Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.939
    Знам. И знаеш што е маката? Што државата апелираше кој има како да остане да не се враќа, да се враќаат оние што се затекле на одмор, останале на работа, немаат смештај. Дека се договориле државите дека нема да прават проблеми и да нема некој регулирано престој. Ама која држава е таа што ќе трпи странец затечен некаде без регулиран престој со месеци, додека да и прдне на Македонија да се озбили? До кога ќе се толерираат? Како ќе им објасниш дека се се отвара само ебено македонците немаат како да се вратат затоа што државата не може никако да се среди. Знам луѓе што на бугарска граница не ги пуштиле, знам луѓе што на Германска не ги. Еве имаш на тема други што пасош им истекува и не се способни да организираат продолжување, како што секоја држава автоматски им ги продолжи пасошите на своите граѓани за 6 месеци. Имаш и она кога ти викаат во локалното МВР: „абе ти можеш да се вратиш во Македонија, ама не ти се дава“, па те третираат ко да си дошол леб да им крадеш оти 2 месеци веќе ковид е завршена приказна и никој не им ни спомнал дека Македонија е у курац.
    Ќе почнат да не депортираат еден по еден назад, оти државата неспособна.
    Море, прва цел ќе ми биде никогаш да не се вратам.

На sj *O*, green.eyes, 1209 и 5 други им се допаѓа ова.
  2. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.784
    Допаѓања:
    41.852
    Добро знам што можат тие 1-2 да направат- 40+ кластери :rofl:
    Шала на страна, ете ти викаш дека Хрватска можеби не кријат, ти верувам, ама за Грција, наши што живеат таму кажуваат дека не се најреални бројките.
    Всушност, и ние немаше да имаме по 100+ на ден сега да не ги тестираа по кластерите, посебно во Скопје, затоа што имало голем број асимптоматски. :)

На sj *O*, WildMk и Angie1432 им се допаѓа ова.
  3. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.415
    Допаѓања:
    90.682
    Во Славонија си , DAngel (ако добро се сеќавам)?
    И таму егзодус ,се што е младо замина,школите празни.

На g8lQQk му/ѝ се допаѓа ова.
  4. mareane

mareane Форумски идол

Се зачлени на:
    18 август 2010
    Пораки:
    9.294
    Допаѓања:
    278.124
    Ќе појдеш во најблиската пошта и ќе платите и тоа ако платиш во првите 8 дена е пола од казната значи 600 денари.

На WildMk му/ѝ се допаѓа ова.
  5. John Snow

John Snow Форумски идол

Се зачлени на:
    8 март 2016
    Пораки:
    4.940
    Допаѓања:
    53.169
    Бројките секаде се штимаат, некаде повеќе некаде помалку зависи која е намерата на властите. Нормално е да пробат да направат слика дека вирусот исчезнува у земјиве која најголем приход од туризам имаат, никој не може да ме убеди дека не е така.

На BoaVista и CameliaMiller им се допаѓа ова.
  6. veteruska

veteruska Популарен член

Се зачлени на:
    27 мај 2014
    Пораки:
    1.977
    Допаѓања:
    5.800
    Добро го слушавте пресот Караџовски и Филипче на прашање од новинар дали имаат чувство на вина поради зголемување на бројот на новозаразени?
    Двајцата одговорија не чувствуваат вина (facepalm)
    Народот е крив само тие не се :x:x

На sj *O* и Broken♡ им се допаѓа ова.
  7. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.939
    Во Славонија сум. По селата е празно да, ама јас во град сум. Сега како што нема сезона и одмори, како се приберени вечином, полн е градот. Денес на сред работен ден бев во град - преполно, врие по кафичите. Тераси сите изнеле огромни дека само надвор се седи, ептен живнато е. Така полн градот не сум го видела.
    Инаку стандард, празно е, да. Ама јас не сум со место врзана, план ми е да се селам наваму. Ептен ми прави мерак затоа што многу зачувана е природата и градот е полн со паркови. Ми скисна да се трујам, мирен живот ќе живеам. :D

На *Amethyst* и Cosmi им се допаѓа ова.
  8. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.939
    Тоа е муабетот. Истра прва до Италија ама прва се исчисти оти многу јака локална власт имаат и многу доверба во властите, а Сплит се од прилика како кај нас, распашана команда. И на крај кога видиш - жариште беа и срање се направи, и во домови за стари им влезе, и на Брач кластер.
    Тоа ти доаѓа, добра власт и народ кој има доверба во власта за да слуша препораки.

