Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. Giovanna

Giovanna Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2011
    Пораки:
    2.045
    Допаѓања:
    10.472
    Досаден е муабетов веќе кој го донел, зошто го донел вирусот. Секаде во светот така стигна вирусот. Ние што го расеавме по сите села кој ни е крив за тоа?
    Во текстот јасно пишува дека се македонски државјани, како и зошто не е важно понатаму, си тргнале дома. А на крај краева нигде не пишува дека намерно тргнале заразени наваму, но и да тргнале - нејсе. Има процедури што треба да се прави ако се позитивни, треба и тие да ги знаат и да проценат дали ќе доаѓат или не.

На sj *O*, WildMk, 1209 и 8 други им се допаѓа ова.
  2. Waverly Raven

Waverly Raven Популарен член

Се зачлени на:
    10 октомври 2017
    Пораки:
    3.741
    Допаѓања:
    14.173
    Ти реплицирав бидејќи сподели инфо, не за друго. Инаку, се согласувам за платите и тие треба да живеат од нешто... не знам друго шо да речам.

На СуперДевојка му/ѝ се допаѓа ова.
  3. СуперДевојка

СуперДевојка Популарен член

Се зачлени на:
    28 март 2017
    Пораки:
    2.849
    Допаѓања:
    17.198
    Има одредено во колку квадрати колку луѓе смеат да престојуваат. За мали теретани нека биде со закажување. Нека работат со смален број вежбачи. Има многу многу начини. Во бус ако сме напикани, тука не фаќа вирус, во маркет не, во теретана фаќа. Кај шо си ја гледаш својата справа и ретко кој комуницира со другиот вежбач освен ако си заедно отиден. Патем, малку да се чувствуваш лошо паузираш со спортување зашто не си способен, не пак со температура. Скроз ги осакатија...

На sj *O*, lovestoneddd, CoverGirl10 и 9 други им се допаѓа ова.
  4. thequeen95

thequeen95 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 август 2016
    Пораки:
    1.232
    Допаѓања:
    4.867
    Многу паметно беше први да ги отворат обложувалниците и казината, таму корона фри е.
    Од утре хотелите почнуваат со работа, кафичите ќе работат до полноќ, границите се отворени и од утре нема ни тест да бараат. Зошто теретаните и библиотеките да бидат затворени?
    Може да се направи да функционира, ете со мерење на температура, закажување на термин, после тоа дезинфекција и сл.

Се што е во наша полза е затворено. Катастрофа.

На sj *O*, fana, tinka-mace и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.398
    Допаѓања:
    260.076
    На 14.6 има толку, а 165 позитивни
    Screenshot_20200621-165220_Viber.jpg

На fana, LejlaD, NPN и 2 други им се допаѓа ова.
  6. Giovanna

Giovanna Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2011
    Пораки:
    2.045
    Допаѓања:
    10.472
    Јас зборувам за моја околина. Луѓето што беа поканети на роденденот се навистина најблиски - баби, дедовци, браќа, сестри, кумови, старосвати и уште неколку исто толку блиски другари. Но, собери ги на куп и добиваш 30 луѓе со се деца. Овие секако ќе донесат поклон, па макар пред врата го оставиле. Јас лично не можев да се осудам да одам негде со +30 луѓе кои не носат маски, луѓе со различна динамика и мешање низ народ што поради работа/пазарење - не навлегувам.

Веќе 4 месеци вежбам од дома. Мене лично ми е сто пати подобро да се организирам и да вежбам, корона или не. Многу мислат како мене, но има и луѓе што сакаат да се вратат назад во сала. Моите вежби можат да се изведуваат и со импровизирани реквизити или да си набавиш сам без да мораш да шитнеш бубрег. Некој не може, а може и не сака. Па нека направат протокол за тие што сакаат. Има начин, ете @СуперДевојка во меѓувреме пишала предлози како. Но факт е дека ако се паметни, дел од фитнес студијата ќе треба да се прилагодат и на давање онлајн часови, односно да се адаптирааат на ситуацијата како и секој друг бизнис.
    Конкретно во мојата група има огромен интерес за вежбање од дома, особено луѓе со мали деца, со многу обврски, што им е луксуз да трошат + саат време во патување, паркирање и тн. Имаме и луѓе од други градови, држави и континенти. Голем дел поранешни вежбачи што се вратиле сега затоа што вака им одговара.

