Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. bicycle

bicycle Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2019
    Пораки:
    5.021
    Допаѓања:
    41.444
    А зошто и објаснуваш? Што сака нека прави, утре кога ќе биде нешто ќе дојде на темава да пљука се што мрда и сите ќе и бидат криви освен таа.

На cresa-jagoda, sj *O*, elenaxbbg и 5 други им се допаѓа ова.
  2. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.939
    Кивањето е симптом, ама е толку редок симптом што е редовно пропратен со други симптоми.
    И да, симптом е СЕ ШТО Е НАДВОР ОД НОРМАЛНОТО, секоја промена.
    Оти ти е толку тешко тоа да разбереш?
    Ако киваш исто како секој ден, не си симптоматкса, да. Ама ако киваш повеќе од нормално и имша ковид, нема причина зошто тоа твое кивање да не се вброи меѓу симптоми.
    Исто и со кашлањето. Значи СЕКОЈА ПРОМЕНА ОД „НОРМАЛНОТО“.
    А „абе ништо не ми е, до вчера ми беше добро - денес само настинка е“ е промена од нормалното, оти вчера не си бил настинат.

На cresa-jagoda, sj *O*, Lianna Anna и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.306
    Ако си на улица сам, мора ли да носиш маска?

4. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.834
    Допаѓања:
    275.002
    На асимптоматските може од денес до утре да им се смени се'. Затоа се во постојан контакт со матични и инфектолози (за вториве сега не знам, така беше).

Со порастот на бројката, порасна бројот и на хоспитализирани. Примаат сега и со послаби симптоми затоа што "научија" дека од послаб симптом до потреба за кислородна поддршка, малку треба.

И ова ми е мислење, дека избрзаа со демонтажа на објектот кај инфективна, пошто ова не го очекуваа и секако, избори.

На cresa-jagoda, sj *O*, Bunny2 и 9 други им се допаѓа ова.
  5. tijanana

tijanana Истакнат член

Се зачлени на:
    16 март 2020
    Пораки:
    681
    Допаѓања:
    3.642
    Да, можеш да се разминуваш со толпа луѓе со кои не можеш да одржиш дистанца од 2м, после може да имаш потреба да влезеш во маркет, др. објект ти треба маска за тоа.

На cresa-jagoda и WildMk им се допаѓа ова.
  6. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.306
    Пошто јас ставам маска пред да влезам во продавница, и ја вадам кога ќе излезам.
    Додуша, не сум излегла откако е морално и по улица, ама добро е да си знам :lol:

7. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.834
    Допаѓања:
    275.002
    Па исто збориме бе Ангел :D

Да, моето нормално кивање од секој ден, ако сум заразена, може да зарази некој друг :) Без оглед што јас не кивам повеќе од вообичаено.

На LejlaD и JuLleE им се допаѓа ова.
  8. tijanana

tijanana Истакнат член

Се зачлени на:
    16 март 2020
    Пораки:
    681
    Допаѓања:
    3.642
    Можеш слободно да шеташ, со маска и дистанца од други луѓе, нема ништо опасно доколку се придржуваме до наведениве мерки.

На WildMk му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Bunny2

Bunny2 Популарен член

Се зачлени на:
    26 декември 2010
    Пораки:
    1.301
    Допаѓања:
    1.639
    И јас сум на два ума со ова дали треба или не.Ама скоро цела Европа не го брои.

На fana и Ahoy им се допаѓа ова.
  10. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.939
    Не збориме исто. Оти имаме случаи на асимптоматски со жена и деца што се единствено заразени во цело семејство, а заразениот секој ден си легнувал до жената и децата.
    Во Хрватска тестиран позитивен, а асимптоматски пред 2 дена. Одма серолошко тестирање да се види во кој статиум е инфекцијата. Па серолошко тестирање покажало дека е стара инфекција и веројатно повеќе од 2 месеци е позитивен веќе - апсолутно никој не заразил и никој веќе нема да зарази, не го ни ставиле во изолација. Да, секоја држава различно тестира и различно брои, ама на крај краева, ако има некои што повеќе знаат за вирусот од нас, што се правиме дека „нов е, уште е непознат“. Ни апдејтирана листа на симптоми немаме. Уште е кашлица, болки во мускулите, температура. А ебаново чудовиште нема кој орган од телото не го напаѓа.

