Форумџика на годината

Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. josifova1000

josifova1000 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јуни 2012
    Пораки:
    58
    Допаѓања:
    91
    Срцко,се усрами :l:

На *Amethyst*, senjorita-v, LovelyGirl3 и 39 други им се допаѓа ова.
  2. VDT2906

VDT2906 Форумски идол

Се зачлени на:
    4 август 2017
    Пораки:
    4.405
    Допаѓања:
    20.156
    И мене ми е тоа чудно во Австралија имаме роднини исто викаат нема толку многу заразени, а колкава земја е.

На *Amethyst* му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Stache

Stache Истакнат член

Се зачлени на:
    18 февруари 2019
    Пораки:
    377
    Допаѓања:
    815
    Љубоф :l:

На sj *O*, KateKane, Bunny2 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.881
    Допаѓања:
    123.142
    Аии стварно се усрами :$

На Alisa22, sj *O*, ElenaOfRivendell и 16 други им се допаѓа ова.
  5. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.196
    Допаѓања:
    222.285
    И за чудење е богами.
    Еве кај нас (италија) маските се задолжителни само во маркет и гужви ( при истото не се носат освен во маркет) пуштено е се, се е во нормала, и свадби и сите чуда на светов што поатојат а бројките се тие секој ден.
    Еве не знам дали вирусот изгуби сила, дали ради карантинот, дали дали дали...

На LejlaD, fana и Biljarkata им се допаѓа ова.
  6. queen19

queen19 Популарен член

Се зачлени на:
    7 декември 2015
    Пораки:
    583
    Допаѓања:
    1.845
    Како има трпение за вакво нешто? Што конзумира? Сакам и јас.

На VDT2906, CameliaMiller, sj *O* и 20 други им се допаѓа ова.
  7. MissChievous

MissChievous Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.621
    Допаѓања:
    26.011
    Морам ако работиме заедно, во иста канцеларија, со исти документи. Понекогаш работата налага да покажуваш одредени нешта на документи или компјутер, не може да се одржува дистанца совршено 100%. Од таа причина, многу е важно што се прави и во приватниот живот. Особено кога истите тие колеги тврдат дека не постои корона.

На Ahoy му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.818
    Допаѓања:
    97.402
    Аааахахах не ми се верува дека го праша за лиде :rofl:

На VDT2906, sj *O*, simonka93 и 22 други им се допаѓа ова.
  9. cresa-jagoda

cresa-jagoda Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јуни 2012
    Пораки:
    8.262
    Допаѓања:
    34.571
    Мислев на зафрканција си напишала :wasntme: А после кога го видов видеово :o стварно да ти било тоа :o :rofl: :rofl: :rofl: Леле уште не ми се верува што слушнав :rofl: :rofl: Па и овој новинаров тоа ли се прашува бе :wasntme: :rofl:
    Изгледа Филипче уште не ја знае приказната со Лиде Лиде 8-| пропуштил да ја прочита :rofl: Важно ќе иде на кафе :wasntme: Само жена му да не слушне :bandit: :devil: :rofl:

На *Amethyst*, Alishan30, KateKane и 17 други им се допаѓа ова.
  10. BoaVista

BoaVista Форумски идол

Се зачлени на:
    23 август 2010
    Пораки:
    3.912
    Допаѓања:
    31.674
    Добри поенти имаше Венко сега.
    Рече дека со олабавување на мерките го зголемиле тестирањето, ради неколку познати кластери во Скопје кои се појавиле ради недисциплина и не почитување на мерките додека биле на сила. И дека му е јасно дека вакви бројки сега не му идат у прилог, и дека можеле да не тестираат асимптоматски, ама Комисијата била одлучна да тестира помасовно, зашто долгорочно ќе има ефект. Нешто у стил боље да ме критикувате сега, а од тестовите да има долгорочни резултати, отколку да остават и да не тестираат, а асимптоматски да се шетаат низ градот. Тоа би било катастрофа.

Исто и за пост мортем позитивните имаше добра поента. Водителот го прашува зашто ги бележат во статистика и испаѓаме со висока стапка на смртност. Одговорот му беше дека не треба сами да се лажеме и да креираме бројки како ни одговара, дека точно е дека може да не се заведат како починати од корона и дека тоа им би ја намалило стапката на смртност, но одат по логиката дека тогаш ќе се собираат луѓе на погреб, и семејството, роднини, комшии на починатиот ќе бидат потенцијални заразени и може да го шират вирусот.

Во однос на рестриктивните мерки, исто кажа дека се знае дека се на краток рок. Лек нема, вакцина најоптимистички прогнози 2021, мора да живееме со вирусот, ама тоа не значи дека ќе живееме нормално, па ај сите по слави и мекици, Туку дека ќе имаме нова нормалност со социјална дистанца и маски. Смета дека полицијата можела повеќе да реагира, посебно пак за масовните собири што биле и јавно споделувани на социјалните мрежи.

Апелира да се носат маски секаде и да се држи дистанца. Масовни собори ако можат да се одржат со маски и дистанца се ок, ако не подобро да не се одржуваат. Ова го кажа во контекст на свадби и такви ствари. И нагласи дека нема само кај нас така да биде, туку сите држави изготвуваат посебни протоколи за тоа. Во постојан контакт е со сите министри за здравство од регионот и секаде во соседните држави бројот почнува да расте.

