Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. manja666

manja666 Популарен член

Се зачлени на:
    23 септември 2011
    Пораки:
    1.144
    Допаѓања:
    17.999
    Бројкиве не ми значат ништо оти се се само не реални.
    Не да има 200, туку илјадници дневно се заразуваат, некои не се ни тестираат, други го носат асимтоматски. Може пола од нас носиме вирус а воопшто да не сме ни свесни.
    Бројкиве од самиот старт на кризава се огромни, само што се правеа премалку тестови.
    Намалувањето во мај беше фиктивно, ни мачкаа очи а нас ни одговараше да веруваме во тоа.
    На 100 теста 10 заразени, јеееј нема корона веќе. Ма немој да ме је*еш бре!
    И сега нешто запрепастени сме, не ни се верува, озбилно?
    Ни ова не е реалната слика, ама ме чуди која ли е позадината позади сето ова оти избори е зор да се организираат, како знаат и умеат ќе ги намалат што поскоро тестирањата.

Кои ликови не водат, кои ликови ни се опозиција и власт, ми се плаче еј. Еден да имаше асален, еден од нив да мислеше малку на народот а не на партиски препукувања и фотељи од нас ќе биднеше нешто.

На Bozica1980, pdb123, cresa-jagoda и 11 други им се допаѓа ова.
  2. Abracadaver

Abracadaver Истакнат член

Се зачлени на:
    16 март 2020
    Пораки:
    1.368
    Допаѓања:
    3.453
    Се изолираат жаришта на пандемија, а не да затвораш цел народ да дреме дома, затоа што некој на власт компензира и толерира одредена група на граѓани заради избори.

Владата и Пендаровски ги имаа сите алатки да воведат воена состојба. Да се изолираат жариштата, да се забрани славење на Рамазан Бајрам, да се стават во карантин местата со највеќе заболени. Ништо не се случи од тоа. Сега доаѓа наплатата.

Браво за Скопјани. Не се сите луди и глупи да толерираат политика и дискриминаторски мерки. Јас седам дома, затоа што немав време, ни простор да се организирам, инаку, ќе си ја збришев. Ич не ми чуе да седам веќе дома, затоа што некој е неспособен и да ме малтретира физички, психички и парично.

На Rama, ..barbie.., lovestoneddd и 7 други им се допаѓа ова.
  3. VDT2906

VDT2906 Популарен член

Се зачлени на:
    4 август 2017
    Пораки:
    4.334
    Допаѓања:
    19.761

На cresa-jagoda, CameliaMiller, ..barbie.. и 5 други им се допаѓа ова.
  4. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.829
    Допаѓања:
    163.222
    Ти шириш непослушност со политичка агенда, а не шириш правда и факти. Ист си ко "браќата". Они така се понашаа и еве...ради нив се ова.
    А што ако некој е асимптоматски?!
    Шо зборувате глупости.
    Можда ти си заразен, а не знаеш.
    Провидно ми е веќе на хватање на патетика, манипулација со емоциите на граѓаните и подпалување на атмоаферата.
    Таквите како тебе се директно одговорни за секој следен заболен случај кој ќе се инфицира заради поттик дека или не постои вирус или да искочи и да не седи дома. Тоа е исто ко да наведеш некого да се самоубие.
    Што поттикнуваш револт?!

Експерту. Знаел он што се изолирало. И Италија изолирала така, па ете шо се деси.
    Да прифатиме дека мерките се катастрофа, контролата е катастрофа, народот е катастрофа и дека сме заложници на трета страна веќе предолго. И до сега не се најде ниедна способна влада да го среди овој "проблем".
    Треба да бараме одговорност од власта, но и едни од други!

Последна измена: 5 јуни 2020
    На Ivan4e04, Bozica1980, oblace1 и 13 други им се допаѓа ова.
  5. Abracadaver

Abracadaver Истакнат член

Се зачлени на:
    16 март 2020
    Пораки:
    1.368
    Допаѓања:
    3.453
    Дома сум, седам дома. Никаде не отидов. Плус, работам денес. Ете, некој мора и да работи во државата.

Не сум заразен, затоа што максимално почитувам мерки и избегнувам јавни собири. Не заради мене, туку поради моето семејство.

Провидно ми е мене и релативизирањето на ситуацијата од ваша страна. Нема зошто општини и градови со 0 или 1 заразен да седат во карантини. Бесмислено е. Секаде е така.

