Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. orevokrsacka

orevokrsacka Популарен член

Се зачлени на:
    23 јули 2013
    Пораки:
    2.472
    Допаѓања:
    8.587
    На WildMk му/ѝ се допаѓа ова.
  2. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.306
    Ваљда што се со вирусот поврзани.
    Се врзува вирусот за клетка, испраќа код од РНК-та и клетката со нејзин материјал прави други вируси, воедно распаѓајќи се.
    После тие вируси се закачуваат за други клетки, и истиот процес се повторува... експоненцијално...

3. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.314
    Допаѓања:
    28.096
    Сум видела снимка.. булвално нема бели дробови, на снимките се е бело..

Еве статус од една новинарка на темата собиранки по дома.
    20200618_092747.jpg

На Mami3, queen19, crimson и 19 други им се допаѓа ова.
  4. supergirlmb

supergirlmb Популарен член

Се зачлени на:
    6 април 2017
    Пораки:
    1.366
    Допаѓања:
    7.838
    Сега видов дел од вчерашната прес конференција на Филипче на вести. Си збори смирено човекот. Ма ја да бев на негово место ќе излезев и ќе се развика ќе опцуев и ќе речев правете што сакате. Па олку неодговорен народ немам видено. И прост.

На queen19, sj *O*, Happyinlove и 11 други им се допаѓа ова.
  5. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.942
    Допаѓања:
    164.080
    Ако не е пациентот критичен, веќе не примаат ни средни по тежина случаи. Велам веќе пред умирачка.
    Ти викаат лажи дека имаш уште повисока температура. 10 дена неспуштена температура, жена над 55 години, тешко диши. Нема место. Роднина.

Не знам што да кажам...
    Од една страна имаш бизнисмени кои ги разбирам, но прават нереален притисок за да тргне економијата, од друга страна притисокот на јавноста ја крахираше економијата пред да има потреба и сега кога очајно треба нешто да се преземе, едноставно не може и нема шанси зошто ќе пропаднеме.

На *Amethyst*, P.S.love, queen19 и 11 други им се допаѓа ова.
  6. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.792
    Допаѓања:
    323.764
    Еве троа споредба со Нина Ангеловска.
    На што личи нејзината ароганција?!
    Па и обвинува дека новинарите намерно сакале да ја нервираат со глупи прашања:!:
    Ако незнаеш како да се справиш, оди си, има кој знае!
    Пва беше оф топик, ама сакав да доловам разлика во сценски настап на искусен човек и детиште.

Не Филипче, кој сака нека дојде на негово место, НИЕ пак ќе си бидеме НИЕ.
    И не.
    Не го бранам.
    Имам пишано дека од добар доктор премина во лош политичар.
    Ама реални да бидеме, како народ сме орда.
    А гледам дека не сме единствени во регионот.Читам Црна Гора фифнала пак.Шо беа фалби , фалби:D.

@Lilit пропаднати сме, Потонати.Ама за 6 месеци ќе се види саглам.Сега уште крепиме и црпиме од страна.Ако не ни даде ЕУ јака пара, најубаво да прогласиме банкрот.

На *Amethyst*, Alishan30, P.S.love и 18 други им се допаѓа ова.
  7. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.942
    Допаѓања:
    164.080
    Сите играат со бројките од свои причини, само тука се смееа кога тоа го пишувавме. Ама тоа се крие дур може, ама после станува очигледно и нема кај да оди. Хрватска и Црна Гора живеат од туризам, тоа им е основна дејност во државите, лагите се очекувани.

Вчера како сум сс разочарала од една особа, па и политички инволвирана, шири муабет дека стварно им давале по 3000 евра да ги пишеле со корона. Е и такви се докопуваат на позиција да ни ја водат државата помалку или повеќе.
    Сериозно во криза сета глупоќа искача на површина. Си викаш, каде дете да создадам, каде живот да градам, на еден пуст остров сами и јади кокос и уживај.

А што се тиќе ситуацијава, навечер обично седам на балкон или шетаме, веќе штом дојде јуни, навика ни е. Нејсе. Во однос на лани, пваа година страшно е колку фрчи брза помош навечер... постојано, цело време, морници ми идат. Можда не е се корона, ама луѓево веќе сериозно не можат да ја поднесат генералнава состојба и пукаат. Дури си помислуваме да не се случило нешто некаде, ама после гледаш нема ништо на вести, па ни текнува на "новата реалност".

На *Amethyst*, Alishan30, queen19 и 14 други им се допаѓа ова.
  8. referentka

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.792
    Допаѓања:
    323.764
    Еве јас ќе се пишам коронарна, нека дадат 3000 евра.
    Еве во ЛП нека ми пишат, одма се пријавувам.
    :D

Луѓе за 10 ќебапчиња затвор лежат, јас пак за 3000 евра 15 дена да неможам да полежам дома.

На *Amethyst*, Mami3, P.S.love и 21 други им се допаѓа ова.
  9. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.942
    Допаѓања:
    164.080
    Па ние вака се пресметуваме, домашни миленици и сите ние човечки членови на фамилијава да се пишеме, една гарсоњера ќе извадиме.
    Е тоа е муабет од една советничка. Така да знаете... Што би требало барем малку од малку да е попаметна од нас "обичните". И после уследува, не, факт е дека има вирус, ама СЗО дава големи пари, се крие нешто големо... по кој основ бе пиле даваат пари? Од која институција? Шо пишува у описот, лажно пишан со корона? Стварно некогаш не знам ни како да реагирам. Ако опонираш, ќе се навреди, ако се трудиш да објасниш, нема да те разбере и само бледо гледаш и стануваш учесник во колективното лудило.

