Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Discussion in 'Коронавирус' started by LovelyGirl3, Jan 26, 2020.

1. shz

shz Форумски идол

За Турција има понуда, за шопинг.
    Сигурно ќе не примат.

2. Lavica2602

Lavica2602 Популарен член

Na poveketo ni e takva namerata. A tie toa go sakaat i go cekaat celo vreme. Nie da si otideme i tie na gotovi domovi i kukji da se vdomat. Ama ne greskata od sega i ne e nasa. Od glava ni se udri seta dobrina. Znaes za ona narodnoto:ti mu davas prst, toj ti ja jade rakata
    Samo sto ovie zivi ne izedoa vo sopstvena drzava

WaitTillTheEnd likes this.
  3. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Европската комисија мислам кажа дека од 1 јули се отвараат границите за Црна Гора, Албанија, Србија и Северна Македонија.
    Ќе отворат секако.

vitamina, LejlaD and Bunny2 like this.
  4. Lacrimossaa

Lacrimossaa Истакнат член

Од каде ова, сигурно е?

Bunny2 likes this.
  5. VDT2906

VDT2906 Популарен член

Да прашам тие што возат надвор од државата кога се враќаат треба да бидат во карантин или?

6. JuLleE

JuLleE Форумски идол

➡️ Помеѓу 65% и 70% се во рамките на познатите кластери, дека тој тренд во Скопје продолжува, или помеѓу повеќе кластери, но има и нови. Секогаш поради истата причина, а тоа e непочитувањето на мерките.

➡️ И покрај забраната, луѓето прават масовни собири. Нешто што апсолутно нема логика. И го осудувам, го осудуваат сите здравствени работници.

➡️ Јасни се мерките. Не може да се собираат, мора да носат маски. Не може да се прави свадба кога е тоа забрането. Не може други собири од 200 луѓе да се прават во Охрид кога е тоа забрането. И згора на тоа да не се соработува, да не се кажуваат точни информации.

➡️ Во штипските конфекции, од 7 досега, кои беа идентификувани дека се ризични, земени се 778 бриса, од кои потврдени се 126 позитивни случаи, хоспитализирани во болницата се 24 лица.

➡️ Сите останати се на домашно лекување или во самоизолација, во зависност од симптомите. Од решенијата вкупно издадени од ДСЗИ, 400 лица се контакти.

➡️ Откако се направи овој пристап, тестирање, изолација на сите контакти, состојбата во Штип и во тетовско постепено се смирува.

➡️ Останува во Скопје, особено населбата Чаир, каде има најголем број потврдени случаи, за жал се уште епидемиолозите се соочуваат со проблемот со обезбедување контакти и давање вистинити податоци.

➡️ Се уште се евидентираат и прекршувања и непочитување на мерката за самоизолација, но и на пропишаните мерки за групирање и за лична заштита.

➡️ Во контекст на ова, засилени се контролите согласно координативните состаноци на Централниот штаб од страна на надлежните кои се задолжени да ги спроведуваат на терен овие активности.

➡️ Владата веќе има донесено уредба со којашто се определува за лице кое ќе го прекрши решението за самоизолација, или дава лажни податоци, во врска со лицата со кои било во контакт, да му се одреди мерката државен карантин во времетраење од 14 дена, за што МВР донесува решение, а трошоците за сместување во тие објекти се надоместуваат од лицето.

➡️ Четирите големи жаришта полека спласнуваат. Согласно спласнувањето во Штип и постепено во тетовско, сконцентрирани сме на сузбивање на преносот на заразата тука во Скопје.

➡️ Препораките на комисијата остануваат исти, и бараме апсолутно да се почитуваат од сите граѓани, заради тоа што пред нас е уште долга битка со вирусот, очигледно е дека вирусот е тука, и ние ќе мора да научиме соодветно да живееме со него.

Болдираното кажува се. Тестирање и изолација, во Штип очигледно делува. Ама во Скопје се кријат контакти и овде е проблемот.
    Во превод, Албанците се проблемот!!!

7. Bunny2

Bunny2 Популарен член

Не верувам зошто они со Србија вчера разговарале до крај на месец да отворат.
    https://skopje24.mk/dimitrov-i-dacik-razgovaraa-najavija-koga-ke-se-otvori-granicata-so-srbija/
    Ама од 1ви јули може.
    Што познавам камиони што возат,да.Без проблем влегуваат.За други не знам.

VDT2906 likes this.
  8. ЕденЧлен

ЕденЧлен Форумски идол

Преземено од Фб.

Родилката докторка која лажеше за Корона во пресврт на дејствието нема лиценца за докторка. Во меѓувреме нејзиното досие го снемува од клиниката, а до крајот на денот се очекува богатата наследничка да го турни по скали директорот на болницата за да не се открие дека место сопругата на нејзинот брат од таткото кој ги напуштил кога биле мали и сега има ранч со коњи и ги гледа од далеку во болницата всушност била слугинката која мислат е бремена од богатиот брат, а таа носи дете на љубовта од сиромав коњушар кој не знае дека има богата баба.

sj *O*, Ivan4e04, VDT2906 and 12 others like this.
  9. MissChievous

MissChievous Форумски идол

Во Чаир живеат и многу турци. Баш мој колега турчин од Чаир ми збореше минатата недела дека корона не постои, цел свет го лажат. И да му рекле дека е заразен, нема да им верувал.

10. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Прашај вработен на аеродром ,ќе ти потврди

Bunny2 likes this.
  11. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Стварно вирусот не постои. Никој не го ни видел ама затоа коси. ;)

12. thequeen95

thequeen95 Истакнат член

Уште не веруваат дека вирусов постои бе, да се чуди човек, дома имам такви.

LejlaD and cresa-jagoda like this.
  13. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Па за секој пациент се знае.
    Со име, презиме се примаат во болница.

LejlaD likes this.
  14. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Мене ич не ми е битно кои се и како се викаат, сакам само да се соодветно казнети.

sj *O*, Ivan4e04, Doozy and 17 others like this.
  15. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Сите тоа би сакале, ама...

Sofi.ja, LejlaD and NarCis@ like this.
  16. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Ама не може ако се од угледни семејства ;(

17. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Да, секако, ама не се изразив најдобро, мислев за надвор од болницата.
    Не дека нешто ќе ми смени мене лично да ја дознаам, ама чисто зашто ме изреволтира случајот.

18. Cka

Cka Форумски идол

Знаете дека у црна гора јавно со име беа објавени болните? И дека веќе цел месец немаат заразрни?

Martka, sj *O*, Doozy and 10 others like this.
  19. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

Тие што возат камиони, не.
    Имаат потврда дека не напуштаат кабина, таа им се води како самоизолација. Ваљда дека транзит одат само...

20. vitamina

vitamina Форумски идол

Не напуштаат кабина?
    Може само за на документ да е така.
    Сите напуштаат кабини бидејки не е изводливо да не ја напушта, си одат по гости во Немачка и слично се собираат во кабините за викенд и слично.

Ги имам лично ма фб за време на цела пандемија.
    Превозуваат дури и патници со заташкување се со цел истите да не седат во самоизолација.

LejlaD likes this.