Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.115
    Добродојде назад. Ајде сега труби како е добро млад да живее,стар да умира. И како е ова гола вода.
    Боже те молам симни се и собери си ги вересиите.

На sj *O*, Broken♡, *Amethyst* и 6 други им се допаѓа ова.
  2. butterflysk

butterflysk Популарен член

Се зачлени на:
    24 мај 2013
    Пораки:
    2.000
    Допаѓања:
    4.228
    dobro, ama neli za moznost za zaraza treba podolg kontakt od 15 min mininum bar taka kazuvaat medicinski lica i toa blizok kontakt, a nie kolku se zadrzuvame vo prodavnicite za da se zarazime, zimame toa sto ni treba i nazad, e sega ako si pravime muabet so ostanatite e drugo, ne te napagam da ne me sfatis pogresno, ama kazuvajte gi realno rabotite..

3. veteruska

veteruska Популарен член

Се зачлени на:
    27 мај 2014
    Пораки:
    1.977
    Допаѓања:
    5.800
    Типичен пример како фунционира нашето корозирано здравство и банана држава и колку се грижи за нас луѓето,село гори државава се чешла,искрено многу ми е жал низ што поминуваш оставени сме на милост и немилост. Не памтам дека некогаш било полошо.
    Ти посакувам да оздравеш.

На firequeenn, sj *O* и Valencia им се допаѓа ова.
  4. Vilamarija

Vilamarija Активен член

Се зачлени на:
    2 јуни 2020
    Пораки:
    19
    Допаѓања:
    10
    Ne si me razbrala rekov kolektivna svest Nepostoi.Zdravstvoto i pred koronava ni bese krahirano.Nema nisto novo , samo podeprimirani luge

5. Valencia

Valencia Истакнат член

Се зачлени на:
    25 април 2015
    Пораки:
    510
    Допаѓања:
    610
    Јас најреално ја кажувам ситуацијата. И да, веројатно бев заглавена во пиљарата можеби и подолго од 15 минути. Споро одеше за наплата бидејќи ставиле лице во постари години, додека одбереш што да купиш итн.. нејсе, биднало.

На LejlaD му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.827
    Допаѓања:
    142.303
    Screenshot_20200614-095008_Chrome.jpg

Поздрав од уставен

На sj *O*, kukla21, Bunny2 и 7 други им се допаѓа ова.
  7. g8lQQk

g8lQQk Популарен член

Се зачлени на:
    28 мај 2018
    Пораки:
    2.179
    Допаѓања:
    14.264
    Кина пријави 57 нови случаи на Ковид-19 за 13 јуни, што е највисока дневна бројка во последните два месеца.

Националната здравствена комисија соопшти дека 38 нови потврдени случаи се пренесени локално и дека 36 од нив биле во Пекинг. Ова е најголем број на дневни случаи на коронавирус за кинескиот главен град откако властите започнаа со објавување на податоците.

Пекинг забележа скок во новопотврдените случаи во последните шест дена, откако започна масовното тестирање на пазарот Ксинфади во југозападниот градски округ Фенгтаи.

Округот силно ги заостри безбедносните мерки, а главниот град забрани туризам и спортските настани во саботата од страв од нов бран на Ковид-19.

Деветнаесет нови случаи биле т.н. увезени случаи поврзани со странски патници, а освен тоа, Кина пријави и девет асимптоматски случаи.

Вкупниот број на случаи на Ковид-19 во Кина сега изнесува 83.132, додека бројот на смртни случаи остана непроменет – 4.634. Кина во статистиката не ги вклучува асимптоматските пациенти кои се заразуваат со вирусот, но не покажуваат никакви симптоми.

©Makfax.com.mk

8. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    19.529
    Допаѓања:
    125.907
    Нека поминува побрзо. Доста со таа стигма. Секој може да се зарази.
    Инаку и јас имам мака со мојата матична. Среќа имам лекари во поширока фамилија инаку тешко мене. Правев анализи на крв, ја нема да и ја пратам да ми ја толкува да ми даде насоки. И нормално, приватно се лечам.

На sj *O*, Valencia, LejlaD и 2 други им се допаѓа ова.
  9. butterflysk

butterflysk Популарен член

Се зачлени на:
    24 мај 2013
    Пораки:
    2.000
    Допаѓања:
    4.228
    nosese maska? znaci za dzabe gi nosime ako drugite ne nosat :/
    i jas imam vo naselbava takva piljara site na kup bez maski a vnatre tesno i zatoa izbegnuvam da odam, vo pogolemite marketi e posigurno bez maski ne pustaat i golem prostor za distanca da se odrzuva ima. So lesno da minuva, pozdrav.

На Broken♡ му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Mimmi39

Mimmi39 Популарен член

Се зачлени на:
    11 ноември 2017
    Пораки:
    2.132
    Допаѓања:
    4.596
    Како бе така да не те прими? Каков лекар е?
    Дали носеше маска и по колку време ти се качи температурата? Искрено, се надевам да не биде ковид и ти посакувам што побрзо да помине, што и да е.
    Мојата матична во Јане Сандански, работи нормално и прима пациенти. Затоа, чудно ми е кога други матични не примаат пациенти. Барем на телефон да одговори.

