Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. KateKane

KateKane Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јули 2018
    Пораки:
    3.587
    Допаѓања:
    62.970
    Дека сум нешто препаметна - не сум, дека сум нешто видовита, исто не сум, ама барем не сум токмак глуп кој не знае да пресмета колку се 2+2 и да направи еден план од кој се гледа колку корист колку штета ќе има. Се мислам која од меркиве беше најлоша досега, оваа мислам дека takes the cake. Карантин на ПРАЗЕН град, на совесни граѓани кои и онака без карантин не се мешаат меѓу други и шетањето им е у шума каде немаат контакт со никој.

Сериозно дали некој помисли дека ќе седат овде? Не може толку да се наивни, одбивам да верувам во тоа. Ај да не знаеме подобро, ај, ама Дебар така се спаси, со целосна изолација и ене ги, без позитивен беа долго, долго време. Е сеа место и Скопје и Штип да ги затворат, оставија народот од таму да си се распрска по сите можни градови, ајде да ги направиме и нив жаришта.

Во Охрид не знам дали знаете во која состојба е болницата и колку има капацитет. Мислам дека од цела Македонија, во топ 5 најужасно здравство имаат, ај што немаат услови, ни доктори немаат. Ама треба да разгледа некој како иде таму, да види дали градот кој сега се преоптовари со луѓе има капацитет да се снајде ако им се деси карамбол.

Све гуски неспособни, леле мори мајко мила. 177 денес, оваа бројка нема да е најголема. Слушајте ми го зборов. А да, немаме ние Италијанско сценарио. Италијаните се уплашија, си се стегнаа, си издржаа и еве ги полека си искачаат од кризата. Ние имаме Англиско сценарио, кај што се однесуваат како пусти говеда, се пијанчат, се шетаат, нит корона нит бутур, па затоа сеа се на 5 место во свет, со најголем број умрени во Европа, речиси 40.000.

Аирлија работа.

На Harper, Martka, Ivan4e04 и 32 други им се допаѓа ова.
  2. Mini95

Mini95 Активен член

Се зачлени на:
    4 април 2020
    Пораки:
    84
    Допаѓања:
    46
    Izvini ama kaj ima najveke zaboleni?? Brojot na zaboleni se namaluvase a posle bajram pocna so visoki brojki.. A normalno kaj sto ziveat albanci ima i makedonci pa se zgolemuva normalno a za podelva se pravi podelba ne e nikoj glup tuka za da ne svati vo drzavata so se slucuva

На Martka, Rama и Аргентина * им се допаѓа ова.
  3. veteruska

veteruska Популарен член

Се зачлени на:
    27 мај 2014
    Пораки:
    1.977
    Допаѓања:
    5.800

Ти ги оправдуваш глупите мерки?
    Само три дена вирусот се шири а од понеделник све по старо нема вирус,сите слободни

Пак народот крив |((facepalm)(facepalm)

На Harper, Rama, prominent и 2 други им се допаѓа ова.
  4. Среќичка

Среќичка Популарен член

Се зачлени на:
    16 август 2017
    Пораки:
    1.470
    Допаѓања:
    3.555
    Пријателка од Ск, ставила слика како се собрале на ручек 3 фамилии од зградата. Сите, фино лепо еден до друг. Што повеќе да се каже?!

На cresa-jagoda, Rama, Waverly Raven и 4 други им се допаѓа ова.
  5. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.784
    Допаѓања:
    41.853
    Сега читав, на 3400 жители во Дојран- 15000 посетители. Додека во Охрид, 2030€ ноќ. Лепо.
    https://citaj.mk/2020/06/05/vo-ohri...vo-dojran-na-3-400-zhiteli-15-000-posetiteli/

На cresa-jagoda, Rama, *Amethyst* и 2 други им се допаѓа ова.
  6. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.784
    Допаѓања:
    41.853
    Ништо, народот не е крив :headbang:

7. princess5

princess5 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 април 2010
    Пораки:
    4.998
    Допаѓања:
    34.764
    Screenshot_2020-06-05-15-59-00.png Машала

На cresa-jagoda и ЕденЧлен им се допаѓа ова.
  8. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.784
    Допаѓања:
    41.853
    Во последните 24 часа се направени 1272 тестирања, а регистрирани се 180 нови случаи на ковид-19.

