Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    5.083
    Допаѓања:
    27.333
    Ко стварно да сакате да чуете дека СИТЕ до еден од заболените се во критична состјба и на апарати па сега не ни се верува дека има некој што се лечи ко од обична настинка со витамини.
    Дур едни не верувале дека е опасен вирус, други не веруваат дека кај одредени е безопасен.
    Кажаа милион пати има и асимптоматски, не знам што се чудите.

На sj *O*, 1209, Frosty! и 7 други им се допаѓа ова.
  2. princess5

princess5 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 април 2010
    Пораки:
    4.999
    Допаѓања:
    34.784
  3. Fallen.Angel

Fallen.Angel Популарен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2014
    Пораки:
    2.944
    Допаѓања:
    7.885
    Не ме плашат твоите бројки. Не ме плашат статистики. Ме плаши реалноста. И простаци знаат дека имаме многу повеќе заболени од колку што тестирани и се пострашно е што не се гледа крајот никаде, а многу е веројатно да станува се полоша ситуацијата..

4. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.925
    Допаѓања:
    14.634
    На sj *O*, KateKane, elenaxbbg и 5 други им се допаѓа ова.
  5. Kimberly11

Kimberly11 Форумски идол

Се зачлени на:
    27 септември 2015
    Пораки:
    6.685
    Допаѓања:
    25.264
    Прееска бев искочена,нема да кажам каде ама имаше 50 деца собрани негде на возраст 14-15 години најверојатно полуматура си славеа со алкохол све фул и сите збиени еден до друг без маски..

На Ygritte и cresa-jagoda им се допаѓа ова.
  6. jacqueline.s

jacqueline.s Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    4.165
    Допаѓања:
    20.580
    @princess5, не ги оправдувам, ама имам една теорија зошто може ова да го прават родилките. Нема анонимност, се плашат дека ако кажат ќе ги кажуваат по вести, по портали со бомбастични наслови. Па коментари, па озборувања. Не е оправдување, ама паниката си го прави своето. Премногу жолт печат се стана кај нас, на штета на луѓето.

На zhap4e и princess5 им се допаѓа ова.
  7. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.925
    Допаѓања:
    14.634
    Не ги разбирам ич, каков сака нека е жолтиот печат кај нас. Родилка е, како би и било нејзе да и стават некој со инфективна болест во иста соба со нејзиното бебе?

На kukla21, SuperGirl24, sj *O* и 18 други им се допаѓа ова.
  8. orevokrsacka

orevokrsacka Популарен член

Се зачлени на:
    23 јули 2013
    Пораки:
    2.472
    Допаѓања:
    8.587
    Па еве, кога сме болни од грип по дома, не одиме на лекар. Барем ние. Нит сме евидентирани, нит ништо. Ама системот знае дека има и други болни од грип освен потврдените, и затоа удираат математика. Значи влегуваме и ние во тие бројки.

На referentka му/ѝ се допаѓа ова.
  9. jacqueline.s

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    4.165
    Допаѓања:
    20.580
    Не е за оправдување, реков. Само моја теорија зошто го прават тоа.

10. СуперДевојка

СуперДевојка Популарен член

Се зачлени на:
    28 март 2017
    Пораки:
    2.849
    Допаѓања:
    17.198
    Одамна нас нешто ни фали.
    Викав на почетокот, не сме за вирус, за метеор сме, да нѐ снема наеднаш.
    Племе.

На sj *O*, KateKane, M.B. и 9 други им се допаѓа ова.
  11. princess5

princess5 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 април 2010
    Пораки:
    4.999
    Допаѓања:
    34.784
    А пре би да помислат на својот живот и животот што го носи? Заборавија дека почина родилка пред некое време?
    Срамота што и свој и туѓи животи загрозуваат околу себе исто како и докторката трудна што отишла... џабе ги одредија клиникиве една за ризични и позитивни а другата за останатите трудници ...

Последна измена: 10 јуни 2020
    На sj *O*, smooch, Nausicaa и 4 други им се допаѓа ова.
  12. *Ива

*Ива Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јануари 2018
    Пораки:
    279
    Допаѓања:
    477
    Јас мислам дека ова што ни се случува не е резултат на олабавување на мерките затоа што овие случаи се од периодот кога имавме мерки, туку од не казнување на оние кои не ги почитуваа (пред се мислам на групирања).