На *Amethyst*, sj *O*, Happyinlove и 9 други им се допаѓа ова.
  10. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.818
    Допаѓања:
    97.393
    Народот е крив и никој друг. Тргнете од темава прво. Секој коментар Филипче, сдс, оставка. Овци. Кај ќе дувне ветрот таму и тие, мозок немаат сами да размислат. Со сендвич и упаљач можеш да ги купиш. Ако не му веруваш на Филипче дека треба да се носи маска, отвори било каде во светов и види како прават другите, дал Господ интернет. Види дали на врат ја носат. Не се иселуваат луѓето од овде заради пари. Заради простоќа се иселуваат.

На P.S.love, Hellobeautiful, sj *O* и 22 други им се допаѓа ова.
  11. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.793
    Допаѓања:
    41.889
    @Cosmi @duffi @CameliaMiller мене од Авицена за 24 часа ми стигнаа резултатите. Правев и имунолошки и PCR тест.

На Ygritte, ph.orhideja, cresa-jagoda и 4 други им се допаѓа ова.
  12. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.939
    https://slobodnadalmacija.hr/vijest...rovljenike-ali-nema-masovne-karantene-1027034

На green.eyes, Bunny2, zhap4e и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. Stache

Stache Истакнат член

Се зачлени на:
    18 февруари 2019
    Пораки:
    377
    Допаѓања:
    815
    Не знам.

Не е Чаир, ама идејата е иста.

14. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.836
    Допаѓања:
    275.006
    Никој не ги навредува сите муслимани.
    Ако прочиташ постови околу Велигден, ќе видиш дека исто пишувавме и за христијани.

Пред 3 недели бев на фризер. Мојата фризерка e муслиманка.
    За неа и маж и' тврдам дека се ок.
    И на работа како доктор облечена е.

Така што, не се СИТЕ муслимани неодговорни.

На *Amethyst*, Ermina Mina, Ivan4e04 и 13 други им се допаѓа ова.
  15. dev08

dev08 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 март 2020
    Пораки:
    162
    Допаѓања:
    491
    Браво за напишаново! Нека се стави pinned post најгоре да седи на темава.

На Ahoy му/ѝ се допаѓа ова.
  16. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.939
    За свадбарите од Нерези:
    upload_2020-6-18_11-45-34.png
    Дап, од „знаеш ли кој сум јас“ си патиме

На WildMk, *Amethyst*, темјанушка и 17 други им се допаѓа ова.
  17. queen04

queen04 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јуни 2019
    Пораки:
    247
    Допаѓања:
    785
    1. Ако веќе се дели на муслимани и христијани, за Велигден имавме среќа што не го лапна лажичето некој асимптпматски. Но и самите бројки говореа, впрочем тогаш најмалку заболени имаше.

2. Да помалце се тестираше, ама се тестираа само со симптоми. И јас бев во изолација и кога поминаа 14 дена епидемиологот кажа чим никој од вас не пројавил симптоми или па ваш близок контакт нема потреба.

3. Дали муслиманите искочија поголеми верници од христијаните? Не верувам. Собиранки и после Велигден беа на минимум, па и за 1 мај не беше ко пред тоа.

4. Тоа што спомнувате дека муслиманите го ширеле вирусот во Аеродром, Центар... Каде пишува дека муслимани има само во Чаир? Никој не го оспорува фактот дека асимптоматските го пренесуваат, ама во голем дел е од говедата што се шетаат без маски и во маркет во врат ти дишат.

5. А тие што не почитуваат изолација, не би ги споредила со животно, зашто па животните би ги навредила. Невоспитани створења.

6. Објавувањето на тие што не зимаат решенија за изолација зашто да не се спроведе? Прекршување на приватност има, но дали се размислиува дека со самото негово шетање може да зарази некој, а потоа тој од компликации да почине. Кој ќе одговара во тој случај?

На Ermina Mina, sj *O* и Bunny2 им се допаѓа ова.
  18. John Snow

John Snow Форумски идол

Се зачлени на:
    8 март 2016
    Пораки:
    4.942
    Допаѓања:
    53.180
    После 36 години работа у Бардовци попримуваш дел од лудилото, јасно ми е све:D

На oblace1, темјанушка, Ivan4e04 и 12 други им се допаѓа ова.
  19. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.939
    Он наводно не бил на свадбата, оти била традиционална кај што не оди семејството на невестата.
    Ама невестата, таа во лекарска комора била вработена.
    Нема, тоа е...

Инаку и овде, во еден институт во Загреб. Си оделе 2 недели со симптоми на работа, не им текнало дека може ковид да имаат. Нели, кај фаќа ковид плава крв :D. Сега жариште ќе биде, и локална трансмисија, и втор бран, се одеднаш.
    Среќа, растеретени се, па се фрлиле епидемиолозите на работа. 4-5 најмалку од институтот има заразени, еден куп луѓе во самоизолација.

На *Amethyst* и John Snow им се допаѓа ова.
  20. referentka

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.792
    Допаѓања:
    323.764
    Ај може денес ќе спласне ситуацијата.

Немаат страв луѓето.
    Дел од моето окружување се дружат.
    Дури љубоморна станав:^)
    Дури некои кријат дека дома имаат човек во изолација зашто на работа им се појавила корона.

На tinka-mace, P.S.love, LejlaD и 2 други им се допаѓа ова.