- Скопје 109
    - Куманово 26
    - Дебар 1
    - Штип 15
    - Тетово 12
    - Струга 1
    - Велес 1
    - Битола 1
    - Охрид 1
    - Гостивар 8
    - Гевгелија 2
    - Валандово 1
    - Свети Николе 1
    - Неготино 1

На Клиниката за инфективни болести и фебрилни состојби почина пациент од Куманово на 52 години години, лекуван на клиниката од 30 мај. Во ГОБ „8 септември“ почина пациентка од Скопје на 68 години, хоспитализирана на 29 мај.

Денеска Институтот за јавно здравје регистрира 11 оздравени пациенти.

- Скопје 6
    - Прилеп 1
    - Велес 4

Досега во земјата се направени вкупно 34386 тестирања на ковид -19. Од вкупниот број направени тестови во изминатото деноноќие 16 теста се во рамките на скринингот во градинки во Штип, нема позитивни резултати на ковид-19.

Вкупната бројка на ковид дијагностицирани во нашата земја од почетокот на епидемијата изнесува 2790, бројката на оздравени пациенти е 1632, на починати е 149, а во моментов бројот на активни случаи во земјата изнесува 1009.

На cresa-jagoda му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Leat

Leat Популарен член

Се зачлени на:
    4 мај 2016
    Пораки:
    484
    Допаѓања:
    1.077
    Јас имам живеено во Шведска. Они се полабави во поглед на здравството затоа ги оставија да развиваат имунитет. Они ниту бремени жени не прегледуваат, ако ти дошло да умреш или абортираш- умри си. Што пак на крај не е во ред.

Во право си дека свеста ни е непостоечка но политиката таму не функционира вака и не се баш толку либерални како што ги замислуваме ние овде. Таму муслимани куп, црнци и Индијци куп ама Швеѓаните имаат главен збор и политичарите знаат што прават, во политика се поради желба а не водени од интерес да се украде колку може и не може во оваа криза кога луѓето не знаат главата кај им е.
    Пак владата и надлежните се најмногу виновни и неспособни...

На Rama и An-na им се допаѓа ова.
  10. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.303
    Во Скопје има најмногу.

11. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.188
    Допаѓања:
    124.689
  12. Peperutce1115

Peperutce1115 Форумски идол

Се зачлени на:
    18 јануари 2014
    Пораки:
    2.488
    Допаѓања:
    22.686
    Полицајци, доктори, медицински сестри заболени, а дел и во самоизолација....тие што треба да не чуваат и да не лекуваат. Црно ни се пишува.

На cresa-jagoda, Rama, CameliaMiller и 4 други им се допаѓа ова.
  13. Waverly Raven

Waverly Raven Популарен член

Се зачлени на:
    10 октомври 2017
    Пораки:
    3.704
    Допаѓања:
    14.012
    Дали нешто ќе се превземи со работата на факултетите и испитната сесија?! Бидејќи Скопје се претвори во доминантно жариште, а испитната сесија со физичко полагање само шо не започнала. Во Април на 10-15 новозаразени ја прекинаа наставата, а сега, на волку новозаразени никому ништо.

На cresa-jagoda, Rama, Dream-Girl и 6 други им се допаѓа ова.
  14. MarigoldA

MarigoldA Популарен член

Се зачлени на:
    31 јули 2018
    Пораки:
    1.530
    Допаѓања:
    11.689
    1009 активни, пред почетокот на неделава беа 400. :x
    Најголем број активни случаи од почетокот.

На cresa-jagoda, Rama, CameliaMiller и 8 други им се допаѓа ова.
  15. manja666

manja666 Популарен член

Се зачлени на:
    23 септември 2011
    Пораки:
    1.144
    Допаѓања:
    17.999
    Епа тогаш зошто грото од народот за главни виновници ги сметаат угостителите и се револтирани од нивното отворање?
    Ете ни мене не ми е јасно. Се чини дека главен проблем било што некој излегол кафе да пие, тоа им боде очи а не ги гледаат другите главни пропусти кои допринесоа до 3000 заразени.
    Првиот случај во МК беше средина на февруари, кафичи работеа уште месец дена, луѓето не се заразија таму туку по болници ама тука не лежи проблемот според нив.
    Ме иритира што не се плука по главните виновници туку зошто двајца тројца седнале на кафе небаре смртен грев прават.

