Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. monibejbi

monibejbi Популарен член

Се зачлени на:
    26 јуни 2010
    Пораки:
    1.971
    Допаѓања:
    2.233
    Се знае дека кривицата е кај народот, колку почитува или не почитува.
    Еве гледаме колку почитуваат,разни собиранки, мекици, прослави во вакво време.
    Одма треба да се пријавуваат тие што организираа.
    БилоМакедонци било Албанци свеста треба да ни биде повисока.
    Но од друга страна кога гледаат Од Властиве дека не се почитуваат должни се да носат мерки , едукација и таму каде што треба санкции.
    Не треба све на народот да се остави.
    Еве гледаме како се однесуваме.

На Ahoy, magnolija09, sj *O* и 2 други им се допаѓа ова.
  2. Doozy

Doozy Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2010
    Пораки:
    4.711
    Допаѓања:
    59.982
    Денес гледам надвор, сите со маски правилно наместени, ракавици, се држи растојание... викам па, па, па, се опаметиле. :^)

Коа гледам идат 2-3 групи на полицајци со пемпелето во раче, оп стоп, на секој со маската под нос и под брада казна. Молим лепо.

А можело и така значи ]:)

На rainbowmama, simonka93, Spidy и 36 други им се допаѓа ова.
  3. KateKane

KateKane Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јули 2018
    Пораки:
    3.606
    Допаѓања:
    63.331
    Значи кога ќе истрескате некоја ваква глупост, ми се плаче, жими све најмило ви кажувам. Ќути, ќути на глупостиве кои ги тропате, ама не се доќутува.

Цитокинската бура не се случува кај секој човек, туку се случува кај некои луѓе. Меѓу секој и некои има една огромна разлика, ако кај некој се случило тоа не значи дека сите 8 милиони заболени ќе ги фати. Телото е еден комплексен систем, кој некогаш нажалост си делува сам против себе. Е тоа е таа цитокинска бура, каде организмот ствара енормен број на имуни клетки кои освен вирусот го оштетуваат и домаќинот.

Да, кај млади луѓе и те како е возможна. Да, не е до крај испитана, теорија е уште, спијат до микроскопи научниците за да најдат НЗС, за вие овде да истресете како ние си измислуваме за паника да ви всадиме.

Па за Ицко, рак имал човекот, уште не се изладил, вие овдека го користите за да докажете некоја поента дека не треба паника да се дига (?) Колку за твоја информација и да имал човекот (не знам) не е смртна пресуда тоа. Карцином плус корона е веќе аперкат за организмот, ако порано имал шанси, со короната тие шанси се минимални.

Па стари луѓе ги фаќало и за нив било страшно, а што старите не заслужиле да си поживеат уште малку? Живи ќе биле да не ги зафатило гомново, не знам дали ви е јасно тоа, или пишувате колку да напишете нешто. Тие стари луѓе се нечии баби, дедовци, мајки и татковци. Тие помладите што ни заминаа имаат оставено деца во пубертет или во најрана младост, некои ни внуци не дочекале.

Ама не, не ширете паника. Крај краева ако ти смета зошто се "дига паника" која всушност не е паника туку е сурова реалност која нажалост ја преживуваме, излезете надвор, живејте си го животот до максимум и не се замарајте со нас тука. Ете штом не е опасен иди журкај се, никој веќе не ти брани. И пази по пат со кого застануваш во контакт, затоа што со такво понашање можеш стар човек да го осудиш на тешки маки.

Се нервирам кога идам во темава, ама не може имун човек на некои работи да остане.

На Lovelynne, WildMk, HaleemO и 40 други им се допаѓа ова.
  4. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.943
    Допаѓања:
    164.083
    Па освен конморбитети, генетичарите кажаа дека тригер е и некој геном кај некои луѓе што ескалира состојбата дури и да се целосно здрави. Кај други ко демек ризична категорија ко мачкина кашлица е.
    Па мислете вие од кој генетски пул сте црпнале и мислете си дека сте семоќни.

На WildMk, HaleemO, cresa-jagoda и 24 други им се допаѓа ова.
  5. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.162
    Допаѓања:
    221.826
    Знаете што е најтрагично?
    Тоа што како горенаведената членка се 80% од народот.
    :(
    Колку сакаш збори си, исто ко на ѕид да збориш.
    Што би рекле некои, ти збори си мене ич не ми е гајле што ми збориш.

