Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. queen04

queen04 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јуни 2019
    Пораки:
    247
    Допаѓања:
    785
    Јас говорев во однос на кој нашите ги пренесуваат вестите, а воедно и насловите. Се разбира од текстот дека не се совпаѓа со насловот. Погрешно може се изразив.

На KuklickaSk му/ѝ се допаѓа ова.
  2. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.278
    Допаѓања:
    27.972
    Не беше за тебе лично одговорот, ти извини. Порталите наши читаат и пренесуваат половично.
    Преполн е ФБ со коментари, а тоа придонесува кон поголемо ширење на болеста и не внимавање.

На flower30, cresa-jagoda, *Amethyst* и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. Independent Girl

Independent Girl Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јули 2018
    Пораки:
    253
    Допаѓања:
    1.190
    Ima denes policiski od 10?

4. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.784
    Допаѓања:
    41.853
    Не :)

На Independent Girl му/ѝ се допаѓа ова.
  5. John Snow

John Snow Форумски идол

Се зачлени на:
    8 март 2016
    Пораки:
    4.940
    Допаѓања:
    53.169
    Не ми е јасна една работа, комисијата за заразни болести има 20тина врвни експерти по оваа тематика. Е сеа она донесува заклучоци, препоракии ги доставува до Влада и таму некој со купена диплома решава на своја рака дали да го прифати или одбие предлогот. А добро знаеме дека партиите прво ги штитат партиските интереси и баш уво ги боли за здравјето на обичниов чоек. Чуму тогаш бараат препораки кога и така они си прават како им одговара. Поарно примариус доктор Заев нека постапува како ќе му се сони.

На pdb123, sj *O*, raww и 6 други им се допаѓа ова.
  6. monibejbi

monibejbi Популарен член

Се зачлени на:
    26 јуни 2010
    Пораки:
    1.962
    Допаѓања:
    2.214
    И јас мислам дека Владава требаше да ја послуша Комисијата.
    Сега ке видиме како ке биде со контролите и групирањата навечер.

На John Snow и Martka им се допаѓа ова.
  7. sanjaeva

sanjaeva Форумски идол

Се зачлени на:
    3 февруари 2011
    Пораки:
    3.391
    Допаѓања:
    87.674
    И да отидат во карантин имаат право да побараат на свој трошок (секако) да направат тест и ако е негативен ги праќаат во самоизолација.
    Ако те интересира како е излезот од ЕУ ... кратко и јасно, секој има право да патува ако има оправдана причина, а ЕК ги назначува следниве 3 работи: враќање дома, заради лечење, работа, За првото доказ е местото, адресата на живеење, за второто цела историја на болест, за третото 1546 документи. Но сето ова е повеќе за ЕУ-ЕУ релации. Никој нема да забрани да некој дојде во нашава недојдија ...кога би имал како. Значи најблиски аеродроми кои работат се Софија и Ниш. Кон БГ би било потешко да се дојде, кон Ниш полесно.
    ЕУ ентри банот е со важност до 15.06.2020
    Вчера од Ниш кон Малмо имало 9 патници во авионот...затоа денес имате попуст 20% ако полетувате од Ниш :)
    Денес од Копенхаген до Софија по двајца на седиште :D
    Дугарка ми вршела превод во БЕ за гранична полиција (на аеродром) и ги прашала - како ќе проверувате? кому ќе му дозволите да влезе во БЕ...одговорот бил - кој има добра приказна ќе помине (пропратено со кревање раменици)

Во принцип се е на когоќе налеташ.

Ви кажував за агонијата и враќањето од аеродромот во Софија и добиена забрана од wizz air за качување во авион...е истите тие wizz air контактирани преку служба од аеродромот во Ниш, за истото лице и со истите документи дозволуваат лет и потврдуваат влез во ЕУ, со напомена да ги носи сите документи кои ги приложив на барањето (оние исти документи со кои не дозволија пред 10 дена....)

Последна измена: 9 јуни 2020
    На Cutiepie1, LejlaD, *Amethyst* и 3 други им се допаѓа ова.
  8. zhap4e

zhap4e Форумски идол

Се зачлени на:
    27 март 2011
    Пораки:
    7.113
    Допаѓања:
    107.128
    Еве, да те потсетам на нешто друго.
    https://slobodna.tv/ќе-ја-начекаме-корона-уште-при-влез/
    Експертско мислење дадено само пар недели пред короната да се случи и кај нас. Наводно и тогаш супер спремни сме биле и наводно ќе сме ја пречекале короната уште на граница. Наводно тогаш немало опасност за нас. Смирувачки кажано од почитуваниот доктор.
    5 и нешто месеци, ние сме во бетер ситуација од онаа во почетокот. Секако, се е зависно од кој агол гледаме. 9:14 минута ми е најјакиот муабет за тоа колку спремни сме биле :)

На LejlaD, orevokrsacka и An-na им се допаѓа ова.
  9. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.939
    Зошто си толку сигурна дека маски треба да се носат? Баш сите и баш цело време? Дури и така кога ги носат како колектори за ѓубре, а не за заштита?
    Така Хрватска направија, излегоа премиерот и претседателот (кои патем се од различни партии) на почетокот на пандемијата и дадоа изјава дека сите одлуки ќе ги носи Стожерот за цивилна заштита и се повлекоа, ни пресови, ни ништо. Дигнаа раце буквално. И одлуките, и препораките, и мерките, и новинарските прашања, се стожерот.

