Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. Priroden

Priroden Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2015
    Пораки:
    801
    Допаѓања:
    2.963
    04.06.2020 број на хоспитализирани на сите клиники 119

15.06.2020 хоспитализирани 318
    Значи нови 200 хоспитализирани за 10 дена. Колку ќе има до изборите кога ќе почнат со собирања по маалата("со почитување дистанца и носење маски") да лажат луѓе за гласови.

Па Филипче шо дроби само 14% биле на инфективна. Само проценти им се гледаат.

Пред 2 недели имаше 500 активни случаи сеа има 2200. Колку се 14% од да речеме 5000 активни случаи. Има место за толку? Шо и не е така нереално сценарио?

На cresa-jagoda, sj *O*, KuklickaSk и 4 други им се допаѓа ова.
  2. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.939
    Регистарот за педофили не фукционира, ама сите во самоизолација ќе ги објавуваат.
    Да дополнам и јас, нели.

На Feminka22 и Biljarkata им се допаѓа ова.
  3. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.792
    Допаѓања:
    323.764
    Еве, повелете
    Се бара правна рамка.
    https://a1on.mk/macedonia/javno-kje...UevH6FOKZhVDqY5nnf9XGN_h4pa_P_SnqCCNF99Vi9pQc

Зошто давааѕ лажни адреси и телефони на службени лица??
    Тоа е веќе прекршок.

@DAngel ова со педофилите ...едноставно не е за тука.
    Ова за короната го спроведува МЗ.
    Тоа за педофилите е МВР.
    Некое НЗС?!

Или во муабет да се најде човек

На cresa-jagoda, JuLleE, LejlaD и 4 други им се допаѓа ова.
  4. zhap4e

zhap4e Форумски идол

Се зачлени на:
    27 март 2011
    Пораки:
    7.113
    Допаѓања:
    107.128
    Имено, ради безбедност на тие луѓе.
    Што е добар пример ама, кој да сфати.

На cresa-jagoda, LejlaD, Cka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.834
    Допаѓања:
    275.002
    Егзекли.
    Само јас сум пропуштила изгледа, не знам кој посакува.

На LejlaD и *Amethyst* им се допаѓа ова.
  6. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    5.083
    Допаѓања:
    27.334
    Ајде ќе објават список со позитивните. Некој Петко Стојковски ќе видам и што кога не го познавам? Може комшија ми е во влез, а не знам. Во регистарот за педофили имаше име, презиме, слика и населба во која живее. И така знаеш.
    А вака со имињава ем никаква корист за тие што не ги познаваат, ем им нарушува приватност на позитивните зашто има и такви што ги познаваат. И која е поентата? Онака за казна само, како уцена? Дајте точни податоци или јавно ќе те објавиме? Или за зашита на другите? Која е целта?

На sj *O* и Feminka22 им се допаѓа ова.
  7. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.793
    Допаѓања:
    41.889
    На cresa-jagoda, Bunny2 и referentka им се допаѓа ова.
  8. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.306
    Е зато ни требат избори.
    а не едниот не министер не казнува за инает на СДСМ, народот лажи-суши, сега па уште и да ги објават со име и преизме заболените...

Се посравме на Уставот!

Да земат да си ги искинат дипломите правниците, пошто ионака не важи ни еден закон кај нас

На sj *O*, An-na, azelea и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. referentka

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.792
    Допаѓања:
    323.764
    Ама јас го знам.
    Ги знам по име и презиме сите со кои контактирам и може да ме донесат во опасност.
    Да.
    Во право сте.
    Да ги оставиме луѓето раат да си живеат, што па сме запнале сите со таа корона.

На cresa-jagoda, Ygritte, sj *O* и 6 други им се допаѓа ова.
  10. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.793
    Допаѓања:
    41.889
    Србија soon:
    FB_IMG_1592238162946.jpg

На cresa-jagoda, queen04, Ygritte и 8 други им се допаѓа ова.
  11. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.834
    Допаѓања:
    275.002
    Па уште не ми е јасно кој - сегашен или иден медицинар кажал спротивно?

