Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.525
    Допаѓања:
    38.738
    Сите му се циркузи, му се смее народот. :D

На LejlaD му/ѝ се допаѓа ова.
  2. zhap4e

zhap4e Форумски идол

Се зачлени на:
    27 март 2011
    Пораки:
    7.113
    Допаѓања:
    107.128
    На WildMk, sj *O*, JuLleE и 6 други им се допаѓа ова.
  3. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    19.681
    Допаѓања:
    126.582
    Е па додај дека тогаш дојдоа мноогу за нова година во Мк и како бевме болни...

На WildMk, sj *O*, LejlaD и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. zhap4e

zhap4e Форумски идол

Се зачлени на:
    27 март 2011
    Пораки:
    7.113
    Допаѓања:
    107.128
    плус, не може па и да сме сигурни дека Италија е првата европска земја кај шо се појавила. Имаше пред некој месец слична статија за слично истражување во Холандија ли не знам каде..ист заклучок имаа..порано се појавила.не ми текнува ама кога, како, што.

На WildMk, sj *O*, Doozy и 6 други им се допаѓа ова.
  5. NovusOrdoSeclorum

NovusOrdoSeclorum Популарен член

Се зачлени на:
    14 септември 2011
    Пораки:
    1.044
    Допаѓања:
    2.270
    Хмм... Јас во декември бев во Италија, уште кога немаше никаква дојава за вирусот таму. Кога се вратив, мртва болна легнав, запалење на плуќа, грло, нос, температура, све. Не ми поминуваше од ништо, не можеа да ми најдат што ми е, мајка ми и татко ми се разболеа исто со тт и плуќа, кашлаа ко туберкулозни (а нив ретко ги фаќа, иако се постари, здраво се хранат и витамини внесуваат). Се сеќавам дека такви болки имав во плуќата што диво оригано пиев со кантарионово масло да ми помине. Кога конечно отидов да ја снимам плуќата, а веќе ми беше доста подобро иако сеуште кашлав (кашлањето продолжи уште месец дена минимум по првичното воспаление), ми рекоа дека се гледало траги од некаква упала, ама била помината. Моите се сеќавам кашлаа уште доста долго после мене, а исто и маж ми. Може сум го имала вирусов, а да сум немала појма, нити па тогаш тестираа, сите се зезавме, као ај бе изглеа корона имаш, дека нели во Кина беше актуелно.

На WildMk, 1209, emiliana и 11 други им се допаѓа ова.
  6. Vilamarija

Vilamarija Активен член

Се зачлени на:
    2 јуни 2020
    Пораки:
    19
    Допаѓања:
    10
    Draga a sto mislis deka se desava, os en ona sto ti go plasiraat deka se desava.Pa neli gledas deka tie sto naj eke trubat za nekoj merki , i ko demek gi postuvaat (zemi go primer samo samo pijandurava) se zarazeni , i sve se so lesni simptomi.Pa i Bojko Borisov ti vika podobro da se zarazat sega poveke.Abe treba da ni bide jasno poveketo ke se zarazime ,ama nema da umreme od Korona.Ne razbiram od kade toj strav vi go nabija od forumi ,vesti , pesimsiticki likovi sto sirat morbidni scenarija

7. ♡BuBaLe♡

♡BuBaLe♡ Форумски идол

Се зачлени на:
    2 мај 2015
    Пораки:
    5.209
    Допаѓања:
    106.356
    Од https://www.who.int
    Screenshot_20200620-193920_Google.jpg

На WildMk, LejlaD, CameliaMiller и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.836
    Допаѓања:
    275.007
    Не би можела да знам.
    Сепак јас директно сум изложена на големи "концентрации" на вирусот :)
    Не сум позната по многу добар имунитет иначе. 10 пати годишно сум настината.

На WildMk, sj *O*, JuLleE и 10 други им се допаѓа ова.
  9. ladystardust

ladystardust Популарен член

Се зачлени на:
    10 август 2016
    Пораки:
    954
    Допаѓања:
    6.831
    Апсолутно. Во Хрватска денес има 19 новозаболени што е најголем број на дневно ниво од 8 мај наваму па сега читам по словенечки форуми, еден куп Словенци веќе испооткажале резервации за одмор во Хрватска, страв им е дека ќе воведе Словенија карантин и за тие што патуваат од Хрватска, па ќе ги затекне одлуката додека се на одмор и наместо по две недели да се вратат на работа, ќе мораат у карантин. Не знам стварно, ситуацијава веќе и во овие релативно безбедни земји се менува од ден на ден и иде на полошо иако не како кај нас, ние сме главна вест секој ден, со неверување пишуваат овдешните медиуми. Иначе ја и дечко ми сме веќе 10ти ден овде во домашен карантин. Нит некој дошол да не' провери, нит се јавил, ништо. А голем процент од новите случаи овде беа донесени главно од екс-ју земји (Босна и Хрватска).