Вирусот е многу опасен. И за млади луѓе. Не ги напаѓа само белоте дробови, туку и крвта, црниот дроб и други органи. Се зголемил бројот на донори на крвна плазма.

Проблемите на тоа што не е вложувано во здравството сега излегуваат на површина. Делуваше организирано кога зборуваше за персонал медицински и слободни кревети. Во моментот смета дека нема потреба за помош од надвор и дека здравствениот систем може да се справи. Инаку кажа и дека имаме само 20 виролози во државата :sweat:

За јавното објавување, сега викендот најверојатно ќе донесат и таква одлука. Ќе се објавуваат само оние кои не сакаат да го примат решението за изолација. Уствари така ќе им се изврши доставата, со објавување на огласна табла, пошто одбиваат да примат. Како во секоја друга постапка.

Сума сумарум, по мое мислење, Венко и комисијата си се скроз ок и коректни. Работаа ја зезна народот, власта што допушти ифтари ради политиканство и опозицијата што преку Наќе не казнуваше исто ради политиканство.

И на крај за Лиде Лиде бе :D Се усрами ептен :$

На oblace1, *Amethyst*, green.eyes и 39 други им се допаѓа ова.
  11. John Snow

John Snow Форумски идол

Се зачлени на:
    8 март 2016
    Пораки:
    5.041
    Допаѓања:
    53.880
    Развод у најава, сеа го риба жена му "На кафе со Лиде а, говедо ниедно" :swear:

На Alisa22, CameliaMiller, sj *O* и 16 други им се допаѓа ова.
  12. BoaVista

BoaVista Форумски идол

Се зачлени на:
    23 август 2010
    Пораки:
    3.912
    Допаѓања:
    31.674
    0128BD90-1A54-4852-81BF-8E6CC7F626DD.jpeg
    Лиде Лиде сигурно е на ,,респиратори,, сега :D

На Gosh, *Amethyst*, CameliaMiller и 26 други им се допаѓа ова.
  13. monibejbi

monibejbi Популарен член

Се зачлени на:
    26 јуни 2010
    Пораки:
    1.997
    Допаѓања:
    2.273
    И јас го гледав имаше добри поенти мислам што е донего си ја врши работата,но треба и другите институции така да работат, а и највеќе до Свеста на народот.

На *Amethyst*, Ahoy, referentka и 2 други им се допаѓа ова.
  14. John Snow

John Snow Форумски идол

Се зачлени на:
    8 март 2016
    Пораки:
    5.041
    Допаѓања:
    53.880
    Да ја стаат на избирачки листи сличен рејтинг ќе имаат со Венко на анкетите:rofl: Лиде за премиер:muscle:

На *Amethyst*, ohlalalala, Biljarkata и 4 други им се допаѓа ова.
  15. anastasijaki

anastasijaki Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    5.247
    Допаѓања:
    49.226
    Морам да споменам, за сите што се плашат, меѓу кои сум и јас, Филипче кажа дека до сега немало случај на заразен од маркет.

На Ahoy, Nausicaa, LejlaD и 8 други им се допаѓа ова.
  16. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

Се зачлени на:
    24 јуни 2013
    Пораки:
    20.123
    Допаѓања:
    195.435
    А, која му е жена? Знам синче дека има, нели кај еден на еден кажуваше баш тоа.
    Исто докторка е, да не е психијатар?
    Оф топик е ама имаше една што мислевме жена му е на психијатрија, требаше асистент да ни е, ама испадна друг да ја замени и дека исто презиме, па уште тогаш си правевме логика дека се у брак. :lol:

Иначе смешното е што Лиде Лиде е 90% фејк профил, а стана главна атракција на пресови на Филипче. :lol::lol::lol::lol::lol:
    Кај им текна на идејана, у цела Корона најинтересно нешто ми беше појавата на профилот.:lol::lol::lol:

На *Amethyst*, BlackMistery, CameliaMiller и 7 други им се допаѓа ова.
  17. prominent

prominent Форумски идол

Се зачлени на:
    8 март 2014
    Пораки:
    5.399
    Допаѓања:
    61.249
    @Dream-Girl, не е фејк профил, имаше на еден портал пред некое време цело интервју со неа:) Вистинска е :lol:

Морам да признаам, криво ќе ми биде ако не отидат барем на едно кафе:D

На *Amethyst*, CameliaMiller, sj *O* и 9 други им се допаѓа ова.
  18. queen19

queen19 Популарен член

Се зачлени на:
    7 декември 2015
    Пораки:
    583
    Допаѓања:
    1.845
    Да да Ана му е жена

На Waverly Raven, cresa-jagoda и Dream-Girl им се допаѓа ова.
  19. BoaVista

BoaVista Форумски идол

Се зачлени на:
    23 август 2010
    Пораки:
    3.912
    Допаѓања:
    31.674
    Ана Филипче, докторка психијатар е. Може и затоа е толку смирен на пресовите Венко :wasntme:

На mssuniquee, *Amethyst*, Martka и 24 други им се допаѓа ова.
  20. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

Се зачлени на:
    24 јуни 2013
    Пораки:
    20.123
    Допаѓања:
    195.435
    Стварно? Е сум пропуштила тоа :)
    Профилот на фб лажен и личеше. :D

Да, Ана и беше името, штета не ја запознавме. :)

На *Amethyst*, BlackMistery и ohlalalala им се допаѓа ова.