Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.829
    Допаѓања:
    163.222
    Пандемијава докажа - зошто ме људи (цел свет) избегавају.
    Замислете да можеше мито да му се плати на вирусот... а за жал не може.
    Никој не ни отвара граници, не изолираат, зошто сами сме си најголем непријател.
    Виновни сме сите до еден!
    Ама стојам зад тоа дека албанците заебаа работа и пун ми к. од нив веќе.
    А ние дозаебуваме на најјакото.
    Осуда?!
    Треба да има осуда ало, не може се да биде мирно со ако, нема везе, секој со своите одлуки. Зошто од толерирање сме тука каде што сме. Ме заболе што некого ќе го заболе осудата, возрасни ли сме што ли сме?

И најспособната влада на светот да беше исто ќе беше. Извинете ама не живеат другите држави со истите луѓе ко ние што живееме. Ние ја имаме среќата да сме со нив. Жртви на "семејно" насилство. Ко да живееш со социопат и нарцис кој вечно те обвинува за се, а он ги кака работите, но ти си крив секогаш.

На Harper, Ivan4e04, bibiiii и 39 други им се допаѓа ова.
  2. Abracadaver

Abracadaver Истакнат член

Се зачлени на:
    16 март 2020
    Пораки:
    1.368
    Допаѓања:
    3.453
    Јас, ниту моето семејство не сме виновни. Не ги ставај сите граѓани во иста положба. Тоа е бесмислено.

Одредени групи на граѓани потфрлија, но целосно потфрлија и државните институции, затоа што им дадоа крилја да прават што сакаат во државата. Тоа никако не може да се заборави.

Затоа браво за Скопјани. Браво што ги бојкотираат овие непромислени и дискриминаторски мерки. Нема јас што да плаќам цена заради нечија друга неспособност.

На Rama, Leat и LejlaD им се допаѓа ова.
  3. prominent

prominent Форумски идол

Се зачлени на:
    8 март 2014
    Пораки:
    5.399
    Допаѓања:
    61.236
    За целава ситуација може да се употреби само еден израз: perfect storm :x
    Едноставно, збир на сите можни непосакувани фактори, и тоа се' истовремено.
    Сепак, снежната топка почна да се тркала со ифтарските собиранки, до таму добро се држевме.
    Од друга страна, меркиве се дно. Државните институции хибернираат.
    Не знам... и што ако јас останав во Скопје кога илјадници не останаа? Каква е поенатата од меркава? Толку ли не можеа (или не сакаа) да предвидат дека е можно ова да се случи? Зошто не го затворија излезот на Скопје како што направија во Софија пред некое време?
    После им се смееме на Бугарите... Ама се гледа кој е слепото црево на Европа.

На pdb123, Rama, ..barbie.. и 6 други им се допаѓа ова.
  4. Kimberly11

Kimberly11 Форумски идол

Се зачлени на:
    27 септември 2015
    Пораки:
    6.685
    Допаѓања:
    25.260
    Jas ne glasam za nikoj

На bibiiii, cresa-jagoda и Rama им се допаѓа ова.
  5. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.829
    Допаѓања:
    163.222
    Абе за кого и да гласаш, исто ти се фаќа во поглед на нив. Сите на ДУИ му се пикаат за да се дочепаат до фотеља место да се обединат.

Што ако поништувате?!
    Сакате они да не водат?!

Не мешајте баби и жаби.
    Очи си покопавме едни со други, а проблемот се они, цело време, веќе две децении.
    Едните 11 години се осеќавме ко под робство, другиве ко да живееме со дисфункционални родители, имаат идеја, ама многу попусливи, зафатени се со "други проблеми".

Леле ај...вакви ставови да ме заобиколат
    Сите викаат јас не сум, епа кој е?! Или ај овие шо искочија?! Највиновни се тие што од помодарство ги клапнаа гзовите по Охрид по кафичи. Ама не се сите такви.
    Сите сме.

