Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.314
    Допаѓања:
    28.096
    Треба да се јавиш со симптоми на матичен за да ти закажат тест за ако си позитивен да те изолираат и да те следи доктор.

На cresa-jagoda, LejlaD, CameliaMiller и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. mariatim

mariatim Популарен член

Се зачлени на:
    29 април 2010
    Пораки:
    1.159
    Допаѓања:
    12.529
    Нема човечност.
    Сите сме сведоци дека ова излегува од контрола, вината се префрла на сите страни. Криву сме сите. Не се почитуваат мерки, и болните (чест на исклучоци) ем болни повеќето од нив со хронични заболувања, прво кријат податоци на епидемиолошки анкети, си пијат дома сами на своја рака витамини, парацетамоли, до кај тера тера, кога веќе неможат ни симптоми да се прикриваат касно е. Свесно сами ризикуваат, домашните ги ризикуваат, нас како здравствени работници(ако сме заштитени, сепак е ризик) и се чудиме на бројки и се(пак ќе речам, чест на исклучоци). Нема да не биде и крај.

На WildMk, sj *O*, duffi и 7 други им се допаѓа ова.
  3. GirlRose

GirlRose Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јануари 2014
    Пораки:
    5.186
    Допаѓања:
    27.398
    Дечки, јас мислам нема да биде лошо да се отвори тема за донирање антитела за плазма и да се ставаат вакви статуси или ако на некој член/ка и треба.
    Доста луѓе читаат, можеби ќе се најде на некој.
    Just saying.

На *Amethyst*, WildMk, sj *O* и 19 други им се допаѓа ова.
  4. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.836
    Допаѓања:
    275.006
    Решение за самоизолација по вибер ќе ми пратат :) Сега ми се јавија од МЗ :)

Иначе ако имате симптоми се јавувате на матичен доктор, дури и ако ви се влоши ситуација матичен ви вика ИМП.

Најважно е ако имате симптоми да се јавите кај матичниот доктор.

Ако сте позитивни, тој ќе ви се јавува после и ќе ве проверува, плус епидемиолог/инфектолог.

Денес ми се јави епидемиологот и бидејќи немам симптоми, ми рече да останам во комуникација со матичниот. Ако добијам симптоми, матичниот ќе обезбеди да ми се јави пак, а со тоа и да се одлучи што и како понатаму.

НЕ ОДЕТЕ САМИ НА ЛЕКАР.

Можеби немате корона, ама ќе ја закачите од другите пациенти.

На Dust, *Amethyst*, Alishan30 и 28 други им се допаѓа ова.
  5. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.793
    Допаѓања:
    41.889
    Грција 55 новозаразени, Србија 96, Бугарија над 100, Косово над 140... изгледа не сме единствени.

На Waverly Raven, WildMk, sj *O* и 15 други им се допаѓа ова.
  6. KateKane

KateKane Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јули 2018
    Пораки:
    3.606
    Допаѓања:
    63.330
    Кукличке, мислиш ли дека јас не се обидов да убедувам луѓе колку е сериозна работава? Како се носат маски, како да се заштитиме, како да придонесеме за колективното здравје? Мислам дека над 100 мислења имам во темава, во повеќето од нив апелирав, зборував, давав информации од прва рака. За правото и економијава немам ниту 1 миселње затоа што не знам, ама за здравје, заштита и превенција можам докторат да напишам иако со инфективно немам баш допирна точка.

Имам здравствен работник дома, знам точно како е се тука. Кога почнаа со притисоци за да се укинат мерките напишав неколку мислења каде образложив што би било best case, а што worst case scenario кое сега ни се случува. Не добив ниту еден одговор со конструктивна критика, туку баш напротив, тие што ми се контраа пак ми се контраа дека сум параноична, будала, дека сакам економијата да пропадне и слично. Тие што мислат исто, мислат исто цело време.

Смачено ми е да се објаснувам со луѓе кои немаат 2 чисти во главата. Ако досега не се опаметија, нема ни да се опаметат. Жал ми е само за мајка ми, стрес ја изеде жената, се преполови во килажа, ноќе со кошмари се буди и цело време живее во уплав за мене и за моето семејство. Само подочњаците кога ќе и ги видам ми се плаче, за друго да не правиме муабет. Жената досега има едуцирано, кажувано, апелирано уште повеќе од мене ако ви е верно. Дури чекаат да им се соопшти дали се позитивни или не - на кафе си шетаат, што повеќе од ова треба да кажам?