Секако факт е дека не добија никаква поддршка од државата а плаќаат и кирии и сметки и вработени. Или нека им се помогне, или нека им се даде протокол за работа.

На sj *O*, candy.cane, 1209 и 3 други им се допаѓа ова.
  7. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.398
    Допаѓања:
    260.076
    Кај нас оддамна работат теретаните:bandit:
    Никој не пријавува.
    Си ставаат и слики вежбачите.
    Јас ви велам дека исто како да нема корона.

На candy.cane, fana и LejlaD им се допаѓа ова.
  8. thequeen95

thequeen95 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 август 2016
    Пораки:
    1.232
    Допаѓања:
    4.867
    Кај се тие и јас ќе појдам со трчање :D

На sj *O*, candy.cane, fana и 3 други им се допаѓа ова.
  9. shz

shz Форумски идол

Се зачлени на:
    1 септември 2012
    Пораки:
    6.274
    Допаѓања:
    50.869
    Јас вчера после не знам колку време искочив да се прошетам низ град. Вриеше народ, групирани без маски, полицајците си се шетаат со маска под муцка, се лафат.
    Изгледа вака со корона ќе си тераме со години.

На candy.cane и LejlaD им се допаѓа ова.
  10. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.857
    Допаѓања:
    142.524
    И сега родителите немале корона а децава сами у Козле... трауми

На candy.cane, fana и LejlaD им се допаѓа ова.
  11. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.792
    Допаѓања:
    323.764
    До која возраст може родител да придружува дете во болница?

На sj *O*, candy.cane, fana и 2 други им се допаѓа ова.
  12. monibejbi

monibejbi Популарен член

Се зачлени на:
    26 јуни 2010
    Пораки:
    1.971
    Допаѓања:
    2.233
    Во Германија во поброојна држава од нас од непочитување на мерките и појава на ново заразени одма направија во некои делови Карантин.Одма не се чека.
    Незнам што беше проблемот кај нас каде што се појавија жаришта не се воведе Карантин.
    А исто тука ја вклучувам несовесноста на граѓаните каде упорна се вергла да нема собирање а тоа подрзбира да немасобирање, прослави било што. Ја незнам дали треба даим се црта за да разберат.
    Барем кога гледаат дека не бива со арно Нека упаѓа Полицијата со Налог.Мора Полицијата повече ингеренцции да има. Сите граници ги поминавме.

На sj *O*, candy.cane, fana и 2 други им се допаѓа ова.
  13. Waverly Raven

Waverly Raven Популарен член

Се зачлени на:
    10 октомври 2017
    Пораки:
    3.741
    Допаѓања:
    14.173
    Немам коментар во однос на редоследот на отворање, бидејќи нема никаква логика. Се разбира дека не може се да биде вечно затворено, на луѓето им требаат пари, општетството не функционира на таков начин, тоа им е јасно на сите. Според мене, сега е клучно да се донесат квалитетни протоколи и тие да се почитуваат, ама очигледно второто некако не оди, бидејќи на многумина не им беше доволно тоа шо се отворија кафаните, кафичите... па ајде сега ќе одиме на after work забави и ќе се бендериме по маси во Дебар Маало.

Нека се отвори се шо се однесува до мене, само нека се почитуваат мерките.