На *Amethyst* и John Snow им се допаѓа ова.
  10. monibejbi

monibejbi Популарен член

Се зачлени на:
    26 јуни 2010
    Пораки:
    1.962
    Допаѓања:
    2.214
    Мораме да бидеме премногу внимателни со опуштање на мерките, еве во Соседните држави има некое поголемо дневно заразување.
    И во Америка после протестите има нагло зголемување на бројот.Се ова се должи на немање физичка дистанца.
    Ја мислам у регионот у наредниот период бројките ке бидат големи ради опуштањето.

На boomsleng и злоба им се допаѓа ова.
  11. John Snow

John Snow Форумски идол

Се зачлени на:
    8 март 2016
    Пораки:
    4.940
    Допаѓања:
    53.169
    Па нормално, оваа битка треба да ја водат лекарите а не политичари. Кога ќе настинеш одиш на лекар, не одиш у Влада да ти препишат лекарства за да оздравеш.

На CameliaMiller, sj *O*, raww и 8 други им се допаѓа ова.
  12. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.939
    КАј нас по примерот на Србија се убија Пендаровски да го бараат. Како не излегувал човекот пресови да држи, требало како Вучиќ, изгледа гајле не му било.
    Пендаровски ми се чини најнормален остана во ситуацијава. Не дека сум го пратела премногу, ама барем го нема да лудува.

На boomsleng, sj *O*, Feminka22 и 4 други им се допаѓа ова.
  13. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.202
    А ти го дослуша воопшто до крај? Или поубаво ти е да живееш во страв и параноја дека сите ќе умреме од вирусов.

Не работи со ковид пациенти но има докторат на тема грипови и меѓу другото е инфектолог, не е гинеколог или стоматолог па да речеме дека појма нема.

На sj *O*, christinnn, Marija_Magdalena и 5 други им се допаѓа ова.
  14. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.422
    Допаѓања:
    90.727
    Ангел
    Стожерот е комплет Хдз.

Вили и Алемка се Хдзовци.
    Сдп критикуваше,Зоки председателот е незаинтересиран.
    http://hr.n1info.com/Vijesti/a508510/Ostojic-Nacionalni-stozer-CZ-je-izborni-stozer-HDZ-a.html

Друго е кај нас.

На BoaVista му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.302
    Допаѓања:
    189.896
    На Kitten му/ѝ се допаѓа ова.
  16. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.939
    Знам дека стожерот е ХДЗ. Ама реално, тоа што стожерот беше на чело, а не премиерот ги натера граѓаните да веруваат. И пристапот на медиумите беше друг, не се караа со новинароте како Караџоски, туку седнаа и ги замолија без сензационализам да пишуваат за мерките и за начините на заштита.
    И Загреб рекламни паноа има цели за коронавирус, со пораки „издржете дома за наскоро да можеме надвор“, „се ова ќе помине“.
    И сите телевизии имаат „седете дома“ како главна порака штом го уклучиш каналот. И рекламите сите им се за социјално дистанцирање.
    Еве, сега пролистав Сител, Канал5 и Телма.
    Двете имаат турски, телма кажува кој колку и каде умрел.
    Никаде пораки за социјално дистанцирање.

Буквално бевме бомбардирани со „остани дома“, наместо со кој политичар следен ќе се тестира и кој се разболел.
    Нашиве држеа вондредни пресови за да кажат дека Заев и Мицковски се во самоизолација. Тоа е таа разлика.
    А ХДЗ ќе си ги добијат изборите сега, не им требаше поголема пропаганда од коронава.

На An-na му/ѝ се допаѓа ова.
  17. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    17.012
    Допаѓања:
    130.755
    @John Snow Џони,во право си,ама Комисијата е советодавно тело,не е власт,јбг. Власта само фотелјата си ја гледа. :swear:

18. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.154
    Допаѓања:
    221.753
    И денес официјално немаме ниту еден ковид пациент во нашите клиники.
    Горда сум од кај појдовме до каде дојдовме дечки.
    Јас како човек што овде многу добро знаете сите со што се соочувавме сите и јас еве денес сакам и ми е мило да споделам со вас дека немаме повеќе ковид пациенти во клиниките.

Грција и остали пополека ни го пуштаат влезот, тргнати сме од светска листа за најзагрозени.

Мило ми беше да споделам со вас после сите утехи и добри мисли што ми ги дадовте.

Еден од најдобрите и најефективните методи за лекување на потешките случаи на ковид беше ПЛАЗМАТА токму донирана од оздравените пациенти.
    Толку одлично помагала што за 2 дена се лекувале пациентите.

Ајде, ќе биде се добро!

На boomsleng, sj *O*, flower30 и 33 други им се допаѓа ова.
  19. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.295
    Допаѓања:
    259.306
    Во Штип е мислам, таму предава, а дали и работи, не сум сигурна.
    Како и да е, за ова си маските, братучетка ми кажа на предавања дека и за кога имале настинка им велел да се носи маска. Значи болните да носат.
    Реално кажа дека баш ко ќе не пуштат ќе има зголемување на бројките. Добар дел се совпаѓа со она што последно го зборува Филипче.
    Еве и од Инфективна рекоа дека се полесни случаи.
    Се што кажа држи вода, или вакцина или колективен имунитет.

Последна измена: 9 јуни 2020
    На Kitten, ph.orhideja, princess5 и 5 други им се допаѓа ова.
  20. lovestoneddd

lovestoneddd Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2018
    Пораки:
    4.250
    Допаѓања:
    39.631
    И за ова се демантираа? :D
    Пошто ставот им беше дека 2-3 дена пред да се пројават симптомите вирулентноста била најјака.
    Ставовиве им се или е под а или б.:D

На sanjaeva и An-na им се допаѓа ова.