Како сега да се носиме со пропадната економија, полн болнички капацитет, стока народ што уште маската не научи како се носи, мекици, свадби, крштевки, куровмиленче не знам. Навистина не знам. Инка да имав да можев да им турам ќе им турев верувај.

Попуштив нервно и јас, 4 месеци се тресеме сите дома, 4 месеци спијам полубудна пошто на нашите сограѓани им е тешко да не се групираат по 100 души и да носат маска. Епа сеа 200 на ден, што да ви кажам.

И да, болниците се речиси целосно исполнети, докторите се капнати од умор, пола одделенија имаат позитивни, локалната трансмисија е огромна и нема начин како да се сопре. Еве го, го кажав. Не дека не знаеја де.

Продолжете вака сите кои сте несовесни, топ сте.

На black-angel, *Amethyst*, Alishan30 и 42 други им се допаѓа ова.
  7. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.314
    Допаѓања:
    28.096
    Не тестираат во србија. Ќе рокаат 1000ки после избори

На WildMk, sj *O*, cresa-jagoda и 6 други им се допаѓа ова.
  8. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.314
    Допаѓања:
    28.096
    Знам се што кажуваш. И ние имаме доктор на инфективна во блиска фамилија, и тоа со хронична болест. Истите стравови се, се исто. На нас овие 4 месеци целосно ни е променет животот. Син само доаѓа да јаде во 1 соба после 24часа дежурство (среќа па сам живее), мајка му седи во друга соба со маска и плаче и не знае до кога ќе биде тоа така. Она го штити него, он неа...
    Ама тој што не осетил, не знае како е, и не прави параноични.

На *Amethyst*, Alishan30, WildMk и 20 други им се допаѓа ова.
  9. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.939
    Колку епидемиолози има Скопје? :?:

@CameliaMiller се надевам дека ќе остане само на тие малкуте симптоми што си ги имала.
    За тракингот, и тука следат 2 дена назад, ама од денот кога си пројавила симптоми па се до денешниот ден, а не од денот кога си добила позитивен тест. Оти по правило си најзаразен од 2 дена пред да пројавиш симптоми.
    И прават две листи, една со 2 дена пред да пројавиш симптоми, една за 14 дена од пред да пројавиш симптоми. Во тие со 2 дена прават проценка на ризик и кој треба да иде во изолација, во оние со 14 дена бараат од кој може да си се заразила.
    Ептен, ептен, интензивен тракинг. Градот на 40000 жители имаше најмалку 3 епидемиолози, знам дека јас со тројца зборев. Затоа многу успешно спречија ширење. Одма следење на нишката назад.

Инаку, со однос на твојата работна позиција, најверојатно е дека си го фатила на работа.
    Еве, јас денес дознав дека другарка моја и маж и се позитивни. 3 месечно бебе имаат, за среќа душичката е негативна.

На WildMk, sj *O*, cresa-jagoda и 5 други им се допаѓа ова.
  10. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.991
    Допаѓања:
    59.667
    Освен матичниот никој не ми се јавил,едвај после 5 дена го добив епидемиологот ми направи анкета и ништо повеќе,маж ми е со сиптоми и не доаѓаат нит се јавиле,нит полиција дошло.
    Решение добија маж ми и син ми мене уште не ми стигнало.
    Знаат дека сме со мало дете но никаква грижа не добиваме.

Со лесно да ти мине.јас после 7 дена сум добра,само болки во желудникот имам.

На mal.ecka, riba79, *Amethyst* и 21 други им се допаѓа ова.
  11. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.836
    Допаѓања:
    275.006
    Сакам само да ви биде едно јасно.
    Мислам, не мора никој да ми верува :)

Јас 4 месеци сите препораки ги следев. Ни се дружев со некој, ништо не правев. 4 месеци имам на кои не можам ни да се сетам работа-дома и тоа било.

Внимавав најмногу што можам секогаш.
    А сепак, се заразив.

