Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Discussion in 'Коронавирус' started by LovelyGirl3, Jan 26, 2020.

1. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Знам за личности вратени денес од Франција односно слетале на Софискиот аеродром потоа влегле кај нас проверени на граница и биле патролно следени до задолжителна изолација.

cresa-jagoda, Sofi.ja, Elaine and 7 others like this.
  2. Cherry333

Cherry333 Популарен член

На вести на Сител кажаа за лекот за артритис

3. chocolade

chocolade Популарен член

Скарана сум со ТВ, а овде не пишал никој, па реков да споделам.

4. Stache

Stache Истакнат член

The cost for Actemra intravenous solution (20 mg/mL) is around $491 for a supply of 4 milliliters.

Нема лек за нас, сиромашни сме.

5. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

vitamina likes this.
  6. vitamina

vitamina Форумски идол

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1565299640295042&id=1443975585873617

Погледнете што прават Кинезите во Наполи, даваат бесплатни маски на секој еден што ќе го видат на улица, добротворно, веќе донирале во болниците и болниците во Ломбардија, односно таму каде што најмногу треба!

Нека учат Италјанциве, касно им е веќе за сите грдотии што ги шират али ај има време ќе научат.

Сега земаат маски а до вчера ги тепаа по улиците!!

7. vitamina

vitamina Форумски идол

Ви кажав дека се ќе затворат?
    Епа обично премиерот во 22 навечер кога обично сите спијат потпишува вакави мерки, од утре се затворено освен маркети и аптеки.
    Не сме далеку од целосниот блок.
    И маж пак на работа :(

8. Mrs. Lovett

Mrs. Lovett Популарен член

@JoyJoy Јас не знам како дојде до заклучок дека некој рече дека си малоумна? Тоа можеби е твој заклучок јас не реков такво нешто.

Ајде ако не да бараме секаде низ светот лоши примери на доктори за да го оправдаме нашето здравство. Што не ми прати пример како во другите земји кај докторите се јавува дури и уртикарија од што работат без престан па да споредиме со нашиве што одма испобегаа на боледување. Што не ми споредиш со некои доктори од овие што ги фалат по телевизија? За со лошо да се спореди може секогаш. Сакаш да кажеш сега затоа што во Канада некоја е несовесна дека треба да ја оправдаме докторкава што стави под ризик толку доктори и нивните семејства?

ЕДИТ: И да докторкава отишла на Хаваи каде што немаше многу утвреди случаи можеби и ич да не грешам, а нашава отиде свесно во Италија каде што се знаеше дека е најголемо жариште на Балканов.

Уште еден едит: Во петокот бил дијагностициран првиот заболен од Корона на Хаваите, докторката тогаш била тргната за Канада. Сепак не отишла свесно во жариштето нели? Била само 2 дена на работа и веднаш што осетила симптоми била тестирана.

Last edited: Mar 11, 2020
  9. Mr. Right

Mr. Right Форумски идол

Колку официјално има заболени кај нас?
    И што се случи со оние сто и кусур луѓе кои биле во контакт со гадурата?

10. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Чекаат да поминат валда, барем 7 дена од тие 100те кои беа во контакт, за евентуално ако се појават први симптоми кај некои.
    Поминати се само околу 5 дена, колку што знам, ако во саботата бил симпозиумот на дерматовенеролози.
    Значи, рано е за нив.тек другата недела ќе има вести за нив или од викендов

Last edited: Mar 11, 2020
  11. Nevenche26

Nevenche26 Истакнат член

Џабе е за овој народ секаква мерка! Прееска во комшии 10 баби собрани, со едно 12 дечиња беа, што одат заедно во градинка, па и уште едната дојде на гости доле кај свекрва ми сосе внучето. И викам после тоа свеки да не се вртат многу луѓе низ куќава има она хронична болест не ја, ми викс што да правам они треба да се свесни не ја. :x А мене ми вика седи горе со детето нигде не оди. Џабе ја ако не одам кога куќава автобуска е, она да се зарази сите ќе не фати

12. smile:)

smile:) Популарен член

Имаме 9 заболени а луѓето кои беа во контакт со докторката се во домашна изолација

cresa-jagoda, Elaine, LejlaD and 4 others like this.
  13. koritsaki

koritsaki Moderator Staff Member

@Yowannty @Kallias2

Јас и @Kallias2 сме околу 60км оддалечени, наваму на северо-источниот дел од Грција каде што сме ние нема заболени сега за сега. Денес баш ми се јавија дека нрма да има ќерка ми анхлиски наредните две недели. А официјално ли е дека децава ќе немаат школо до 27 април?
    Инаку @Yowannty и мене ми стигна поракава и се извадив од памет, си помислив што му стана на мобилниов (facepalm):D

Kallias2, Elaine, Kimberly11 and 2 others like this.
  14. Kimberly11

Kimberly11 Форумски идол

Ни молови нема да работат?

15. VoodooGirl

VoodooGirl Популарен член

It's Мother Nature's revenge. Се згрозив што припаѓам на човечкиот род, искрено. Маркети преполни со безброј видови диви животни, сите кафези натрупани еден испод друг, во никакви услови.
    Се за пари, се за бизнис. Планетава би била многу поубаво место без човекот во нејзе.
    Друг коментар немам. Малку ни е и вирусов.

Journalist goes undercover at wet markets where the Coronavirus started.

KateKane, SnowWhite8, elimkd and 5 others like this.
  16. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

Зошто не се самоизолираат сите што доаѓаат од надвор, или од било кое место каде што има заболени??
    Зошто само од земјите со висок ризик кога не знаеме кој и кога може да развие симптоми?

17. Mantub

Mantub Форумски идол

Кога рековте за туристички агенции мислев за земји со низок ризик пуштаат понуди, они за Милано сигурна реализација пишале :sweat:

candy.cane likes this.
  18. Elaine

Elaine Активен член

Ramstore Mall пусто по дуќаните, во маркетот сите држевме дистанца со исклучок на постари кои ти се мушкаат, ама налетуваш на некој на кош на рафт и одма секој си правиме растојание.
    Е сега на каса густо збиено, а продавачките ни маски ни ракавици.
    И во Еурофармот исто немаа заштита, а маските ги направиле 30 денари, а претходно беа 9 или 10 денари, ама важно имаше маски и ракавици.
    И во маркетот сапуни, влажни и средства за дезинфекција за распрскување насекаде.

19. Stache

Stache Истакнат член

Некој спомна дека вирусот останува во воздух. Еве некои истражувања (не знам колку се валидни, но се резултат на истражување од владата на САД).

https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.03.09.20033217v1.full.pdf - На каков материјал колку долго живее.

Во воздух останува ~3h, така да најверојатно повеќето ќе го фатиме. Ни останува да бидеме повнимателни за да си ги заштитиме ранливите :sweat:

Напомена! Ова е истражување пред да стане официјално, односно не е направено "peer review", значи треба да се земе во предвид со ниво на скептицизам.

buba4e89 and vitamina like this.
  20. Lavica2602

Lavica2602 Популарен член

E zosto de?! Mi doaga mene klient od Italija vo ponedelnikot i go prasuvam:
    Koga dojde? - Vo petokot
    So sto dojdovte so soprugata? - So kola
    Ve pregledaa na granica? Ve prasaa nesto? - NE, NIKOJ NISTO NE NE PRASA SUPER POMINAVME
    I???