Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. John Snow

John Snow Форумски идол

Се зачлени на:
    8 март 2016
    Пораки:
    4.942
    Допаѓања:
    53.181
    Нешто не верувам баш у овие работи, можеби 1 пациент од 10 ќе биде излекуван ама дека е унисоно не е, ако беше така сите пациенти ќе ги лекуваа на тој начин. Исто ко со дексаметазонот и другите лекови, повеќе луѓе си наштетија него што помогна.
    Ама најјаки ми беа иранците шо слушнале дека алкохол е лек за корона па 30тина се беа затруле:drunk:

На Doozy, Lianna Anna, zhap4e и 3 други им се допаѓа ова.
  2. BoaVista

BoaVista Форумски идол

Се зачлени на:
    23 август 2010
    Пораки:
    3.912
    Допаѓања:
    31.673
    Мене малку ме збуни што на почетокот кога почна пандемијата, исто гостуваше во некоја телевизија Жан Митрев и многу лабаво збореше за вирусот. Сега го претстави ептен страшно, да речеш 9 од 10 не го преживуваат. И после се надоврза за неговиот метод. Затоа малку сумљиво ми беше (да не е профит во игра), па сакав да чујам и други мислења, ако некој гледал.

На 1209, Doozy, green.eyes и 7 други им се допаѓа ова.
  3. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.396
    Допаѓања:
    260.038
    На која ТВ беше интервјуто?
    Ова да не му е некоја реклама, лош е вирусот, ама јас можам да ве излечам?

На Stache и BoaVista им се допаѓа ова.
  4. BoaVista

BoaVista Форумски идол

Се зачлени на:
    23 август 2010
    Пораки:
    3.912
    Допаѓања:
    31.673
    На ТВ 24, еве сега видов има на нивната фб страна, само дали е целото незнам.

На JuLleE му/ѝ се допаѓа ова.
  5. John Snow

John Snow Форумски идол

Се зачлени на:
    8 март 2016
    Пораки:
    4.942
    Допаѓања:
    53.181
  6. Milaаа991

Milaаа991 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2018
    Пораки:
    2.915
    Допаѓања:
    11.385
    На Doozy, LejlaD, John Snow и 2 други им се допаѓа ова.
  7. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.364
    Допаѓања:
    119.473
    Бил Гејц со петџито.
    :puke:

На Stache, Doozy, CameliaMiller и 5 други им се допаѓа ова.
  8. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.525
    Допаѓања:
    38.738
    Дали ова прочистување на крвта е иста постапка со трансфузија (промена) на крвта кај бебиња со продолжена жолтица? Ако е иста постапката не е ризично, на мажот ми како бебе му ја прочистувале така крвта, а за малку и на синот требаше.

На LejlaD и zhap4e им се допаѓа ова.
  9. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.396
    Допаѓања:
    260.038
    Интерлеукини се викат.
    Меѓудругото, добра реклама си прави, ама ете се надевам дека овој метод ќе биде успешен.

10. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.161
    Допаѓања:
    49.398
    040C0595-FAF4-4728-AEB7-789BAB9A58E7.jpeg
    е ова не ми е јасно.
    Вика вториот бран бидејќи граѓаните не ги почитуваат мерките
    И како за награда дека сме послушни нели, имаме уште 3 саати слобода да го шириме вирусот по кафичи.
    Јас бев иначе пред некој ден после 4 месеци и никад више.
    Дека се пазеа мерките се пазеа стварно.Се изненадив и од персоналот и од масите како беа наместени и сѐ.
    Али ние бевме две и седевме карши карши, али прееска во она City Coffee или како и да се вика (во склоп на City Palace е во Охрид) кога видов 2 маси споени и 6 батиња испоседнати бев као ,,за кој народ ти отвараш кафичи бе”
    Прво, зашто ги прибрале толку и им дозволиле да седнат на иста маса не сфаќам?
    Немаше ни пола метро растојание меѓу нив не па 2 метра.
    Едвај се убедивме со другарката да седнеме на кафе, не ни беше толку шубе колку што мислевме али језиво е искрено и веќе не идам.
    Не ми е језиво од короната туку ми е тужно-језиво.
    Обично нели галама, музика, раздвиженост ова-она.Не бре брате, трчи трчи човек, ти доаѓаат маскирани келнерите, кој како стане од маса прска со дезинфициенс смрди корне ти паѓаат трепки и не е тоа тоа.
    Да се пазеа сегде мерки океј отвори кафичи отвори сѐ.Али коа глеаш дека народ не пази па не давај дополнително простор бе аман аман.