На oblace1, Rama, JuLleE и 7 други им се допаѓа ова.
  6. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.415
    Допаѓања:
    90.682
    Врие ко во кошница од корона.
    Бидејќи никој не сака да сноси лична одговорност,штом сите би шетале на викенд, деца во градинка ,вие на работа и ајт.
    Укинување мерки,ќе бидеме Шведска.

На cresa-jagoda, oblace1, Rama и 7 други им се допаѓа ова.
  7. Snow-Star

Snow-Star Популарен член

Се зачлени на:
    28 јануари 2014
    Пораки:
    3.529
    Допаѓања:
    17.605
    Само шетајте и барајте лок даун, аха. (fingers)

Скопје како жариште, пола излезе во региони каде има помалку или ич заболени во моментов. Оти локалните бизниси ќе пропаднат ако не дојдат од други градови, на подарок вирус да остават... на 150 заболени на грст народ за еден ден.
    Затоа тие мора да излезат по кафулиња, ресторанти, маркети итн. да остават некоја пара во нашите локали, да не пропаднеме, јадни ние. А и тие да го подишаат овдешниот воздух де, зарем затворени да седат по викендиците/хотелите? :rofl:
    И кажав, бонус коронче да донесат. :inlove:

Очај, невиден очај сме.

Знаете како се затвара жариште? Одлучуваш, излегуваш и соопштуваш дека по 1 час местото е под карантин. Ако нема потреба, никој не смее да излезе и д влезе. Толку просто.

Сега ако не пламне тука, нема кога. Таман ќе бегаме сега едни од други, оти не се знае кој на кого што му донел тука. :smirk:

На cresa-jagoda, oblace1, Rama и 4 други им се допаѓа ова.
  8. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.829
    Допаѓања:
    274.978
    Еве дај ми идеја за кого да гласам.
    Оти јас не знам за кого.
    ВМРО рака да ми падне не ги гласам, шанса нема. Добија тие гласови од мене и се усраа.
    Овие па не заслужија глас.

И ај сега.

На cresa-jagoda, oblace1, Doozy и 5 други им се допаѓа ова.
  9. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.973
    Допаѓања:
    45.677
    Мене ми е се чудно некако, не велам дека нема толку заболени, ама како сега наеднаш имаат капацитет да прават по толку тестови, а кога беше наводно најризично немаа капацитет?Нормално е на толку тестови да има заболени толку, веројатноста е дека сме имале постојано по толку ама немало кој да ги тестира.
    Мене веќе ништо не ми е верно и ништо не ме изненадува. Сите сме криви и народот и владата и албанциве и нашиве...има мерки не ги почитуваат, не ги почитуваат нема казни, нема казни уште повеќе не ги почитуваат и така у круг до недоглед. Толку мирни и сталожено ги примам вестиве за нови веќе што мислим немам грам емпатија веќе останато и здрав разум, може у шок сум. Си терам живот како нормално да е се, секој ден, по дома, до маркет, до моите и толку, нит сум излегувала нит имам желба веќе. Ни у природа не сум била, ми се смачи и без емоции сум останата и ако продолжи сите ќе сме така.

На Harper, cresa-jagoda, Rama и 12 други им се допаѓа ова.
  10. RainBow

RainBow Глобален модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.260
    Допаѓања:
    67.817
    Ве замолувам да не продолжувате со политиките и гласањето, не е сега за тоа ниту време, ниту место, ниту тема. Може да се отвори нова тема од политички аспект за тоа како се справуваат надлежните со кризава, нека биде и таму ова со гласањето, доволна е опширна темава и така.

На cresa-jagoda, CameliaMiller, la.malparida и 3 други им се допаѓа ова.
  11. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.829
    Допаѓања:
    163.222
    Подобро за било кого, отколку вака да сме никаде, во чистилиштето, ни ваму, ни таму, па ептен да не завлекуваат дотичните кои мораа на ифтар да јадар заедно до 100 колено. Па за мир у куќа јер сме со техничка, да им се испашта.

