Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Discussion in 'Коронавирус' started by LovelyGirl3, Jan 26, 2020.

1. Anie93

Anie93 Популарен член

Па да де, ако не почитуваш постои казна, а казна нема :D

..barbie.., WildMk, LejlaD and 3 others like this.
  2. kristina.k

kristina.k Форумски идол

100 души го пречекаа денес на излегувањето од болница. :D Маска еден не носеше. Браво, ептен способни испаднаа, изгледа игнорирањето е лекот за вирусот. :D

@Anie93 затоа велам не чиниме ни ние, ни Србите.

ludamaja10, mal.ecka, eli25 and 2 others like this.
  3. magnolija09

magnolija09 Истакнат член

pa da takake e, brojkite sigurno ke rastat so poveke testiranja , se slozuvam i so drugoto, greski niedna drzava nema da priznae

BloodElf and LejlaD like this.
  4. rokmibejbi

rokmibejbi Активен член

А кај нас никој никогаш не признал дека згрешил или дека не го бива.

WildMk and ma4e1311 like this.
  5. Mantub

Mantub Форумски идол

elenaxbbg and ЕденЧлен like this.
  6. orevokrsacka

orevokrsacka Популарен член

Тие со свадби и утакмици сто души, ние со инквизиторски мерки 180.Однос на население 1:3.
    И кој не го бива сега?

7. eli25

eli25 Форумски идол

8. queen04

queen04 Истакнат член

cresa-jagoda, LejlaD and Nellie like this.
  9. Lucky7

Lucky7 Истакнат член

Пак чаир врие од луџе, по 20-30 души седаат заедно.

Полициата поминува и се праат дека не гледаат..

Во Чаир само специјалци, полициата не врши работа.

WildMk likes this.
  10. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Мислам сериозно би оделе на свадби, натпревари, дискотеки и сл.?
    Заборавивте што се случи со Италија и Шпанија после фудбалски натпревар?

Јас не би ни помислила да одам, колку сака нека е дозволено. Страв ми е.
    И не, не поддржувам пол.часови и сл. да не се најде некој сега тиешосакатеиподкарпаживејтениенормалноќесиживееме

Мислам, работам, наоѓам занимации што не подразбираат групирање со др.луѓе и тоа е тоа. Сакам нормално да живеам, ама не сакам да се заразам. Затоа не би одела на натпревар пример или на свадба. Стварно од тоа немам потреба.

11. queen04

queen04 Истакнат член

Дефинитивно не журки и такви поголеми собиранки, но дружење со поблизок круг луѓе дефинитивно да, секако со држење до препораките.
    На крај краева ти сам ако не се грижиш за себе никој друг нема. Мора и дружба и се тоа ама умерено.

12. Mini95

Mini95 Активен член

Dali nekoj znae dali moze mazot so bg pasos ili ofental koj zivee vo De so reguliran prestoj i rabota da si ja zeme zenata od mk?

13. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Мислам дека не се реални ни кај нив бројките, ко кај нас што не беа дури не се тестираа сите контакти на заразени. Ако велат дека толкав процент се асимптоматски кај нас, можам да замислам колку има кај нив на толкаво население.

cresa-jagoda, oblace1, Ahoy and 4 others like this.
  14. lovestoneddd

lovestoneddd Форумски идол

Што и да има ?
    Животот нема да сопре за напувано вирусче , живеат со него, како што ќе живееме и ние штом за короната веќе ќе нема пресови и насловни страни во државава.

DAngel, Kitten, BloodElf and 2 others like this.
  15. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Мене денес ми излегоа на Инстаграм снимки од Чаир како има куп луѓе надвор. Изгледаше сосем нормално како да нема полициски. Еве може и да не е снимката од денес, ипак не беа од многу релевантен извор, ама не ме чуди да е вистина.

Ако некој крши закон, некој треба да го казни тој што го крши. А ако не го казнува, сфаќаш дека проблемот не е само во тој што го крши.

