Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Discussion in 'Коронавирус' started by LovelyGirl3, Jan 26, 2020.

1. queen04

queen04 Истакнат член

Да МВР почнало и така да казнува, исто така при различна адреса задоолжителна е маска иако се држи дистанца или пак се во автомобил пак е задолжителна маска при различни адреси.

cresa-jagoda, tina2018 and Tan4ence like this.
  2. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Ај, сѐ тоа океј. Ама више се осеќам ко го*но гледајќи колку селективно се казнува. А која сум јас нели да им кажувам како они да работат.

1209, sj *O*, vitamina and 1 other person like this.
  3. vitamina

vitamina Форумски идол

Останав без коментар поради родилките.
    Здраворазумен човек не само што ради бебето свое безбедноста негова и поради себе си како мајка и тоа како ќе се пријавам и ќе заминам во болница во изолација се со цел да се заштитам и јас и бебето. Верувам дека добро се грижат таму. И за храна не е проблем некој може да донаса нон стоп, имаш телефон, интернет што сакаш, зошто по ѓаволите толку се плашат кога на пример во болница си 100 пати побезбеден да раѓаш со ковид отколку дома да се скриеш под ќебе.

Па и не кажувале. Сериозно мислеа дека нема да се дознае?
    Женичките со неа ги жалам, каде бремени ионака со страв и трепет уште ова им фалело.

Добро, зошто вакви луѓе постојат? Не знаат еден прст на чело да стаат?
    Бремени и се кријат
    Докторите што ќе и направат освен ако треба да и помогнат?

Сериозно се прашувам што е со луѓево таму
    До сега не сум слушнала слична приказна .

Сега едно не ми е јасно. Директорката која веќе знаела зошто не известила полиција кога женава сакала да си оди?
    Нели имаат прсво да ја задржат на сила, да дојде полиција, мајка му угрозува јавно здравје па и на трудници а не ич како ништо да не било ја пуштаат и таа оди во друга болница и таму прави вакви злобни работи и работи што се казнуваат со закон бидејки угрозува нечие здравје од пандемија и тоа светска.
    И сега им текна да раскажат приказната.

Ќе одговара некој?
    Дали имаше некој право да ја задржи таму?
    Не ми е јасно, стварно.

И пак се враќаме на тоа дека не псотои закон и дека онака си ја пуштиле направила што направила и сега само ќе коментираме и на тоа ќе остане?!
    Цццц.

Ivan4e04, senjorita-v, 1209 and 22 others like this.
  4. fana

fana Форумски идол

Не е забрането но мора да носат маска. Сега имаше на вести, ако шеташ со лице кое не живее на твоја адреса мора маска. Небитно, дечко, другарка, братучетка ....

Tan4ence and cresa-jagoda like this.
  5. VDT2906

VDT2906 Популарен член

Мвр казнувале??? Пак ќе пишам беа вчера ебр игралиште полно народ со деца, локално кафанче ни дистанца ни бутур сите на куп си дојдоа си седнаа да си пијат кафе.

sj *O*, WildMk and queen04 like this.
  6. LovelyGirl3

LovelyGirl3 Популарен член

Дали е пуштен меѓуградскиот превоз? На пр од другите градови кон Скопје.

7. An-na

An-na Форумски идол

Јас колку што знам (ако нешто не е сменето) забрането е групирање на повеќе од двајца. Никаде не беше наведено дека треба да се на иста адреса? Нели и за кафичи/ресторани правилникот беше максимум двајца на маса со различна адреса, а четворица со иста адреса? Нека ме исправи некој ако грешам, а јас ќе се обидам да ги најдам препораките (fingers)
    Која би била логиката да може во ресторант на маса да седат, а на улица не?

1209, Bunny2, sj *O* and 4 others like this.
  8. VDT2906

VDT2906 Популарен член

9. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

За кафичите/рестораните е така да.
    Двајца од разл семејство, 4ца од исто.
    Тоа не почитуваат како и да е.
    А ова новово што го донеле за двајца од различна адреса, нек се носат у к**ац.
    Пошто дечко и девојка ако шетаат нема логика маска да носат пошто како и да е се бацуваат и тоа пак шета.
    Знам парови што стварно не се мешаат со други луѓе пример.Не ради корона него ради сосема други причини.На таквите што ќе им се маски ако имаат само контакт со нивните и со партнерот/партнерката.
    Ни нашиве више не знаат која мерка да ја измислат.
    На крај ко Британија ќе лупнат некоја глупа мерка.

