Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Discussion in 'Коронавирус' started by LovelyGirl3, Jan 26, 2020.

1. monik55

monik55 Форумски идол

Кој не верува дека има корона нека ми дојде на гости и ручек ќе му направам.

2. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Ама секако со седатив на респиратор ги ставаат. :^) Обично за да стигнат таму не се во состојба да се бунат.

3. g8lQQk

g8lQQk Популарен член

Со пандемијава, дефинитивно излезе убаво на виделина дека добар дел од нашиов народ, како да е заглавен во среден век и дека таму сака и да остане.

4. CameliaMiller

Џабе збориме, Хитлери, врагови :)

ХИВ се пренесува со конкретен чин и е казниво да го пренесуваш кога знаеш дека си заразен.
    Ковид се пренесува со самото постоење на заразениот, со најнормално функционирање.

Али ок, си ги знаеш правата (и треба!) ама делот со неисполнување обврски некако се скока.

5. Doozy

Doozy Форумски идол

Знам за тоа... ама изгледа овие се и претходно соС дијазепамче оти не сакаат да бидат во болница. :wasntme:

Станува збор за Албанци од мали места, инаку

Од кај вас ми е инфото. ;)

Има ли уште слободни респиратори? :whew:

6. CameliaMiller

Поима немам.
    Проблем е што и да има, анестезиолози нема.

7. An-na

An-na Форумски идол

Па секако дека ќе се бунат за респиратор. И дека ќе кријат дека се болни. Кога се изнаслушавме застрашувачки приказни за респиратори, инфективна, како таму луѓето умираат итн. Секој и сешто излезе во јавност, без никаква контрола. Напротив, добар дел од застрашувачките приказни беа поддржани или поттикнати од владеачкава гарнитура со цел да ги “едуцира” стокава народ. И после се чудат зошто луѓе се плашат? И јас би се плашела!
    Јас не чув ниту една позитивна приказна од инфективна, само хорор стории. А има и такви кои се излекувани од респиратор (повеќе од двајца) луѓе со хронични болести кои вирусов го прележале од нога, итн... За овие ниту збор не се чу. Само за страшните работи.

8. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Од кај е девојката? Не е од Скопје?
    Неколку градови се без регистрирани случаи само
    Може е само асимптоматска.
    Не знам...

Инаку премногу очекувања имате од јавното здравство, како претходно да не сре влегувале во болниците.
    Е затоа требаше да сме подисциплирани.
    Секоја една мерка се дочекува на нож, веднаш експертите да кажат што и фали.
    Секој еден во државата знае најмногу.
    Што ви е тешко да прифатете нешто што е наложено?
    Сите што се крстете во други држави од ЕУ, истото го прават и почитуваат. Да, да, има и таму глупи мерки, закони и слично, ама народот почитува. И нашите исто.
    А овде, они се најголемите експерти. И нормално хаос, особено сега, за време на вирусот.

oblace1, Bratot, BoaVista and 8 others like this.
  9. An-na

An-na Форумски идол

Како е различно, објасни ми? Тој што е ХИВ позитивен и има секс со мене а не ми каже (дури и да е со заштита, знаеме дека не секогаш е 100%) и јас се заразам кој е крив? Тој што не ме известил, така? Зошто тогаш, аналогно на ова што го поддржувате, и овие лица не се објават јавно за да ме зашитат мене и другите?
    А за корона уште не се знае како точно се пренесува, се се само претпоставки, нели? Пошо нов е вирусов? |(
    Небитно, реков и пак ќе кажам. Неетичка, неуставна, неефективна, популистичка мерка. И Хитлеровска :!:

Разликате е во системот т.е државата Јуле. Таму народот верува на надлежните и нема селективна правда, додека кај нас...

Last edited: Jun 16, 2020
    sj *O* and Spidy like this.
  10. CameliaMiller

Ана, ама сериозно.
    Статистиката е таа, не е на Филипче или било чија желба.
    Мислам можеш и да изгуглаш и сама.
    Ако не кажат - лажат.
    Ако кажат - сеат страв.
    Што да направат?

Да, реално малкумина се враќаат назад од респиратор. Реално и да се вратат, статистички не многу преживуваат прва година. Што да кажат? Ништо не е? Онака, малку да се помогне?

Респиратор е последна шанса за живот и без него 100% ќе умре човекот.
    Ама мора во се' да најдеме проблем. Боже сачувај некој да знае што збори.

11. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Овој пат си скроз во право. И јас некни пишував.
    Не дека не е опасен вирусот, ама и целата таа психолошка тортура кои пациентите ја добиваат, целиот тој притисок, стигматизација, обвинувања, стравот дека вирусот е смртоносен и дека среќа е дали ќе го поминеш, ја отежнува ситуацијата. Мора да се смени пристапот, да се каже дека во најголем процент луѓето се лечат, дека се доаѓа до компликации ако не се јават на лекар.
    Ама и ова ти е меч со две острици, ќе се опушти народот уште толку и воопшто нема да се почитува ништо.
    Нема средина кај нас:D

12. DAngel

DAngel Форумски идол

т.е. трачот :D
    Имаше сторија патем, една жена што одбила да биде хоспитализирана. Потпишала дека одбива и ја оставиле на домашно лекување. Страв и било, мислела дека ќе умре ако ја хоспитализираат.
    Така да, третман смееш да одбиеш. Ќе потпишеш дека свесно одбиваш и готово. Дека се тепале за да не ги стават на респиратори, тоа тешко, со оглед на тоа што за да го стават на респиратор треба да не ни може да се тепа. Плус, сега веќе избегаваат да ги ставаат на респиратори, освен ако стварно не е крајна нужда.

13. zhap4e

zhap4e Форумски идол

и да дополнам, уште и седативи им давале за да не се бунат и ги ставале на респиратор. Не знам што е поголем хорор во приказнава.

14. Mantub

Mantub Форумски идол

Државен карантин за тие што ќе одбијат решение за самоизолација?
    Навивам да е само со ептен најосновни услови, а скапичок. Ко воли нек изволи :)

cresa-jagoda, oblace1, LejlaD and 5 others like this.
  15. An-na

An-na Форумски идол

Не мораше кој стаса да збори јавно на ТВ за тоа, на пример. Исто и со хорор приказните од инфективна. И после се плашеле луѓето. Па уште и се чудиме зошто?
    Од почетокот се води политика со сеење страв, не едукација. Го читав и Данаиловски давал некое интервју за хрватски портал, горе долу истото го кажа, дека затаиле на полето едукација.

sj *O* likes this.
  16. CameliaMiller

Иначе како ми е "нормално".

Не ми е :D

Ама ништо веќе не ми е нормално, и искрена да бидам - како и што пишав многу страни наназад - пред 2-3 месеци несфатливо ми беше да се оправа нечија дијагноза и историја на болест макар и без јавно кажан идентитет, ама тогаш уште не знаев со колку глуп народ живеам.

Сега веќе... не ми е нормално, ама па ни се припотресувам искрено.

LejlaD, sj *O*, emiliana and 4 others like this.
  17. Bridget

Bridget Форумски идол

Како да не се плашиш кога кружат муабети, еве и Камелија збори исто, дека ако стигнеш до респиратор значи поздрави се со своите. Јас не знаев, така ли е секаде или само во Мк на инфективна? :^) И јас не би прифатила, па уште со сила да ме наклукаат и стават. Мислам, ваљда треба да имаш и други опции? Не знам.

18. Doozy

Doozy Форумски идол

Е не е трач.

Трач е да ти каже хигиеничарката од трети шо успат поминала на спратот и слушнала дека некој вика, па сестрата и кажала оти докторот рекол дека вака, дека така.

Инфо е кога ќе ти каже некој шо требало да се справува со тој што се бунел и што секој ден си ја пика главата у најлон за да го плукаат тепачите и буначите и неверните. ;)

Нејќат да си одат, нејќат да потпишат да бидат ослободени од лекување, ама нејќат и респиратор. Епа што да им прават? Алах ете лично не може да дојде, не знам што очекуваат да им прават.

И кога зборуваме за едукација, на моменти како да заборавате какво е грото од населението кај нас. Да признаам, пред коронава заборавив и јас, баш убаво што се потсетив сега :D

19. CameliaMiller

Ни една емисија немам гледано, ни ме интересира.
    Статистиката е таа, без оглед како дошол човек до респиратор. За да биде таму, значи дека сам повеќе не можел да диши и му се дава последна сламка за спас.

LejlaD, sj *O*, fana and 4 others like this.
  20. Doozy

Doozy Форумски идол

Да Жапче, оти кога ќе умре, ги чека надвор семејството на починатиот со пиштоли и калашњикови и им вика - вие го умревте. И спремни се да рока пиштољот :)

Трагично или не, тоа е реалноста во моментов

cresa-jagoda, oblace1, LejlaD and 6 others like this.