На Harper, Rama, Bunny2 и 5 други им се допаѓа ова.
  16. elenaxbbg

elenaxbbg Истакнат член

Се зачлени на:
    4 април 2017
    Пораки:
    191
    Допаѓања:
    970
    А кој го шири вирусов ?
    Дане пуштаат по некој заболен од владата да ни доаѓа на врата и да ни кашла во фаца?
    Во секој еден пост ти е вмешана владата.
    Ама со ова ти и тие како тебе свесно или несвесно, го правите народот глуп. Викате дека не е до нас,морала владата да реагира. Мхм.
    Значи сакаш да кажиш дека народов е глуп,што сам не размислува што треба да прави, па мора владата да му кажува.
    Извини, ама ти што викаш дека не е народот крив, го правиш и виновен и заостанат ;)
    Мислам, не дека грешиш, само не си свесна самата дека со тоа што постојано ја потенцираш владата како ЕДИНСТВЕН виновник за бројкиве, всушност го кажуваш тоа.
    Океј,сфативме дека се и тие виновни,ама па ние треба за нас самите да внимаваме.
    Мене Филипче треба да ми кажи да не се мешам во луѓе моментално? Не.
    И гајле му е него дали ќе умрам утре задутре јас. Само уште една бројка ќе сум во статус негов како почината од Ковид.
    Јас навистина не ве разбирам.. Не си пазите за вас, чекате тие да ви кажат. И после криви биле само тие . Како да не.
    Што ќе биде сега оставка да дадат сите,да речат се откажуваме, нема ни мерки ни полиција, што сакате правете?
    Лелееле кој ќе ни кажува тогаш дека сега дури има олкави бројки треба да внимаваме , да не се пикаме во гужви, да не лажеме ако имаме корона и да кажеме со кого сме биле во контакт? :doh:
    Дај боже да останат на власт аман,ќе се испозаразиме сите иначе, ќе нема кој да не потсетува дека има вирус |(
    Вие самите ако не си пазите за вас, ни Филипче ни Св.Филипче не ќе пази.
    Ја утнаа што ја утнаа работата во последно, а вие уште чекате тој да кажувал,мерки да ви воведувал.
    Страшно

На pdb123, WildMk, KateKane и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. veteruska

veteruska Популарен член

Се зачлени на:
    27 мај 2014
    Пораки:
    1.977
    Допаѓања:
    5.800
    Кој ги носи мерките тогаш? Владата така епа кој е крив?Сама себе се демантираш ја браниш сдс владата кога пола од нив се заразени од корона.
    Затоа не им верувам дека се грижат за здравјето на народот туку гледаат само избори и да си дојдат на власт.

На Rama, jacqueline.s, Leat и 2 други им се допаѓа ова.
  18. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.762
    Допаѓања:
    141.755
    Изгледа делот кај што директрка болна со ковид одеше по пазари да дели флери го заборавила...

На Rama, jacqueline.s, fana и 3 други им се допаѓа ова.
  19. green.eyes

green.eyes Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2011
    Пораки:
    2.886
    Допаѓања:
    31.524
    Ќе ги оставеа да одат.
    Една од мерките што се овде е забранет јавен собир на повеќе од 50 луѓе. Завчера во Стокхолм имаше протест на над 8000 луѓе за убиениот црнец од УСА. Вчера во Малме исто масовен протест, не знам колку луѓе имало таму.

И овде им е смачено, само тоа имам да кажам. И оние малку рестрикции што ги имаат веќе им е тешко да ги почитуваат. Среќа па сменија политика на тестирање па ставаат ситуација под контрола.

На CameliaMiller, LiliBoz, vitamina и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.703
    Допаѓања:
    134.973
    Пoсoчени се мнoгу луѓе штo не пoчитувaaт рaзни мерки, кaде ти виде двaјцa, трoјцa штo гo јaделе зa oстaнaтите? Зoштo oние нa вoздух штo излегле, зoштo oние нa клупa штo седнaле, зoштo дечкoтo сo кучетo, зoштo дoмa дa не си oтидaт, зoштo кaфaнa дa не рaбoти, зoштo, зoштo...три месеци се труби еднo истo, тие мерки се секaде и уште глупи прaшaњa. Не требa зa вaс зoштo, диктaтурa сaмo. Дa не смееш ни дa прaшaш зoштo.

На M.B., Rama, WildMk и 3 други им се допаѓа ова.