Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.834
    Допаѓања:
    275.002
    Што е заболен не е крив, што се прави курназ е.

На sj *O*, LejlaD, An-na и 6 други им се допаѓа ова.
  2. zhap4e

zhap4e Форумски идол

Се зачлени на:
    27 март 2011
    Пораки:
    7.113
    Допаѓања:
    107.128
    Петкана нема да има мака, ама Јакупи баш ќе го брига, Референтка. Да, неефикасна и неетичка. Само одраз на една власт која нема контрола и капитулира пред цела една заедница, цели села, населби и тако даље.

На sj *O*, orevokrsacka, LejlaD и 4 други им се допаѓа ова.
  3. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.793
    Допаѓања:
    41.889
  4. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.792
    Допаѓања:
    323.764
    Неговото човечко право ќе е прекршено а на останариот народ не?

Ова е нешто како ваксери в.с. антиваксери.
    Во услови на светска пандемија и вонредна состојба нема закони.
    Има моментални уредби и мерки.

@zhap4e намерно пишав Петкана..за да не се сфати националистички.
    Ама не.
    Колку Цаци и Петкани има...

Власта капитулирана е одамна.
    Уште пред 10 години.Сето ова е крај на крајот.

На sj *O*, LejlaD, Bratot и 4 други им се допаѓа ова.
  5. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.834
    Допаѓања:
    275.002
    Така де, и како човек ме одбива помислата да помогнам на некој кој пробува да ме убие.
    Не знаеш дека и тоа постои?

На форум ќе си пишеме за вредноста на човечки живот, ама кога пред тебе имаш реална опасност по сама себе, мисли си дека е тоа така природно да сакаш да помогнеш.

Не е. Должност е.
    И во државава баш секој има право на здравствена заштита.
    Без оглед што јас не би сакала да помогнам на насилен (кон мене) затвореник, дел од служба ми е.

Да ме нападне некој на работа, ќе го уапсат, тужат и пак ќе добие здравствена заштита.

Тука се збори за тие што ОДБИВААТ, истовремено загрозувајќи се' околу себе.

Не ме бендисува, ама па... веќе не знам дали треба човечки однос кон луѓе кои слабо стојат со човечко во себе.

Не е ова рак па нејќам да се лечам.

На sj *O*, JuLleE, emiliana и 6 други им се допаѓа ова.
  6. Ygritte

Ygritte Форумски идол

Се зачлени на:
    16 април 2015
    Пораки:
    2.182
    Допаѓања:
    26.449
    На orevokrsacka и Ahoy им се допаѓа ова.
  7. zhap4e

zhap4e Форумски идол

Се зачлени на:
    27 март 2011
    Пораки:
    7.113
    Допаѓања:
    107.128
    Јас намерно ја пишувам националноста пошто, Цаците ќе ги исконтролираме. Ама другиве нема да им влијае објавување име. Треба ДУИ и сличните на ист начин ко шо опнаа на Кале „Зошто да не?“ за примиер Албанец, исто да делуваат и за ваквите работи.

За пандемијата..имаше во светов и војни и купови пандемии и такви преки судови кои бесеа и колеа луѓе во тие времиња. Па дојдоа други времиња и сите тие луѓе потоа се осудија чак и земјите се откажуваа од тие велики ликови и делови од својата историја.

На An-na, Snow-Star и *Amethyst* им се допаѓа ова.
  8. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.939
    Јас и тука си земав, ама никој и не ме праша дали сум го зела. Правосилно е штом ми е издадено. При идентификација било каде ќе покаже дека сум во самоизолација, а сум излегла да се шетам.
    Шо знам, при толку одредби со законска сила можеа да смислат нешто.
    Кои ќе ги објавуваат на страната - не знам, пропуштив. Гледам портали викаат сите. И да, нема право цела држава да знае дека можеби имам корона. Немаат право ни најблиските да знаат, освен ако не биле во контакт со мене. Мое основно право е заштита на здравствени податоци. Еден од најзаштитените е. Не сум сигурна дали постои позаштитен податок од здравствената состојба во ЕУ
    Браво, конечно :!:

На sj *O*, orevokrsacka, An-na и 2 други им се допаѓа ова.
  9. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    5.083
    Допаѓања:
    27.334
    Ако треба имињата на тие, ондак и родителите што свесно без разумна причина одбиваат да ги вакцинираат децата да ги знаеме јавно.

10. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.834
    Допаѓања:
    275.002
    А тоа знаеме дека е невозможно, барал некој или не :)

11. referentka

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.792
    Допаѓања:
    323.764
    Ахам.
    Исто како што се исконтролираа Цаци и Цаци до сега.
    Без разлика на наципналност СЕ на огласна табла.
    Па нека не примаат бе.

12. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.703
    Допаѓања:
    134.976
    И тие вoшки штo имaaт.

На sj *O*, babydust, СуперДевојка и 4 други им се допаѓа ова.
  13. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    5.083
    Допаѓања:
    27.334
    Kaраџоски рекол дека од што и да починал некој, дури и сообраќајка, ако бил позитивен на корона, ќе се води како починат од корона? Сериозно ова или јас нешто пропуштам?