Затоа, не, не можам да разберам ништо беспотребно. Дали се мекици, слави, матурски, ифтари, лажички... сеедно е.

Еден момент сум имала на невнимание. Кога - не знам.
    На работа ли? Или вереникот можеби не внимавал доволно? Не знам, шансите се дека нема никогаш ни да дознаам.

Не е зезанција работава. Озбилна е. Јас сум добро засега, ама нема гаранции.

За ваше добро, пазете се. Премногу има заразени, какви црни кластери. Кластер - болница ми е. Јас со минимални симптоми се тестирав. Ништо од она што го читаме. Колку луѓе имаат минимални симптоми и не се тестираат?

Никој не е "безбеден".
    Од денешен аспект среќна сум што одолеав на неколку дружби кај што бев поканета минатата недела.
    Совеста ќе ме изедеше да беше поинаку.

Не објаснив добро, 3 дена од првиот симптом. Тоа е четвртокот :)

До матичниот е тоа... после ова да си го смените.
    Мојата матична е ѕвер доктор.
    Со лесно и на вас :hug:

Последна измена од модератор: 17 јуни 2020
    На mal.ecka, *Amethyst*, Alishan30 и 30 други им се допаѓа ова.
  12. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.991
    Допаѓања:
    59.667
    Матичната е добра 3 пати на ден ми се јавува,контактира и со нив ама џабе е.
    Ги молев да дојдат да ги тестираат ама немало потреба,и ако е со сиптом нека си седи 15 дена.
    Работава е на кој како му се погоди.

На mal.ecka, cresa-jagoda, sj *O* и 3 други им се допаѓа ова.
  13. Bunny2

Bunny2 Популарен член

Се зачлени на:
    26 декември 2010
    Пораки:
    1.301
    Допаѓања:
    1.639
    Не се само они.Министерство за економија побара,а и алијанса на албанците.

14. zhap4e

zhap4e Форумски идол

Се зачлени на:
    27 март 2011
    Пораки:
    7.113
    Допаѓања:
    107.128
    Еве на Алфа, уште една ѕвезда од Комисијата. Бетер од лоботомира партиски полтрон.

На LejlaD му/ѝ се допаѓа ова.
  15. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.836
    Допаѓања:
    275.006
    Кај мене исто никој нема да тестираат.
    Вереникот и свекрва ми приватно се тестираа.
    Свекрва ми е негативна, за вереникот уште немаме резултат...

На *Amethyst*, cresa-jagoda, Feminka22 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. Fifi84

Fifi84 Популарен член

Се зачлени на:
    24 април 2018
    Пораки:
    1.049
    Допаѓања:
    3.564
    што викаш да не одиме по болници ке се заразиме.треба бебе на вакцина да носам ме замисли сега...

На Feminka22 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.939
    Таман :)

На Feminka22 и CameliaMiller им се допаѓа ова.
  18. Masnicka.5

Masnicka.5 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 октомври 2011
    Пораки:
    417
    Допаѓања:
    893
    Sto e haos haos e,nie sto ne pocituvame nisto sega periodot nepocituvame ama mislam najgolema greska e sto policijata ja nema nikade ama bulvalno nikadeee tie se tie sto treba da imaat aftoritet kazni da frstat na site strani strohi kontroli den dva pet pa ke vidite narodot kako ke si ja zavrti opaskata a ne vaka koj sto saka si pravi

На WildMk, elenaxbbg, Biljarkata и 2 други им се допаѓа ова.
  19. renata77

renata77 Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2009
    Пораки:
    1.770
    Допаѓања:
    8.605
    Кога ќе слушнам дека некој цело време внимавал,носел маски,дезинфицирал,не излегувал....,а сепак се заразил уште повеќе ме збунува.
    Само едно нешто сум сигурна-До народот е,аха.;)

На Feminka22 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.836
    Допаѓања:
    275.006
    Викам ако имате симптоми на ковид да не одите во ковид центар (Инфективна, 8ми Септември и останатите ковид центри низ државава) туку да се јавите на матичен доктор.
    Бебе носи на вакцина, тоа е сосема друго опкружување него тријажен центар за ковид :)

На Alishan30, cresa-jagoda, WildMk и 5 други им се допаѓа ова.