Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Discussion in 'Коронавирус' started by LovelyGirl3, Jan 26, 2020.

1. Fantasy33

Fantasy33 Популарен член

Се воздржувам од пишење, но ова мора да го кажам. Очигледно не сте сите добро информирани и цело време спомнувате за тоа сместување и како нас тоа ни одговара. Спомна и една членка пред мене, значи сместувањето НЕ Е дозволено, ни во хотели, ниту пак за приватни станоиздавачи. Не верувам некој да оди на толкав ризик да јаде кривична и плаќа 2000 евра за 100 евра што ќе добие за три дена. Ниту пак мислам дека тој ќар од 100 евра на некој ќе му значи до толку да го ризикува сопственото и здравјето на најблиските.
    Секако секаде има исклучоци, па можеби има и такви и треба да се казнат за тоа.
    И да, може на сопствениците на кафулиња им одговара ова, но на нас обичните смртници не.

Annath, LejlaD, M&M and 6 others like this.
  2. Bridget

Bridget Форумски идол

Значи си одат на свое. Исто како @referentka која се бунтуваше оти другите оделе.

*Amethyst* and Fantasy33 like this.
  3. WildMk

WildMk Форумски идол

Во право си.
    Сите од Скопје што заминаа некаде на викенд за време на карантинот, и не само во хотелско или апартманско сместување, туку и оние кои отидоа на викенд кај родители, им го загрозуваат здравјето на тие кои ги посетуваат.

Апсолутно отсуство на одговорност имаш во случаиве, и треба да се казнува.
    Инаку, зошто сме во Скопје во карантин, кога можеме да излегуваме 5 минути пред карантинот и да трае само три дена, буквално да испадне како продолжен викенд празник.
    Нема никаква смисла.

Annath, LejlaD, *Amethyst* and 9 others like this.
  4. Kimberly11

Kimberly11 Форумски идол

Не знам стварно што се крева толку врева може ќе кампуваат луѓето

Broken♡ and ЕденЧлен like this.
  5. Stache

Stache Истакнат член

Луѓето ќе носат маски, ако не носат маски си има казна. Не знам што е проблемот ? Што е разликата момеѓу овие 3 дена и претходните 3 кога немаше карантин ? Као магично ќе го спречиме ширењето ? Не.

Да се казнеа оние коишто беа одговорни за настанатава ситуација тогаш се ќе беше во ред, ама нашиве лижат гз за гласови. Е токму ова е причината зошто не треба да седиме дома. Ако си одговорен и го почитуваш здравјето на другите тогаш нема причина некој да те присилува да седиш затворен дома. Мислам дека имавме слобода на движење, или тоа не е наше право ?

LejlaD, referentka, Kitten and 2 others like this.
  6. WildMk

WildMk Форумски идол

И во камп да се. ќе бидат собрани во кампиралиште.
    Сигурно нема да се едни и единствени кампирачи во цел камп.
    А користат заеднички вц-иња и тушеви.
    Ептен глупаво... мислам... плуканици и разни други физиолошки празнења :puke:

Martka, LejlaD, *Amethyst* and 4 others like this.
  7. Kimberly11

Kimberly11 Форумски идол

На инста видов сликале некој на патарина врз колата два душека за спиење:rofl:

cresa-jagoda likes this.
  8. Bridget

Bridget Форумски идол

Од вц школка може да се заразиш?

christinnn likes this.
  9. f.girl

f.girl Форумски идол

На првото прашање сам си го даде одговорот во вториот пасус. Казни нема. А за тоа дека магично ќе го спречиме ширењето нормално дека не, но барем немаше да се прошири во градови во кои има по 1 заболен. Тие што се одговорни нема да одат никаде и да се стават себе а и други во потенцијална опасност.

*Amethyst* likes this.
  10. Stache

Stache Истакнат член

Ако ја излижат тогаш постои можност :P

Biljarkata and ЕденЧлен like this.
  11. WildMk

WildMk Форумски идол

Не, ама кога исплукува некој смеса од миење заби, сигурно нема да биде единствен во тоалетот.
    Шансата да го зарази тој со него во исто време (доколколку првиов е заразен) е огромна.
    Штотуку исплукал 10-100 пати повеќе плунка отколку ако кашла.
    При кашлање, требаат 20 минути во затворена просторија, за да се пренесе вирусот, вака, 2 минути ќе се доволни.

