Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. John Snow

John Snow Форумски идол

Се зачлени на:
    8 март 2016
    Пораки:
    4.942
    Допаѓања:
    53.181
    Лиде Лиде и оној обиџуко новинарот со реновирањето ми се единствени светли точки од кога почна кризава

На VDT2906, *Amethyst*, Feminka22 и 34 други им се допаѓа ова.
  2. cresa-jagoda

cresa-jagoda Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јуни 2012
    Пораки:
    8.262
    Допаѓања:
    34.566
    На *Amethyst*, Alishan30, sj *O* и 8 други им се допаѓа ова.
  3. CoverGirl10

CoverGirl10 Популарен член

Се зачлени на:
    9 декември 2010
    Пораки:
    362
    Допаѓања:
    2.932
    download.jpg

На *Amethyst*, Ivan4e04, sj *O* и 15 други им се допаѓа ова.
  4. yourfavoritegirl

yourfavoritegirl Истакнат член

Се зачлени на:
    21 мај 2020
    Пораки:
    137
    Допаѓања:
    797
    Не се чудете за Венко што е толку трпелив и смирен. Како инаку би бил неврохирург?:D

П.С. ова со Лиде Лиде вечерта ми ја направи:D

На *Amethyst*, Feminka22, sj *O* и 10 други им се допаѓа ова.
  5. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.394
    Допаѓања:
    260.024
    Едно од подобрите интервјуа на Филипче. Се фино објаснето, зошто, како, до каде сме. Осврнувајќи се и на проблемите, па и самиот кажа дека сега на површина излезе дека со години наназад никој нема ништо направено во здравството, проблемот со кадар, сосотојбата на клиниките и болниците итн.
    А колку е смирен само. Ама, да неврохирург е.
    Оптимист е некако, и стои на ставот дека може и први изреагиравме на овој бран.
    Вечерва зборуваше докторот во него.
    И секако хајлајт на вечерта Лиде Лиде:D.
    Како се усрами, фацата леле:D.

На VDT2906, *Amethyst*, senjorita-v и 29 други им се допаѓа ова.
  6. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.165
    Допаѓања:
    221.837
    Screenshot_20200619-010208_Samsung Internet.jpg
    Траги од ковид, пронајдени во водите на Милано и Торино!!!!!

На *Amethyst* и cresa-jagoda им се допаѓа ова.
  7. lovestoneddd

lovestoneddd Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2018
    Пораки:
    4.252
    Допаѓања:
    39.639
    Дали сериозно ова го даде како аргумент за нереалните пост мортем утврдувања на корона ?
    И вам ова ви е ок и срцкасто? Добра поента дал ?
    Да не можат најблиските да се опростат од саканата личност за последен пат, да плаќаат 2000+ евра за погребот ради трошоците од корона протокол ?
    Еве не сте ми јасни.

Испадна дека во право сум била за лажната бројка на смртни случаи, ама тоа е мање више битно сега.

На sj *O*, Tan4ence, zuto и 2 други им се допаѓа ова.
  8. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    17.093
    Допаѓања:
    131.398
    Апче за смирување. :wasntme:
    Ама,не му успева секогаш.На некои пресови устата му вели сè е под контрола,имаме контрола,ама фацата му вели у п.м.,лажам... :wasntme::rofl::rofl:

На fana му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.488
    Допаѓања:
    191.120
    На fana му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Anie93

Anie93 Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2016
    Пораки:
    3.331
    Допаѓања:
    15.787
    Мислам дека не се заедно, бар така имам чуено

11. BoaVista

BoaVista Форумски идол

Се зачлени на:
    23 август 2010
    Пораки:
    3.912
    Допаѓања:
    31.673
    А зашто да не е добра поентата? Еве стварно ако е дијагностициран пост мортем со Ковид, логично пред смрт е донесен во болница, што значи со семејството дома бил починатиот. Нели постои ризик некој од семејството да е заразен? Или да остават да вршат нормален погреб и да се испозаразат уште луѓе ако се заразени домашните? Незнам, осетлива е темата, ама ако постои и најмал ризик за да се зарази уште некој, ондак е ок и испрвно според мене.
    И зашто некој би шминкал бројки за поголема смртност? Па моментално тренд е од едни или други прочини да се шминкаат намалени бројки. Која би му била логиката на Венко, сега у предизборие да шминка бројки ради кои многу луѓе ќе го плукаат по социјалните мрежи? Сам себе да си прави негативна кампања?

Последна измена: 19 јуни 2020
    На Ivan4e04, Ahoy, queen04 и 17 други им се допаѓа ова.
  12. lovestoneddd

Се зачлени на:
    14 април 2018
    Пораки:
    4.252
    Допаѓања:
    39.639
    https://sdk.mk/index.php/makedonija...-r-stankov-od-institutot-za-sudska-meditsina/

Сите лица кои Министерството за здравство ги води како починати од КОВИД-19 не треба да бидат дел од официјалната статистика, затоа што за многумина не може да се утврди која е примарната причина за смртта, вели д-р Александар Станков, директор на Институтот за судска медицина.

Тој смета дека најдискутабилни случаи се оние кои се починати надвор од здравствените установи, или се донесени на умирање во болница, а кај кои постморталниот брис покажал присуство на КОВИД 19.

Овие случаи или пак други случаи каде имаме сосема друга причина за смрт не можеме и не смееме да ги вклучиме во вкупната бројка на починати лица од КОВИД 19“, вели д-р Станков.

Директор на судска медицина го вели ова, еве не јас, како не медицинско лице.
    Сеуште не ви е верно ?