Србија тестира 5-6 пати повеќе од нас, има 5-6 пати помалку заразени од нас на дневна основа, а се отворено. Белград живее, Нови Сад живее, Ниш живее, а нема жаришта. Имам пријатели од таму. Комуницирам. Прашувам како е. Која е поентата да им воведуваш карантини? Да ги измачуваш физички, психички?

Извини Лилит, ама јас не им дадов слободно време од 07-11 часот на Рамазан Бајрам да се собираат по џамиите. Ти нив (државните институции) не ги посочуваш со прст, туку релативизираш со “народот е крив, сите сме криви“. Не, извини, не сме криви. Поштеди ме.

На baby-star, Rama, Аргентина * и 5 други им се допаѓа ова.
  6. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.953
    Допаѓања:
    36.970
    Која амеба треба да си да воведуваш мерка полициски час за пандемија? Бројкиве се од времето кога беше полициски и се доказ дека е неефективен.
    Која амеба треба да си да воведеш тридневен карантин, а да не воведеш забрана за движење меѓу градови?
    Народот секаде е ист, системот е различен. Во Шведска не би ги толерилале ифтарите, издаиците. Таму политичарите се пример, а не извор на зараза. И да, за разлика од приучениве тука, таму експерти се занимаваат со проблематикава.

На Rama, *Amethyst*, ..barbie.. и 6 други им се допаѓа ова.
  7. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    5.083
    Допаѓања:
    27.333
    Едно е да речете само дека власта е крива, сосем друго Наќе, Заев, Венко, Мицковски, и не знам ти кој од уста да не ги вадите.
    Аман, не можете без да се контрате кој бил поарен од нив.

На Rama и An-na им се допаѓа ова.
  8. BoaVista

BoaVista Форумски идол

Се зачлени на:
    23 август 2010
    Пораки:
    3.912
    Допаѓања:
    31.672
    Дај молим те не правдај нешто што не може да се оправда, зашто е надвор од здрав разум.

И да, браво! Еве од вчера не можам да престанам да им аплаудирам на глупавоста и себичноста што ја демонстрираат, оти нели им се може!

Не е за браво работава, туку срам да им е. Бојкот на политика можеа да покажат милион пати досега, не у пандемија кога дирекно или индирекно загрозуваат други луѓе и го загрозуваат јавното здравје и колективот. А што е најинтересно, за све друго молчеа, сега у пандемија ќе изиграваат демократи со ускратени права. Јебала вас демократија, кога 20 години дишете ѓубре, а не воздух и седите и ќутите, а имате морална обврска да излезете и изразите револт. Ама пошто кога не е пандемија, имате други активности побитни од да искочите и да изразите незадоволство. Врв на себичноста!

Крај на краева, еве нели избори се спремаат, не ги гласај бе, гласај за други или не излегувај на гласање, имаш милион начини да изразиш незадоволство кон политика, а да не загрозиш здравје на некој друг. Зашто ова да ти стават полициски час пошто си у ризично подрачје и ти свесно да идеш и потенцијално да шириш зараза, богами се граничи со здрав разум.

На Rama, LivingGlam, CameliaMiller и 9 други им се допаѓа ова.
  9. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.829
    Допаѓања:
    163.222
    Тоа зборувам.
    Дека секоја влада е препопустлива према нив, СЕКОГАШ и сите знаеме зошто.
    Овие кокетираат со нив - избори се спремаат, другиве кокетираат преку Наќе, ем избори се спремаат, ем малце да нема контрола за ако може еве вака малце, за да се одложат што повеќе изборите.
    Како да ти кажам, исто срање.
    Кој што прави, ние нив ги молиме.

Затоа, одговорноста е заедничка.
    Ако ова сега нас не не обедини, ништо нема!
    А за соседите, пишувавме. Се спремаат и они, само полесно е да манипулираат зошто не се ко нас со техничка влада. Ко што имаш ти, имам и јас во секоја од Балканскиве земји, за Србија и Словенија па се луѓе со влијание какво-такво, па одлично ја знаат ситуацијата и малце подлабоко. Хрватска исто таква им е ситуацијата, исто така од "мои" блиски. Си знаат и они.

На Rama, LejlaD, Ahoy и 3 други им се допаѓа ова.
  10. Ambitious

Ambitious Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2015
    Пораки:
    1.142
    Допаѓања:
    11.786
    Која е таа група на граѓани?

На elenaxbbg му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Leat

Leat Популарен член

Се зачлени на:
    4 мај 2016
    Пораки:
    484
    Допаѓања:
    1.077
    Јаооо :D Сите си кажуваат еден на друг дека изиграваат експерти и на крај и они истото го прават.