На Ygritte, sj *O*, orevokrsacka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. referentka

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.792
    Допаѓања:
    323.764
    Да бе, рекол мезејќи се на маса со другари од средно во запуштена викендица во Кучково.
    :D

15. Doozy

Doozy Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2010
    Пораки:
    4.711
    Допаѓања:
    59.982
    Личност што веќе 4 месеци работи со ковид пациенти го кажува истото.

Значи, ако се почитуваат мерките и се внимава, шансите за зараза се минимални кај персоналот.

Најголем проблем, после собиранките, им се пациенти што лажат.

Избори имаат, мислам неделава :D

А има некои Срби што се толку хардкор националисти, што попрво ќе поверуваат дека нема корона, отколку дека нивниот владетел-спасител св. Вучиќ ги лаже.

Имам луѓе во Белград, вика јебе луд нормалан. Никој не носи маски, сите се понашаат ко ништо да не се случило, а се случува. Преку ноќ демек се симнаа на 0? Ма не ме јеби, иста сорта се ко кај нас

Зошто Грците ги вратија денес од граница? Не се без памет ;)

Денес брефтав како ненормална со маска од што беше пекол... ама кога помина едно комбенце со Брза помош и внатре начичкани 5 души како космонаути, инстант се „изладив“. :tmi:

Полицијава овде спие, т.е. си преспива на семафори. Видов како еден тераа да дува за алкохол, сред бел ден, додека околу нив дефилираа без маски.

Инаку, и јас сум за тоа да се објавуваат тие што НЕ сакаат да примат решение за самоизолација. Не може брачедот да се шета кај сака, кога сака, а треба да седи дома.

На cresa-jagoda, Ivan4e04, Ygritte и 14 други им се допаѓа ова.
  16. Snow-Star

Snow-Star Популарен член

Се зачлени на:
    28 јануари 2014
    Пораки:
    3.538
    Допаѓања:
    17.622
    @CameliaMiller едно е да одвраќа, и мене ме одвраќа делумно, ама не доволно за да кажам дека некој треба да биде препуштен на мислост и не мислот на судбината/нешто/некој. Тој период кога луѓето потпаѓале под природните последици/селекции затоа што не им биле познати многу работи сметам дека сме го надминале одамна и не смтем дека треба да се врати.
    Особено, како што пишав, не можам да разберам медициснки персонал, значи тие што работат на/со пациенти лично, да имаат можност да одлучуваат дали некој заслужува нивна грижа. Тие избрале да помагаат на луѓето. А сите човечки суштества заслужуваат здраство. Хипократовата да не ја споменувам...
    Плус, и ти пиша дека сметаш дека треба да бидат згрижени, а и казнети пред законот кога треба. Така?

@referentka ако заразениот прекршува било какво правило и/или закон, треба да биде казнет според истиот, без да му биде прекршено неговото човеково право назад, само за да му се врати оти некој друг обичен смртник мисли дека така е морално правилно. Тоа веќе укажува на самоволие и неетичко однесување/служба. А во една правна држава не сметам дека тоа е/треба да се дозволи да се случи.
    Вонредна или не вонредна ситуација.

На sj *O*, An-na и BloodElf им се допаѓа ова.
  17. zhap4e

zhap4e Форумски идол

Се зачлени на:
    27 март 2011
    Пораки:
    7.113
    Допаѓања:
    107.128
    Фокусот и беше дека личности кои учат или работат у твој сектор го пишале. Веќе имаше пишано во постот. Па и беше обраќање кон тие. Како може некој така да размислува.

@referentka , Нека ги објават де ако толку си запнала/сте запнале. Еве, заедно ќе ги следиме резултатите - колку тоа ќе влијае на целава ситуација. Нема шо јас и ти да се натегаме. Плус, има Уставен суд, има купови правници во државава.. белким ќе имаме некој ден наскоро ситуација да некој од главните мозоци на сите стратегии биде распитуван чак и осуден за евентуални пропусти во менаџирањето на ситуацијата. Мада тоа е невозможно во оваа наша државичка.

На An-na и Snow-Star им се допаѓа ова.
  18. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    5.083
    Допаѓања:
    27.334
    И осуденици на секакви грозоморни дела во затвори добиваат лекарска помош ако треба.
    Нека биде казнет парично дебело, ама смрт нема да посакам на никого.

На An-na му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Snow-Star

Snow-Star Популарен член

Се зачлени на:
    28 јануари 2014
    Пораки:
    3.538
    Допаѓања:
    17.622
    Не сум била толку не јасна еве, некој и чита што пишувам. :o

На zhap4e му/ѝ се допаѓа ова.
  20. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.939
    Има во линкот Вајлд што го стави
    https://www.slobodenpecat.mk/interv...9s4SSeWaCMAm9KyjqPd27rAUO3doS7YST4A0uOb_YPEGo
    – И заради таа транспарентност починатите кои не се ковид пациенти ќе ги водиме како ковид, затоа што некој ги дијагностицирал. На пример во сообраќајна несреќа загинува некое лице, земен му е брис и тој испаднал позитивен. Ние го водиме дека починал од ковид. З

На WildMk му/ѝ се допаѓа ова.