На *Amethyst*, sj *O*, zuto и 2 други им се допаѓа ова.
  13. Bunny2

Bunny2 Популарен член

Се зачлени на:
    26 декември 2010
    Пораки:
    1.301
    Допаѓања:
    1.639
    Само да додадам за границите.Кажа дека викендов ќе се прави анализа на состојбата и ќе кажат од понеделник што како.Исто така дека се во контакт со регионов и дека планираат да дадат предлог до соседиве ако некој Македонец добие симптоми додека е пр. во Бугарија да се лекува таму бесплатно и обратно.
    Да некако и мене ми остави многу добар впечаток,се некако убаво објасни и пред се ми влеа малце оптимизам.

На *Amethyst*, cresa-jagoda, Ahoy и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. BoaVista

BoaVista Форумски идол

Се зачлени на:
    23 август 2010
    Пораки:
    3.912
    Допаѓања:
    31.673
    Не е овде натегање дали умрел од Корона или со Корона.
    Факт е дека имал Корона!
    И да умрел од срцев удар, имал Корона, што значи бил заразен. Може не заразил никој, ама можеби и има заразено некого.
    И кажи ми како сега да дозволи да се организира нормален погреб на лице кое еве умрело од срцев удар, ама имало и Ковид. Посебен протокол за погребување има за лица што имаат заразна болест. Што има врска ако не умреле од неа(а може и умреле, ние овде нагаѓаме, мада е небитно). И сосема е во право за тоа.
    А како ќе ги води после по статистика, ич не ме интересира. Битно да превземе мерки за заштита, за да не се заразат и други.

Последна измена: 19 јуни 2020
    На *Amethyst*, Ivan4e04, cresa-jagoda и 17 други им се допаѓа ова.
  15. soffce

soffce Истакнат член

Се зачлени на:
    25 февруари 2017
    Пораки:
    345
    Допаѓања:
    214
    Другар сака да оди во Белград требало да ја земе сестра му слетала на аеродром.Дали кога ке се врати ке мора да седи 14 дена во изолација?

16. lovestoneddd

Се зачлени на:
    14 април 2018
    Пораки:
    4.252
    Допаѓања:
    39.639
    Исто како што самоубиството што го имавме, го водеа починатиот у починат од Ковид? Трагикомично.
    За луѓето по погреби, знаеш и самата дека вака или онака не им менува, секако се оди. И тој нивен протокол кошта. Дали имаш читано за фамилии кои не можеле да го погребаат ближниот пошто немаат 2-3000 евра одвишок само затоа што некој одлучил да е тоа така ?
    Значи ние можеби сме единствените кои броиме асимптоматски случаи и пост мортем случаи, кои и не се валидни. Нашите најпаметни од сите и најгрижливи де.Кога овие бројки би се одземале, ќе бидеме рангирани многу подобро од земјите кои сега имаат пофалби за добро справување.
    Значи моменталната табела не е од неодговорниот народ, туку од нивната луда математика. Супер.

На *Amethyst*, sj *O*, fana и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. queen19

queen19 Популарен член

Се зачлени на:
    7 декември 2015
    Пораки:
    583
    Допаѓања:
    1.845
    Од каде ви тоа дека погребот е 3000 евра? Во злато да не ги ставаат?

На cresa-jagoda му/ѝ се допаѓа ова.
  18. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.525
    Допаѓања:
    38.738
    @lovestoneddd во Битола од починат на онкологија, кој во меѓувреме се заразил, беа заразени цело семејство, после почина и друг член од семејството (брат) од корона. Да беше тестиран пост мортем немаше ни да се случи тоа, ќе имаше погреб според протокол за заразна болест. :| За да се избегнат вакви случки мора да ги водат така.

На cresa-jagoda, Ahoy, LejlaD и 9 други им се допаѓа ова.
  19. H.VAGA

H.VAGA Популарен член

Се зачлени на:
    10 април 2012
    Пораки:
    1.874
    Допаѓања:
    7.344
    Дали се самоубил. Дали го убиле или починал од срцев удар не е важно. Важно е дека имал корона. И во тој случај има посебен протокол за погребување.

На cresa-jagoda, JuLleE, Biljarkata и 2 други им се допаѓа ова.
  20. BoaVista

BoaVista Форумски идол

Се зачлени на:
    23 август 2010
    Пораки:
    3.912
    Допаѓања:
    31.673
    Знаеш како, подобро прашањето да го преформулираш зашто погребите на лица со заразна болест се толку скапи или зашто не се на товар на државата. Тоа би било сосем легитимно прашање, а богами и логично. И јас сметам дека се ненормални сумите за погребите и дека треба да се на товар на државата, зашто има посебни протоколи како истите се изведуваат.
    Ама да бараш да дозволат да се изврши погреб на лице со заразна болест, онака нормално, богами е лудост. И предлгаш Филипче да не ги стави во изолација членовите на семејството на починатиот кои се потенцијален ризик и да седат и да си примаат сочуство од пола град? Нема логика.
    И пак ќе те прашам, која корист ја има Венко или Комисијата или било кој од оваа по тебе луда математика? Зашто стварно не сум видел некој сам себе да си праи негативна кампања, кога може да бриљира.
    И треба да ги лоцираат асимптоматските и да ги бележат пост мортем позитивните, нека се и во друга статистика, ама изолирани и на начин да не се шири болеста.

На *Amethyst*, CameliaMiller, Ivan4e04 и 14 други им се допаѓа ова.