На An-na и Cosmi им се допаѓа ова.
  9. christinnn

christinnn Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2014
    Пораки:
    2.764
    Допаѓања:
    21.477
    Луѓе би оделе Германија летово на сезонска работа да сте на мое место?
    Договорот за работа ми е спремен, уште да се решам да заминам ама ме предомислува ситуацијата во мк, немаат уште граници отворени и со денови мозгам шо да правам.
    Налет и корона и све.
    Не знаев дали да пишувам во темата за Германија ама како шо знам таму е се океј, проблем се затворените граници и рестрикции шо ги имаме кај нас, тие ме кочат..

Последна измена: 8 јуни 2020
  10. Knudle

Knudle Истакнат член

Се зачлени на:
    24 февруари 2019
    Пораки:
    84
    Допаѓања:
    105
    Да одиш, ќе се отворат границите до средина на јули сигурно, и секако не помислувај да се враќаш назад во вукојебинава.

На sj *O*, faye, deskarada и 4 други им се допаѓа ова.
  11. christinnn

christinnn Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2014
    Пораки:
    2.764
    Допаѓања:
    21.477
    Морам, до 28ми септември вратена треба да бидам.:D
    Најмногу ми е страв за враќање да не заглавам таму, овие нашите луди се скроз.

12. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.818
    Допаѓања:
    97.390
    Реално тоа никој не може да ти го каже. Којзнае како ќе се одвивааѕ работите. Јас би одела. А зошто ти е страв ако заглавиш, не смееш да закаснеш некој ден доколку се случи некој проблем?

На christinnn му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Cutiepie1

Cutiepie1 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2018
    Пораки:
    1.460
    Допаѓања:
    4.384
    Оди, само со резервии...:)

14. christinnn

christinnn Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2014
    Пораки:
    2.764
    Допаѓања:
    21.477
    Страв ми е највеќе да не заглавам таму, нашите да затворат граници па да се траштам да доаѓам со јуманитарни летови.
    Деновите не се проблем, и онака после 10ти јули би одела, околу 2 и пол месеци би била таму.

15. queen04

queen04 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јуни 2019
    Пораки:
    247
    Допаѓања:
    785
    Луѓе јас искрено не сфаќам зошто дел од вас бараат одговорност од комисијата или пак од министерот. Тие само ги носат препораките а ние граѓаните како и во секоја цивилизирана држава би требало да ги почитуваме, бараме отварање на граници а не веруваме во вирусот и не знаеме да држиме дистанца од 2м или пак не сакаме да носиме маска. Не беше океј овој последниов карантин да, но ќе дојде денот кога ке мора да се отворат границите и секој да се грижи за своето здравје. Кога ке отидеме во Грција ако се заболиме нема да ни е крив министерот, туку самите ние.

На Annath, M Bison, WildMk и 6 други им се допаѓа ова.
  16. g8lQQk

g8lQQk Популарен член

Се зачлени на:
    28 мај 2018
    Пораки:
    2.179
    Допаѓања:
    14.264
    Е тоа е, кога ќе се разболиш, сите ти се криви, а ти нe си крив :^)

На Annath, WildMk, azelea и 2 други им се допаѓа ова.
  17. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.818
    Допаѓања:
    97.390
    Може ќе заглавиш, може не. Ризик е. Јас мислам дека би ризикѕвала да се враќам со хуманитарен лет и после во карантин, а да одам на работа. Може и да не заглавиш

18. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.829
    Допаѓања:
    274.977
    Ќе си дојдеш до Србија, ич нема да ти требаат хуманитарни летови.
    После нашиве не може не да ти кажат ;)

На LejlaD и christinnn им се допаѓа ова.
  19. Snow-Star

Snow-Star Популарен член

Се зачлени на:
    28 јануари 2014
    Пораки:
    3.529
    Допаѓања:
    17.605
    @christinnn Ако имаш веќе сигурно загарантирано работно место, и ако мислиш дека ќе имаш профит, јас ќе ти речам да одиш.

За враќање, нема како да не можеш да се вратиш, има начин секогаш.

На sj *O*, LejlaD, christinnn и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. Bunny2

Bunny2 Популарен член

Се зачлени на:
    26 декември 2010
    Пораки:
    1.301
    Допаѓања:
    1.639
    @christinnn Се согласувам со сите.Сега не може полошо да биде ситуацијата од почетокот кога ништо не беше познато за ситуацијава и вирусов.