Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Discussion in 'Коронавирус' started by LovelyGirl3, Jan 26, 2020.

1. DAngel

DAngel Форумски идол

Знам. И знаеш што е маката? Што државата апелираше кој има како да остане да не се враќа, да се враќаат оние што се затекле на одмор, останале на работа, немаат смештај. Дека се договориле државите дека нема да прават проблеми и да нема некој регулирано престој. Ама која држава е таа што ќе трпи странец затечен некаде без регулиран престој со месеци, додека да и прдне на Македонија да се озбили? До кога ќе се толерираат? Како ќе им објасниш дека се се отвара само ебено македонците немаат како да се вратат затоа што државата не може никако да се среди. Знам луѓе што на бугарска граница не ги пуштиле, знам луѓе што на Германска не ги. Еве имаш на тема други што пасош им истекува и не се способни да организираат продолжување, како што секоја држава автоматски им ги продолжи пасошите на своите граѓани за 6 месеци. Имаш и она кога ти викаат во локалното МВР: „абе ти можеш да се вратиш во Македонија, ама не ти се дава“, па те третираат ко да си дошол леб да им крадеш оти 2 месеци веќе ковид е завршена приказна и никој не им ни спомнал дека Македонија е у курац.
    Ќе почнат да не депортираат еден по еден назад, оти државата неспособна.
    Море, прва цел ќе ми биде никогаш да не се вратам.

sj *O*, green.eyes, 1209 and 5 others like this.
  2. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Добро знам што можат тие 1-2 да направат- 40+ кластери :rofl:
    Шала на страна, ете ти викаш дека Хрватска можеби не кријат, ти верувам, ама за Грција, наши што живеат таму кажуваат дека не се најреални бројките.
    Всушност, и ние немаше да имаме по 100+ на ден сега да не ги тестираа по кластерите, посебно во Скопје, затоа што имало голем број асимптоматски. :)

sj *O*, WildMk and Angie1432 like this.
  3. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Во Славонија си , DAngel (ако добро се сеќавам)?
    И таму егзодус ,се што е младо замина,школите празни.

g8lQQk likes this.
  4. mareane

mareane Форумски идол

Ќе појдеш во најблиската пошта и ќе платите и тоа ако платиш во првите 8 дена е пола од казната значи 600 денари.

WildMk likes this.
  5. John Snow

John Snow Форумски идол

Бројките секаде се штимаат, некаде повеќе некаде помалку зависи која е намерата на властите. Нормално е да пробат да направат слика дека вирусот исчезнува у земјиве која најголем приход од туризам имаат, никој не може да ме убеди дека не е така.

BoaVista and CameliaMiller like this.
  6. veteruska

veteruska Популарен член

Добро го слушавте пресот Караџовски и Филипче на прашање од новинар дали имаат чувство на вина поради зголемување на бројот на новозаразени?
    Двајцата одговорија не чувствуваат вина (facepalm)
    Народот е крив само тие не се :x:x

sj *O* and Broken♡ like this.
  7. DAngel

DAngel Форумски идол

Во Славонија сум. По селата е празно да, ама јас во град сум. Сега како што нема сезона и одмори, како се приберени вечином, полн е градот. Денес на сред работен ден бев во град - преполно, врие по кафичите. Тераси сите изнеле огромни дека само надвор се седи, ептен живнато е. Така полн градот не сум го видела.
    Инаку стандард, празно е, да. Ама јас не сум со место врзана, план ми е да се селам наваму. Ептен ми прави мерак затоа што многу зачувана е природата и градот е полн со паркови. Ми скисна да се трујам, мирен живот ќе живеам. :D

*Amethyst* and Cosmi like this.
  8. DAngel

DAngel Форумски идол

Тоа е муабетот. Истра прва до Италија ама прва се исчисти оти многу јака локална власт имаат и многу доверба во властите, а Сплит се од прилика како кај нас, распашана команда. И на крај кога видиш - жариште беа и срање се направи, и во домови за стари им влезе, и на Брач кластер.
    Тоа ти доаѓа, добра власт и народ кој има доверба во власта за да слуша препораки.

An-na and Cosmi like this.
  9. christinnn

christinnn Форумски идол

Луѓе би оделе Германија летово на сезонска работа да сте на мое место?
    Договорот за работа ми е спремен, уште да се решам да заминам ама ме предомислува ситуацијата во мк, немаат уште граници отворени и со денови мозгам шо да правам.
    Налет и корона и све.
    Не знаев дали да пишувам во темата за Германија ама како шо знам таму е се океј, проблем се затворените граници и рестрикции шо ги имаме кај нас, тие ме кочат..

Last edited: Jun 8, 2020
  10. Knudle

Knudle Истакнат член

Да одиш, ќе се отворат границите до средина на јули сигурно, и секако не помислувај да се враќаш назад во вукојебинава.

sj *O*, faye, deskarada and 4 others like this.
  11. christinnn

christinnn Форумски идол

Морам, до 28ми септември вратена треба да бидам.:D
    Најмногу ми е страв за враќање да не заглавам таму, овие нашите луди се скроз.

12. Mantub

Mantub Форумски идол

Реално тоа никој не може да ти го каже. Којзнае како ќе се одвивааѕ работите. Јас би одела. А зошто ти е страв ако заглавиш, не смееш да закаснеш некој ден доколку се случи некој проблем?

christinnn likes this.
  13. Cutiepie1

Cutiepie1 Популарен член

Оди, само со резервии...:)

christinnn likes this.
  14. christinnn

christinnn Форумски идол

Страв ми е највеќе да не заглавам таму, нашите да затворат граници па да се траштам да доаѓам со јуманитарни летови.
    Деновите не се проблем, и онака после 10ти јули би одела, околу 2 и пол месеци би била таму.

15. queen04

queen04 Истакнат член

Луѓе јас искрено не сфаќам зошто дел од вас бараат одговорност од комисијата или пак од министерот. Тие само ги носат препораките а ние граѓаните како и во секоја цивилизирана држава би требало да ги почитуваме, бараме отварање на граници а не веруваме во вирусот и не знаеме да држиме дистанца од 2м или пак не сакаме да носиме маска. Не беше океј овој последниов карантин да, но ќе дојде денот кога ке мора да се отворат границите и секој да се грижи за своето здравје. Кога ке отидеме во Грција ако се заболиме нема да ни е крив министерот, туку самите ние.

Annath, M Bison, WildMk and 6 others like this.
  16. g8lQQk

g8lQQk Популарен член

Е тоа е, кога ќе се разболиш, сите ти се криви, а ти нe си крив :^)

Annath, WildMk, azelea and 2 others like this.
  17. Mantub

Mantub Форумски идол

Може ќе заглавиш, може не. Ризик е. Јас мислам дека би ризикѕвала да се враќам со хуманитарен лет и после во карантин, а да одам на работа. Може и да не заглавиш

christinnn likes this.
  18. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Ќе си дојдеш до Србија, ич нема да ти требаат хуманитарни летови.
    После нашиве не може не да ти кажат ;)

LejlaD and christinnn like this.
  19. Snow-Star

Snow-Star Популарен член

@christinnn Ако имаш веќе сигурно загарантирано работно место, и ако мислиш дека ќе имаш профит, јас ќе ти речам да одиш.

За враќање, нема како да не можеш да се вратиш, има начин секогаш.

20. Bunny2

Bunny2 Популарен член

@christinnn Се согласувам со сите.Сега не може полошо да биде ситуацијата од почетокот кога ништо не беше познато за ситуацијава и вирусов.

christinnn likes this.