Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

Се зачлени на:
    3 март 2017
    Пораки:
    4.138
    Допаѓања:
    21.982
    За греотка, бараа помош прееска, на 0 биле, со загуба работеле, не знам што...

На emiliana му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Kallias2

Kallias2 Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2019
    Пораки:
    1.625
    Допаѓања:
    3.896
    Да, така кажаа ќе биде, за цела Грција важи.

3. Ginger^

Ginger^ Форумски идол

Се зачлени на:
    16 март 2015
    Пораки:
    4.320
    Допаѓања:
    55.366
    Таму пазарам, за жал.

Насилно ги собираат цела зграда, и здрави и болни ако има барем 1 заболен во истата.
    https://www.dr.dk/nyheder/udland/de...R0hSEbi9YtKQUe-QDRuOQjbsZSo8E2Jx7R0125YfK8#!/

4. Emilija93

Emilija93 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 декември 2019
    Пораки:
    42
    Допаѓања:
    19
    Еве го мојов случај јас сум бремена 9ти месец, и што ако јас не излегвам од дома кога мажми работи во кафана, треба све да затворат а најпрво кафаниве

5. Nigredo Odor

Nigredo Odor Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2016
    Пораки:
    3.549
    Допаѓања:
    19.467
    Исто така сакам да напишам уште една важна работа, и од старт се извинувам доколку веќе некој реплицирал и ја имал истата поента, (не можам да ве следам сите).

Поназад некој спомена дека мерките на Филипче биле само во цели да се забави процесот на ширење на короната, но не и комплетно да се елиминира...

Actually that's the key. Кога не постои ефикасен медикамент, единствената работа која може да се направи е токму ова - да се успори растот на бројката на заболени со цел здраството да не колабрира. За ако се најдеме во ситуација симптомите да ни се интензивираат, изолационите сали на инфективно да бидат ослободени за да се укаже повеќе внимание на пациентите и намали стапката на морталитет.

Лично мислам дека кај и да е за некои две недели од сега мерките ќе станат уште по рестриктивни, и можеби, само можеби ќе кулминираат со затварање граници или мобилизација на уште повеќе полициски екипи на граничните премини кои ќе бидат најмувани за работа од соседството. Не давам никакви прогнози, само велам дека ако државата дојде до уште по критичен стадиум веројатно ќе мора и вака да постапи.

Последна измена: 11 март 2020
    На Ivan4e04, candy.cane, Bezimenka90 и 14 други им се допаѓа ова.
  6. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    8.971
    Допаѓања:
    219.546
    Најнови инфо, после одење надвор задолжително да се миеме лице и коса покрај раце.

Друго инфо исто така корисно е дека најчесто лицата развиваат вирус од 4 до 7 дена, на пример ако вчера бил во контакт со заболен се очекува недела ден да заболи.

Ова ми се информации од веќе утврдени студии, исто така вирусот е прогласено дека исто така може да е во воздухот.

На Ivan4e04, Bezimenka90, Feminka22 и 15 други им се допаѓа ова.
  7. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    10.935
    Допаѓања:
    177.610
    Лелеее само што ми стигна emergency alert на мобилен се извадив од памет каков звук беше тоа. :worried: Ете не предупредија да седиме дома што е можно повеќе.
    1D06A714-7021-482B-A87E-61A7FD3E3D87.png

На Kallias2, Elaine, koritsaki и 6 други им се допаѓа ова.
  8. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.218
    Допаѓања:
    181.514
    Пред некој ден во Веро Џамбо пазарев, гнасните корпи на тркалца шо не беа измиени од отварање на трговскиот, беа малку подисчистени :clap:

На candy.cane, cresa-jagoda, Doozy и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    8.971
    Допаѓања:
    219.546
    Screenshot_20200311-210319_Samsung Internet.jpg

Словенија става ѕидови на секој граничен премин со Италија, од денес.
    Сликава е од Горициа-Нова Горица.

На Ivan4e04, mariz, candy.cane и 20 други им се допаѓа ова.
  10. mama*rose

mama*rose Популарен член

Се зачлени на:
    3 декември 2018
    Пораки:
    245
    Допаѓања:
    1.002
    Леле вака кога ве читам цело време дури морници ме лазат.Баш прееска му зборев на маж ми да набавиме неопходни залихи за дома зашто ситуацијава е навистина сериозна и некако страв ме фаќа .
    Најмногу дека дома имам 13 месечно бебе кое требаше да тргне во градинка од први март меѓутоа не го примија иако беше најавено една година пред тоа . Мака мачам кој да го чува и ни ветија дека ќе го примат од 1ви април а не ми се верува а и не ми се пушта.Изгледа ќе се бара неплатен одмор за чување .Ќе се снаоѓаме некако само живи и здрави да сне

На Feminka22 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.261
    Се' во врска со вирусов е преседан во поновото цивилизирано општество.

Децении и векови ќе се учи за ова и од ова што денес се случува.
    Ќе има ревизија не само на финансискиот систем, туку и на општествените права и одговорности.

Многу добро ни покажа вирусот, какви сме како луѓе и какви ни се приоритетите... каква е глобалната социолошка култура.