16. tetoviranta

tetoviranta Популарен член

IATA (International Air Transport Association) објави интерактивна мапа на светот со вметнати регулативи за Covid-19. На мапата се дадени сите држави во светот и со кликнување на која било држава се отвара објаснување дали во моментот може да влезете во таа држава, кои се рестрикциите кои ги наложува државата (дали е воведен карантин за патниците и сл.), како и дали е отворен авиосообраќајот. Мапата се обновува постојано, како што се менуваат регулативите на секоја држава.
    Мапата може да ја погледнете на следниот линк:
    https://www.iatatravelcentre.com/international-travel-document-news/1580226297.htm

Kitten, Ahoy, sj *O* and 2 others like this.
  17. M Bison

M Bison Истакнат член

Немој така, ќе ти се обесат како шириш меѓуетничка и меѓурелигиска омраза.

sj *O* and Anie93 like this.
  18. orevokrsacka

orevokrsacka Популарен член

Бројките се тие кои се, ич не е битно дали се повеќе или помалку асимптоматските. Поентата е дека државата може да се справи со проблемот и веќе не го гушат народот. А луѓето продолжуваат понатаму, како што и треба да биде.
    А кај нас што? Три месеци тоа па тоа, доста беше! Сега за промена власта нека го укључи мозокот и нека го разврти газот да најде модел за функционирање.

lovestoneddd and JuLleE like this.
  19. sanjaeva

sanjaeva Форумски идол

Не знам дали е мислењево за тука, но за сите што се надвор од МК и сакаат да си дојдат ... ако воопшто некој сака да дојде тука :^)
    Во Србија аеродромите се во функција и нема проблем МК државјанин да влезе на територијата на Србија. Од аеродром Ниш до граница може да се оди со такси (8500-9000 дин., околу 75 еур.). За влез во МК има две опции - или да се направи корона тест во Ниш (брз тест е 10 еур., а дали е валиден таков за кај нас не знам) или да се пријави лицето на МК граница, оди во карантин и во карантин му прават тест па ако е негативен се оди во самоизолација.
    За одење надвор од МК ...ова е веќе по посакувана опција, е речиси невозможно. Не знам како оди патувањето од МК до на пр. Ниш па со авион до Германија, но од лично искуство ќе кажам како е оваа невозможна мисија од МК преку БГ. На наша граница се потпишува изјава дека нема да се врати патникот 3 месеци во МК, на БГ страна се покажува авионска карта како доказ за транзит, а потоа од граница до аеродром е со такси околу 60 еур. На аеродром без проблем се поминува пасошка контрола, царинска контрола и кога ќе дојде ред да се качите во комби/бус од терминал до авион од wizz air нема да ви дозволат да се качите во истото со образложение дека немате виза за шенген зона...на пр.Данска за која на сајтот на МНР и тоа како линк од објавите за covid 19 каде се проверува за каде ви е потребна виза, пишува виза не е потребна. Тука почнува нервозата и агонијата. Угоре високо удоле длабоко. Се јавувате во wizz air (најмалку 20 мин х 35,00 ден + ддв) и на крај додека го гледате авионот како полетува ќе ви кажат пишете е-маил...на кој и после 7 дена ќе нема одговор. Утепани ќе се качите во првото такси (пак 60 еур), на БГ граница ќе поминете без проблем, а на МК ќе чекате комбето кое вози до карантин да се наполни или да му дојде време за смена, па потоа во карантин да побарате да направите тест (приватно) и ако е негативен среќни да се вратите дома.
    И така деновите потоа се обидувам да добијам информација, потврда, коментар од нашето МНР дали е во ред сето тоа, но едноставно ја префрлаат топката и упатуваат да се јавам во БГ. Македонски државјанин да бара правда или заштита од туѓо министерство :?:
    Со оглед на тоа дека заради работата морав да добијам информации од нашите амбасади од Шведска, Србија, Бугарија за начинот на влез излез од државите каде се тие амбасади, само амбасадата во Шветска ми одговори за саат време одкако им пишав. Ови едругиве јужније, тужније.
    На крај пак, мислењево можда не е за тука...

20. KateKane

KateKane Форумски идол

А знаете што ми е најкриво?

Што ова е таква граната кон Охрид, ќе посеат корона сеа и таму и ќе го контаминираат еден од ретките градови каде можеш да отидеш, да уживаш покрај плажа и да си ги наполниш батериите. Ако рипне бројката таму автоматски ќе им биде страв на луѓето (на голем дел) да отидат таму и наместо полека да го спремаме градот за туристи кои еве нема да имаат друг избор и ќе мораат до Охрид, тие со клизачи му влегоја да ја поебат сезоната уште пред да почне.

Пола Охрид живее од туризам, ако сега стане жариште во кое нема да одат луѓе удрете црн печат на огромен број фамилии кои лебот од тоа си го вадат.

Абе еден да имаше со мозок во тоа тиквите што ги носат, ЕДЕН.