На JuLleE, Biljarkata и vitamina им се допаѓа ова.
  10. zhap4e

zhap4e Форумски идол

Се зачлени на:
    27 март 2011
    Пораки:
    7.113
    Допаѓања:
    107.128
    истите симптоми ги имав и јас од втора половина надекември. И исто, ради кашлањето пиев чај од оригано по рецепт на татко ми оти ни сируп помагаше, ни ништо. Почеток на март чак се отарасив од кашлањето и се друго. На два пати ме затера во тој период. Ама кујзнае шо беше. Јас во јануари, февруари почнав да се стресирам дека можда е корона пошто тогаш и почна повеќе да се збори за тоа во Кина. Во ноември бев во Италија. Пар колеги беа декември.

На Doozy, LejlaD, fana и 3 други им се допаѓа ова.
  11. crimson

crimson Форумски идол

Се зачлени на:
    14 декември 2011
    Пораки:
    4.052
    Допаѓања:
    52.530
    Од кај тој страв?
    Болниците се преполни, доктори и сестри се преморени, позитивни или во самоизолација. Луѓето се несовесни.
    Скоро сите имаат по некоја хронична болест, и СИТЕ имаат ризични категории у најблиски фамилии.

Ситуацијата е сериозна и мора да се сфати сериозно. Нели читате што пишуваат луѓе со контакти од инфективно, уште ли мислите дека некој ве лаже за сериозноста на вирусот??? Ако ништо друго, преблаго е тоа што се пренесува, многу е полошо.

На WildMk, Ivan4e04, 1209 и 24 други им се допаѓа ова.
  12. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.836
    Допаѓања:
    275.007
    Не, не е вистина.
    Ниту јас, ниту било кој од колегите и колешките околу мене, сме примиле било каква вакцина.

На WildMk, Alishan30, Purplelilac и 3 други им се допаѓа ова.
  13. NovusOrdoSeclorum

NovusOrdoSeclorum Популарен член

Се зачлени на:
    14 септември 2011
    Пораки:
    1.044
    Допаѓања:
    2.270
    Еее и моите кашлаа до почеток на март! Баш се сеќавам, уште и ги зезав да не имаат ова. :D
    Види, не е проблемот дали сите ќе се заразиме. Тоа е факт дека ќе се заразиме. Проблемот е што ако сите наеднаш се заразиме, нема да има медицински кадар да не третира. А немаме ни болници. Секоја држава мора да располага со ебола-like центри, а ние имаме инфективна клиника со 5 соби, 8 септември со исцрпен медицински кадар и клиника за детски болести Козле, најново. И така се оптеретени и пациенти со други заболувања и тие треба да се лечат негде, нели. :)

На Vilamarija, 1209, tinka-mace и 12 други им се допаѓа ова.
  14. cresa-jagoda

cresa-jagoda Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јуни 2012
    Пораки:
    8.262
    Допаѓања:
    34.566
    Леле пак ти, абе кога те читам тебе коса ми се крева. Шилегов и сите други кои не почитуваат мерки, ама во ништо не се разликуваат од тебе. Е заради вас сите ние другите си патиме што мораме на секое излегување од дома по потреба да се пазиме до максимум. Заради вас ние другите ќе мора да биде затворени и социјално дистанцирани уште долгоооо. Лето нема да можеме да видиме од таквите ко тебе.
    Малку ли се бројките што ги слушаме секојдневно на починати?? Еј денес најмногу, дури 11. И тоа не 85 годишни што се веќе пред уморање, туку 50-60 годишни кои уште требало да живеат и да му се радуваат на животот. Никој не е целосно здрав, затоа се плашиме сите. Јас не се плашам толку за себе, ама за моите и те како се плашам. Само јас си знам како ми беше лани лето кога мајка ми си имаше проблем со дишењето и беше на толку лекари, а не знаеја да откријат од што и се тие потешкотии со дишењето. Ја препраќаа од лекар на лекар без точно утврдена дијагноза. И уште се соочува повремено со такви тешкотии при дишењето. Како да не се плашам од Короната, не дај боже уште полошо ќе и биде.

На WildMk, Ivan4e04, Alisa22 и 17 други им се допаѓа ова.
  15. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.316
    Допаѓања:
    28.098
    Статус на др Маја Мојсова анестезиолог
    Мојсова: Не е во колапс здравствениот систем, во колапс се здравствените работници, се надеваме дека за нас ќе има место во шаторите

Анестезиологот Маја Мојсова, раководител на Клиниката за анестезија, реанимација и интензивно лекување КАРИЛ на својот фејсбук профил отворено напиша колку е разочарана од непочитувањето на мерките и колку здравствените работници се преморени во битката со справувањето со Ковид 19.

Нејзиниот статус ви го пренесуваме во целост:

Ме немаше долго…. собирав енергија за тоа што се случува на терен. А, искрено фб ми ја земаше енергијата. Ме полнеше со негативна енергија, ми ја земаше силата… ме разорожуваше кога ми требаше концентрација, мудрост и носење одлуки кои најчесто не беа лесни.