На Alishan30, HaleemO, sj *O* и 25 други им се допаѓа ова.
  6. Rozich

Rozich Популарен член

Се зачлени на:
    16 јуни 2010
    Пораки:
    1.194
    Допаѓања:
    1.092
    Остај што во Македонија сите сме фул здрави, среќа се си имаме - чист воздух, stress-free life, физичка активност.
    Лесно е на форуми и на социјални мрежи да дробите за некаков си колективен имунитет, затоа што немате два грама мозок и мислите дека баш вас нема да ве фати. Тие сега што ќе ги фати и што се болни, кој им е крив што се болни, нека си умрат.

На WildMk, HaleemO, sj *O* и 11 други им се допаѓа ова.
  7. BoaVista

BoaVista Форумски идол

Се зачлени на:
    23 август 2010
    Пораки:
    3.912
    Допаѓања:
    31.673
    Ги споделила Најчевска.
    8EFCF7D2-6498-4076-B266-6F7DC90EB524.png
    Немам коментар :x

Последна измена: 18 јуни 2020
    На sj *O*, cresa-jagoda, *Amethyst* и 15 други им се допаѓа ова.
  8. MissChievous

MissChievous Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.467
    Допаѓања:
    25.219
    Греота за секој што внимавал и вистински се трудел, а сепак некако го закачил вирусот.
    Ама за оваквиве ко на фоткава погоре, ама ич не ми е гајле што ќе им се деси. Колку сурово и да звучи, ама ич не сочувствувам, макар вирусов и ги докрајчил. Ебате хилбилите, ебате.

Ситуацијава е претерано дискутабилна. Ако мнозинството заболени вака се однесуваат како овие на фоткава, па зошто и да им се замарам и да се потресувам?! Мислам, океј, разбирам... глобално не е добро за никого од нас зошто маките ни се продолжуваат, немаме пристап до речиси ништо. Но не можам да имам емпатија кон вакви говеда, буквално ова е она природна селекција.

На sj *O*, cresa-jagoda, *Amethyst* и 7 други им се допаѓа ова.
  9. mariatim

mariatim Популарен член

Се зачлени на:
    29 април 2010
    Пораки:
    1.159
    Допаѓања:
    12.529
    Ама такви како на фотката има цело време. И карантини, и полициски час кога имаше, цели друштва во викендици, скари. Си користеа споени викенди. И сега по групине за храна на фб трпези за матури, родендени. 4 месеци поминаа до сега ако не му влезе на некој нешто во главата нз. Да е само тука ајде ќе речеш политики, магии гледаат цел свет опфатен, се бори со вирусов и пак. Откази бараат од луѓе што само бараат маска да носат и да издржат и да ги почитуваат мерките. Седејќи дома во 21 век, со тв, интернет и пак ништо не им чини.

На Ahoy му/ѝ се допаѓа ова.
  10. BloodElf

BloodElf Истакнат член

Се зачлени на:
    30 октомври 2014
    Пораки:
    363
    Допаѓања:
    724
    Радовиш е означено на сликата колку што гледам, а таму има дуууууриии 0 активни случаи.
    Олабавете малку.
    Напнавте со буричкање по нечии слики, кој каде бил, кој што пиел, кој што носел. Гледајте си за себе малку, ако се заразат, тие ќе си се заразат, вас не ви доаѓа никој дома да ви донесе корона.

На sj *O*, christinnn, lovestoneddd и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. Ambitious

Ambitious Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2015
    Пораки:
    1.142
    Допаѓања:
    11.786
    Јас овде проблем повеќе гледам во тоа поздрав до Филипче.
    Напишано со потсмев, кој е тој да забранува собирање.

На green.eyes, WildMk, HaleemO и 23 други им се допаѓа ова.
  12. СуперДевојка

СуперДевојка Популарен член

Се зачлени на:
    28 март 2017
    Пораки:
    2.849
    Допаѓања:
    17.198
    Ако е објавено на фб никој никому не чепка, сами си кажуваат. Мерките да не се групираме така се донесени, чисто јер на Филипче му е криво шо се дружиме, нема другари тој па им љубомори на овие шо имаат?! И за инает рече не смееме да се групираме. И оп, овие чичковци тука го надмудрија. Јеееее бравооо.
    Шо се напна ти, татичко да не е на сликата?
    А да, и Ресен имаше 0 случаи, пошо не ги тестираа.

На green.eyes, WildMk, HaleemO и 23 други им се допаѓа ова.
  13. zhap4e

zhap4e Форумски идол

Се зачлени на:
    27 март 2011
    Пораки:
    7.113
    Допаѓања:
    107.128
    И овие ко христијанските браќа :D Радовиш можда нема сега али и Ресен немаша па доби. Ма шо сакаат нека прават.

На Alishan30, WildMk, HaleemO и 11 други им се допаѓа ова.
  14. BloodElf

BloodElf Истакнат член

Се зачлени на:
    30 октомври 2014
    Пораки:
    363
    Допаѓања:
    724
    Темава е баби на чешма - верзија 2020.
    За чичковците на сликата ама баш ми е гајле, ама факт е дека во таа околина нема потврдени заразени и како второ си се собраат на свој ризик, ако случајно има заразен таму, тие ќе префатат, не вие.

На sj *O* и Mami3 им се допаѓа ова.
  15. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.941
    Допаѓања:
    203.228
    Ама од нив некој што се пази може да префати. Или некој од ризичната група. Што е поентата на социјалната дистанца, ако не, за да ги заштитиме ризичните групи?

На green.eyes, sj *O*, cresa-jagoda и 10 други им се допаѓа ова.
  16. Nausicaa

Nausicaa Форумски идол

Се зачлени на:
    1 декември 2013
    Пораки:
    3.452
    Допаѓања:
    20.086
    @BloodElf, ама тоа е поентата. Потребно е само еден од батковциве да е заразен и...имаме кластер „Мрена“. И после, додека да развијат симптоми ќе одат на работа, ќе си прават муабет со продавачите од локалното продавниче, ќе поминат да се напијат кафе со пријатели и роднини, сите опуштени и без заштита зошто, нели, кај нив нема корона.

Со овие бројки на новозаразени, ниеден град не треба да се осеќа безбеден со сознанието дека кај нив нема заболени зошто, буквално, за неколку дена ситуацијата се менува. Ресен е еден таков пример.
    Исто, да потсетиме, и во Скопје бевме супер пред месец дена, дури имавме денови и без еден заболен, а видете не сега :(

Баткиве ризикуваат за себе, да, ама ќе испозаразат и други, кои можеби внимаваат и не прават глупости ама ја имаат среќата да бидат родители, колеги, комшии на фациве. Биди ти шизик на ризик и препишувај на писмена или тетовирај се кај аматер тату артист, не ризикувај со здравјето и животот на другите околу тебе.

На Alishan30, WildMk, HaleemO и 20 други им се допаѓа ова.
  17. BoaVista

BoaVista Форумски идол

Се зачлени на:
    23 август 2010
    Пораки:
    3.912
    Допаѓања:
    31.673
    Да не беше заразна болест, ич нема да ни биде гајле. Ама истиве овие шетаат во ист парк со моето и твоето дете, пазарат во исти маркет, одат во исти болници. И не доведуваат сите во ризик. И баш ради ваквите и ја и ти и сите ќе седиме дома уште долго. Само среќа е во прашање да некој од нив не е заразен. Ако е така, и во Чаир до ифтарите немаше многу заразени. И во Ресен. А сега гледаме дека од нив букна во цела држава.

На LivingGlam, WildMk, HaleemO и 19 други им се допаѓа ова.
  18. magnolija09

magnolija09 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 март 2020
    Пораки:
    1.143
    Допаѓања:
    860
    nemase ni resen sega poslednite denovi gledame mnogu za malo mesto
    nemase ni berovo gledam denes i tamu eden

На WildMk и Ahoy им се допаѓа ова.
  19. magnolija09

magnolija09 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 март 2020
    Пораки:
    1.143
    Допаѓања:
    860
    mene nesto ic ne mi e jasno
    od edna strana velat virusot oslabnal
    od druga strana mutiral , po zarazen bil od porano
    meneovaane i jasno , toa sto mutiral (da mutiral fakt e) ama duri i da e t.e se siri pobrzo. mozno e da e oslabnat taka?
    ama pak ako e oslaben vo smiol polesni simptomi zosto imame tolku mn mrtvi sekoj den ?
    mene bas i ne me plasi brojot na zarazeni, no mn me plasi golemiot broj na mrtvi
    neka ima i 1000 dnevno so lesni ili bez simptomi no da nema mrtvi :(

20. BloodElf

BloodElf Истакнат член

Се зачлени на:
    30 октомври 2014
    Пораки:
    363
    Допаѓања:
    724
    Ризичните групи се ослободени од работа или се пензионери кои исто немаат баш многу обврски и самите треба да си се пазат меѓу другото.
    Со сила никој никого не тера да излези од дома и да оди во толпа.
    Не мислев конкретно на сликата, ама на темава кој уште не се стигна да се искоментира. Од тоа кој бил сити мол, кој си купил гаќи, кој бил до банка да уплати нешто, па колнења, па вагање колку било битно што и да е...
    Комшиите нивни и колегите на работа треба да си гледаат за себе и самите да си пазат и да си носат маска, да држат дистанца, да си почитуваат мерки, пред се за себе, а не да чекаат на некој друг да се грижи за нивното здравје наместо нив.

На sj *O* и lovestoneddd им се допаѓа ова.