LejlaD, Spidy and cresa-jagoda like this.
  12. Kimberly11

Kimberly11 Форумски идол

Не само тоа,општо гадно е по кампови. Ако не закачиш корона нешто друго не ти бега

Martka, LejlaD, *Amethyst* and 4 others like this.
  13. Stache

Stache Истакнат член

Не знам кај тебе, ама тука сите(повеќето) носат маски и постојано гледам полиција која казнува. Не знам каква е ситуацијата во другите општини/населби.

f.girl likes this.
  14. Bridget

Bridget Форумски идол

Ова го прочита некаде или си го измисли? Миеш заби и плукаш околу себе или во лавабо? И колку што знам пастата треба да убива вируси и бактерии.

fana likes this.
  15. rokmibejbi

rokmibejbi Активен член

Треба да се предупредат граѓаните ако не мораат да не одат во населбите со голем број на заразени и да ги подберат албанците затоа што се они главни ширители на вирусов.
    Ама голем број луѓе од таму роба набавуваат, а никој нема храброст да ги опомени албанците.
    Мерките што ги носат се само за да избегнат директно соочување со албанците. Со оваа дволичност на одговорните само беспотребно се казнуваат оние општини каде бројот на заразени се брои на рака.

16. LovelyGirl3

LovelyGirl3 Популарен член

Низ сите социјални мрежи ја има сликава, можда некој купил душеци во Ск и си ги носи дома..

17. WildMk

WildMk Форумски идол

Плукаш во лавабо, ама и на паста и треба време за да делува.

Проста физика е.
    Размисли за јачината со која исплукуваш и колкаво забрзување ќе им даде, посебно на микрочестичките?

Јас не би сакала да стојам до некој кој исплукува, а не знам дали е заразен.
    Не би ризикувала, во никој случај.

18. yourfavoritegirl

yourfavoritegirl Истакнат член

Ме насмеа со микрочестичките и забрзувањето:D не го сфаќај ова како лошо.
    Инаку да, не би ризикувала и јас во камп со стотици луѓе.

Broken♡ and WildMk like this.
  19. manja666

manja666 Популарен член

Сите СМЕ криви, до еден!
    Во кого да бараме виновници и дали тоа ќе помогне во оваа ситуација? Не.
    Ми се смачи, ми се смачи да не делат, ми се смачи да не тераат да се мразиме поради нивните постапки. Свесни ли се дека ваквите работи ни прават уште повеќе револт помеѓу нас и албанците?
    А зошто? Ние криви ли сме, тие криви ли се, ние ли избравме да биде вака или тие?
    Контрадикторно можеби ама сите сме криви за оваа каша попара.
    Од Венко до претседателот кој што се појавува само за да продолжи вонредна состојба, од лидери на опозиција кои само подгреваат тензии и први не почитуваат мерки, и владики и оџи и Петко и Трајко и ти и јас, и ние и тие и сите до еден сме криви. Точка.

Во право ли се тие што почитуваат мерки? Да.
    Во право ли се оние кои не почитуваат мерки? Па, се повеќе мислам дека да.
    Во право ли се оние кои што сакаат Велигден и Бајрам да прослават со најблиските? Да
    А сепак не, не сме во право, ниту еден, како и да ја завртиш работава, ниту едно од погоре пишаново не е во ред.

Дали ги обвинувам сите оние кои што заминаа од своите градови во други? Не!
    Ни се смачи, ни се смачи да живееме во страв, некој дома нема ни тераса, анксиозност гуши, стравот убива. Што е правилно луѓе? Има ли правилна постапка во ваква ситуација која излегува од контрола?
    Нема да плукам по својот народ, какви сме такви сме. Само знам дека оваа тортура не се издржува повеќе.

Од се ми е мака во државава, и онака не бевме на никаде ама деновиве ептен ми е мака, а не знам по кого да плукам.
    Сите ми се криви, и вие што проповедате по форуми само колку сте прибрани и почитувате мерки и од вас ми е смачено, не, не сте толку дисциплинирани колку што го сакате да изгледате така.
    Не плукајте по поединци и не делете го овој народ и оваа држава, тие сме што сме, и наши и ваши и секакви, едно сме и сите сме виновни.

LejlaD, *Amethyst*, Ahoy and 6 others like this.
  20. WildMk

WildMk Форумски идол

Па не е смешно.. баш таму е ризикот.

yourfavoritegirl likes this.