Како човек имаш проблем, пошто опасноста по свој живот е голема и не е едноставно, ова го кажувам како некој што најбуквално бил нападнат од затвореник (со цел да се ослободи и избега).
    Го смирија полицајците што го донесоа, и му беше укажана секоја помош што му следува.

Тоа е дел од нашата работа, сакале ние или не сакале. Ама е многу покомплексно, не е - амаааааааааа човек е човек. И јас викам така, ама ако бирам меѓу мојот живот и на рандом Петко на кој ем му треба помош, ем пробува да ме повреди, секако дека мојот ќе го спасам. Петко нема право на 100 други да им скрати права, со тоа што ќе ме оневозможи мене и на нив да се посветам.

Ако Петко може да се заузда, со лекови, лисици, полиција - ќе му се помогне.
    Сулудо е да помагаш на човек кој може и пробува да те повреди.

Ама тоа пак ќе кажам, нема врска со муабетиве.

Јас на пример пред 2 месеци пишав - секој што сака да оди по цркви и џамии, да си потпише дека се откажува од здравствена заштита.

Иако знам дека е тоа невозможно. Ама - ама Џеват практикувајќи го своето право на религија, го загрозува моето, твоето, сечие здравје.

И тука се раѓа револт.
    Тоа не значи дека на Џеват не треба да се помогне. Треба. И да се помогне, и да се казни.

На cresa-jagoda, Annath, rainbowmama и 7 други им се допаѓа ова.
  12. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.939
    Јас не гледам како јавното објавување ќе го реши проблемот со лажните адреси, ај објасни ми, те молам.
    И да, апсолутно не сакам моето име и презиме да се најде на некој замислен „ѕид на срамот“ на министерството за здравство.
    Цело време се обидуваат да ги стигматизираат потенцијално заразените или заболените. Сигурно вака ептен доброволно ќе кажуваат дека се болни, за да ги лепи Филипче на страната на министерството за здравство.
    Тек сега кријат и пред умирачка одат во болница.
    Вака, ако знаат дека јавно ќе ги објават на огласна табла, ептен ќе им се иде.
    Не треба два грама мозок да имаш за да видиш колку е кретенска идејава, еве не знам.
    Башка, да, можно е да морам наскоро да се вратам во Македонија, а утре и онака имам разговор со адвокат кој се бави со вакви работи за нешто друго. И јас ќе си ги истражам опциите.

На Kitten, An-na, BloodElf и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    5.083
    Допаѓања:
    27.334
    И кога ќе се објави таа листа што? Ќе се менува секојдневно, едни ќе се бришат, други ќе се додаваат.
    Секој ден ќе отворате и ќе листате да видите колку од тие познавате?
    Ви се замара до толку?

На sj *O* му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Snow-Star

Snow-Star Популарен член

Се зачлени на:
    28 јануари 2014
    Пораки:
    3.538
    Допаѓања:
    17.622
    @Waverly Raven e студент на медицински, погледни што пишал, не се сеќавам на која страница отвори темата пред да пишам за да го цитирам мислењето. Тој пример, сум читала дека пишал што студира, и ми падна во очи. А сите други, кои се согласуваат со неговото мислење го делат истото.
    И не ги разбирам и јас уште.

Сега, сите знаеме што ни носи професијата/работа. Не ставам никој човечки живот над другиот, и тука е целата поента. На секој што му треба помош, здравствена пред се, треба да се најде начин истата да му биде пружена. Дали со присуство на полиција, лисици, под опојка, што и да е како заштита за некој друг па и самиот пациент, кога има медициснки персонал околку него врз основа на што не треба да му се помогне? Нема таква основа според мене.
    Оти тоа е должност на медицинарите.

