Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.834
    Допаѓања:
    275.002

Точно,ама за психата на послаб човек, голема разлика има од соопштена 20 бројка, до 180.
    Многу луѓе имат попуштено психички, што стварно ситуацијава ја поврзуваат со крај света, изумирање на човештвото и сл.глупоштини. Сета таа тензија доаѓа од бројки, пошто со бројки сме преокупирани од ден 1 па до денес. Едино што ги интересира е која цифра Венко ќе соопшти на пресот. Уште да припаѓаат у несвест за неисправна бројка.
    Кога јас би се прашувала, сместа би биле укинати пресовите и дневното соопштување бројки како хајлајт на денот. Секој засегнат да си ја врши работата, без весели математики секој ебан ден, како што и ќе биде додека да излезе вакцина, живеење со вирусот.

Не знам зошто вака безвезе ми излезе постот.[/QUOTE]

Да, да можевме да разбереме дека стварно не треба да се дружиме :)
    Човештво не изумира така лесно, ама не е ни наивно.
    Сериозно е, ама не значи дека секој позитивен е и болен, тоа треба да се објаснува.

Ако одиме на варијанта да не се зборува, да не се кажува, страв ми е дека и тие што припазуваат ќе престанат.

На *Amethyst*, fana, LejlaD и 2 други им се допаѓа ова.
  2. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.307
    Допаѓања:
    28.088
    Еве објавена студија како најлесно се преснува ковид, кој сака нека чита:

https://www.pnas.org/content/early/2020/06/10/2009637117#F2

We conclude that wearing of face masks in public corresponds to the most effective means to prevent interhuman transmission, and this inexpensive practice, in conjunction with extensive testing, quarantine, and contact tracking, poses the most probable fighting opportunity to stop the COVID-19 pandemic, prior to the development of a vaccine.

На cresa-jagoda, sj *O*, Doozy и 8 други им се допаѓа ова.
  3. g8lQQk

g8lQQk Популарен член

Се зачлени на:
    28 мај 2018
    Пораки:
    2.179
    Допаѓања:
    14.264
    Ако не кажуваат јавно бројки, дури тогаш коа ќе почнат сите да се прават стручњаци со нивни калкуации :D

На sj *O*, Nausicaa, LejlaD и 5 други им се допаѓа ова.
  4. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.792
    Допаѓања:
    323.764
    Незнам зошто е чудно со бројов на заболени.
    Еве да ви посочам пример: погледнете попладне колку мајки и деца има на игралиштето карши Веро 2.
    Ц'цка е, а никој маска не носи.Збиени на тие клупите, цели друштва.
    Знам дека со деца е тешко, посебно сега кога затопли, ама бар маски да се носат.
    Се опушти народ.
    Вчера пријателка по телефон ми кажа дека Маврово било една огромна дискотека.
    И истите овие солат памет после, дека сите се криви.
    Полиција има, опоменува и казнува, ама што фајде кога пред него ја ставаме маската,.штом ќе го сврти грбот ја синнуваме на брада.

На cresa-jagoda, sj *O*, Doozy и 5 други им се допаѓа ова.
  5. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.703
    Допаѓања:
    134.976
    20 требало да бидат оти другите асимптоматски биле и никој во светов не ги броел. Од тие 20, 30 се хоспитализирани. Кога планираш да престанеш глупости да пишуваш?
    @lovestoneddd
    Според досегашната статистика за вирусот, бројките со кои некои сакате да манипулирате не ви проаѓаат. Ако се само 20 као демек и тие со послаби симптоми (сега по ново) ги хоспитализирале, тогаш што е со смртноста? Прва треба да е во светот од 20 или 30 со послаби симптоми 7 или 8 да умрат.
    @Kitten

Последна измена: 15 јуни 2020
    На cresa-jagoda, Mantub и Biljarkata им се допаѓа ова.
  6. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.834
    Допаѓања:
    275.002
    Бриџ, треба да прават дистинкција малце.
    Асимптоматскиот потенцијално може ќе стане симптоматски, ама најверојатно нема. Многу повеќе се позитивни од тие 200 што ги објавуваат. Пошто не ни знаат дека се позитивни, немаат симптоми.

Затоа кажав (јас) дека самата бројка без контекст ништо не значи, ама многу значи да кажат колку се со симптоми, и тоа Е до луѓето, да знаат да се изолираат, а не во посети да си идат.

Затоа сметам дека треба да се бројат сите, но факт е дека онаму кај што "нема" низ Европа, едноставно нема со симптоми. Не е дека нема позитивни.

А да не зборам за комшииве наши, на кои се' им е дозволено. Кај нас паничиме, можеби претерано. Они па тотално се несериозни.

Откако почна да стига ред за избори, на ни една држава (вклучувајќи ја и РСМ) не верувам на властите.

На sj *O*, LejlaD, orevokrsacka и 3 други им се допаѓа ова.
  7. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.306
    Се' што повторувам на темава со месеци, чоекот го кажал во интервјуто.
    Интервју Жарко Караџоски

Само делот со водењето евиденција со посмртните тестирања ми го мати умот.

8. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.703
    Допаѓања:
    134.976
    Сакаш да кажеш дека Мк е едина која успеала да "улови" огромен број на асимптоматски заради посветеноста и големиот број на тестови, а во другите земји каде што не пријавуваат голем број на заразени испуштена им е контролата од раце?

9. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.307
    Допаѓања:
    28.088
    МожеА. Веќе немаат ни нашите капацитет да ги тестираат контактите на заболените и да фаќаат асимтоматски .

На cresa-jagoda, LejlaD, *Amethyst* и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.703
    Допаѓања:
    134.976
    Со оглед на тоа колку хоспитализирани и мртви има, може да се заклучи дека има многу со симптоми. Ама, ако велат дека од 180, 160 се асимптоматски, тогаш тоа е друг проблем и значи дека се концентрирале на контакти без симптоми а оние со симптоми ги оставале дома да седат дури не се влоши. Пошто бројките не штимаат. Лагите се очигледни само која лага е правата не се знае.

На cresa-jagoda, sj *O*, Sejfullai и 6 други им се допаѓа ова.
  11. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.352
    Допаѓања:
    119.382
    Мислам оваа недела треба да имаат состанок и да одлучат дали асимптоматските ќе ги бројат во бројката. Така слушнав на вести пред некој ден.

На Bunny2 и Ahoy им се допаѓа ова.
  12. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.834
    Допаѓања:
    275.002
    Кукличка ти одговорила.
    Сега веќе не можат.
    А многу земји уште од почеток кажаа искрено дека немаат ни намера да тестираат без симптоми.

Тука е разликата во бројот кај нас со бројки во други земји.

Само сметам дека не сме народ за да не остават така. Ние не можеме да се убедиме тие со симптоми дома да седат и да се тестираат, убава работа ако не кажуваат и асимптоматски.
    Работата е многу лоша во моментов, преполни се ковид центрите.

На LejlaD, fana и KuklickaSk им се допаѓа ова.
  13. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.307
    Допаѓања:
    28.088
    Не се 90% без симптоми. Да беа, немаше да се сите клиники полни.
    Кога почна да расте бројот (почеток на јуни) ги тестораа сите контакти, и имаше повеќе асимтоматски, ама сега мислам дека не е веќе тоа случај. Преголема е трансмисијата и има многу контакти не може да постигнат.

На cresa-jagoda, sj *O*, Doozy и 3 други им се допаѓа ова.
  14. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.939
    „Асимптоматските на нозе, како лесна настинка, ја прележуваат инфекцијата, некогаш и не знаејќи дека се носители.“
    Значи во асимптоматски ги бројат и тие со слаби симптоми. Мда...
    Битно асимптоматските се криви.

На Bezimenka90 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Vilamarija

Vilamarija Активен член

Се зачлени на:
    2 јуни 2020
    Пораки:
    19
    Допаѓања:
    10
    Koga i da se vklucam na forumov sve najcrni podatoci, i nekolku pesimisticki clena sirat paranoja.Te zasto sme gi nosele decata na igralista zasto sme se sobirale, pa na klupa sme nemale maski, a na otvoreno sme.Samo paranoicni nosta maski na otvoreno ili koga se sami vo kola.Ovie drugive sedst doma na terasa so maski i rakavici gedaat madcor kako spiuni i odma trcaat na forumoov paranoicno da pisat

16. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.834
    Допаѓања:
    275.002
    "Пер нишо не ми е, алергија"
    "Реисот го убил короната, голем е Алах"
    "Ако си прав христијанин, веруваш во Господ и во црква не фаќа"

Тие се криви. Секогаш беа.

На sj *O*, Doozy, rainbowmama и 11 други им се допаѓа ова.
  17. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.307
    Допаѓања:
    28.088
    Па не се уклучувај де.
    Нели у фин меур си живееше? Што доаѓаш да читаш?

На cresa-jagoda, sj *O*, Doozy и 11 други им се допаѓа ова.
  18. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.307
    Допаѓања:
    28.088
    Ова со алергијава колку е само чест случај.

Бувта кашла, алергија имал прв пат годинава од липите.

На cresa-jagoda, Doozy, elenaxbbg и 6 други им се допаѓа ова.
  19. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.703
    Допаѓања:
    134.976
    Сега веќе не можат? Кога можеа? Кога тестираа асимптоматски? На почеток кога имаа по 200 тестови и кога препораките беа да се седи дома ако имаш симптоми и кога требаше врски да фаќаш за тестирање? Или пред недела или две кога наеднаш скокна бројката и сега кога е пак иста бројка се вели дека не се асимптоматски. Ако скокнала бројката заради асимптоматските, зошто уште е висока сега кога демек веќе не се тестираат асимптоматски?
    Не ме смеј со ова -другите земји не тестирале Мк тестирале па затоа вакви бројки.

На sj *O*, BloodElf, *Amethyst* и 4 други им се допаѓа ова.
  20. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.441
    Допаѓања:
    190.772
    Не бе, таман е све. 20 со симптоми, значи активни случаи во државата 200, од нив 10% се членки на форумов, пошто колку членки се пријавија дека го имаат или тие или во блиска фамилија.
    Таман нека почнат само хоспитализирани да бројат, за да им одат бројките во прилог на агендата|(

Не се само избори во прашање, сегде во светот постои економија. Таа економија е појак интерес од некакви си избори. И вистина, нас престанаа да не известуваат за ковид. Ама знам дека во мојот регион на последните информации имаше еден ново-инфициран, а здравството функционира нормално.
    Ич бројки не мора да кажуваат, сликата во здравството ќе каже колку е саат(waiting)

Лошо се менаџира:nod:.

На sj *O*, Doozy, fana и 7 други им се допаѓа ова.