Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.316
    Допаѓања:
    28.098
    Да ја видам у живо о да знам дека е тоа таа членка ќе ја плукнам, спротивно на сите мерки.
    Ова за никој човек не сум го кажала. Ама ете, имало прв пат.

На Annath, CameliaMiller, elenaxbbg и 8 други им се допаѓа ова.
  2. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.867
    Допаѓања:
    41.234
    @Vilamarija и на сите други кои ви треба reality check, за промена читајте ова место теории на заговор.

На Annath, CameliaMiller, cresa-jagoda и 6 други им се допаѓа ова.
  3. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.316
    Допаѓања:
    28.098
    Па иди си и спаси не жити се.

На LejlaD, cresa-jagoda и queen19 им се допаѓа ова.
  4. queen04

queen04 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јуни 2019
    Пораки:
    247
    Допаѓања:
    785
    Стварно не ги сфаќам луѓето кои мислат дека се ова е измислено.. Дали стварно мислите дека пола година ќе глуматаат по болници доктори и персонал од ЦЕЛИОТ СВЕТ и би ги запоставиле сите други болести? Сценарио се издржува месец, два. А да не спомнувам за чипирањето на Бил Гејтс, тој ако сакаше да не чипира тоа ќе го направеше крв кога ќе ви земаа на контрола. Го заболе него Стојанка од Долнодупени дали ги обрала пиперките. 5G антени местеле за полициски час, па мигранти пренесувале........ Од кај имате толкава инспирација за глупости. Изгледа немате близок заболен или починат од корона, тогаш муабетов друг ќе беше.

На bibiiii, WildMk, elenaxbbg и 13 други им се допаѓа ова.
  5. Purplelilac

Purplelilac Форумски идол

Се зачлени на:
    3 септември 2016
    Пораки:
    2.417
    Допаѓања:
    34.778
    Камо да стануваше збор за бомбастични наслови за повеќе кликови, затоа што не ни читам такви. За жал на сите нас овојпат се реални, а тоа го знам бидејќи имам медицински лица во најблиско опкружување кои точно ми пренесуваат што се случува. И повеќе од доволно сите имаме за што да се грижиме, никој не би си зел дополнителна грижа ако таа не е оправдана.

Тие кои ги кажуваат мерките, а не ги почитуваат, секако ќе бидат згрижени ако имаат било каква закана по здравје и живот. Дури и да нема место на клиника, за нив ќе има место во приватна установа (Жан Митрев на пример со апаратот за прочистување на крвта), а си имаат и финансии за да си го обезбедат тоа место.
    Кревет може да нема и за некој кој неодамна останал без работа или има ниски примања, па тој е тој кој нема да може да стигне до лекување ниту во некаква приватна установа.
    Па дури и луѓе со прилично солидни плати не би можеле да си дозволат да боледуваат 14 дена со партиципација.

Тие луѓе сме јас, ти и веројатно околку деведесет проценти од тие што пишуваме тука.
    Тие сме ние, „обичните“ граѓани, а не Наќе, Венко или некој друг политичар.
    И нивното непочитување никогаш нема да се одрази на толку широка маса колку што се одразува нашето непочитување. Тие и онака не се мешаат многу со „секој“, така што најверојатно ако заболам јас или ти тоа ќе биде од тој „секој“.

Никогаш не би гледала кој што си празнува, ако неговата собиранка директно не ме афектира мене и моите најблиски. Па и други луѓе кои знам дека совесно се однесуваат, жал ќе ми е да се разболат поради некој таков.

Не знам каква утеха треба да претставува следнава реченица, но за мене нема никакво значење.

Кои све се со лесни симптоми?
    А тие што веќе ги нема?
    И тие кои минуваат недели во болница, со лесни симптоми ли се?
    Кога некој твој близок или ти си минала недели во болница за нешто несериозно?

Не те разбирам како не те плаши помислата да минуваш денови во таква мачна атмосфера и не ти посакувам да го искусиш тоа. Ниту јас го немам искусено и се надевам дека така ќе остане, но тие кои минале часови и денови таму најдобро знаат дали станува збор за политички игри, теории на заговор или нешто невидливо кое навистина ги покосило.

Направи разлика помеѓу „сите ќе умреме“ сценарио и „сите треба да внимаваме“.
    Првово не е ниту здраво ниту корисно, но второво и те како може да придонесе од 200 на 20 заболени да спаднеме за само неколку недели.

За изјавата на Борисов што да ти кажам.
    Најлесно е да се зборува тоа од перспектива на привилегиран човек.
    Нека оди и нека се зарази тој, па нека придонесе за побрзо да си се ослободат од пандемијата во Бугарија. За Македонија, ние си знаеме колку можеме да го поднесеме тоа заболување на повеќе луѓе одеднаш.