Факт е дека сите што заминаа во викендици на страна откажуваат послушност кон владата и нејзината неспособност! Се каам што не отидов и јас и останав во Скопје. Зошто па јас да бидам свесна кога оние што треба да се најсвесни не се???
    Затвараат цели градови пошто шиптарските села не можат, па кој е дужен да го трпи тоа? Зошто да бидеме послушни?
    Како што можеа тогаш да се влечат и лигават по Џамии и немаа свест еве немаме и ние сега. Нели не сте политички определени туку само објективни и апелирате да се кренат сите и да не се прават јаки на социјалните мрежи туку и на дела. Еве се кренаа! Пак не одговара???

Едит: И пак ке кажам, џабе ми рипате на секој коментар, од заболените од вчера 80% се шиптари! Сите што имаат точни информации ќе ви потврдат. Не лупам од памет туку знам!
    По инстаграм у сред полициски час за време, мои пријатели- шиптари ставаа слики 50 мажишта на вечера соберени...плукајте по Скопјани пак.

На bibiiii, Rama, christinnn и 3 други им се допаѓа ова.
  12. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    17.008
    Допаѓања:
    130.711
    Прес на Филипче во 16 и 30.

На злоба и mal.ecka им се допаѓа ова.
  13. monibejbi

monibejbi Популарен член

Се зачлени на:
    26 јуни 2010
    Пораки:
    1.962
    Допаѓања:
    2.214
    Jaс сум за вакви големи бројки да стават полициски час секој ден од 19ч.Додека не се смири ситуацива.
    И плус младинава да не се збира навечер.

14. veteruska

veteruska Популарен член

Се зачлени на:
    27 мај 2014
    Пораки:
    1.977
    Допаѓања:
    5.800
    Што очекуваш да каже?Веќе е прочитана книга:D
    Апелираме,маски бла бла,нема информации кога ке му кажат новинариве дека има повеќе заразени итн.
    Ситуацијата е под контрола:D
    Познати се кластерите,мислам и мало дете веке знае

На cresa-jagoda, Rama, P.S.love и 6 други им се допаѓа ова.
  15. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.188
    Допаѓања:
    124.689
    И шо паметно ќе каже? Ќе апелира ли пак? Оти веќе излеговме од контрола
    Шо поента пресот?
    Ама ај нека си каже

На Martka, cresa-jagoda, Rama и 13 други им се допаѓа ова.
  16. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    17.008
    Допаѓања:
    130.711
    Само бројките ќе бидат нови,а другото иста песна. :D

На cresa-jagoda, Rama, mal.ecka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.985
    Допаѓања:
    13.760
    Па фала богу. Не се од вчера овие заразени.

На Leat му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.917
    Допаѓања:
    203.161
    Власта е крива оти веруваа дека не сме таков џган каков што сме. И во Шведска да бевме, со тамошна власт, пак овие што си отидоа од Скопје вчера, истово ќе го направеа. Оти џган сме, сериозно. Место да излеземе попаметни од племето, ние по нивниот ум тераме, затоа и полошо ќе биде. Не италијанско, македонско сценарио ќе имаме. Два милиони сме? Ни толку. Нека не сотре коронава, и онака ум немаме.

На Harper, Martka, Ivan4e04 и 31 други им се допаѓа ова.
  19. queen04

queen04 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јуни 2019
    Пораки:
    247
    Допаѓања:
    785
    Џабе се и 100 пресконференции ако не превземат нешто пред да испоумреме сите,во спротива од нас ќе гледа светов како не треба..

На cresa-jagoda, Rama, nina123 и 2 други им се допаѓа ова.
  20. Kikiccc

Kikiccc Популарен член

Се зачлени на:
    21 ноември 2017
    Пораки:
    1.181
    Допаѓања:
    1.053
    И што сега крив е Филипче? Нене, народов е крив самите сте криви.
    Сега ќе биде уште многу потешко..
    Скопјаните сакаа Охриѓаните да имаат поголем број заразени од Скопјани затоа сте дошле..
    Ако ако ама ќе ми биде мило ако се заразивте преку Охриѓани баш ќе ми биде драго, кога не знаете да ги почитувате мерки..
    Играјте си со вашиот живот.
    Во Вевчани ни еден заразен а ги почитуваа.. Да не зборам бла бла вие си знаете

На Ahoy му/ѝ се допаѓа ова.