п.с Охриѓаниве се мнооогу посовесни од скопјани морам да признаам.Позитивно сум изненадена.

На Ivan4e04, LejlaD, green.eyes и 11 други им се допаѓа ова.
  11. CharmedGirl

CharmedGirl Популарен член

Се зачлени на:
    6 мај 2011
    Пораки:
    1.420
    Допаѓања:
    1.662
    Биди искрена, вклучително земајќи го примеров што си го напишала за дечките, дали мислиш дека 3 саата плус ќе смени нешто драстично во однос на нашата колективна непослушност? Еве и јас да дадам пример, една моја другарка попладнево постираше стори на Инста од кубанскиот ресторан на кеј како има латино журка, претпоставувам after work зашто беше објавено отприлика во тој период. Дали знаете колку беше накрцано? Да, коњопоите наредени со размак ама на клипчето не се гледаше ниеден празен коњопој. И тоа се случува насред бел ден. Епа нели собири на повеќе луѓе не се дозволени? Тогаш јас би забранила и журки по кафаниве. Не се ширела корона денес на таа журка? И дали продолжувањето плус три саата да бидат отворени, ќе значи дека тек сега ќе почнат журки? Не, веќе се почнати и луѓето веќе се збеснати одамна. Друг пример за кој и порано имам пишувано се собиранките маалски по клупи, со грицкање сончоглед, со све. Е нив нема како да ги ограничиш без полициски час. Таа категорија луѓе не ни ти фрла пари на коктели и журки, тие од јутра до сутра се пред зграда и бистрат политика (и патем не почитуваат ниедна мерка од ова што можам да приметам). Затоа стварно не гледам што ќе смени продолжувањето на работното време - и така тие што не почитуваа мерки, ни претходно, ни во иднина нема да почитуваат.

(Да не се сфатиме погрешно дека сум пукната многу да седнувам по кафиња, напротив - излегувам само кога имам реална потреба и планирам така да биде и во иднина.)

На *Amethyst*, 1209, LejlaD и 7 други им се допаѓа ова.
  12. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.161
    Допаѓања:
    49.398
    Да почитуваа сите мерки ќе го сфатев да продолжеше работно време.
    Ама уште од прв ден се испокрцаа Станко, Петка овој оној по 100 души.
    Да сме разбран народ, да заслужиле продужи работно време на кафичите.
    Ама пошто не сме што се мене тиче може комотно пак да ги затворат.Така сме заслужиле.Како говеда да се понашаат према нас.
    Они викаат 2ца од различна фамилија, не они сакале 3,4ца 5ца да идат.Па више мрш у пизду материну бе, болни ли се луѓево?Се дрогираат?Имаат ментална заостанатост?Не сфаќам?
    Најсмешна ми е мерката искрено ,,4ца од иста фамилија”.Кој реално од овде отиде после 3 месеци со своите затворен, на кафе?НИКОЈ.
    Подобро да дозволеа само двајца по двајца, а не да се шлепа кој стигне.
    Поедноставно би било, а видиш повеќе од двајца на маса, фино лепо казна за паметните казна за локалот што ги примил и чао пријатно.
    Ти им викаш дајте адреси они ти даваат грешни адреси.Ги носиш во Идризово, лежат таму во нечовечки услови, ставаат (а можда и не) прст на чело и пеат ко птички.Или пак, како во Индија, земи стаповите и удри мавај.Само тоа ќе беше добро во случај да полицијата нѝ беше на место и да служеа како пример а не да се к**чат на Фб со групни собиранки, не можеш на сите да им дадеш стапови да тепаат, уште толку ќе се умислат.
    Сума сумарум, цела држава (сите можни нации, двата пола, од најмал до најстар, од цивилка до доктори и полиција) сме УЖАС.
    Колку што сме и ние ужас како граѓани толку и власта веќе се губи.
    Мене после викендот за Бајрам ме разочараа скроз, за Задушница па уште поише.
    Тоа е тоа.Ќе си трпиме сите.