На WildMk, Annath, CameliaMiller и 15 други им се допаѓа ова.
  6. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.793
    Допаѓања:
    41.889
    Кукличка лошото е што не е само таа со такво размислување, повеќето надвор се со исто или слично размислување како неа, тоа е главниот проблем. Затоа сме со 200 на ден заразени и фул болници, за жал.

На WildMk, Annath, CameliaMiller и 16 други им се допаѓа ова.
  7. Mami3

Mami3 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јануари 2020
    Пораки:
    1.669
    Допаѓања:
    2.815

Prijatelkata od 8mi,mi veli polovina i poveke od pacientite koi lezat velat ne bile od korona na bolnica ,ne veruvale deka od korona se bolni... e pa sta reciii

На Annath, elenaxbbg, tina2018 и 6 други им се допаѓа ова.
  8. Doozy

Doozy Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2010
    Пораки:
    4.711
    Допаѓања:
    59.982
    :hug::hug:

Една за тебе, една за докторот

Седи тука, но одминувај ја темата ако ти прави стрес. Не си должна да разубедуваш луѓе што НЕ веруваат дека ова е реално.

Сите сме многу даун и сите веќе пуцаме по шавови. Чувај се, сериозно.

Другарка моја у самоизолација. Мислев од работа, но не, била на настан. Зошто? Толку небитен и минорен настан. И малку на шала, малку налутено и реков, и ти си дел од проблемот. Малку на смеа, малку не, вика абе знам.

А некој од истата екипа рекол, де бре, што кажале дека и ние сме биле таму, сега да седиме дома.:(

Немам коментар веќе... скроз се онерасположив.

На ph.orhideja, green.eyes, kristina.k и 30 други им се допаѓа ова.
  9. queen19

queen19 Популарен член

Се зачлени на:
    7 декември 2015
    Пораки:
    583
    Допаѓања:
    1.845
    Зошто луѓето што носат маска и држат дистанца и дезинфицираат раце се исмевани? Ако кажеш на некој да застане на дистанца те гледа како човек да си убил.

На faye, WildMk, Amellie13 и 11 други им се допаѓа ова.
  10. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.368
    Допаѓања:
    119.507
    А нека ги праша што мислат, зошто ги примиле? Да ги гледаат дека многу убави се или што?
    Или да не мислат дека се одбрани за чипирање?

Да му се смачи на чоек(facepalm)

На WildMk, Annath, Alishan30 и 12 други им се допаѓа ова.
  11. simonka93

simonka93 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 март 2012
    Пораки:
    3.231
    Допаѓања:
    70.714
    Цел ден по социјалниве мрежи слики од собиранки гледам. На рака можам да избројам пријатели кои не беа дел од некаков собир. Градов е на добар пат да стане ново жариште. 20 нови денес.
    И ние имаме повод за прослава утре, па нема да славиме. Мислите сеедно ми е или не сакам?
    Сакам повеќе од сѐ да чекам гости и да го прославам еден од најубавите денови во мојот живот, ама нема. Затоа што таа прослава може многу лесно за брзо да премине во нечив погреб.
    Морбидно звучи, да, ама итекако е вистина.
    И најсмешни ми се оние административци кои ,,чуваат децата" дома, а се изнашетаа периодов. Најгласни се кога ќе се спомне почнување во градинка. Дека само во градинка е опасен вирусот ако го накачиш, од во кафичите каде што висиш секој ден помалце е опасен. Себичност и двојни аршини насекаде.

На моменти посакувам да застане времево дур не помине коронава. Не за друго, ќе дојде време да се породам ќе треба дома да раѓам. Мм да ми е лекар, а свекор ми бабица. Пошо со ова темпо, доктор здрав не ќе остане.

На ph.orhideja, green.eyes, rainbowmama и 23 други им се допаѓа ова.
  12. riba79

riba79 Популарен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2010
    Пораки:
    1.727
    Допаѓања:
    6.652
    Podobri li ste monik? Gi testiraa li drugite doma?

13. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.397
    Допаѓања:
    260.057
    Ние изгледа прележавме. Со симптомите на син и маж, секако. Баш тој се бореше за воздух, ама бевме во Словенија и не отиде на лекар.
    Инаку, ние мислевме волку му е лошо заради неговата болест, ама и син ми изненади. Јас поминав подобро. Зет ми почна со дијареа.
    Во план ми е антитела, барем он и дете да проверат оти реално скапо е.
    Ваљда ќе ни направат скриниг.

Кај нас две медицински лица имаат антитела на корона. Откриени при скрининг. Не биле болни периодот.
    Така да, вирусот циркулира. Само не знам од кога.

