хаха

queen19 likes this.
  5. Kataklinkers

Kataklinkers Популарен член

Децата ќе седат дома, а родителите од работа ќе им донесат вирус. Мерката и добра и лоша и се нема план за оние што работат на места кои не можат да се затворат и е со комуникација со повеќе луѓе.

Mrs. Lovett likes this.
  6. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

не. ти апла си љубоморна на мајките што ќе седат дома. трн у очи ти е. за тоа и дојде у темава.
    ај еден аплауз за тебе и продолжи со тој памет. и докупи уше некое кило брашно де

Mama993 likes this.
  7. Cosmi

Cosmi Форумски идол

И конечно Турција го пријави својот прв случај .
    Многу некоректно што поради тоа што не тестираше или не пријавуваше еден куп луѓе се шетаа натаму.
    Ама Ердоган ,Султан Сулејман wanna be.:|

Billy Idol, Mishela, LejlaD and 2 others like this.
  8. ocicka2014

Еве штом е за мене да ти одговорам.
    Тргам на работа во четврток и детето не го имам запишано во градинка ќе ми го чува баба. Треба да се правам луда и да злоупотребам и да побарам и јас да седам две недели дома?
    И баба и дете во карантин дома ќе седат, побезбедно здравје.

queen19 likes this.
  9. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Дали важи самоизолација после патување во сите европски држави, или само за најкритичните?

10. Mrs. Lovett

Не е злоупотреба ако имаш дете до 10 години и те како имаш право да си бараш да бидеш со него, без разлиак кој ќе го чува ти си најблиска со него секако и најблизок контакт имаш, а детето е мало.

11. Mantub

Mantub Форумски идол

Одлуката мора да биде еднаква за сите што се во еднаква позиција со проблемот со чување. Тие што имале веќе некој кој ги чува не се во еднаква позиција со тие што ги пуштале во градинка, а сега градинките затворени.

12. John Snow

John Snow Форумски идол

Е па како поинаку, што предлагаш ти еве? Цела земја да се стави у карантин?
    Вака можноста е намалена за 50% , само еден потенцијален носител имаме. Онака цела фамилија..

Purplelilac, Elaine and smile:) like this.
  13. P.S.love

P.S.love Популарен член

@hello-kitty.90 Може и глупаво прашањево,ама нели вирусот ќе престане да постои откако ќе стопли времево,или е само глупост во која сум поверувала прочитана на интернет.[/QUOTE]

Се претпоставува, ама не е докажано дека баш така ќе реагира, т.е. ќе го снема. Најверојатно исто како и обичниот грип, сезонски, нели само во зима, затоа веруваат дека и овај така.
    Пренесувам од прееска шо кажуваше докторот епидемиолог.

hello-kitty.90, Elaine and smile:) like this.
  14. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Ама признај бабата ти е еден спрат подоле :D

PUPICA, ivi1987, John Snow and 2 others like this.
  15. ocicka2014

Нека седат бе лили не ми се трн во очи. И јас тоа го имам зошто да им љубоморам. Бесна сум што има многу што го злоупотребуваат тоа и поради нив и тешто треба да седат нема да им дозволат да седат. Ќе видите ќе има мерки построги.

16. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Родителите се во помали колективи отколку децата, помал е ризикот. Нема решение, само минимизирање на ризик и добивање на време. Некои луѓе мора да работат, оти немаме роботи а и не сме самоодржливи. Дури и во карантински услови, некои луѓе мора да работат.

17. Mrs. Lovett

Мора секако властите да бараат решение за да не се деси истото како со Италија затоа што немаме капацитети, државата има луѓе кои се стручни и треба да се позабават со проблемот па макар било и целосен карантин. Има советници има свашта што можат да работат на проблемот и да се изнајде добро решение. Има капацитети и луѓе со умови верувам барем.

Elaine and smile:) like this.
  18. John Snow

John Snow Форумски идол

Сите треба да седат Очичке не знам што не ти е јасно, кој и што ќе злоупотреби па вака без потреба драматизираш?

19. smile:)

smile:) Популарен член

Добро бе луѓе ајде ќе затвориме се и продавници и се и...
    Како ќе функционира тоа?

20. Kataklinkers

Kataklinkers Популарен член

Засега само во одредени места каде има заразени, а не цела држава. Што ако се затворат образовните установи низ цела држава кога на многу деца родителите секој ден ќе идат на работа.

Mrs. Lovett likes this.