На sj *O*, candy.cane, fana и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.525
    Допаѓања:
    38.738
    Нема да е со нив мајката? :o Како медицинските лица заштитена треба да ја остават со нив, сепак се многу мали децата. :(

На fana, LejlaD и cresa-jagoda им се допаѓа ова.
  15. monibejbi

monibejbi Популарен член

Се зачлени на:
    26 јуни 2010
    Пораки:
    1.971
    Допаѓања:
    2.233
    Eпа од вакви прослави каде има маса на народ се доаѓа до вирус.
    Ама некои не разбираат треба да им се црта.

На happygirl и Martka им се допаѓа ова.
  16. monibejbi

monibejbi Популарен член

Се зачлени на:
    26 јуни 2010
    Пораки:
    1.971
    Допаѓања:
    2.233
    Јас кошто знам треба да се пријави некој акослави у ПОлиција па после треба да му дадат налог за да може да влезе во имот. Тое е процедурата.Ама мора ова да се прави зш не разбираат луњево.

17. Zaljubena26

Zaljubena26 Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2017
    Пораки:
    2.267
    Допаѓања:
    31.280
    Не ми е јасно со кој памет допрва сакате карантини и локдауни. И три месеци никој да не стапне надвор, и случаите целосно да исчезнат, во првата прилика кога ќе се ослободиме вирусот пак може да се појави. Се додека постои и циркулира, не е можно да се искорени. И да снема кај нас, пак некоја Цаца ќе го донесе од надвор. Се започна од еден. За џабе седевме затворени и луѓе изгубија работни места. Разберете веќе еднаш дека секој има потреба од егзистенција. Неможе сите од дома да работат. Наместо тоа треба строги казни за тие што не почитуваат мерки. И да, власта е крива што секогаш ради политички поени лиже задник на одредени групи. Во други држави има ред и се казнува без исклучоци. Затоа почитуваат мерки, не дека се толку по дисциплината.

На sj *O*, minne992, jacqueline.s и 9 други им се допаѓа ова.
  18. bicycle

bicycle Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2019
    Пораки:
    5.021
    Допаѓања:
    41.444
    Лок даун требаше од старт, ама знаејќи какви сте нежни и од свила, нема да издржете.
    Италија имаше лок даун, затоа бројките нагло паѓаат а тука се креваат, не само за новозаразените туку и починатите.
    Не, не е власта крива што на Петранка и текнало да прави мекици или зошто Стојна се сетила да собере дома 30 души по повод не знам што.

На cresa-jagoda, candy.cane, Ahoy и 4 други им се допаѓа ова.
  19. Zaljubena26

Zaljubena26 Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2017
    Пораки:
    2.267
    Допаѓања:
    31.280
    За тој пример со Стојна и Петранка треба казни. Не значи дека сите не ги почитуваат мерките, напротив има многу кои се дисциплинирани. Не сме должни сите да трпиме губитоци. Не значи дека ако не сакам локдауни планирам да одам некаде со сто души. Нема ништо свилено во тоа некој да сака да работи и да си заработи средства за живот. Немаат сите залихи па да седат два месеци дома.

На sj *O*, jacqueline.s и Leviosa2503 им се допаѓа ова.
  20. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.166
    Допаѓања:
    221.861
    Во македонија немаше локдаун. Полициски час не е исто што и локдаун.
    Само 2 недели почнуваше од 4 како и да сите секој ден смееја надвор каде сакаат.
    Тоа не е локдаун.
    Ќе се согласиш со мене знам

Ниту јас сум за локдаун де само сакав да кажам дека мк немало локдаун никогаш да разграничиме што е локдаун.
    Може тропам глупости не знам ама па може веројатно е дека локдаунот ни беше решение за сите околу вирусов којзнае...
    Само размислувам...

Сакам да прокоментирам за луѓето од германија.
    Јас чисто сумњам дека тие луѓе туку така пошле на одмор во мк, јас мислам дека при такви услови со карантини самоизолации никој нема да појде.
    Мислам дека луѓето си имала мака да се нафатиле така да појдат.
    Тоане мое мислење.

На cresa-jagoda, LejlaD, senjorita-v и 1 друга личност им се допаѓа ова.