Исто како што е должност на правниот систем и неговите служби да наложат мерки кога има непослушност присилно. Да најде начин да затвори верски објекти, да разреши верски титули на време, да оди на терен каде не се почитуваат веќе донесените мерки и да казнува итн.
    Оти тоа е нивна должност, и така нема да страдаат медицинарите. Нема едните да одговараат (и страдаат) место другите.

Кажав дека кај нас тоа го нема, ама тоа не значи дека има причина за самоволие и хаос.
    Оти навистина нема законска основа некој јавно да изнесе нечија дијагноза, освен ако не сака и само тоа т.е. самоволие.

На BloodElf му/ѝ се допаѓа ова.
  15. referentka

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.792
    Допаѓања:
    323.764
    Ами како зборите, Цаца ќе бара оштета дека јавно дијагнозата и ја кажаа:D

Нели сите се бориме за транспарентност?
    Чему сега устезавање за некој, дијагнозата му ја.кажале.јавно.
    Не е.сифилис, не е тумур, корона е-глобален пробем број 1 во светот.

На cresa-jagoda, JuLleE, LejlaD и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.455
    Допаѓања:
    190.853
    Можеби лет ќе имаш, ама дали ќе влезеш од Бугарија во МК не е баш сигурно.

За болдираното, точно така. Ама како што гледам , МК има таков фантазмагоричен правен систем, што се е кеч 22. Имено, меѓу најголемите проблеми, било што не ги земале решенијата за самоизолација(facepalm)
    Какво бре по ѓаволите, решение. Позитивен си, седиш дома, те контролира полиција/ инспекција/ватевр. Ако не си дома одговараш кривично, парично, толку.
    Ама Право било наука, што би работеле сите силни правници, кога не би постоеле заврзлами. Не може просто, ко што вика @DAngel решението да е правосилно веднаш, треба да се прифаќа, обзнанува и незнамшто|(
    Не, не треба да се објавуваат.Прво пошто не е легално, второ пошто со такви пациенти нема ефект. За да не шета брачедот, полицијата од првиот пасос, нема да дреме на семафори, ќе оди по куќи и ќе контролира.
    Давале грешни адреси? Е тоа уште не сум го смислила, ај некој нека помогне со браинфорс:)

На sj *O*, Snow-Star, An-na и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. GirlRose

GirlRose Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јануари 2014
    Пораки:
    5.186
    Допаѓања:
    27.398
    Ајде бе ве молам.
    А, хумано е да се шетаат и да знаат дека се заболени?
    Хумано е дома да имаш заболен, а ти да се шеташ по маркети без маска без се.
    Мојот комшија се шета и и збори на комшивкава дека не постои корона, све је лаж. А, тој треба да е во самоизолација оти бил во контакт.
    Хуманоста тука е мисловна именка.

На cresa-jagoda, Ivan4e04, Annath и 15 други им се допаѓа ова.
  18. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    5.083
    Допаѓања:
    27.334
    По логиката на Караџоски, ако убиеш позитивен на корона, нема да те судат за убиство пошто он не бил убиен од тебе, него од ковид. :!:
    Може идејава му е зашто не можат таквиот ни во оздравени да се стави. Ама реков, треба да има статистика за повеќе работи, не само заболени, оздравени и починати.
    Може да има посебно - смрт предивикана од други причини.

На Ygritte, sj *O*, NPN и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.455
    Допаѓања:
    190.853
    :tmi:
    Интересна ти е логиката, ама технички да :rofl:

Само што...:?: нешто ми се чини дека и тој Флојд што го убија во Америка, наводно бил ковид позитивен, па не им помина ваљда истата таа логика.

На Ygritte, Mantub и Tan4ence им се допаѓа ова.
  20. referentka

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.792
    Допаѓања:
    323.764
    Логика- разумна:
    Ако нема примено решение, значи немал контакти со заболени.

На fana му/ѝ се допаѓа ова.