На Ivan4e04, Regina.Phalange, boo3 и 34 други им се допаѓа ова.
  12. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    8.971
    Допаѓања:
    219.546
    На *Amethyst*, cresa-jagoda, Elaine и 3 други им се допаѓа ова.
  13. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.157
    Допаѓања:
    88.546
    Хрватска уште 3 случаи потврдени вечерва.
    Дојдени од Германија(Минхен, Берлин ) и Австрија (Виена),како и тој од утрото дојден од Минхен.
    И конечно таму училиштата затворени но само за жупанија Истра.
    Мислам дека е време големите лидери, Ердоган,Путин и Меркел да почнат да ги прикажуваат реалните бројки на заразени и умрени наместо нашминкани за да не се шири паника и да страда економијата, луѓето повеќе ќе внимаваат.

Последна измена: 11 март 2020
    На cresa-jagoda, Elaine, LejlaD и 4 други им се допаѓа ова.
  14. anastasijaki

anastasijaki Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    5.227
    Допаѓања:
    48.148
    Сзо и нашиов министер велат се шири по капричен пат и феко-орален, дека капките кои излегуваат додека човекот кашла кива се тешки и не може долго да се задржат во воздухот. Видеово е од сзо. Има и дополнително видео од министерот.
    https://www.facebook.com/1819203381720020/posts/2334310213542665/
    Може линк од каде е објавено дека и преку воздух се пренесува?

На Purplelilac, Stache и ForeverYoung им се допаѓа ова.
  15. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    18.552
    Допаѓања:
    251.790
    Исто е и Трст и Копер мислам. Сестра ми е во Мк Доналдс, најавиле скратено работно време.
    Татко ми е шофер, ама не вози Италија, ама живее на 15 мин до Италија.

На vitamina, Tajnaotrovna и smile:) им се допаѓа ова.
  16. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    8.971
    Допаѓања:
    219.546
    Не знам кај читав, читав уште преска ама тука на ит медии, од кина се студиите пренесени.
    Ако го најдам ќе го пуштам.

Мене воопшто не ме чуди со оглед на тоа колку имаме заразени на дневно ниво.

На anastasijaki му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Stache

Stache Истакнат член

Се зачлени на:
    18 февруари 2019
    Пораки:
    377
    Допаѓања:
    815
    Тоа не се големи бројки во споредба со тоа колку сме бесни. Ама добро би било да се прочита, да се информираме и да знаеме на што сме.

На Nigredo Odor и vitamina им се допаѓа ова.
  18. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    8.971
    Допаѓања:
    219.546
    Овде се испозатвори самоиницијативно дека нема никој никаде па не им се ни исплати да држат било што отворено.

Вака државата сама ги натера да затворат за да не им плаќа.

На мене сметка ми нема стигнато од како почна вирусов дома.
    Ниту нарачки не ми стигаат.

На JuLleE му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Yipman2

Yipman2 Форумски идол

Се зачлени на:
    3 октомври 2010
    Пораки:
    4.029
    Допаѓања:
    25.021
    Реално треба и ние да затвориме граница барем со Италија, не таму формулари да пополнуваат или некои си проверки, или самоизолација, као демек треба да се надеваме дека луѓето кои ке се вратат од ризичните места ќе бидат одговорни и совесни и ќе се изолираат. YEAH SURE... Само скроз затварање на граница.
    Исто треба барем дискотеките да ги откажат викендов. За другите работи не можам да зборам бидејќи не знам како иде целата процедура, не можат све да откажат и затворат, и така економијата ни е кревка уште ова ни фали, сепак не сме во критична фаза се уште за такви строги мерки, сега сме во фаза на кријам дека сум скијал на Италија, можно е да сум заразил ама можно е и не, ќе видиме како ќе иде рускиот рулет неделава.

На Ivan4e04, Bezimenka90, faye и 13 други им се допаѓа ова.
  20. chocolade

chocolade Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    Турски медиуми haberturk.com денес објавија дека можно е Иран да го нашле лекот за коронавирус.
    Министерот за здравство на Иран Kiyanus Cihanpur изјавил дека "лекот делувал во рок од 24 часа но сеуште е рано да се каже со сигирност".
    Имено, станува збор за лек што го користат за заболени од коронавирус а го јакне имунитетот со име "Astemre", кој што позитивно делувал кај заболените. Astemre е лек што исто така се користи за реуматичен артрит(ако добро го преведов).
    Министерот изјавил дека доколку со сигурност се утврди дека лекот делува, тогаш истиот ќе го пуштат во продажба. Cihanpur изјавил дека лекот може да искочи во продажба за 3 недели.

Ова го прочитав сега и сакав да го споделам со вас, мене ми даде малку надеж.
    Немој одма да ме нападнете дека ширам дезинформации, ако веста е дезинформација тогаш и јас ја ширам. Туку кажете како да закачам линк или како да ве поврзам со официјалната страна на медиумот, па ќе си преведете на гугл транслејт или пак прогуглајте може ја има веста објавено и на англиски некоја земја.

На faye, referentka, Feminka22 и 4 други им се допаѓа ова.