На Rama и LejlaD им се допаѓа ова.
  12. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.703
    Допаѓања:
    134.973
    Или пак, прават исто толку тестови како претходно, по 200, 300, 400...ама бројките се страшни за јавност па кажуваат дека повеќе тестираат.

На oblace1, Igle, vitamina и 6 други им се допаѓа ова.
  13. Maro87

Maro87 Популарен член

Се зачлени на:
    11 јуни 2013
    Пораки:
    1.357
    Допаѓања:
    5.402
  14. BoaVista

BoaVista Форумски идол

Се зачлени на:
    23 август 2010
    Пораки:
    3.912
    Допаѓања:
    31.672
    Не бе, ич не е крив народот. Во време на пандемија, ситуацијата е на раб да ескалира, му се воведува полициски час за да седи дома, не да шпарта по Охрид или Берово и да шири зараза.
    Која амеба треба да си у главата за да не разбереш? Колку себичен треба да си, за да од ризично подрачје свесно идеш некаде каде нема толку случаи и потенцијално шириш зараза? Колку треба да ти е ниска свеста за да се однесуваш толку општествено неодговорно?
    Во време на пандемија совесен човек и без рестрикции не мрда никаде, ако не е хитно. Овие и со синџир да ги врзеш ќе го скинат. Укинаа рестриктивни мерки, се испокачија на маси ко кафана да не виделе, неизживеана и проста раја. Они и Цеца со циганското славје за внукот.
    И после ќе споредуваме Шведска вака, Германија така. Алооо далеку сме ние со нашиот менталитет од свесните луѓе. И по еден цајкан до секого да стои и да го држи за уво, пак такви ќе сме. Жално, ама вистинито.

Последна измена: 5 јуни 2020
    На Harper, Ivan4e04, bibiiii и 37 други им се допаѓа ова.
  15. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.829
    Допаѓања:
    163.222
    Сите овие прекрасни, совесни граѓани со маски.
    У Дојран мештаните реагирале...

На cresa-jagoda, eli25, LejlaD и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.973
    Допаѓања:
    45.677
    @Bridget и тоа може, ама им се може, што сакаат тоа ќе ни прават.
    Јас ете реков у Србија еден до друг на журка, на певаљка, нит маски, ни растојание. Пред две недели исти бевме, плачеше власта, сега наеднаш нема корона веќе кај нив, крај на пандемија, значи не е можно, или предходно се лажело или сега се лаже...така и кај нас, сигурна сум дека има на се некоја позадина, укакана. Вирус како вирус има, ама и нешто друго има што не го гледаме од што ни мачкаат очи.

На Rama, ..barbie.., la.malparida и 6 други им се допаѓа ова.
  17. Maro87

Maro87 Популарен член

Се зачлени на:
    11 јуни 2013
    Пораки:
    1.357
    Допаѓања:
    5.402
  18. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.277
    Допаѓања:
    189.744
    За ПДП или како се викаа тие со тој фраерот8)
    https://makpress.mk/Home/PostDetails?PostId=350999
    И така Ахмети вели, време било за албанец премиер:headbang:.
    Како се понашаат, и јас ќе престанам да верувам во корона(wtf)

На Rama и LejlaD им се допаѓа ова.
  19. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    17.008
    Допаѓања:
    130.711
    @1209 Претходно не се правеа тестирања во приватните лаборатории,па се вклучија и тие,па ја оспособија и лабораторијата на МАНУ и онаа на ИСМ,а веќе некое време прават и скрининг.
    Ова го кажуваат,а сега дали нешто се крие...

На 1209 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.303
    Пушти ја 'во лер' па ти...
    Да видиме до кај сме способни да одиме.

Ко социјален експеримент нека биди :lol: