Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Discussion in 'Коронавирус' started by LovelyGirl3, Jan 26, 2020.

1. josifova1000

josifova1000 Истакнат член

Срцко,се усрами :l:

2. VDT2906

VDT2906 Популарен член

И мене ми е тоа чудно во Австралија имаме роднини исто викаат нема толку многу заразени, а колкава земја е.

*Amethyst* likes this.
  3. Stache

Stache Истакнат член

Љубоф :l:

4. fana

fana Форумски идол

Аии стварно се усрами :$

5. vitamina

vitamina Форумски идол

И за чудење е богами.
    Еве кај нас (италија) маските се задолжителни само во маркет и гужви ( при истото не се носат освен во маркет) пуштено е се, се е во нормала, и свадби и сите чуда на светов што поатојат а бројките се тие секој ден.
    Еве не знам дали вирусот изгуби сила, дали ради карантинот, дали дали дали...

LejlaD, fana and Biljarkata like this.
  6. queen19

queen19 Популарен член

Како има трпение за вакво нешто? Што конзумира? Сакам и јас.

7. MissChievous

MissChievous Форумски идол

Морам ако работиме заедно, во иста канцеларија, со исти документи. Понекогаш работата налага да покажуваш одредени нешта на документи или компјутер, не може да се одржува дистанца совршено 100%. Од таа причина, многу е важно што се прави и во приватниот живот. Особено кога истите тие колеги тврдат дека не постои корона.

Ahoy likes this.
  8. Mantub

Mantub Форумски идол

Аааахахах не ми се верува дека го праша за лиде :rofl:

VDT2906, sj *O*, simonka93 and 22 others like this.
  9. cresa-jagoda

cresa-jagoda Форумски идол

Мислев на зафрканција си напишала :wasntme: А после кога го видов видеово :o стварно да ти било тоа :o :rofl: :rofl: :rofl: Леле уште не ми се верува што слушнав :rofl: :rofl: Па и овој новинаров тоа ли се прашува бе :wasntme: :rofl:
    Изгледа Филипче уште не ја знае приказната со Лиде Лиде 8-| пропуштил да ја прочита :rofl: Важно ќе иде на кафе :wasntme: Само жена му да не слушне :bandit: :devil: :rofl:

10. BoaVista

BoaVista Форумски идол

Добри поенти имаше Венко сега.
    Рече дека со олабавување на мерките го зголемиле тестирањето, ради неколку познати кластери во Скопје кои се појавиле ради недисциплина и не почитување на мерките додека биле на сила. И дека му е јасно дека вакви бројки сега не му идат у прилог, и дека можеле да не тестираат асимптоматски, ама Комисијата била одлучна да тестира помасовно, зашто долгорочно ќе има ефект. Нешто у стил боље да ме критикувате сега, а од тестовите да има долгорочни резултати, отколку да остават и да не тестираат, а асимптоматски да се шетаат низ градот. Тоа би било катастрофа.

Исто и за пост мортем позитивните имаше добра поента. Водителот го прашува зашто ги бележат во статистика и испаѓаме со висока стапка на смртност. Одговорот му беше дека не треба сами да се лажеме и да креираме бројки како ни одговара, дека точно е дека може да не се заведат како починати од корона и дека тоа им би ја намалило стапката на смртност, но одат по логиката дека тогаш ќе се собираат луѓе на погреб, и семејството, роднини, комшии на починатиот ќе бидат потенцијални заразени и може да го шират вирусот.

Во однос на рестриктивните мерки, исто кажа дека се знае дека се на краток рок. Лек нема, вакцина најоптимистички прогнози 2021, мора да живееме со вирусот, ама тоа не значи дека ќе живееме нормално, па ај сите по слави и мекици, Туку дека ќе имаме нова нормалност со социјална дистанца и маски. Смета дека полицијата можела повеќе да реагира, посебно пак за масовните собири што биле и јавно споделувани на социјалните мрежи.

Апелира да се носат маски секаде и да се држи дистанца. Масовни собори ако можат да се одржат со маски и дистанца се ок, ако не подобро да не се одржуваат. Ова го кажа во контекст на свадби и такви ствари. И нагласи дека нема само кај нас така да биде, туку сите држави изготвуваат посебни протоколи за тоа. Во постојан контакт е со сите министри за здравство од регионот и секаде во соседните држави бројот почнува да расте.

Вирусот е многу опасен. И за млади луѓе. Не ги напаѓа само белоте дробови, туку и крвта, црниот дроб и други органи. Се зголемил бројот на донори на крвна плазма.

Проблемите на тоа што не е вложувано во здравството сега излегуваат на површина. Делуваше организирано кога зборуваше за персонал медицински и слободни кревети. Во моментот смета дека нема потреба за помош од надвор и дека здравствениот систем може да се справи. Инаку кажа и дека имаме само 20 виролози во државата :sweat:

За јавното објавување, сега викендот најверојатно ќе донесат и таква одлука. Ќе се објавуваат само оние кои не сакаат да го примат решението за изолација. Уствари така ќе им се изврши доставата, со објавување на огласна табла, пошто одбиваат да примат. Како во секоја друга постапка.

Сума сумарум, по мое мислење, Венко и комисијата си се скроз ок и коректни. Работаа ја зезна народот, власта што допушти ифтари ради политиканство и опозицијата што преку Наќе не казнуваше исто ради политиканство.

И на крај за Лиде Лиде бе :D Се усрами ептен :$

11. John Snow

John Snow Форумски идол

Развод у најава, сеа го риба жена му "На кафе со Лиде а, говедо ниедно" :swear:

12. BoaVista

BoaVista Форумски идол

0128BD90-1A54-4852-81BF-8E6CC7F626DD.jpeg
    Лиде Лиде сигурно е на ,,респиратори,, сега :D

13. monibejbi

monibejbi Популарен член

И јас го гледав имаше добри поенти мислам што е донего си ја врши работата,но треба и другите институции така да работат, а и највеќе до Свеста на народот.

*Amethyst*, Ahoy, referentka and 2 others like this.
  14. John Snow

John Snow Форумски идол

Да ја стаат на избирачки листи сличен рејтинг ќе имаат со Венко на анкетите:rofl: Лиде за премиер:muscle:

15. anastasijaki

anastasijaki Форумски идол

Морам да споменам, за сите што се плашат, меѓу кои сум и јас, Филипче кажа дека до сега немало случај на заразен од маркет.

Ahoy, Nausicaa, LejlaD and 8 others like this.
  16. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

А, која му е жена? Знам синче дека има, нели кај еден на еден кажуваше баш тоа.
    Исто докторка е, да не е психијатар?
    Оф топик е ама имаше една што мислевме жена му е на психијатрија, требаше асистент да ни е, ама испадна друг да ја замени и дека исто презиме, па уште тогаш си правевме логика дека се у брак. :lol:

Иначе смешното е што Лиде Лиде е 90% фејк профил, а стана главна атракција на пресови на Филипче. :lol::lol::lol::lol::lol:
    Кај им текна на идејана, у цела Корона најинтересно нешто ми беше појавата на профилот.:lol::lol::lol:

17. prominent

prominent Форумски идол

@Dream-Girl, не е фејк профил, имаше на еден портал пред некое време цело интервју со неа:) Вистинска е :lol:

Морам да признаам, криво ќе ми биде ако не отидат барем на едно кафе:D

18. queen19

queen19 Популарен член

Да да Ана му е жена

19. BoaVista

BoaVista Форумски идол

Ана Филипче, докторка психијатар е. Може и затоа е толку смирен на пресовите Венко :wasntme:

20. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

Стварно? Е сум пропуштила тоа :)
    Профилот на фб лажен и личеше. :D

Да, Ана и беше името, штета не ја запознавме. :)