На sj *O* и Martka им се допаѓа ова.
  11. BoaVista

BoaVista Форумски идол

Се зачлени на:
    23 август 2010
    Пораки:
    3.912
    Допаѓања:
    31.673
    Енвер Малиќи демантира дека трудницата му е ќерка. И ај сеа. И ова порталиве треба да сносат некаква одговорност, не трујат само со лажни вести. Веќе да не знаеш што е точно што не.
    A9D2AD30-C530-4B1E-BDBD-AC7F8D31BD2C.png
    63E6904B-020B-4805-A7CE-10A249DE2D6B.png

На cresa-jagoda, Bezimenka90, g8lQQk и 2 други им се допаѓа ова.
  12. bicycle

bicycle Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2019
    Пораки:
    5.021
    Допаѓања:
    41.444
    Мора, значи мора да постои ама sorry not sorry поради таквите лабави ко вас стигаме до таа бројка.
    Луѓе умираат вие собиранки дома.
    Покажете малку емпатија кон заболените.

@Valencia ти посакувам негативен резултат. :hug:

Шпанско турска серија ова веќе.

На sj *O*, Valencia, christinnn и 10 други им се допаѓа ова.
  13. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    5.083
    Допаѓања:
    27.334
    Таа трудната што криела дека е позитивна тврдела дека му е ќерка на овој, а човеков вика дека не е така? Или јас грешно разбрав?

14. bicycle

bicycle Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2019
    Пораки:
    5.021
    Допаѓања:
    41.444
    Убаво разбра.

На sj *O*, LejlaD, cresa-jagoda и 2 други им се допаѓа ова.
  15. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    5.083
    Допаѓања:
    27.334
    Следно - трудницата лажела дека е трудна.:|
    Ѝ се чудам на креативноста.

На Ygritte, sj *O*, LejlaD и 10 други им се допаѓа ова.
  16. Doozy

Doozy Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2010
    Пораки:
    4.711
    Допаѓања:
    59.982
    И јас вака правам.

Речиси секој ден излегувам, пешачам редовно. Одам во банка или во маркет по потреба. Носам маска правилно, ракавици не. Пијам витамини, јадам зеленчук, се трудам да не се нервирам

Со скоро никој се немам видено, кај баба ми сум била само два пати од 9ти март, дечко ми од друг град исто толку пати си го имам видено. За друштва, не ми паѓа на памет. А ни на моето друштво не му паѓа на памет да се дружи, баш напротив.

Редовно носам раска, мијам раце, држам дистанца и во најголем дел од времето, се чувствувам заштитено. Ако користам јавен превоз, веднаш под туш, од глава до пети и алишта на перење.

За површинско префаќање на вирусот (преку предмети во продавница, кваки и сл.) веќе не размислувам и не паничам. Прво затоа што редовно мијам раце или користам средство за дезинфекција, второ затоа што најголем дел заразени се преку директен контакт, а не преку предмети.

Од домашните, јас сум таа со најмалку контакти, другите членови мора да одат на работа. А дека сите колеги максимално почитуваат мерки, мало морген.

Некако фали баланс кај нас. Не може да седиме затворени дома до септември, лично сеќавам дека сум позалежана, потромава откако почна целава ситуација ама не може и мекици со 200 души да се прават.

Патем, инфо од прва рака, кафичите се чешлани секој ден од сите можни инспекции, барем тие овде. И масите се на растојание, целиот персонал се со маски. И да знаете дека додека седат на маса, дозволено е да не се носи маска. Затоа е и растојанието меѓу масите, за да не може да прелета некоја капка.

На simonka93, sj *O*, dunika и 20 други им се допаѓа ова.
  17. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.306
    Те разбрав.
    Од Албанците иди заразата.

Иначе, не.
    Не треба да се затвори една населба, туку цела Македонија.
    Ама не сум јас на власт... ни ти...

На nextredstyle, g8lQQk, Ahoy и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. bicycle

bicycle Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2019
    Пораки:
    5.021
    Допаѓања:
    41.444

Ќути сега, ќе ти излезат депресивните што не можеле да доседат дома зошто им се одело на кафе.

На Broken♡, mal.ecka, tinka-mace и 6 други им се допаѓа ова.
  19. zhap4e

zhap4e Форумски идол

Се зачлени на:
    27 март 2011
    Пораки:
    7.113
    Допаѓања:
    107.128
    не, само заради тоа што скроз случајно Албанци се тие кои го направија хаосот,за истите треба да важат мерките ко што би важеле за секој друг. Македонија цела да се затвара само затоа што ти ги мислиш за привилегирани, сори ама, за такво нешто стапови подебели може некој да добие. Им се дозволи ифтар, се изнасликаа, ги поздравија,им честитаа оп трт ко пролив се излеаја од секаде, оп трт контакти не кажувале..и шо сеа ќе правиме? Цела Мк ќе ја затвараме. Зошо? Немој да не ни се налутат Албанците. Ајде браќа Македонци, сите од денес да фатиме корона ради солидарност.

На sj *O*, dunika, *Amethyst* и 9 други им се допаѓа ова.
  20. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.858
    Допаѓања:
    41.177
    Не постои заради луѓе како тебе, со слични размислувања, вие сте тие кои немате свест.

"Не, јас не гледам ништо и не пратам, ништо не е опасно, си седам во мојот розев свет".Погледни малку статистики и факти да видиш дека грешиш.

Колективна свест ќе има ако најголем процент сфаќаме дека постои вирус и е опасен и преземаме колку што можеме на индивидуално ниво за да придонесеме во неговото послабо ширење.

Тоа не значи да се сокриеш во пештера и никогаш да не излезеш ама не значи ни да ја негираш реалноста само за да си ја зачуваш удобноста и притоа да не направиш ниедна отстапка од нормалното функционирање.

На sj *O*, Martka, tinka-mace и 3 други им се допаѓа ова.