Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. Hulya1901

Hulya1901 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 мај 2018
    Пораки:
    114
    Допаѓања:
    104
    Мој наајпријателски совет кон сите е да не се гледате ни со роднини, блиски и сл. Бидејќи навистина баш каде што мислите дека нема, таму може да го има. Јас 2 месеци од дома не излегував, сопругот одеше на работа пешки внимававме ненормално,се додека јас не направив ја таа грешка и бев кај татко ми а таму се видов со братучеди.. така да зборот ми е пазете, сите викаат не излегувам од дома ама не знаеме кој со кого се видел или тој што излегол од дома каде фатил или со кого се видел..

На sj *O*, Ygritte, *Amethyst* и 5 други им се допаѓа ова.
  2. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.293
    Допаѓања:
    28.057
    Пример на колега на маж ми од работа. Брат му негов биле минатиот карантински викенд у друг град со уште 1 пар.
    Сигурни биле дека и другиов пар почитува мерки.
    Од средата со температура и он и девојкаму позитивни на ковид. Со никого не се мешале освен со другиов пар..
    Сега ќе пукне од секирации следните денови дали пренел на татко му со кој живеат во иста куќа, а татко му со срцева болест и висок притисок.

Од ништо, потенцијална зараза и смрт.

Колку и да веруваш дека другите не се носители, не можеш да знаеш со сигурност. Јас и за себе не можам да гарантирам и покрај цело пазење. Да се заразам ќе преживеам најверојатно. Ама свекрва ми со шеќер, притисок и болно срце тешко.

На Shaya, Ivan4e04, Doozy и 28 други им се допаѓа ова.
  3. Alisa22

Alisa22 Популарен член

Се зачлени на:
    31 октомври 2017
    Пораки:
    2.171
    Допаѓања:
    13.136
    Добро вие што пишувате као сте немале пари за маски . Па една членка стави слика со купила 5 маски за 50 денари а да немате до толку пари па не верувам. Плус секогаш има опција сами да си сошиете , ама не полесно е да се кука по форуми.

На sj *O*, СуперДевојка, tinka-mace и 4 други им се допаѓа ова.
  4. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.791
    Допаѓања:
    41.884
    Еве ќе почнам од колективниот имунитет. Дали можеби знаеш дека колективен имунитет се стекнува и кога ќе примиме вакцина? Или Бил Гејтс ќе не чипира? Дали знаеш дека во Македонија, ако не секој, секој втор е хронично заболен, а скоро сите дишеме загаден воздух поголем период од годината. Нема потполно здрав. Сега да продолжам, не знам како може да не осеќате нешто кон вашите најблиски, незнам дали ги имаш, ама ако ги немаш тогаш не коментирај. Мене искрено за мене не ми е страв, ама за моите дома, да. Не бидете себични, дај да се справиме со вирусов на најдобар начин, колку што ни остана можност, зашто вирусот е опасен.

На BezglasnaBukva, sj *O*, tinka-mace и 12 други им се допаѓа ова.
  5. Hulya1901

Hulya1901 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 мај 2018
    Пораки:
    114
    Допаѓања:
    104
    Па така и се случува, “жими се со никој не де гледам не излегувам” и после една недела опп симптоми кај тебе..

На sj *O*, Broken♡, Feminka22 и 5 други им се допаѓа ова.
  6. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.791
    Допаѓања:
    41.884
    Не, не остануваме дома. Излегување од дома не е само одење во кафич или ресторан. При излегување од дома немора да се групираме по 10 луѓе. Излегување од дома не е одење во друга куќа со цело друштво, па макар и во природа.

Излегуваме од дома, одиме на прошетка, одиме на трчање, возење на велосипед и сл., ама сами или со максимално една друга особа (од најтесна фамилија). Или барем јас.
    Пробајте, верувајте подобро е од кафич или ресторан. :)

На Ivan4e04, Nane2356, Doozy и 13 други им се допаѓа ова.
  7. WaitTillTheEnd

WaitTillTheEnd Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јуни 2020
    Пораки:
    739
    Допаѓања:
    1.247
    Поздрав до сите останете си дома здрави. Ви се извинувам што ви одземав од времето ме убедивте во право сте.
    Ако сака модератор нека ми го избриша акаунтот или нека ме банира.
    Се читаме после ковидот здравје ако останам жива.

На Cutiepie1 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    5.083
    Допаѓања:
    27.334
    Мене едно не ми е јасно.
    Вонредната знаеме и сфативме дека е ради тоа што е распуштено собранието. Ама овие што бараат вонредна ЗАРАДИ големиот број на заболени, зашто бараат? Што ќе им смени?

На Broken♡, Feminka22 и Bunny2 им се допаѓа ова.
  9. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.213
    Допаѓања:
    26.202
    Тоа го знам, тоа и го пишав. Имам јас странски документи, не ми е за мене. Моето прашање беше за маж ми кој не може да остане 3 месеци во странство, мора само до Ниш да ме однесе на аеродром и одма да се врати Мк. тоа ни е целиот проблем. Слушнав дека тие 3 месеци биле наводно укинати (по портали прочитав и тука), као сега било да влезиш во државава ама да направиш тест, ако е негативен тогаш 14дена самоизолација.

10. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.332
    Допаѓања:
    259.602
    На волку болни, заразени, на ваква бројка, народот не се замара и си тера по старо.
    Се пазале со маски под нос, со собиранки и ете не знаат од каде го фатиле вирусот.
    Полициски не чинеше, ама очигледно само затворени дома се имаше контрола. Но не може со месеци да сме затворени.
    Ако олабавија, тоа не значеше правење на свадби и мекици и ифтари.
    Неколку жаришта се стават под контрола како на пример во Штип, ама во Скопје никако оти едни прават свадба, други мекици, трети матурски. А бројките страшни.
    И да, до вас драги скопјани, со кој памет сте? Лабаво а?
    Не може да почитувате мерки, па и без осет си шетате по други градови.

И кај нас е народот надвор, спијат на уво дека нема заразени. Не верувам дека нема. Лабави скроз.
    Али ај сепак ќе најдњш логика дека нема, ама во Скопје, кај што врие, барем народот да се опаметеше.

На BezglasnaBukva, Ivan4e04, emiliana и 19 други им се допаѓа ова.
  11. BloodElf

BloodElf Истакнат член

Се зачлени на:
    30 октомври 2014
    Пораки:
    363
    Допаѓања:
    724
    Имаш барем маааааалллку идеја што е вакцината??
    Аааа да, ми текна, сигурно е магична напивка :x:x

12. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    17.067
    Допаѓања:
    131.147
    Немаше потреба да ме цитираш.
    Знам што е и дека треба време да се испита и воведе.

13. WORRIED.BT

WORRIED.BT Форумски идол

Се зачлени на:
    23 декември 2012
    Пораки:
    5.628
    Допаѓања:
    152.620
    Луѓе,свадби прават сега?!

Пред малку на фб цвеќара од Бт објави слики од приготвени аранжмани со денешен датум во Охрид на Канео и во некој ресторан..

На Ygritte, LejlaD и senjorita-v им се допаѓа ова.
  14. thequeen95

thequeen95 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 август 2016
    Пораки:
    1.232
    Допаѓања:
    4.867
    После се што видовме, свадба ич не ме чуди.
    Вечни да се младите :inlove:

На emiliana, sj *O*, LejlaD и 4 други им се допаѓа ова.
  15. magnolija09

magnolija09 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 март 2020
    Пораки:
    1.143
    Допаѓања:
    860
    dokolku ukinale tie 3 meseci i stom e samo do srbija i odma nazad da se vrati slobodno idete, moze i tuka testot da napravi stom odma ke se vraka neli validen e 72h a i ne bi imal problem (slusnav od nekoi zapadni zemji ne priznavale testot a fakt e deka toa pravat za da plakaat duplo )

16. Igle

Igle Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    1.728
    Допаѓања:
    18.443
    Да прават свадби со потесен круг луѓе, кумови, старосвати, браќа, сестеи и оп барем 30 души во ресторан :)

На emiliana, sj *O*, Ygritte и 3 други им се допаѓа ова.
  17. shz

shz Форумски идол

Се зачлени на:
    1 септември 2012
    Пораки:
    6.269
    Допаѓања:
    50.868
    И кај нас имаше свадба ама одма дошла полиција и секоја мома по дома.

На emiliana, Biljarkata, LejlaD и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. magnolija09

magnolija09 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 март 2020
    Пораки:
    1.143
    Допаѓања:
    860
    poinaku kazaa .taa vonredna od 3 dena a rekoa moze i 2 ke bidat se za da donele nekoi uredbi okolu izborite , ne ke se do dosegasnive
    ionaka nim samo do izbori im e ne do zastita na narodot

На Angie1432 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Elena1001

Elena1001 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јули 2016
    Пораки:
    429
    Допаѓања:
    2.033
    Јас ја немам прекршено мерката. Не се групирам, не одам никаде освен во природа, и не примам гости дома. Не примам баш затоа што сите викаат со никого и никаде не одат а после уз муабет кажуваат ваму биле таму биле. Ти се канат сами за доаѓање и уз муабет ти викаат абе бев до битпазар да купам тоа и тоа... Коса ми се крева и им реков никогооо не примам, не ми треба друштво периодов. Не планирам да го загрозам здавјето на моите деца затоа што Станка и Петкана откако го прошетале цело СК решиле кафе да пијат кај мене. Е не фала, сама ќе пијам.

На emiliana, Doozy, flower30 и 8 други им се допаѓа ова.
  20. Vilamarija

Vilamarija Активен член

Се зачлени на:
    2 јуни 2020
    Пораки:
    19
    Допаѓања:
    10
    Roditelite mi se zdravi i zivi.Nemora da bides cinicna.Tatko mi e 82 god i ne panici tolku ,kako vie sto kukate po cel den.

На Mimmi39 и prominent им се допаѓа ова.