Од март месец знаевме, се спремавме со чемер и јад во душата. Го гледавме италијанското сцрнарио и да се секиравме за нас, ама и за вас драги мои. За овие 4 месеци секојдневно се прави прераспределба на здравствен персонал. КАРИЛ беше и е сегде. Вкупно 40 доктори и сестри помагаа и на Инфективната клиника и во 8 септември. Секој ден е посебна приказна. Пациентите со Ковид се секаде, не само во овие две болници. Тие доаѓаат да се опреираат, тие прават сообраќајка, имале акутна состојба во стомакот и безброј други болести кои не се ковид…. скршиле рака, нога, кичма…. и да дали знаете многумина од нив се позитивни. И тие пациенти лежат по клиниките. Некогаш се толку итни што не ни размислуваме за тоа дали се позитивни или негативни, не чекаме брисеви за да спасиме живот. Некогаш се пациентите негативни и се оперираат, па стануваат позитивни бидејќи биле во инкубација, па развиваат клиничка слика подоцна… судбини секакви. И, да драги мои работиме, претпазливо и тивко. И да, секој мора да се третира како позитивен зошто ако се преброиме малку останавме.

Слушам се жалите, гледам плукање по здравствен персонал. Се жалат пациенти дека не биле опреирани и нормално тука и тука новинарите гледаат добра приказна, нов скандал. Не, не драги мои никој никого не жртвува и не е во колапс здравствениот систем, здравствените работници се во колапс. И ВИЕ ги турнавте во колапс. Баш ВИЕ. Секој ден е нова прераспределба, нова секирација, нови бројки кои не се само бројки за оние кои ги лекуваат, а секако и за тие кои ги изгубиле. Имаме апарати, имаме опрема и не ни требаат експерти од странство, ни треба физичка работна снага на обучени професионалци. Заглавивте со нас, но уште пострашно е дека ние заглавивме со вас. Да, жалам ќе чекате, може и да не колнете, плукате ама едноставно толку сме и тие сме. Бидете среќни што не имате. И, да да не заборавам кога ќе се разболи здравствен работник повлекува минимум 5-6 кои одат во изолација. Ми треба многу простор и време да ви опишам како изгледа еден ден.. Само еден ден. И да да не заборавиме и ние сме само луѓе.

Па би ве замолила да престанете со препукувања и политички флоскули и да помогнете ако можете со вашата свест и совест колку што ја имате зошто очигледно ВИЕ не го почитувате здравствениот систем., ВИЕ го жртвувавте здравствениот систем.

И да драги мои здравствени работници, да се надеваме дека за нас ќе има место барем во шаторите.

На Waverly Raven, WildMk, Alishan30 и 23 други им се допаѓа ова.
  16. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.316
    Допаѓања:
    28.098
    Воопшто не е точно.

На nextredstyle, Annath и cresa-jagoda им се допаѓа ова.
  17. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.792
    Допаѓања:
    323.764
    Маја Мојсова....анестизиологот од екипата за пресадување срце:l:
    Стабилен човек.
    Јака жена.

На Waverly Raven, Alishan30, Ivan4e04 и 16 други им се допаѓа ова.
  18. bicycle

bicycle Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2019
    Пораки:
    5.021
    Допаѓања:
    41.444
    Не знам што да прокоментирам веќе, излишно е.
    Секој ден се будам со надеж дека ситуацијата ќе се подобри, наместо тоа, секој ден се шокирам повеќе од бројката.

На WildMk, Alishan30, Feminka22 и 8 други им се допаѓа ова.
  19. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.316
    Допаѓања:
    28.098
    Дечки и девојки се уморив. Не пишувам веќе во темава, не пишувам ни коментирам на ФБ, не зборувам со луѓе што ги знам дека треба да внимаваат. Ми се смачи.

Маж ми работи со луѓе (стотици дневно), со сите неверници и покрај сите мерки за заштита, со овие бројки, прашање на време е кога ќе се заразиме.

Докторот у фамилија го видовме
    после 3 месеци немам зборови да опишам очите колку му се сменети, батали друго. Кога и да помине ова, тек после ќе се види колку се оштетени. не само физички, повеќе психички.
    Качи висок притисок, има нон стоп тахикардија, во 1 саат додека бевме заедно доби преку 30 повици поврзани со работа. Нервозата не ја ни споменувам. Диазепамите исто така. Кога ќе дојде од работа паднат уморен не може да спие со саати.
    Нормално е на работа да им умираат пациенти. Не е нормално у секоја смена да им умре некој. НЕ Е ОБИЧНА БОЛЕСТ.
    На раце им умираат додека се борат за воздух. Татко му почина од рак на плуќа, така исто борејќи се за воздух. Секој ден му се враќа филмот на тие последни моменти. Не е еден. Не се двајца. Десетици доктори се на раб на исцрпеност и на раб на нервен слом.

Не пишувам веќе. Немам веќе но трпение ни живци. Ни онлајн ни офлајн.
    Нека прави народов што сака па ќе видиме каде ќе стигнеме. Ако сме тука и сме нормални ќе се преброиме.

На Izaabella, ph.orhideja, green.eyes и 58 други им се допаѓа ова.
  20. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.793
    Допаѓања:
    41.889
    Таман почна да седиш повеќе на форумов, да ти набиеме страв и тебе малку. ;)

На LovelyGirl3, cresa-jagoda, tinka-mace и 3 други им се допаѓа ова.