На ph.orhideja, Doozy, Alishan30 и 10 други им се допаѓа ова.
  14. Priroden

Priroden Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2015
    Пораки:
    801
    Допаѓања:
    2.963
    До пред неколку дена беа "народот е крив", од коа пола партија им отиде во изолација и се зарази стигнавме до "почитувавме препораки, пазете на секој може да му се случи".

Градоначалникот на Гази Баба од станица ги ослободуваше на почеток на кризата, за да не изгубат некои 10-20илјади албански гласови. Да сакаа да спроведат ред ќе го сменеа Чулев оти не вршел контроли по ифтари и така изгазија по устав, ова ќе беше најмал проблем. Но, така ќе ги налутеа албанците. Чулев предвиде шо игра играат и тој гледа да не биде "угнетувачот" и еве го резултатот. По ифтарите и недавањето на податоци за контакти и шетање позитивни по град, администрација и приватни фирми јасно е дека вирусот се расеа на секаде.

Цаца и Кондратенко шо не почитуваа и заразија луѓе беа од сите критикувани и јавно објавени и казнети, овие другиве не даваат податоци се залануваат, лажат, ама биле од угледни фамилии. Аха, ок.

Резултатот е глупи релативизирања, во 3 недели со 3000+ нови случаи и барем 100 починати, направија човек и да е најголем паничар да стане скептик. Зошто? За пусти гласови и кој ќе седне на фотеља.

На Martka и zhap4e им се допаѓа ова.
  15. Mami3

Mami3 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јануари 2020
    Пораки:
    1.669
    Допаѓања:
    2.815

Gospod neka ni e napomos.
    Do sega imame nad 2800 aktivni,od 5000 vkupno za 3 meseci...
    Na pomalku od 2 mil ziteli...
    Epa za do Nova Godina ke nema nekoj sto ne prelezal, i mlado i staro,
    Ko prezivi pricace.

На WildMk, Annath, LejlaD и 2 други им се допаѓа ова.
  16. LovelyGirl3

LovelyGirl3 Популарен член

Се зачлени на:
    28 јули 2013
    Пораки:
    1.375
    Допаѓања:
    10.530
    Зошто? Од лично искуство ќе ти кажам.

"Напната си", "не знаеш малку да искулираш", "џабе се плашиш глеаш само стари умираат", "се плашиш ли од вирувче со витамин Ц што се лечи"?

Зошто е кул да си кул, искулирн, к*р да не те боли за едно вирувче.

На LejlaD, Bezimenka90, Annath и 6 други им се допаѓа ова.
  17. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.948
    Допаѓања:
    164.157
    А добро, колку траат тие антитела од вирусов?!
    Ќе искочи дека на крај ќе треба да примаме сезонски вакцини како за грипот. :|
    Арно ќе беше да се "прележуваше". Стварно веќе станува престрашно.

Знаете како ќе го надминевме најбрзо, ама да не беа сите модерни срања и права?!
    И така седевме дома. Затвараш народ 1 месец и банираш социјални мрежи и само 3 канали на тв со строго едукативен програм и основни информации, ко у Северна Кореја.

На LejlaD, nena2010, green.eyes и 14 други им се допаѓа ова.
  18. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.497
    Допаѓања:
    191.217
    Нешто познато ми звучи.., ко да го имам кажано истово пред 3-4 месеци. Ова за 3 телевизии и контролирани медиуми.
    Да му се сневиди, ваљда ќе ослаби сам од себе. Така ме тешеше колешка, он усвари не сакал да не убие, сме му требале за да се размножува, затоа ќе слабеел. Ама дури ослаби...:worried: (waiting)

На LejlaD, green.eyes, Nane2356 и 4 други им се допаѓа ова.
  19. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.948
    Допаѓања:
    164.157
    Демек вонземјанин е вирусов? Ох боже...
    Ама сите срања искочија од тв, социјални медиуми, фејк њуз, Жмицко и Заев, избори, врагови.
    Све у пизде материне веќе.
    Сто хобија развив, се убив од читање, а бога ми и од страв повремен до умерен, но реално постоечки.
    Што вика еден статус, не веруваат у корона, ама веруваат у наградна игра дека банка пари ќе им додели. Ја делиме земјава со дебили.

На LejlaD, nena2010, azelea и 10 други им се допаѓа ова.
  20. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.482
    Допаѓања:
    91.159
    Не му доаѓа памет на народов,се е џабе @KuklickaSk

Еве во моментов може да ви снимам забава во двор кај мои соседи,викаат, музика.
    Едни веќе пријавив што си славеа во двор,ако ги пријавам и овие ќе бидам сусједа из пакла:devil:
    Срам ми е веќе во полиција да вртам.
    Дворовите станаа место за забави.

На LejlaD, CharmedGirl, azelea и 13 други им се допаѓа ова.