На Martka и ..barbie.. им се допаѓа ова.
  13. jacqueline.s

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    4.165
    Допаѓања:
    20.580
    Така е.

На princess5 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Fallen.Angel

Fallen.Angel Популарен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2014
    Пораки:
    2.944
    Допаѓања:
    7.885
    Еве ќе се самоцитирам. Ова сум го пишала пред некој ден. Стравот ми бил реален..

На Ygritte и cresa-jagoda им се допаѓа ова.
  15. WaitTillTheEnd

WaitTillTheEnd Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јуни 2020
    Пораки:
    739
    Допаѓања:
    1.247
    Сигурно ги имате видено сликите како се испоседнани на маса 40-50 албанци за празниците и така секоја вечер.
    https://novatv.mk/telma-vo-chair-razdvizheno-i-pokraj-politsiskiot-chas/
    Погодете во која општина има најмногу заразени сега. Што е трагично они го почнаа жариштето го вратија ковидот од мртвите што би рекле ама ние македонците ќе го рашириме и тоа кој заради мекици, кој заради од работа колега албанец. И да не се заборават 20000 возила што го напуштија Скопје пред 3 дневниот карантин ако претходно не беше раширен низ сите градови сега за жал е..

На bibiiii, Cka и VDT2906 им се допаѓа ова.
  16. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.818
    Допаѓања:
    97.392
    Мене нешто не ми е јасно. Дали секогаш се наоѓаат луѓе кои им е тешка ситуацијата па стануваат емотивни и ја ваѓаат од контекст или јас пропуштам нешто.
    Здравството дека ни е крш, нема да збориме за тоа, пошо секој тоа го знаеме, нема што да се збори.
    Ама
    Му дале сумамед без да знаеле дека е болен од ковид? Е добро, не го сфаќам делов? Сака да каже подобро тие знаат од докторот дали треба или не сумамед?
    Второ, и јас да имам симптоми одма ќе сакам да се тестирам, одма. Ама ако си со лесни симптоми, тестиран нетестиран седиш дома. Ако си со потешки, исто тестиран нетестиран ќе те хоспитализираат. Сфаќам стварно дека сакаат да се тестираат, ама ми се чини ко тоа тестирањето да го претставуваат ко да е решавачко на живот или смрт. Со симптоми на настинка секако седи дома не се мешај со луѓе и тоа е.
    Има стварно несовесни доктори, ама што да прави докторот ако алгоритмот му вели дека не е потребен тест, што да прави ајде?

На 1209, Frosty!, Ahoy и 4 други им се допаѓа ова.
  17. Arja

Arja Популарен член

Се зачлени на:
    9 март 2016
    Пораки:
    831
    Допаѓања:
    1.350
  18. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.789
    Допаѓања:
    145.332
    Алгоритмот е ептен изменет и сега секој може да се тестира. Не ми е јасно мене зошто толку докторот не сакал да закаже тест.

За Сумамедот се согласувам. Народот е поголем доктор од докторите. Зошто му дале. Да не добиел терапија ќе беше не добил. Абе македончето се си знае.

На CameliaMiller, JuLleE, Mantub и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    5.083
    Допаѓања:
    27.333
    Дали освен поголемо групирање, забрането е и двајца да шетаат заедно, а кои не се со иста адреса?

20. queen04

queen04 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јуни 2019
    Пораки:
    247
    Допаѓања:
    785
    Во врска со случајот во Ресен и да не добил термин за тестирање слободно можел да отиде во болницата во Битола. Не постои изговор со кој ќе те вратат од болница, а и плус ќе добие тестирање во рекордно време. Не викам дека здравството ни е сјајно, ама ако сакале семејството да добијат тестирање можеле веднаш да одат до болница. Го поштувам секое мислење, али сепак при толку лесен начин да се дојде до тест при што имал симтоми, не ја гледам логиката да се плука по здравството. А плус и да немале автомобил да се јавеле во брза помош и да кажале дека има симптоми пациентот тие уште побрзо би го хоспитализирале. Така да ако не се успее на еден начин да се дојде до тестирање(преку матичен), секогаш постои друг начин. Не велам дека треба да се злоупотребува брзата помош за побрз термин, но некогаш тоа е единствената опција.

На Mantub и Ahoy им се допаѓа ова.