10. lovestoneddd

lovestoneddd Форумски идол

Да а ?
    Како ондак ќе ни вбризгаат вакцини, кои се базираат на антитела ?

BloodElf and jacqueline.s like this.
  11. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Имаше во Австралија ист случај ваков, пишуваше @bittersweet што се зарази од родилка која криеше дека има корона при пораѓај. Баш ме интересира дали таму имаше некоја постапка против родилката?
    Овде колку што знам за докторката од кожно бараа парична казна, не сум упатена точно.

12. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Не остана безбедно место за породување.
    Како да не е доволен и онака стресот, глупачиве уште толку значи комплицираат.
    Ќе направат на крај секоја родилка во изолација да биде, без потреба.
    Стварно идиотки, ама стварно.

sj *O*, KateKane, bibiiii and 10 others like this.
  13. Mami3

Mami3 Истакнат член

A za parot sto pravele svadba so 100gosti,koj ke odgovara?!?
    Maticarot,svestenoto lice sto gi venca, mladencite,site prisutni...
    Pa dali ima ovaj narod dva grama mozok da razmisli?
    Znaci stvarno sme dno!
    Da ne se pocituvalo nisto,posle vlasta ni e kriva, Filipce, Nake i site po spisok!
    Sramota nevidena!!!

bibiiii, Ahoy and cresa-jagoda like this.
  14. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Мислам дека за граѓански брак нема забрана, во матично можеш да се венчаш макар војна да има. За во црква веројатно е исто. Пошто и едните и другите исполнуваат услови за дистанца, ок, може. Матичар може и на отворено де пред матично да регистрира бракови. Ако на некој до толку му е битно, може.

АМА прославата е проблем. Не разбирам искрено. Постојат работи кои мораме да ги правиме, да се враќаме во нормала, ама прослави од било кој тип не се дел од истото.

15. Tsukinory

Tsukinory Популарен член

https://kanal5.com.mk/szo-se-korigirashe-asimptomatskite-sluchai-go-prenesuvaat-virusot/a425683

И СЗО веќе не се сигурни што зборат. Пред два дена едно сега друго. Тоа е кога своите изјави ги базираат на краток и избрзан труд. Неможе за 6 месеци да се изработи целосна слика за вирусот особено не ако Кина крие огромен дел од информациите.

Martka likes this.
  16. g8lQQk

g8lQQk Популарен член

За родилката која се претставила како лекар, лекарската комора утврди дека пациентката не е впишана во Регистарот на лекари во РСМ и не поседува лиценца за работа, ниту пак била во постапка за стекнување со истата, односно во постапка за полагање на државен испит“, соопштија од Лекарската комора.

Од таму велат дека немаат информации дали пациентката поседува диплома и се стекнала со звање доктор на медицина на некои од високообразовните институции во земјава или странство.
    :D

cresa-jagoda and Mami3 like this.
  17. Dalia93

Dalia93 Истакнат член

Дали некој знае како може да се добие информација дали некој е болен со име и презиме? Имав контакт со личност за која сум 99,9% сигурна дека е позитивна ама сите кријат. Не сакам да ставам други луѓе на ризик, а од друга страна ако инкубација е 2 недели и не знам колку не е веродостојно тестот мој ако е негативен. Тој 0,1% ако не е така ми надеж но сепак не знам каде да дознаам да не грешам душа.

18. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Никаде нема да ти дадат такво инфо

19. DAngel

DAngel Форумски идол

Ако е позитивна и си била во контакт би требало епидемиолози да те контактираат. Нема што сама да бараш и копаш

Bunny2 likes this.
  20. kravce

kravce Форумски идол

Освен ако не лажела на анкетните прашања и не кажала со кого све била во контакт. А такви, како што излегоа информации, имало доста :doh:

По нова уредба, сите позитивни мора да имаат инсталирано апликација стопкоронавирус, инсталирај ја и ти, кога си во близина ќе ти покаже ако е во системот. Така барем изгласаа, а дали се спроведува...