Значи оние што ги кажува Караџоски за асимптоматски оти „го прележале како настинка“, воопшто не се асимптоматски, оти имале симптоми на настинка.
    Од такви штури информации немаме осет ни како, ни колку, ни кога се пренесува вирусот.

11. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.703
    Допаѓања:
    134.976
    Кои ги примаат сега со послаби симптоми, оние што идат со цела фамилија позади и што се закануваат оти сега дури малку се засекираа?

На ocicka2014 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.939
    Во Штип уште од одма ги примаа сите, без разлика на симптомите. Знам имав познаник таму, вика ништо не ми е, седам. А поарно додуша, оти ако му се влоши состојбата нема ни да стигне до хитна. Така иде тоа...

На LejlaD и WildMk им се допаѓа ова.
  13. veteruska

veteruska Популарен член

Се зачлени на:
    27 мај 2014
    Пораки:
    1.977
    Допаѓања:
    5.800
    Луѓе мора по масовно тестирање што повеќе тоа подобро,никој незнае дали го има вирусот.

На Martka и WildMk им се допаѓа ова.
  14. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.703
    Допаѓања:
    134.976
    Ништо не му е а седи во болница? Свашта.

15. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.372
    Допаѓања:
    259.835
    Еве за Штип и јас така знам, сите ги примаат со полесни симптоми. Полесни како настинка.
    Оние без седеле дома.
    За Скопје не знам. Знам само дека многу касно иделе во болница, а некои воопшто и не сакале.
    Во Штип и полесно било до термин да дојдеш за тестирање.

На cresa-jagoda, sj *O*, orevokrsacka и 3 други им се допаѓа ова.
  16. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.834
    Допаѓања:
    275.002
    Види, инсинуираш работи :)
    За секој еден не можам да знам, ни па тврдам дека знам.
    За една што знам со сигурност и пишав претходно за неа, дека цело семејство и' е со посериозни симптоми и затоа беа примени, таа со послаби, но поради околностите, беше и таа примена.

Примаат и пациенти со симптоми, но без позитивен тест, ако симптомите укажуваат на ковид. Лежат во изолација.

На LejlaD и JuLleE им се допаѓа ова.
  17. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.834
    Допаѓања:
    275.002
    Мене денес ми закажаа за утре, во Идадија.

На cresa-jagoda, tina2018, LejlaD и 2 други им се допаѓа ова.
  18. kolovoz

kolovoz Популарен член

Се зачлени на:
    9 мај 2011
    Пораки:
    1.683
    Допаѓања:
    6.264
    Не сметам дека треба да се промени начинот на броење. Ние со овие бројки не почитуваме мерки, не па со помали.
    За тестирањата кои ги правеа по смртта на пациентот, најпрво бев против. Но сега не гледам така на тоа. Со неговото тестирање ги заштитуваме неговите блиски. Се држам до старата поговорка подобро да се спречи доколку се може а не да се лечи. Оние со поблаги симптоми или без симптоми, сметам дека треба да бидат тестирани, да седат дома и да бидат лекувани. Незнаеме како ќе се одвива понатаму вирусот. Јас лично, доколку би била во контакт со некој кој го има вирусот, иако немам симптоми, сепак би сакала да бидам тестирана. Така ќе знам подобро да си ги заштитам моите блиски и мојата околина. Тоа е мое мислење. Стравот лозјето го чува, па така и бројките кај нас.

На cresa-jagoda, g8lQQk, Bezimenka90 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.372
    Допаѓања:
    259.835
    Ептен брзо. Како си сега, арна?

На cresa-jagoda и LejlaD им се допаѓа ова.
  20. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.818
    Допаѓања:
    97.393
    Главоболката била симптом кај асимптоматските требало да ги тестираат, ај кулирајте малце, одржувајте дистанца и кулирајте :) ме уби мигрена 5 месеци да не треба да се тестирам

На sj *O*, princess5, Bunny2 и 2 други им се допаѓа ова.