На neno0o, LejlaD, queen19 и 7 други им се допаѓа ова.
  13. zhap4e

zhap4e Форумски идол

Се зачлени на:
    27 март 2011
    Пораки:
    7.113
    Допаѓања:
    107.128
    не ти треба чаша. Сламка и од шише пиј :D јас така правам.

На Doozy, LejlaD, CameliaMiller и 5 други им се допаѓа ова.
  14. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    11.751
    Допаѓања:
    176.044
    До толку се "штитите"? Чаши, сламки?:worried:
    Јас па гајле неам.
    Си седнуваме ние на ручек, пијачка.
    Ама само јас и мм.
    Без трет чоек со нас.
    Си бираме попразен локал на скроз отворено и ќе утепаме саат / два:)

На Feminka22, lovestoneddd, LejlaD и 6 други им се допаѓа ова.
  15. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.314
    Допаѓања:
    28.097
    Студија покажала дека антителата се губат после 2/3 месец, посебно ако ковид е прележан без симптоми.

People who develop coronavirus-fighting antibodies might not keep them very long, especially if they didn't have symptoms.

After just a few months, recovered coronavirus patients may rapidly lose antibodies — blood proteins that fight off the virus and can prevent reinfection — according to a study published Thursday in the journal Nature Medicine.
    https://www.yahoo.com/news/coronavirus-antibodies-may-disappear-2-232300607.html

На Doozy, LejlaD, green.eyes и 6 други им се допаѓа ова.
  16. zhap4e

zhap4e Форумски идол

Се зачлени на:
    27 март 2011
    Пораки:
    7.113
    Допаѓања:
    107.128
    не носам сламка, ми носат. :)

Побитно е дали при повторно заразување, короната кај тие што или немале симптоми или лесно ја минале се манифестира со поагресивни симптоми. Во некоја од статиите за студијата ко да пишуваше најмалку два месеци дека траат, пошто толку и траело истражувањето и следењето. Ќе ја побарам покасно.

На H.VAGA, Doozy, LejlaD и 3 други им се допаѓа ова.
  17. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.939
    Иста приказна како претходниот пат. Истра најспособни. Тие и претходно први реагираа. Сплит најсељаци, кај нив најбесконтрола се ширеше.
    Треба побрзо да вратат некои мерки. Оние од Загреб од институтот 2 недели имале симптоми колективно, мислеле настинка е (facepalm)

На Cosmi му/ѝ се допаѓа ова.
  18. cresa-jagoda

cresa-jagoda Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јуни 2012
    Пораки:
    8.262
    Допаѓања:
    34.566
    На *Amethyst*, buba4e89 и CharmedGirl им се допаѓа ова.
  19. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.703
    Допаѓања:
    134.976
    На *Amethyst*, chocolateheart, Doozy и 9 други им се допаѓа ова.
  20. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.165
    Допаѓања:
    221.845
    Леле леле, боже, боже.
    Овие како да заборавиле сите оти министерот е женет, отишле предалеку со прашањето и со Лиде. Плус гледам дека и зборови си додаваат без врска.
    Бог да чува.

На Alisa22, *Amethyst*, chocolateheart и 9 други им се допаѓа ова.